Nem tagadja senki a globális felmelegedést. Én csak két dologban nem vagyok biztos:
-az egyik, hogy nem-e következik be tőlünk is függetlenül, mint ahogy már számtalanszor a múltban is megtörtént
-a másik meg, hogy valóban olyan káros lesz, mint ahogyan gondolják?
Ugyebár a rómaiak idején is jóval magasabb volt az átlaghőmérséklet, mint most, mégis jól megvolt az emberiség, sőt, virágzott több kultúra is.
Biztos olyan nagy gond, ha Magyarországot ismét egy enyhe mediterán klíma fogja jellemezni? Én szeretem a déligyümölcsöket, volt cikk a múltkor, hogy már kivit is termesztenek itthon.
Egyébként, ha jól értelmezem, az előttem szólónak lehet szerintem igaza, akinek épp választ írok. A lényeg tényleg az, hogy éppen pont azt nem tudjuk, milyen lenne a klímaváltozás az ember nélkül. Nem tudjuk ponzosan, mik azok a természetes folyamatok a földön, amelyekre rászuperponálódik az emberi tevékenység. És alapvetően olyan bonyolult folyamatok vannak a háttérben, amelyeknek a hatásmechanizmusát nemcsak én, meg Molni, hanem megkockáztatom, senki a világon nem érti. Vegyük pld. a karbonátképződést a tengerekben. ezzel a folyamattal sok CO2 vonódik ki a rendszerből egy idóre. Aztán ott a lemeztektonika.. A karbonátos képződményeket magukba foglaló lemezek alábuknak, felolvadnak és a CO2 újra felszabadul (persze leegyszerűsítettem), de azt senki sem tudja megmondani, hogy ez a szabályozás pontosan hogyan működik. Nincs róla egzakt anyagmérleg, csak vitatott elméletek. Tűlozva, a tudásunkkal lehet autót, repülőt, úrhajót építeni, de a Föld nevű bolygonk természetes folyamatait nem értjük, mert azért azok bonyolultabbak, mint az égi mechanika...Akkor, hogyan tudnánk megoldani a globális problémákat? Megírom a véleményem: egyszerűen kihalunk, azért, mert pont azt nem értettük meg, ami a hosszűtávű életben maradásunkhoz a legfontosabb...