Ha megnézzük a 105 mm ágyútarackok adatait egy ilyen aknavető gyakorlatilag teljesen lefedi ezeket, ezen kívül megvan az az előny, hogy a 120 mm aknavetőkhöz kifejlesztettek egy rakás preciziós löszert.
Lőtávolságban kissé, pontosságban meg nagyon elmarad. Előnye az aknavetőknek, hogy könnyű és egyszerű szerkezetek, nagy tűzgyorsaságra képesek. A vízszintes irányzásnál elveszíti a tűzgyorsaságát mert vagy hátulról kell tölteni, vagy a csövet leengedni minden lövésnél. Az aknagránátok rombolóereje kisebb a tarackokénál. És hiába vannak precíziós lövedékek, az áruk miatt nem fognak záporozni az ellenségre, így erre alapozni nem lehet.
A 105-ös tarackoknál is alkalmazhatók az un. precíziós gyújtók, amiket a 155-höz fejlesztettek ki (úgy tudom egyforma gyújtóméretet alkalmaznak- pl. AGK, SPACIDO, talán a TOP GUN?)
Egyébként meg látható, hogy a komolyabb hadseregeknél mindkettőt alkalmazzák, sokszor egy ezredben.
Valahol olvastam az árakról:
Excalibur kb. 80-100 000 dollár (a többiről nem hallottam)
Prec. gyújtóval szereltek 1000-3000 dollár
Hagyományos kb. 200-400 dollár
"Az látható, hogy az aknavetővel "kapásból" lőnek, nem szerelik üssze, csak leteszik a csövet és úgy lőnek. Oktatják ezt pl az MH-nél év milyen taktikai értelme van?"
Kisebb aknavetővel, egy gyakorlott katona nagyjából be tudja állítani a csövet, de csak zavarásra jó. .. És nem ártott volna kesztyűt húzni