Akkor tisztázzuk. Én KATA-s vállalkozóként kezdtem, ma KFT-m van.
A KATA egy nagyon jó vállalkozási forma!
Egyrészt ÁFA körön kívül vagy, így reális áron tudsz kis munkákat végrehajtani. Például folyik a csapod én meg kiszállok hozzád vizet szerelni. Eddig ez full feketén ment az ÁFA miatt, most teljesen legálisan tudok számlát adni úgy, hogy neked semmibe nem kerül!
A havi 50,000 Ft befizetés az annyi közterhet jelent, mintha havi 6 órában lennél bejelentve minimálba.
Havi 75,000 Ft-ot kell fizetned azért , hogy a bérminimum szintet megüsd!
A 12 milliós keret soknak tűnik, de valójában nem az. Ez egy normális szint. Ugyanis van mindenféle költséged amit fedezned kell. Például a vállalkozásodhoz kellenek gépek, szerszámok, üzemanyag, segédanyagok stb.... Ezeket is ki kell termelned plusz az adó. Személyes tapasztalat, hogy havi 200,000 Ft KATA-s bevételből még 0-án vagy, gyakorlatilag éhen halsz. Csinálnod kell legalább 3-400,000 Ft-os forgalmat havonta, átlagban! Télen-Nyáron mindig!
Nincs betegszabadságod meg táppénzed se! Ha pedig beteg vagy és nem dolgozol, akkor bevételed sincs!
Viszont piacképes tudással és jó koncepcióval bele lehet fogni és erre több, mint tökéletes! Ebből a szempontból (és a piaci realitásokból) nézve az utóbbi idők legjobb gazdasági találmánya!
Szóval én teljesen KATA párti vagyok.
(Aki a pénzmosásos dolgot írta, az alap szinten sincsen tisztában ennek a szabályozásával. Adócsalás témájában Luxemburgi Junker bácsit meg lehetne kérdezni, hogy csalnak el irgalmatlan sok adót a nagy cégek náluk, Luxemburgban...)