A lenti képen egy
AeroVironment Puma 3 típusú Class I. kategóriájú 2,8 méteres fesztávú kézből indítható drón van.
Ez a kis vacak 5,5 órát járőrözhet 60 km-es távolságban egy egész ütős SIGINT csomaggal a hasa alatt.
Én elhiszem hogy az aktív védelmi rendszereknek kis teljesítményű radarjai vannak, de a SIGINT szenzorok sem lesznek távol.
Méretei alapján ezt inkább zászlóaljdrón. Csakhogy a Schiebel
Camcopter S-100-át ezen a sziten semmi nem tudja lenyomni. 6 óra / 200 km hatótáv,
Felfegyverezhető két
irányított rakétával is adott esetben, 50kg terhet tud emelni maximum és ez a világ egyik legelterjedtebb drónja, bevált technika, helyből felszáll, kis helyen hordozható, az egész nem igényel többet, mint egy Unimogot. Egyszerűen tökéletes. Ráadásul azok a funkciók (SIGINT, stb, amik egy ilyen méretű eszközzel elláthatóak, alapvetően zászlóaljszinten jelennek meg!
Én úgy gondolom, hogy dandár/hadosztály szint alatt merevszárnyas drónt ne alkalmazzunk, a FLIR
Black Hornet rajdrónját leszámítva. Már csak azért se, mert a visszatérésük problémás. Pont az AeroVironment oldalán van fenn
egy videó, amin rommá törik a gépet.
Merevszárnyú drónt inkább a légierő alárendeltségében használjunk. Ha a Camcopter az ideális zászlóaljdrón és a Black Hornet a rajdrón, akkor a századrónnak kábé egy
Vapor-t lőnék be, ha már az AeroVironment került szóba! Ez elfér egy átlagos 4x4-es páncélozott járműben, méretei és képességei alapján megfelel egy század követelményeinek és helyből üzemeltethető biztonságosan.
rajdrón Black Hornet: 25 perc / 2 km
szakaszdrón: szerintem nem szükséges
századdrón Vapor: 60 perc / 50 km
zászlóaljdrón S-100: 6 óra / 200 km +csapásmérű képesség PGM-el!