Aktív védelmi rendszerek (harcjárműveken)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

M

molnibalage

Guest
A lenti képen egy AeroVironment Puma 3 típusú Class I. kategóriájú 2,8 méteres fesztávú kézből indítható drón van.
Ez a kis vacak 5,5 órát járőrözhet 60 km-es távolságban egy egész ütős SIGINT csomaggal a hasa alatt.
Én elhiszem hogy az aktív védelmi rendszereknek kis teljesítményű radarjai vannak, de a SIGINT szenzorok sem lesznek távol...

puma_v2_i45.jpg
A 600 méterhez képest, ameddig kb. figyel egy aktív rendszer a 60 km és a gép röhejesen kis teljesítményű elektronikája az kb. a világ vége. Szerintem. Nézd meg, hogy a néhány kg-os mobil zavarók hatótávolsága mekkora. 100 méter alatt vagy inkább csak egy háztömb. Ehhez képest 60 km az kb. olyan, mint egy koncertet túlharsogni 60 km távolságból.

T

Törölt tag 1586

Guest
A 600 méterhez képest, ameddig kb. figyel egy aktív rendszer a 60 km és a gép röhejesen kis teljesítményű elektronikája az kb. a világ vége. Szerintem. Nézd meg, hogy a néhány kg-os mobil zavarók hatótávolsága mekkora. 100 méter alatt vagy inkább csak egy háztömb. Ehhez képest 60 km az kb. olyan, mint egy koncertet túlharsogni 60 km távolságból.
Ez a kis vacka NEM 60 km-RŐL figyel, hanem - relé állomás közbeiktatása nélkül - 60 km-RE tud eltávolodni a kezelőjétől (relé állomással csak az 5.5 órás repülési idő a határ)
Ez nem zavaró hanem egy érzékelő szenzor ami igen nagy valószínűséggel érzékelni fogja az APS rendszerek mégoly gyenge radar jeleit is.

M

molnibalage

Guest
Ez a kis vacka NEM 60 km-RŐL figyel, hanem - relé állomás közbeiktatása nélkül - 60 km-RE tud eltávolodni a kezelőjétől (relé állomással csak az 5.5 órás repülési idő a határ)
Ez nem zavaró hanem egy érzékelő szenzor ami igen nagy valószínűséggel érzékelni fogja az APS rendszerek mégoly gyenge radar jeleit is.
Ja ok, nem zavarás. De a Brimstonet ez hogyan segíti az áttörésben?

Daniel

New Member
2019. november 27.
21
3
3
Az mondjuk még elég érdekes hogy a JAGM 8 km-re tud majd ellőni, a legújabb Brimstone meg 60-ra ?

M

molnibalage

Guest
Az mondjuk még elég érdekes hogy a JAGM 8 km-re tud majd ellőni, a legújabb Brimstone meg 60-ra ?
Helikopterről lő el a JGAM 8 km-re, alá Hellfire. Ha egy 4. gen gép 10 km-en M1.2-vel elhajítja, akkor az is elrepülne messzire. Csak rég megszűnne a belső energia ellátása.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 046
29 670
113
A lenti képen egy AeroVironment Puma 3 típusú Class I. kategóriájú 2,8 méteres fesztávú kézből indítható drón van.
Ez a kis vacak 5,5 órát járőrözhet 60 km-es távolságban egy egész ütős SIGINT csomaggal a hasa alatt.
Én elhiszem hogy az aktív védelmi rendszereknek kis teljesítményű radarjai vannak, de a SIGINT szenzorok sem lesznek távol.

Méretei alapján ezt inkább zászlóaljdrón. Csakhogy a Schiebel Camcopter S-100-át ezen a sziten semmi nem tudja lenyomni. 6 óra / 200 km hatótáv, Felfegyverezhető két irányított rakétával is adott esetben, 50kg terhet tud emelni maximum és ez a világ egyik legelterjedtebb drónja, bevált technika, helyből felszáll, kis helyen hordozható, az egész nem igényel többet, mint egy Unimogot. Egyszerűen tökéletes. Ráadásul azok a funkciók (SIGINT, stb, amik egy ilyen méretű eszközzel elláthatóak, alapvetően zászlóaljszinten jelennek meg!

Én úgy gondolom, hogy dandár/hadosztály szint alatt merevszárnyas drónt ne alkalmazzunk, a FLIR Black Hornet rajdrónját leszámítva. Már csak azért se, mert a visszatérésük problémás. Pont az AeroVironment oldalán van fenn egy videó, amin rommá törik a gépet.

Merevszárnyú drónt inkább a légierő alárendeltségében használjunk. Ha a Camcopter az ideális zászlóaljdrón és a Black Hornet a rajdrón, akkor a századrónnak kábé egy Vapor-t lőnék be, ha már az AeroVironment került szóba! Ez elfér egy átlagos 4x4-es páncélozott járműben, méretei és képességei alapján megfelel egy század követelményeinek és helyből üzemeltethető biztonságosan.

rajdrón Black Hornet: 25 perc / 2 km
szakaszdrón: szerintem nem szükséges
századdrón Vapor: 60 perc / 50 km
zászlóaljdrón S-100: 6 óra / 200 km +csapásmérű képesség PGM-el!

Daniel

New Member
2019. november 27.
21
3
3
Helikopterről lő el a JGAM 8 km-re, alá Hellfire. Ha egy 4. gen gép 10 km-en M1.2-vel elhajítja, akkor az is elrepülne messzire. Csak rég megszűnne a belső energia ellátása.

Elvileg a JAGM Increment 3 fog tudni 16 km F-35-ről indítva. 10 km magasan nem nagyon repülnek vadászgépek több okból sem. De ha már rakétát kell loftolni akkor nem célszerűbb mégis csak az SDB ?

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 329
113
Én úgy gondolom, hogy dandár/hadosztály szint alatt merevszárnyas drónt ne alkalmazzunk, a FLIR Black Hornet rajdrónját leszámítva.
Nem akarlak nagyon megzavarni, de a Black Hornet forgószárnyas.
Háát meg ez a Vapor méret (2m -es hosszúság), ez bőven nem század szintre való. Ugyan ez érvényes az S100-asra is zászlóalj szinten.
Még ha az ezt a rendszert egyel "feljebb tolod", még az is sem biztos, hogy reális.

• Tetszik
Reactions: fedett_mókus
T

Törölt tag 1586

Guest
De a Brimstonet ez hogyan segíti az áttörésben?
A kis SIGINT drónok nem a Brimstone, hanem az APS rendszerek előnye-hátrányai kapcsán lettek megemlítve, nevezetesen hogy a bekapcsolt radarok elárulják a harckocsik tartózkodási helyét.
Méretei alapján ezt inkább zászlóaljdrón.
Igen a Puma egy kisméretű drón, és azért lett megemlítve mert már ezen a szinten is léteznek elekronikai felderítő eszközök, ettől a szinttől felfele pedig rengeteg.
Már csak azért se, mert a visszatérésük problémás. Pont az AeroVironment oldalán van fenn egy videó, amin rommá törik a gépet.
Amit a videón látsz az a kisméretű Raven drón normál visszatérési procedúrája (ő így száll le a bicikliről, na..:))
A drón nem darabokra törik, hanem kontroláltan darabokra esik szét, pont azért hogy ne törjön.
Merevszárnyú drónt inkább a légierő alárendeltségében használjunk. Ha a Camcopter az ideális zászlóaljdrón és a Black Hornet a rajdrón, akkor a századrónnak kábé egy Vapor-t lőnék be, ha már az AeroVironment került szóba!
Drónok terén óriási a kínálat. Biztos hogy ki kell alakítani hogy minden szervezeti szinten legyen belőlük.
Nekem a kedvencem a Martin V-Bat
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Daniel

New Member
2019. november 27.
21
3
3
JFC! o_O
A Brimstone bármelyik harci repülőből amelyiknek van A-G üzemmódra is képes radarja olyan harckocsi vadász repülőt farag hogy az besz@rás...
Mindezt akár több ezer méter magasról, 8/8 felhőzet mellett, egyszerre egy tucat célpont ellen...
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Javítsatok ki ha tévedek de ez a salvo dolog is csak addig működik mmW radarral amíg nyílt terepen vannak azok a harckocsik, ha urban környezetben van egy harckocsi akkor mi van ?

T

Törölt tag 1586

Guest
Ehhez még annyit hogy most belebotlottam a Rheinmetall egyik promó videójába, ahol konkrét számok vannak arról hogy mennyire is láthatóak az APS-rendszerek radarjai a SIGINT felderítésnek.

Tehát a Rheinmetall azt mondja hogy a legújabb generációs konkurens rendszerek (99% hogy a Trophy-ra gondolnak) egy földi SIGINT rendszernek 21,5 km-ről látszanak, míg a saját ADS Gen3 rendszer előre jelző radarja mindössze 350 m-ről
aa.jpg

U.ez egy légi SIGINT rendszer esetén: 380 km és 6 km.
bb.jpg

Mikor a APS rendszerek hátrányairól beszéltem erre gondoltam…(többek között)

M

molnibalage

Guest
Ehhez még annyit hogy most belebotlottam a Rheinmetall egyik promó videójába, ahol konkrét számok vannak arról hogy mennyire is láthatóak az APS-rendszerek radarjai a SIGINT felderítésnek.

Tehát a Rheinmetall azt mondja hogy a legújabb generációs konkurens rendszerek (99% hogy a Trophy-ra gondolnak) egy földi SIGINT rendszernek 21,5 km-ről látszanak, míg a saját ADS Gen3 rendszer előre jelző radarja mindössze 350 m-ről
aa.jpg

U.ez egy légi SIGINT rendszer esetén: 380 km és 6 km.
bb.jpg

Mikor a APS rendszerek hátrányairól beszéltem erre gondoltam…(többek között)
Video link pls.
Arra azért kíváncsi lennék, hogy mivel hallgatóznak, ami 380-500 km-ről kiszúr egy hk-ra szerelt igen kis teljesítményű valamit..

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 409
61 206
113
Nekem meg az lenne a logikus ha az APS rendszer olyan frekin dolgozna ahol magas a légköri elnyelődés. Ugyanis közeli célokat kell keresnie, viszont a kisugárzással önmagát nem kellene elárulnia. (Pl. K sáv, 18-27 GHz)

• Tetszik
Reactions: Király Fika
M

molnibalage

Guest
Nekem meg az lenne a logikus ha az APS rendszer olyan frekin dolgozna ahol magas a légköri elnyelődés. Ugyanis közeli célokat kell keresnie, viszont a kisugárzással önmagát nem kellene elárulnia. (Pl. K sáv, 18-27 GHz)
Ok, csak ennek szélső helyzete, hogy ködös havas esőben végén meg semmit nem fog érzékelni a radar és istentelenül fel kell csűrni a teljesítményét. Gondolom én.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 409
61 206
113
molnibalage

Feltételezem , hogy a hullámhosszon és a teljesítményen lehet állítani. Azt hiszem a legjobban 22 GHz nyelődik el a sugárzás, ez például egy sivatagban ahol alig van pára előnyös lehet, ha rejtve akarsz maradni.
Egy ködös Európai helyszínen meg érdemes lehet magasabb vagy alacsonyabb frekvenciát választani.
A lényeg, hogy adaptívnak kell lenni.

T

Törölt tag 1586

Guest
Video link pls.
Arra azért kíváncsi lennék, hogy mivel hallgatóznak, ami 380-500 km-ről kiszúr egy hk-ra szerelt igen kis teljesítményű valamit..
A videó,

De inkább ez az anyag...ebben szövegesen van leírva minden
Természetesen konkrét SIGINT rendszert nem nevez meg, de a Rheinmetall szerint a Ő rendszerük bőven tíz méteren belül végzi az elfogást, ráadásul az elhárítő töltet aktiválását egy optikai / lézeres rendszer végzi, ezért a konkurens (gondolom a tisztán radaros Trophyra gondolnak) rendszerekhez képest sokkal alacsonyabb teljesítményű radarra van szükségük.

Mindenesetre a földi és légi SIGINT eszközök rendkívül széles skálája áll már minden olyan hadsereg rendelkezésére amelyik ezt komolyan veszi.