[HUN] Helikopterbeszerzés

szerintem Orbán szimplán sajnálja rá a pénzt...egyszer olvastam egy olyat (sajnos nem emlékszem rá, hogy hol talán a Szlankó Bálint könyvében Afganisztánról), hogy ki volt akadva amiért nagy költségekkel jár egy misszió, a katonák felszerelése, a sereg fenntartása. nem tartja fontos dolognak. Hende szerintem rátermett és sokkal jobban a szívén viseli a honvédelem ügyét (Szekeressel össze se lehet hasonlítani), de ő sem fog nagy előrelépést elérni.

luperator:
" Volt két NVG Mi-8 helikopterünk, gyanítom azelőtt fűre húzták őket, mielőtt az éjjellátó használatát rendesen gyakorolták volna"
Legalább egy, biztosan repül. Tegnap dübörgött el a ház felett Budaörs > Lakihegy útírányon.

----
danielback:
" Hende a szavát adta, hogy megmarad a harci helikopter képesség :-D Na most kiderül mennyit ér a szava :-D"
Na igen, de gondold át! Hende harciheli képességet mondott és ki tudja mit értenek ez alatt! Mert mi pl Mihu-t, de ők? A még csak terv asztalon létező AW139-as, felfegyverzett, izraeli Spike-os verzióját?

47317 said:
Hende a szavát adta, hogy megmarad a harci helikopter képesség :-D Na most kiderül mennyit ér a szava :-D

Hol és mikor mondta ezt? Nem emlékszem csak a "nem lesz több képességvesztés"-re és az "eggyel több helikopter lesz mint a ciklus elején"-re.

A helikopter beszerzés előtt talán el kéne dönteni, hogy mire akarjuk őket használni és meg kéne számolni a pénztárcában levő aprót. Pl: Hány főt kell elszállítani egy gépen teljes felszereléssel? Mekkora fejmagasság kell? Mekkora terhet emeljen, milyen magasságokban? stb

E kérdéshez fontos tényező, hogy terveznek e könnyű tüzérséget, melynek mozgatása helikopterrel történik? (Pl: 105 mm)

Egyáltalán kell e támadó fegyverzet a szállítógépre?

E két apró mozzanatot követően lehetne keresgélni a lehetőségek közt. Amennyiben szakmai érvek mentén folyik a döntéshozatal, akkor épeszű szakmai változat nem hagyja figyelmen kívül a Mi-17 technikát.(Más országok úgy vásárolják, mint a cukrot) Úgy vélem, hogy a jelenleg meglevő állomány modernizálható és akkor használható is. Ehhez -már valaki által javasolt- használt gépeket beszerezve úgy 20 évre fel lehet oldani ezen dilemmát úgy cca: 10 milliárdból (összesen).

Ehhez kéne néhány kisebb gép a K&M és kiképzési feladatok ellátásra, de ezekből is elég lenne 5-6 db. Ezekből 2 db akár VIP konfigurációval is rendelkezhetne, hiszen ezen képesség ma nincs meg. Ekkor van egy 14-16 darabos flottánk, mely hazánk számára elegendő nagyságrend.

Minden típusváltás úgy 5* kültség (barátian megszámolva) és négy - öt év lefutású. Addig mi lesz?

Hende a helikopterekről:

Az idei év legfontosabb feladata a szállítóhelikopterek bevethetőségének megmentése, a legkézenfekvőbb a jelenlegi szovjet helikopterek felújítása lenne – mondta a miniszter, majd megjegyezte: az idei gazdasági helyzetben nagy megterhelést jelentene egy egyösszegű beruházás új helikopterekre, de jobban megérné, mivel az új szerzeményeket 40-50 évig lehetne rendszerben tartani.

Ez hülye.

ifff

Mintha az An-26-nál is rebesgettek volna anno VIP változatot, de én inkább felültetném őket menetrend szerinti járatra.

Ez a 105mm-es tarack téma nem lenne rossz ötlet, de a hagyományos értelemben vett tüzérségünk is felújításra szorul.

Manapság szerintem bármikor kerülhet egy szállítóhelikopter olyan szituációba, hogy szüksége lehet arra a géppuskára.

hiryu

Ők ezt a félmegoldást nevezik megoldásnak. Magyarázza már el nekem valaki, mi a különbség a tender és az államközi ügylet között? Ha tenderen egy cég képviseli az országot, attól még ugyanúgy lehetne részletben fizetni nem? Mintha a Gripenek is tenderen keresztül kerültek volna ide.

Magyarázza már el nekem valaki, mi a különbség a tender és az államközi ügylet között?

Válastasz az áruházi szórólapok alapján, vagy megegyezel a szomszéddal, hogy tőle veszed a krumplit,  ami olyan-amilyen, de részben azzal fizetsz, hogy  felvágod a tüzelőjét.

És adsz neki egy üveg pálinkát, amiről nem tud az asszony.

Nem tudok semmit róla, de ha lenne belőle, 24 db, király harci helikopter támogatásunk lenne, a térségben. :)

Én nagyon örülnék ezeknek a török heliknek! Nem lennék nagyon meglepve, ha lenne valami a dologból! Úgy tudom, hogy a törökök elég jóban vannak a nemzetünkkel és ez kölcsönös.

Itt egy kis videó a TAI T-129-ről:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

"Akkor már inkább az eredeti,olasz Mongúzt!"

Jó vicc, ezek jobb felszereltséggel jönnének, mint azok...

47621 said:
“Akkor már inkább az eredeti,olasz Mongúzt!”

Jó vicc, ezek jobb felszereltséggel jönnének, mint azok…
...az alkatrészeket meg majd a török kamionosok el is hozzák...vagy nem... a sok "Tüsli" keksz mellé bepakolva . Logisztika "sifir" ! Szerintem meg ez a vicc! A koffer nekem is tetszik. De megvenni,nem venném meg!

Van pénz ebben az országban, csak tőlünk nyúlják, viszont, ha már lenyúlják, akkor inkább  a hadsereget fejlesszék, minthogy stadionokat építsenek és a politikusok vegyenek belőle maguknak Mercedest!