Túl gyakran találkozok ezekkel a sztereotípiákkal. Lehet, hogy a hiba ott van, hogy én olyan amerikaikkal beszélgettem, akik pilóták, oktatók voltak, stb. Fogalmazzunk úgy, hogy rohadtul nem azt láttam, amiket ti általánosan felhoztok.
Lehet, hogy a mezei US Army /USMC bokorugró ilyen, vagy a legalsó szinten levő egyszerű technikus, de mondjuk az az ex. US Navy vagy USMC pilóta, akivel egy repszim fejlesztő csoportban dolgoztam fogalmazzunk úgy nem ez volt. Persze az egyik egy egy P-3 Orion pilóta, aki később oceanográfiából doktorált, a másik meg a sereget elhagyva anno a Patriot szoftverének egy részét írta.
Talán nem töltöttél el elég időt egy táborba zárva amerikaiakkal.
Legalja :
1. : Álltam az izraeli-egyiptomi határon, és a mellettem álló amerikai katona azt hitte, hogy még az USA-ban van. Próbáltuk megvilágítani neki, hogy egy másik kontinensen van, mire a válasza csak annyi volt, hogy : "Amerika nagy ország." Ja, és nem tudtuk meggyőzni.
2. : Gyüjtöttük a nagyeddollárosokat, mert minden tagállam kiadott egyet. Elég jól néztek ki, unaloműzőnek jó volt. Próbáltunk segitséget kérni az egyik amerikaitól, mire kiderült hogy ő azt hitte, hogy az USA 6 tagállamból áll. A sajátjából, meg a körülötte lévőkből.
Szerintem, ha megeröltetném az agyam, még biztos tudnék mondani pár hasonló dolgot.
Kultúrálisan is vannak problémák rendesen.
1: WC teleszarva, kefe nincs használva.
2: késsel-villával enni nem tudnak és finoman fogalmaztam
3: gördeszkával kézben bejön az étkezdébe, nekibassza a falnak, nem baj koszos lesz.(hasonló példa jó pár lenne)
4: étkezési szünetben egyenruhában bemennek a gymbe, szétizzadják magukat, aztán még 4 órát vissza az irodába dolgozni.
5: elég sokan szarba sem nézik aki nem amerikai, pontosabban van egy angolszász összetartás a nagyjából fehér amcsik, kanadaiak, angolok, anzac katonák között, aki azon kívül van, az nem ember.
6: remélem ezért nem tiltanak ki, de a latino amcsik, élükün a Puerto Ricoiakkal szerintem messze rosszabbak mint a cigányok.
7: tartottunk magyar napot, megcsináltuk a marhapörköltet, odajött a latino, kimert egy púpozott tányérral, belekóstolt :"this is shit" mondta, beleköpött, ott hagyta az asztalon és elsétált.
Legteteje:
Igen, a tiszti állományban a fehér arcok között voltak akik toppon voltak tudásban, probléma megoldásban és hazafiasságban is. Faszi kora harmincas, százados, jó egyetemmel, azt mondta hogy azért állt katonának, mert szereti a hazáját, olyan sokat kapott már a hazájától, hogy úgy érezte öt évet szolgálnia kell fegyverrel, hogy igy fizesse vissza.
Meg nyilván nem homogén semelyik társadalom, főleg nem egy 300 milliós, kontinensnyi ország. A New York és Puerto Rico nemzeti gárda tragédia volt, utánuk valami északi csapat jött, ott nem is voltak köztük feketék, talán Massachusetts, de azok normálisak voltak. De összességében amerikaiakban csak az a jó, hogy sokszor ugyanazt a logisztikát kapod, mint ők. Ugyanazt a kaját, meg ellátást és szállást. Meg az hogy mindenre van pénz.