Nem vagyok Leonardo, csak 2007-ben volt lehetőségem beszélni olyannal kb. 2,5-3 órát, akik akkor klímamodellbe dolgoztak be és látták. 10 éve. Ne tudd meg, hogy hány paramétere volt és hogyan verifikáltákl. Na, az volt 10 éve...
Tagadni az emberiség által okozott klímaváltozást akkora ökörség kb. mint tagadni a gravitációt...
Nem akarok ezen vitatkozni és tagadni sem akartam azt, ami nyilvánvaló. Csak arra helyeztem a hangsúlyt, hogy nem elég sok paramétert figyelembe venni, hanem azt helyesen is kell tenni. És itt van a kutya elásva. Csak a XVIII-XIX. sz-i tudósok illúziója volt a teljes megismerés... Én egyszerűen azt szoktam mondani, inden ma élő lénynek megvan a magához való esze. Ezért is él a Földön. (Persze nem kell helytálló ismeretekre gondolni, nem olyan régen még a Földet is laposnak képzelték, ami nyilvánvalóan nem igaz, de mégis elboldogultak az emberek az élettel, ahogy korábban a díno-k is.) Ez persze lehet egy idő után kevés is, legfeljebb a fajunk is kihal, előbb vagy utóbb nagy valószínűséggel..... Úgyhogy csak emlékeztetnélek, a ma igaznak tartott dolgok sem biztos hogy úgy vannak...Pld. a pleisztocén végénél maradva. Naponta a kezembe kell fognom szelvényeket, amiken a holocén kb. fél centi, míg a pleisztocén lehet 20-40 centi is, míg a pannon pedig akár méteres is (M= 1:500). Maga a távlat is hiányzik, hogy donteni tudjunk, ezért maradunk olyan konvencióknál, amelyek csak terminus-technicus szintján segítik a navigálást, de több, objektívabb dolog nem hámozható ki belőlük. Amit bevezetőként leírtam, azért fonots, mert nem is olyan rég, természetesen is volt a Föld hőmérséglete (átlag) 3 C-fokkal magasabb, mint most és ez nem volt végzetes az élővilágra nézve. Persz,, lehet, a mai kultúremberre nézve végzetes lenne a természetes klímaváltozás is, mint sok korábbi fajra..