Én nem látok trendvonalakat. A fizujukat nem teljesen látom át, az egy dolog hogy 138 körül van az alap, viszont az állami alkalmazottaknál erre jön egy áttekinthetetlenül bonyulult kiegészítő rendszer, ruhapénztől ilyen olyan utalványokon át jutalmakig és túlórapénzen kívül minden, hogy mi a vége, kívülálló nem mondja meg.
Az alap persze önmagában édeskevés, viszont a mezei talpasrendőr sem éppen a magasan képzett munkaerő mintapéldánya. Egyszerű szabálysértést talán felismer. Elefántot talán eltalál. 100 métert talán lefut. Uram bocsánat, amit én a nyomozati munkából láttam/meséltek róla, az iszonyatosan gyenge hatékonysággal működik, aktatologatás, értelmetlen adminisztráció tömkelege, egy urambátyám, belterjes rendszerben amiben a magasabb beosztású "öreg" tisztek - ismét tisztelet a kivételnek - szinte csak arra koncentrálnak, hogy az amúgy lelkes, tenni vágyó és pláne náluk tehetségesebbnek tűnő kollégákat mielőbb kicsinálják a szervezetből és hogy nehogy eredményt tudjon felmutatni, mert a végén valaki összehasonlítja az ő 3 havi periódusis nyomhossz produktumával. A nyomozók vannak kb. azon a szinten, aminek a talpas rendőrnek kellene lenni.. gazdasági vagy más komplexebb bűncselekményt, még ha nagy sárga betűkkel ráírod, akkor se ismerik fel.
Most akkor puszira magas fizut mindenkinek mint a szociban? Ha olyan szinten lennének képzettek, fittek és tudnának lőni mint a jenki zsaruk, akkor azt mondom oké. Csakhogy nem azok. Így viszont azért némi korreláció van aközött, hogy miért alacsony presztízsű, gyengén fizetett munka. Nem feltétlenül az ő hibájuk ez, egyszerűen ilyen az átkosból megörökölt rendszer hozadéka.
Van benne igazság, de a vizsgálóknál is van egy limit, pl. 30 ügy/hónap, ezt osztálya válogatja, nézik mennyi a sikeres, felderített ügyek aránya (személyeknél, osztályoknál, kapitányságoknál), ezek után jön a jutalom vagy a bünti. Ezért van az hogy próbálnak lebeszélni a feljelentésről kisebb bűncselekményeknél (pl. zseblopás), de ha mégis teszel és felderítetlen le az, akkor az egy ügy, ha meg sikerül elkapni a tolvajt máris vagy három (lopás vétsége, visszaélés magánokirattal, itt ahány okirat annyi ügy, tehát egy személyi, jogsi, adókártya máris négy sikeres ügy) A járőröknek is ki van adva a napi kvóta, hány szabálysértési feljelentés, mennyi bírság. Szóval ilyenkor megy a statisztika, a trükközés.