Ariete (Olaszország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 478
113
Hitfact Mk. II 120 toronnyal.
E9oCxc6XIAIJydN.jpg


EHOwOxFXkAU7zTH.jpg
 

Gungnir (F1End)

Well-Known Member
2021. március 24.
442
1 189
93
Mindenkinek mások az igényei, nekem a sofőr melletti lőszertároló a szentségtörés, másoknak meg a GT.

A Leopárdon kívül nem is követték el máshol a toronyhátulba rakott műszerezettséget és társait, hanem lőszerrekesz lett, ahogy illik, csak ennél az egynél sikerült a túltervezés, ami a Németek védjegye. Az Ariete-ről meg tudok nyilatkozni, arról semmi értékelhető infó nincsen fenn, csak kérdőjeles eredetű értékelhetetlenségek.

A K1-88 Baby Abrams meg a Leó 2-esnél is rosszabb, ami a T-72-esnek az Aszad Babil, na az a szénné butított Abrams-utánzat. Ahelyett gyártásba vihettek volna egy M1KL / M1A1KL / M1A2KL (Korean, Lightweight), nem pedig egy nem is tudom mire jó harckocsival kísérletezni.
Úgy tudom, hogy az Ariete esetén semennyire sincs elválasztva a lőszer a személyzettől:
R9xpN1f.png

A piros a teknőben, a kék a toronyban elhelyezett lőszer tárolója


Ez itt pedig elvileg a kék rész belülről; látható, hogy befelé semilyen elválasztó rész sincs:

iNlu2sB.jpg
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 994
13 300
113

Olaszország modernizálja a C1 Ariete harckocsikat

https://www-armadninoviny-cz.transl...tr_sl=cs&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=sc

Az Ares Osservatorio Difesa olasz katonai blog szerint zöld utat kapott a 125 darab C1 Ariete harckocsi mélyreható modernizálása. Az Iveco Defense Vehicles és az OTO Melara (a Leonardo konszern része) konzorciuma 980 millió euróért javítja a harckocsikat.

Az olasz hadsereg három harckocsiezredben 160 darab C1 Ariete harckocsit üzemeltet 120 mm-es ágyúval. További 40 harckocsi van raktárban – feltehetően pótalkatrészek forrásaként.

A harckocsikat 300 db kerekes Centauro és Centauro II harckocsiromboló egészíti ki 105 mm-es ágyúval, ill. 120 mm.

2035 után az olasz hadsereg új generációs harckocsikat kíván bevezetni. Olaszország régóta igyekszik belépni a francia-német MGCS (Main Ground Combat System) harckocsiprogramba. A következő generációs MGCS tank 2040 körül áll majd szolgálatba. Az MGCS program azonban bajban van , főként azért, mert nem tudják összehangolni a német és a francia ipar érdekeit.

Érthető, hogy az olasz ipar is a maximális részesedést várja az MGCS fejlesztésében és gyártásában (természetesen a német és francia ipar rovására). Olaszország mindenesetre továbbra sem csatlakozott az MGCS-programhoz, ezért a médiában felmerül a lehetőség, hogy Olaszország részt vegyen a lengyel, ill. most lengyel-koreai, új generációs tank K2PL és később K3.


Mindenesetre a C1 Ariete harckocsi az olasz hadsereg szolgálatában marad a következő 15 évben. Róma azonban csak 125 C1-es harckocsit modernizál az AMV (Aggiornamento Mezza Vita; Mid-Life Update) program részeként. A fennmaradó 35 harckocsi ezért a raktárakba kerül.

Három C1 Ariete AMV prototípus készül. Az első prototípus továbbfejlesztett motorral, sebességváltóval és szélesebb lánctalpakkal teszteli majd a futóművet. A második egy továbbfejlesztett torony új érzékelőkkel és elektronikával. A harmadik prototípus továbbfejlesztett alvázat és tornyot kap.

Olaszország ezért Nagy-Britanniához hasonlóan csökkenti az aktív harckocsik számát. Éppen ellenkezőleg, Közép- és Kelet-Európa legtöbb országa, köztük Németország és Skandinávia jelentős páncélos erők megerősítését tervezi. De Olaszország a leszerelt Arietét nagyobb számú kerekes Centauro II harckocsirombolóval fogja lecserélni.

turms_t_1b.jpg


Spekuláció: Csak 120 harckocsi modernizálása nem biztos, hogy pénzhiány vagy fenyegetés hiánya miatt van. A valódi ok a pótalkatrészek hiánya és így az Ariete tankok egy részének leszerelésének, majd későbbi kannibalizálásának szükségessége lehet.

Az Ariete harckocsik modernizálása során széles körben felhasználják a Centauro II harckocsiromboló érzékelőit, amelyet szintén az Iveco / OTO Melara konzorcium gyárt. Leonardo, az OTO Melera anyavállalata még egy Ariete bemutató tankot is épített a Centauro II HITFACT MkII harci moduljával. A cég ilyen megoldást kínál az olasz hadseregnek. A HITFACT MkII egy nagyon könnyű torony, nagyon gyenge (a klasszikus tanktornyokhoz képest) páncélvédelemmel.

Az AMV program azonban nem tartalmaz új harci modult. A frissítés fő céljai között szerepel egy új, 1120 kW-os Iveco MTCA V12AMV motor (eredetileg 932 kW), az új Renk HSWL 295TM sebességváltó, a 20%-kal szélesebb nyomtávok a csökkentett talajnyomás és a jobb tapadás érdekében, valamint egy erősebb fékrendszer.

A teljesítmény növelése és a szélesebb övek szükségesek a további ROMOR-A páncél felszerelése miatt. Javul a futómű aknavédelme is, a harckocsi új oltórendszert és tömegpusztító fegyverek elleni védelmet kap.

turms_t_2b.jpg

Az Ariete AMV harckocsi agya az olasz TURMS-T (Tank Universal Reconfiguration Modular System) tűzvezérlő rendszer lesz, amely magában foglalja a Lothar lövész irányzékát és az ATTILA-D parancsnok panorámaérzékelőjét.

A harckocsi fő fegyverzete továbbra is a 120 mm-es OTO 120-as löveg (44-es kaliberű), sima csövű, 800 töltény élettartamú (nyilvánvalóan erős szubkaliberű lőszerekre érvényes). A maximális elméleti tűzsebesség legfeljebb nyolc lövés percenként. A toronyban 15 darab lőszer található, az alvázban további 27 töltény.

Az ágyúhoz egy 7,62 mm-es MG3-as géppuska, a másik pedig a toronytetőre van felszerelve. Az ágyú szögtartománya -9 és +20 fok között van. Mozgását elektrohidraulikus hajtások biztosítják.

Forrás: Ares Osservatorio Difesa
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
A harckocsi fő fegyverzete továbbra is a 120 mm-es OTO 120-as löveg (44-es kaliberű), sima csövű, 800 töltény élettartamú (nyilvánvalóan erős szubkaliberű lőszerekre érvényes).

Biztos, hogy nem. Még a csövet kímélő nyílak is kb. 200 lövés alatt megeszik a bélés csövet, a különösen nagy nyomásúak meg akár 50-100 között.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 348
35 195
113

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 472
13 272
113
Hát ezek szerint a hazai szellemi termék is fontos volt.
A dardo szintén nem egy nagy valami mégis azt gyártották.
Meg azért az olaszoknál is elég erős a korrupció és gondolom pár régi befolyásos ipari család patája benne volt a dologban.

Magát az Arietét mennyire ismered ? Mert úgy érzem, itt az ideje, hogy előadjam, hogy / minek látom az Arietét.