[HUN] Helikopterbeszerzés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

beren

New Member
2013. január 7.
8
0
1
szerintem Orbán szimplán sajnálja rá a pénzt...egyszer olvastam egy olyat (sajnos nem emlékszem rá, hogy hol talán a Szlankó Bálint könyvében Afganisztánról), hogy ki volt akadva amiért nagy költségekkel jár egy misszió, a katonák felszerelése, a sereg fenntartása. nem tartja fontos dolognak. Hende szerintem rátermett és sokkal jobban a szívén viseli a honvédelem ügyét (Szekeressel össze se lehet hasonlítani), de ő sem fog nagy előrelépést elérni.
 

Hans

Member
2010. április 19.
168
1
18
luperator:
" Volt két NVG Mi-8 helikopterünk, gyanítom azelőtt fűre húzták őket, mielőtt az éjjellátó használatát rendesen gyakorolták volna"
Legalább egy, biztosan repül. Tegnap dübörgött el a ház felett Budaörs > Lakihegy útírányon.

----
danielback:
" Hende a szavát adta, hogy megmarad a harci helikopter képesség :-D Na most kiderül mennyit ér a szava :-D"
Na igen, de gondold át! Hende harciheli képességet mondott és ki tudja mit értenek ez alatt! Mert mi pl Mihu-t, de ők? A még csak terv asztalon létező AW139-as, felfegyverzett, izraeli Spike-os verzióját?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 471
113
47317 said:
Hende a szavát adta, hogy megmarad a harci helikopter képesség :-D Na most kiderül mennyit ér a szava :-D

Hol és mikor mondta ezt? Nem emlékszem csak a "nem lesz több képességvesztés"-re és az "eggyel több helikopter lesz mint a ciklus elején"-re.

 
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/02/04/08/Hende_Iden_megoldas_szuletik_a_helikopterkerdesre.aspx

 
 

ifff

Member
2013. február 4.
71
0
6
A helikopter beszerzés előtt talán el kéne dönteni, hogy mire akarjuk őket használni és meg kéne számolni a pénztárcában levő aprót. Pl: Hány főt kell elszállítani egy gépen teljes felszereléssel? Mekkora fejmagasság kell? Mekkora terhet emeljen, milyen magasságokban? stb

E kérdéshez fontos tényező, hogy terveznek e könnyű tüzérséget, melynek mozgatása helikopterrel történik? (Pl: 105 mm)

Egyáltalán kell e támadó fegyverzet a szállítógépre?

E két apró mozzanatot követően lehetne keresgélni a lehetőségek közt. Amennyiben szakmai érvek mentén folyik a döntéshozatal, akkor épeszű szakmai változat nem hagyja figyelmen kívül a Mi-17 technikát.(Más országok úgy vásárolják, mint a cukrot) Úgy vélem, hogy a jelenleg meglevő állomány modernizálható és akkor használható is. Ehhez -már valaki által javasolt- használt gépeket beszerezve úgy 20 évre fel lehet oldani ezen dilemmát úgy cca: 10 milliárdból (összesen).

Ehhez kéne néhány kisebb gép a K&M és kiképzési feladatok ellátásra, de ezekből is elég lenne 5-6 db. Ezekből 2 db akár VIP konfigurációval is rendelkezhetne, hiszen ezen képesség ma nincs meg. Ekkor van egy 14-16 darabos flottánk, mely hazánk számára elegendő nagyságrend.

Minden típusváltás úgy 5* kültség (barátian megszámolva) és négy - öt év lefutású. Addig mi lesz?

 
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Hende a helikopterekről:

Az idei év legfontosabb feladata a szállítóhelikopterek bevethetőségének megmentése, a legkézenfekvőbb a jelenlegi szovjet helikopterek felújítása lenne – mondta a miniszter, majd megjegyezte: az idei gazdasági helyzetben nagy megterhelést jelentene egy egyösszegű beruházás új helikopterekre, de jobban megérné, mivel az új szerzeményeket 40-50 évig lehetne rendszerben tartani.

Ez hülye.
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
ifff

Mintha az An-26-nál is rebesgettek volna anno VIP változatot, de én inkább felültetném őket menetrend szerinti járatra.

Ez a 105mm-es tarack téma nem lenne rossz ötlet, de a hagyományos értelemben vett tüzérségünk is felújításra szorul.

Manapság szerintem bármikor kerülhet egy szállítóhelikopter olyan szituációba, hogy szüksége lehet arra a géppuskára.

hiryu

Ők ezt a félmegoldást nevezik megoldásnak. Magyarázza már el nekem valaki, mi a különbség a tender és az államközi ügylet között? Ha tenderen egy cég képviseli az országot, attól még ugyanúgy lehetne részletben fizetni nem? Mintha a Gripenek is tenderen keresztül kerültek volna ide.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Magyarázza már el nekem valaki, mi a különbség a tender és az államközi ügylet között?

Válastasz az áruházi szórólapok alapján, vagy megegyezel a szomszéddal, hogy tőle veszed a krumplit,  ami olyan-amilyen, de részben azzal fizetsz, hogy  felvágod a tüzelőjét.

És adsz neki egy üveg pálinkát, amiről nem tud az asszony.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
http://honvedelmibeszerzes.kormany.hu/75500-12-71-044

A szerződés kezdetének ideje: 2013.03.20.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Nem tudok semmit róla, de ha lenne belőle, 24 db, király harci helikopter támogatásunk lenne, a térségben. :)
 

denilend

New Member
2012. július 21.
20
0
1
Én nagyon örülnék ezeknek a török heliknek! Nem lennék nagyon meglepve, ha lenne valami a dologból! Úgy tudom, hogy a törökök elég jóban vannak a nemzetünkkel és ez kölcsönös.

Itt egy kis videó a TAI T-129-ről:

 

sulyid

Member
2010. április 19.
173
0
16
"Akkor már inkább az eredeti,olasz Mongúzt!"

Jó vicc, ezek jobb felszereltséggel jönnének, mint azok...
 

bartinieffektus

Well-Known Member
2012. december 4.
1 148
357
83
47621 said:
“Akkor már inkább az eredeti,olasz Mongúzt!”

Jó vicc, ezek jobb felszereltséggel jönnének, mint azok…
...az alkatrészeket meg majd a török kamionosok el is hozzák...vagy nem... a sok "Tüsli" keksz mellé bepakolva . Logisztika "sifir" ! Szerintem meg ez a vicc! A koffer nekem is tetszik. De megvenni,nem venném meg!
 

denilend

New Member
2012. július 21.
20
0
1
Van pénz ebben az országban, csak tőlünk nyúlják, viszont, ha már lenyúlják, akkor inkább  a hadsereget fejlesszék, minthogy stadionokat építsenek és a politikusok vegyenek belőle maguknak Mercedest!