1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

Diskurzus a(z) 'Vadász-/csapásmérő/kiképző repülőgépek' témában - Nightstalker által indítva @ 2011. április 4..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Azért a végén elég nagy hülyeséget mond, hogy a tankok kihalnak. Mert a Brimstone sebessége simán abban a tartományban van, amit az aktív védelmi rendszerek képesek leküzdeni. Főleg, ha csak 1 db rakéta megy 1 célra...
  Megváltoztatja a védelmet, de ez kb. annyira muris, mert akkor már az AGM-65 megjelenésekor ki kellett volna halniuk...
   
  Bleroka likes this.
 2. rudi

  rudi Well-Known Member

  Az aktív védelmi rendszereknek legalább annyi hátrányuk van mit előnyük.
  Hogy beválnak e, az még a jövő zenéje (egyenlőre még el sem terjedtek)

  Előnyük:
  - kétségtelenül képesek elfogni a Brimstonehoz hasonló paraméterekkel bíró ATGM-ket.

  Hátrányuk:
  - a gyalogságnak nem igazán ildomos a jármű közelében tartózkodni mikor az aktív védelem be van kapcsolva;
  - minden aktív védelmi rendszer valamilyen radar szenzoron alapul amely - mivel aktív - felderíthető és akár zavarható is. Igen kellemetlen ha egy harckocsi alegység világít az ellenség elektronikai felderítőinek a képernyőjén. Ezt elkerülni nem igen lehet, legfeljebb meg lehet próbálni mindenféle csali célpontokkal elárasztani a környéket. A zavarással sem igazán lehet mit kezdeni - a támadó ATGM-nek tized / század másodpercekig kell csak tudni zavarnia az aktív védelem radarját.
  - nem minden fontos járműre lehet aktív védelmi rendszert szerelni. Ha egy tankoszlopot meg akarnak állítani elégséges az üzemanyagot szállító konvoj teherautóit kiütni. A tankok garantáltan meg fognak állni néhány órán belül...

  Egyenlőre minden haderő keresi hogy hogyan lehet együtt élni egy harckocsi aktív védelmi rendszerrel és én még nem igazán láttam meggyőző választ...
   
  molnibalage, Septimus and arbalest like this.
 3. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Sikerült egy baromi régi 2016-os cikket előtúrnod.
  Inkább ezt az elemzést olvasd el!
  Elvileg a 60 E teljesen új gyártású lesz. Nem a C-feldarabolásából fogják összehozni őket. De elvileg az eredeti A-kból is van még nekik letárolva. De a C/D-k egy része is az A/B-kből készült.
  Sőt van olyan - ha jól emlékszem - 16-20 db C, amit még nem is használtak, mert a jövőbeni nemzetközi vevőkre számítottak, ill. nem akarták leállítani a gyártósort az E-k-ig.
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Igen.

  Igen.

  Ez is tény. Csak vegyük észre, hogy ha tényleg ennyire közel van a gyalogság, akkor az mikor fordul elő harchelyzetben. Városban. Na, az épületek között dezsemborizó hk-t nem látja a rakéta de még a SAR se nagyon, ha elég magasak az épületek.

  Az aktív rendszerek radarja (?) alig párszáz méterre kell, hogy működjön. Azt messziről zavarni igen bajos, ez simán a teljesítményekből jön. Az inverse sqaure law meg tudja a dolgát.

  Hát, ha már ECM lesz egy rakétán is, akkor lesz csak jó drága... Ameddig nem áll fent a támadás veszélye long range AGM-mel, addig le lehet kapcsolni a rendszert adott eseten, mert ugyebár az egységek nem vákuumban üzemelnek. Majd szólnak nekik, ha légitámadás alatt állnak.

  Ez az, ami MINDEN egységre igaz. Ezért röhögtem mindig is az atomháborús terveken úgy, hogy hidak száma kb. nulla és a logisztika puhatestű. Kiütöd a logisztikát és nemhogy Velencében nem védtük volna meg a cuculizmust, de az osztrák Alpokig sem jutottunk volna el.

  Lehetséges alternatíva az, hogy akkor nem a harckocsikat akarjuk egyenként védeni. Az AHEAD lőszerrel és több mozgó járművel azért moderált salvo-k leszedhetőek és területvédelem van. Tehát egy egység nem egy tankod véde, hanem mindent a HMZ-n belül. Csak azok meg városban nemigen látnak kifele, de ahogy írtam a támadó fegyverek se nagyon befele...
   
  Bleroka and arbalest like this.
 5. borisz

  borisz Well-Known Member

  :D :D
   
  fip7 and tindalos like this.
 6. rudi

  rudi Well-Known Member

  A lenti képen egy AeroVironment Puma 3 típusú Class I. kategóriájú 2,8 méteres fesztávú kézből indítható drón van.
  Ez a kis vacak 5,5 órát járőrözhet 60 km-es távolságban egy egész ütős SIGINT csomaggal a hasa alatt.
  Én elhiszem hogy az aktív védelmi rendszereknek kis teljesítményű radarjai vannak, de a SIGINT szenzorok sem lesznek távol...

  [​IMG]
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az igazán modern APS szenzorok nem csak radarosak hanem kombináltak.A radar csak akkor kapcsol be ha az IR jelez.
   
  arbalest and molnibalage like this.
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A 600 méterhez képest, ameddig kb. figyel egy aktív rendszer a 60 km és a gép röhejesen kis teljesítményű elektronikája az kb. a világ vége. Szerintem. Nézd meg, hogy a néhány kg-os mobil zavarók hatótávolsága mekkora. 100 méter alatt vagy inkább csak egy háztömb. Ehhez képest 60 km az kb. olyan, mint egy koncertet túlharsogni 60 km távolságból.
   
 9. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ez nem így van...hanem pont fordítva
   
 10. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ez a kis vacka NEM 60 km-RŐL figyel, hanem - relé állomás közbeiktatása nélkül - 60 km-RE tud eltávolodni a kezelőjétől (relé állomással csak az 5.5 órás repülési idő a határ)
  Ez nem zavaró hanem egy érzékelő szenzor ami igen nagy valószínűséggel érzékelni fogja az APS rendszerek mégoly gyenge radar jeleit is.
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ja ok, nem zavarás. De a Brimstonet ez hogyan segíti az áttörésben?
   
 12. Daniel

  Daniel New Member

  Az mondjuk még elég érdekes hogy a JAGM 8 km-re tud majd ellőni, a legújabb Brimstone meg 60-ra ?
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Helikopterről lő el a JGAM 8 km-re, alá Hellfire. Ha egy 4. gen gép 10 km-en M1.2-vel elhajítja, akkor az is elrepülne messzire. Csak rég megszűnne a belső energia ellátása.
   
 14. blogen

  blogen Well-Known Member

  Méretei alapján ezt inkább zászlóaljdrón. Csakhogy a Schiebel Camcopter S-100-át ezen a sziten semmi nem tudja lenyomni. 6 óra / 200 km hatótáv, Felfegyverezhető két irányított rakétával is adott esetben, 50kg terhet tud emelni maximum és ez a világ egyik legelterjedtebb drónja, bevált technika, helyből felszáll, kis helyen hordozható, az egész nem igényel többet, mint egy Unimogot. Egyszerűen tökéletes. Ráadásul azok a funkciók (SIGINT, stb, amik egy ilyen méretű eszközzel elláthatóak, alapvetően zászlóaljszinten jelennek meg!

  Én úgy gondolom, hogy dandár/hadosztály szint alatt merevszárnyas drónt ne alkalmazzunk, a FLIR Black Hornet rajdrónját leszámítva. Már csak azért se, mert a visszatérésük problémás. Pont az AeroVironment oldalán van fenn egy videó, amin rommá törik a gépet.

  Merevszárnyú drónt inkább a légierő alárendeltségében használjunk. Ha a Camcopter az ideális zászlóaljdrón és a Black Hornet a rajdrón, akkor a századrónnak kábé egy Vapor-t lőnék be, ha már az AeroVironment került szóba! Ez elfér egy átlagos 4x4-es páncélozott járműben, méretei és képességei alapján megfelel egy század követelményeinek és helyből üzemeltethető biztonságosan.

  rajdrón Black Hornet: 25 perc / 2 km
  szakaszdrón: szerintem nem szükséges
  századdrón Vapor: 60 perc / 50 km
  zászlóaljdrón S-100: 6 óra / 200 km +csapásmérű képesség PGM-el!
   
 15. Daniel

  Daniel New Member

  Elvileg a JAGM Increment 3 fog tudni 16 km F-35-ről indítva. 10 km magasan nem nagyon repülnek vadászgépek több okból sem. De ha már rakétát kell loftolni akkor nem célszerűbb mégis csak az SDB ?
   
 16. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Nem akarlak nagyon megzavarni, de a Black Hornet forgószárnyas.
  Háát meg ez a Vapor méret (2m -es hosszúság), ez bőven nem század szintre való. Ugyan ez érvényes az S100-asra is zászlóalj szinten.
  Még ha az ezt a rendszert egyel "feljebb tolod", még az is sem biztos, hogy reális.
   
  fedett_mókus likes this.
 17. rudi

  rudi Well-Known Member

  A kis SIGINT drónok nem a Brimstone, hanem az APS rendszerek előnye-hátrányai kapcsán lettek megemlítve, nevezetesen hogy a bekapcsolt radarok elárulják a harckocsik tartózkodási helyét.
  Igen a Puma egy kisméretű drón, és azért lett megemlítve mert már ezen a szinten is léteznek elekronikai felderítő eszközök, ettől a szinttől felfele pedig rengeteg.
  Amit a videón látsz az a kisméretű Raven drón normál visszatérési procedúrája (ő így száll le a bicikliről, na..:))
  A drón nem darabokra törik, hanem kontroláltan darabokra esik szét, pont azért hogy ne törjön.
  Drónok terén óriási a kínálat. Biztos hogy ki kell alakítani hogy minden szervezeti szinten legyen belőlük.
  Nekem a kedvencem a Martin V-Bat
   
 18. Daniel

  Daniel New Member

  Picit elcsúszott ez a topik úgy érzem, felderítő drónok, APS rendszerek o_O
   
  Loken likes this.
 19. Daniel

  Daniel New Member

  Javítsatok ki ha tévedek de ez a salvo dolog is csak addig működik mmW radarral amíg nyílt terepen vannak azok a harckocsik, ha urban környezetben van egy harckocsi akkor mi van ?
   
 20. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

Ezen oldal megosztása