Szerintem félreértettél. Én arra gondoltam, hogy ezek most keresett, jól megfizetett szakmák, de ahogy nem volt ez mindig így, nem biztos, hogy így is lesz. Egy szóval nem említettem, hogy a robotok elveszik a munkájukat.Ugyanezt a bullshitet nyomták gyerekkoromban, az általános iskola MDF-es kretén rohadt büdös kurva iskolaigazgatója ilyen beszédet tartott a részben cigányokból álló fiatalságnak: mindegy mit tanultok, nem lesz rátok szükség, mire felnőttök nemlesznek ácsok, munkások, robotok lesznek, és ti feleslegesek lesztek...
Az informatika valóban tág fogalom, de ennek bármely részterületében való jártasságra céloztam, nem gondoltam, hogy konkrét szakterületekre érted a felvetést.
Nem ugyanazt gondoljuk "humán érdeklődés" címszó alatt sem, bár szerintem a Te felvetésed a bölcsészekre vonatkozik. Lehet, hogy szerinted nem fáradtságos dolog könyveket olvasni (megtanulni, értelmezni, hasznosítani, ami benne van), de emlékeim szerint kellett keményen tanulni az egyetemen.Nehéz dolog a kedvenc olvasmányok helyett keményen tanulni. Majd mindenkinek meg kell tanulnia keményen dolgozni. Nem lehet alibimelókkal a robotokat boldogítani, ha megbasznak mindenkit. Vagy csak alibimelók lesznek, a robotok meg dolgoznak helyettünk...
Számomra az orvostól a bölcsészen át a tanárokon keresztül az írók/költők, a filmkészítők (tudom, egy igazi mérnök nem néz nem szakmai tartalmú videót...) mind-mind humán érdeklődésűek. Esetleg az óvónő, aki vigyáz a munkában elmerült "keményen dolgozók" gyerekére. Mindenki, aki a megtermelt élelmiszer-alapanyagokból ehető kaját generál, és azt megkapod valamilyen formában (szakács, stb.). Nagyon tisztelem a mérnöki tudást, nekem nem menne. Maradok "humán beállítottságú", és bár a végzettségemet nem használtam munkám során, azért egy percét sem bántam meg az "olvasásnak".
* amúgy ez a humán érdeklődésű a legnagyobb bullshitek egyike, a mesterséges szűklátókörű kasztosodás egy mozgató kifogása.
Amint látod, az én értelmezésemben nem egy "szűklátókörű kasztosodás", hanem egy tág terület gyűjtőneve a humán érdelkődés.