Ha te most azt akarod mondani, hogy az arroganciát a BME-n szedi fel az ember, akkor kurvára melléőtél. Egyrészt azért, mert nem vagyok arrogáns. A magadfajta magas lóról beszélőktől megyek a falnak akik játszák itt a atyáskodó nagybácsit...
... miközben handabandáznak.
Ez talán már feltűnt neked is.
A 800 oldalas és korábbi írásaim arról árulkodnak, hogy nem gondolkodom?
Ennek fuss neki újra szerintem...
Molni Én igen tisztelem a Te 800 oldalas munkádat, ami jó ismeretterjesztő szintű. Legfőbb erénye pedig, hogy a szabad időd rovására írtad egy internetes közösség számára. Én ezt nem tudnám megtenni, egyszerűen nincs erre elég szabadidőm... De egy ilyen munka megírása szerintem egyszerűbb téma az igen sok hozozttt anyag felmelegeséssel konyhaszinten is akár foglalkozni...Mert ott a technikai paraméterek többé-kevésbé egzakt talajáról le kell lépni, mert ezen területek működését még nem értjük..
.
Molni, veled az a legnagyobb probléma, szerintem csak azért jársz fel erre a fórumra, hogy a saját egódat simogassad. Mármint, hogy te vagy az űber okos, más meg a teljesen hülye. Ez nem szakmai igény, hanem más, pszichológiai igény kielégítése. No meg nem beszélgetés és nem igazi eszmecsre. Ma megpróbáltak kikezdeni Pesten a tárgyaláson erőből, nálam is idősebbek, de nem hagytam magam. A stílus márcsak innen is ismerős...
Én például, szórakozni jövök ide, mások elképzeléseit megismerni és a látókörömet bővíteni az általam érdekesnek talált témákban. Ahhoz, hogy ezt megtegyem, nem kell mindenkiről (élből, azonnal) negatív bizonyítványt kiállítani, legfeljebb szólok a nagyon bunkózóknak, hogy ezt nem illik...itt sem...
De, a hozzászólásaidból azt is látom – visszatérve a vitánkra -, hogy Te azt gondolod, pusztán matematikai, fizikai (és talán kémiai, bár erről nem ejtesz szót) ismeretek, törvények alapján leírható, lemodellezhető a világ. Ebben téged megerősít az egyetemi oktatás felépítése is. Kemény alapozó műszaki matek, fizika, stb. azt az érzést erősítik az emberekben, hogy a világ teljesen megismerhető, vagyis a tudás alapján uralható. Pedig nem! Nekünk is alapvetően a napi élethez van meg az eszünk, mint más élőlényeknek. Ebből a szempontból fontosabb a kohászat a vegyipar, stb.., mint a kontinesvándorlás...
Annekamir több hsz-ben utalni próbáltam neked, legelőbb az egyetemi tanulmányaid későbbi részében fel kellett volna tűnni, igen rendesen, ha eljutottal olyan tantárgyakig, mint az alapozás, talajmechanika, vagy éppen a környezetföldtan, hidrogeológia. Bár ezekben a tantárgyakban is sugallják, hogy fizikai törvények alapján működnek a rendszerek, de az előbb említett területeken előkerülnek ennek ellenére az úgynevezett „tapasztalati összefüggések, képletek”, amelyek segítségével a tényleges (tervező) tevékenység folyik még ma is, hiszen egzaktul csak az orrunk közelében lévő kis rendszerek kevés számú eseménye írható le... A többivel, mint pl. a Dunántúli-karszt regiónális felszín alatti áramlási rendszeréről már legalább három évtizede megy a vita, más-más hipotézisek alapján. Magam is 10 évig dolgoztam ennek csak egy kis szelete megértésén, csak kutatási anyagvizsgálatokra, előkészítésre 100 millió ft-ot költve el...
Vajon ez azt jelenti, hogy nem működne a matematika, a fizika ezeken a területeken? Dehogy, hanem csupán az a helyzet, hogy annyi változó, tényező működik, hat egymásra és egymás ellen, hogy nem vagyunk képesek egzakt módon leírni, például és nem tudjuk előre jelezni, pusztán fizikai és matematikai eszközökkel levezetve, mondjuk a földrengéseket. (A szeizmológiai adatok és feldolgozásuk a tapasztalati összefüggésekhez hasonlítanak és nem a tiszta matematikai és fizikai levezetésekhez!) Ha meg amit az előbb leírtam, és ezen eltudsz a (pozitivista) szemléleted mellett gondolkodni, akkor talán teret adsz annak, amit leírtam. A tudomány, az egyetemi oktatás, az erre való hivatkozások mind-mind azt a képet erősítik meg, hogy a világ teljesen megismerhető. Nem vitathatók el az eredmények kisebb vagy nagyobb horderejű dolgokban, de a Föld méretű belső rendszerek működését, kb.: úgy vizsgáljuk, mint amikor az orvoslás a középkorban még nem fedezte fel a vérkeringés egységes rendszerét – szervezetben. Ez nem akadályozta meg Őket egyes esetekben, hogy ténylegesen gyógyítsanak (míg az esetek többi részében meg elkezelték a pácienseket!).
Mi ma körülbelül ennyire ismerjük a Föld rendszerei (GHAIA) egymásra hatásait a pozitív és negatív visszacsatolásait.
Ha pedig az ismeretünk csak eddig tart, akkor nem tudjuk egzakt módon leírni a Föld működését. Míg ez fennáll, lehetséges alternatívákat felállítani, és az egész kérdéskör tisztázása érdekében rámutatni egyes elméletek gyenge pontjaira. Hát ezt tettem Én is és több más kolléga, mert mi már nem elvünk a XIX. Században, nincs az az illúziónk, hogy a világ összes folyamatát belátható időn belül egzakt módon le tudjuk írni…………
Légyszi, légyszi legalább egyszer írdd, hogy volt a hsz-emnek tartalma.. A skalpod még hiányzik (bár a korábbi SZPG9 megkapta...