Hadd tegyem fel a kérdést. Miért nincsenek APS rendszerek helikopterekre?
Olvastam hogy a Orbital ATK próbálkozott(?) egy ilyen megvalósításával (HAPS), volt is live fire teszt de hogy mi lett belőle a továbbiakban azt nem tudom.
Szerintetek volna egy hard-kill aps rendszernek értelme?
Azért gondolkoztam ezen mert
Mennyire megbízható egy IDAS, AMPS-MV vagy a DIRCM szintű rendszer egy H-forcal felszerelt H145M-en vagy H225M-en amely biztos hogy közel kerülhet néhány MANPADS-hoz?
- Az a széleskörben tartott vélemény itt a forumon hogy az attack/ARH helikopterek ideje lejárt és mindenki látta ugye a közelmúltban kilőtt orosz/ukrán helikoptereket...de ennek ellenére világszerte a hadseregek nem válnak meg az ilyen képességeiktől, sőt.
- mi most H145-re és H225M-re cseréljük a varsó szöv. éra helikoptereinket. S a H225Mhez pl a SAAB gyárt IDAS önvédelmi rendszert, a H145M egy kicsit rosszabbul áll a AMPS-M MAWS képességgel.
Valamint tényleg olyan idejét múlt az attack/ARH helikopter vagy csak a védelmi rendszer hiányossága produkálta azokat a közelmúltbéli veszteségeket. pl ukrajnában(Mi-24) és az orosz gépek szíriában...az utóbbi esetben lehetett látni hogy az orosz gép védelmi rendszere működött de a rakétát nem érdekelte az a "countermesure".
Bevallom belőlem is a attack/ARH helikopter fanboy beszél.
Ugyanez jutott eszembe a napokban: mindkét eszköznek ugyanaz a problémája, olyannyira, hogy vannak/olvastam kettős --mindkét cél elleni-- ATGM/"anti-heli" rakéták --ahol azért a gyártók megemlítették--, hogy nyilván nem egy Sidewinder tudású rakétáról van szó.
Mindkét harceszköz támadására is erősen hasonló fegyverek készültek/-nek és ezért azok elhárítására is.
Ami még a "Home-Pub"-jaim során felmerült, az az APS-ek passzív radaros megoldása, mint az árulkodó radarjel kisugárzás ellenszere.
Ugyanis ezt akár az adott -védekező-- fél is keltheti olcsó eszközökkel, akár drónokról, nagy számban, --amit ráadásul adat/infó továbbításra--, hamis cél "gyártásra" , megtévesztésre használhat.
(Az általam korábban írt drón-raj koncepciónál merült fel az ötlet.)
Mire megy az ilyen rádiójel(-ek) helyzet-meghatározásával egy tipikus "környékbeli" támadó, ha 5-10-szer több hely van a lehetséges valós célpontok számánál(IFV-Tank csoportosítás PL)??? Melyik "igazii", mekkora létszám/mennyiség, stb...
Csak a "nagyok" rendelkeznek elég erőforrással egy jól méretezett (teljesítményben és mennyiségben), ilyen védelem megfejtésére/áttörésére.
...éééés már nem is "ordít" a (valódi) célpont a kijelzőn !!!
...cserébe sokkal több hamis: