Mostanában ritkán járok erre, így nem is nagyon tolom az Index és hasonlók mélylélektani értékelését, viszont néha olvasom a kritikáidat.Mellesleg pont az a portál és a fórum egyik, a szerkesztőség által is kiemelten kezelt célja, hogy a haditechnikával kapcsolatos tévhiteket, félreértéseket tisztázza. Ám mint látjuk a hazai mainstream sajtó nemhogy esetleg minimálisan utánanézne amiről ír (vagy ne adj' Isten még segítséget is kérne), hanem helyette magasabb fokozatba kapcsolva fullba tolja a kretént. Ez nem az első és sajnos nem az utolsó példája ennek, gyakorlatilag a hazai újságírói közönség döntő hányada műszaki analfabéta bármilyen technikai témához, ám annál nagyobb arccal képes beleállni a hülyeségbe. Még molni is nem egy helyreigazító cikket/hsz-t írt az index felé, miközben a napi.hu energetikai purgatóriumától szegény agybajt kapott. De lásd a porfolio AK-12M1 anyagát, ahol még magyar nyelv is problémát okozott a kedves szerzőnek, miközben az index az átvételkor csavart mindenen egyet, még nagyobb hülyeséget összehozva.
Na és ez a "nem értünk a technikai témákhoz" tendencia az ukrán háborúval ballisztikus pályára állt, egymás után okádva ki olyan technikai szinten értelmezhetetlen cikkeket, amiket jobb helyeken a darálóba dobnak az első adandó alkalommal. Ráadásul erre még érkezik egy szurkolói attitűd is a sajátos csodavárással, avagy az infostartos példát alapul véve a meg nem nevezett szerző úgy gondolja majd a Leok megváltoztathatják a háború menetét. Hát nem.
De még azt sem mondom, hogy most minden újságírónak értenie kellene minden haditechnikai eszközhöz. Csupán annyit, hogy legalább minimálisan nézzen már utána annak, amiről ír, mert így az egész csupán félretájékoztatás és csak erősíti a már meglévő tévhiteket. Elég csak pár kommentszekcióba bemenni, ahol látszik mennyire alacsony szinten van a közbeszéd a haditechnikai témákban, jelentős részt pont az elégtelen minőségű tájékoztatás miatt. Ez pedig azért a haderőfejlesztéshez is kapcsolódik, avagy megfelelő tájékoztatás hiányában szegény átlag polgár sem érti hogy ez most mi és ilyenkor jön a klasszikus "mijértvettük" attitűd meg a miért nem xy-ra költjük ezt az összeget. Persze nem szabad elmenni az iszonyatosan káros "merjünk kicsit lenni" politika okozta rombolás mellett sem, de minimum ugyanennyit hozzájárult a színvonaltalan tájékoztatás, miközben emlékszem 15+ éve lengyeleknél például képesek voltak nem egy magas színvonalú műsort lehozni a hadrendben álló technikáról.
Amikor az Elbit radarokról nyilatkoztam, akkor is külön végignéztem a topikját meg megkérdeztem a közönséget mi legyen az, amit mindenképpen elmondjak róla. Ez lenne a megfelelő tájékoztatás és ez az ami előre vinné a hazai tudásállományt is. Csak hát ez a ritkábbik hozzáállás. És épp ezért húzom fel magamat embertelenül az ilyen cikkeken, mint amit linkeltem, hogy hiába készíthet az ember egy mélységi összefoglalót meg bemutatót, fél perc múlva jön valami félbolond, aki 0 tudással odaszarik az asztalra, szétcsapja ágydeszkával majd újságírásnak nevezi. Pedig egyáltalán nem az.
Egyrészről én teljesen egyetértek azzal amit írsz. Amíg olyanok jelenhetnek meg mondjuk egyik pártunk "szakértőjétől", (mondjuk nevezzük őket lilának, nem akarok nevet mondani), hogy nekünk védelmi fegyverekre kellene költeni és nem támadó fegyverekre, addig mit is várunk? Tessék mondani, vehetünk légpuskánál komolyabb fegyvert is, vagy esetleg az is támadó fegyvernek minősül a kedves
A másik fele ennek a dolognak, hogy ma már nem csak az átlag egységsugarú bulvár újságíró színvonala közelíti a negatív végtelent, hanem sajnos rohamosan zárkózik fel a tudományos irodalom is melléjük. Már egy ideje nem írok cikkeket tudományos lapokba sem, mert olyan marhaságokat engednek megjelenni, miközben másoknak véres verejtékkel kell küzdeni, hogy bekerüljön egy kis cikkük valahová, hogy nekem elment a kedvem az egésztől. Aztán persze valami bulvár lap majd jól átveszi azt az egetrengető baromságot, mert érteni nem ért hozzá, aztán ami valami tudományos lapban megjelenik az biztosan igaz. Azt meg ne várjuk már egy ilyen újságírótól, hogy olyan dolgokkal tisztában legyen, mint az, hogy valaminek van valamekkora valószínűsége, vagy, hogy egy hipotézis az nem egyenlő az abszolút igazsággal, azt már nem is említve, hogyha ne adj isten STATISZTIKA is van a cikkben, akkor jön a teljes sötétség. Ilyenkor jön az, hogy xy étel rákot okoz. Mondjuk. Meg, hogy tudjuk hogy milyen volt a dínók hangja. Vagy, hogy a 10 db Challenger megfordítja a háborút.
Évtizedek óta terjednek azok a baromságok, kiírthatatlanul, a magyar médiában, mint például a sugárhajtómű helyett a motor, rekétával és ágyúval is bombáznak, a lőszer fronton meg jön a nagyhalál, a golyó. Mindenre.