Ezt ne az autó motorban, ha kérhetném.
Mi az, hogy szükség van...? Mi szükség van üres stadionokra? A tömegek számára használható sportlétesítmény vagy az iskoláknak valóban kéne. Csak az nem kibaszott stadion, ami az ideje többségében üresen áll, amikor meg van benne meccs, akkor 10k+ stadionban kÉvek óta nem tudunk normális időpontban röpladázni. Totálisan össze tetszik téveszteni azt, hogy élsport és mi kéne az egészségesen élők és sportolni szeretők számára.
Mitől lesz nekem és a tömegeknek jobb, hogy vannak stadionok, amibe a kutya nem jár...? Ellenben úgy szeretném, ha pl. akár az egészséges életmód, akár a tiszta munkába járás kapcsán támogatnák pl. a kerékpározást olyan nagylelkűen, mint a fociban élsportnak csúfolt valamit. Lehet, hogy élsport a megye kettőhöz képest, de világszinten 0.
Arról nem is beszélve, hogy 20 éve mikor még fociztam az volt a bevett szokás, hogy van a centerpálya amin meccset játszunk, van az edzőpálya amin a nagy csapat edz. Meg van az edzőpálya amin az utánpótlás, ami nyár elejétől inkább egy homokgödör volt. Ha a normális pályára felmentél valaki rögtön visított, hogy jaj a gyep.
Az utánpótlásnak sem volt nagyon esélye rendes pálya közelébe jutni, nemhogy egy mezei embernek. És így is egy olyan helyről beszélünk, ahol 3 normális méretű pálya is volt. Nem hiszem, hogy téged, engem, vagy a Szabó Pistát ma csak úgy felengedik az MTK, Fradi, vagy a Baktalórántháza valamelyik edzőpályájára, nem véletlen vannak azok is körbekerítve.
Kíváncsiságból Earthon megnéztem pár csapat edzőpályáját. A nagyobb csapatoknál úgy látom, az edzőpályák is elfogadhatóak, legalábbis zöldek (műfű rulez). Kisebb csapatok esetén már szépen akad kitaposott is.
Pályabérlés, kicsi futsal méret műfűvel 10-15 Eft/h egy nagy füves pálya 35-50 Eft/h. Fejenként lehet számolni 2-3000 forinttal alkalmanként. Heti 2-3 alkalommal számolva 6-9 Eft/hét. Ha viszed mondjuk a fiad magaddal, havi szinten 40-50 Eft csak a pálya. Tömegsport meg a kis pöcörőmet.
Nálunk a parkban van egy ingyenes futsal méretű műfüves pálya. Napközben is játszanak rajta, de 5 és 9 között sorban állás van. Néha én is ki szoktam menni, gyakran 5-6 csapatnyian vagyunk és 10 perces meccsek után van forgás, hogy mindenki játsszon egy kicsit. A törpék 7-8 óra körül szoktak eltűnni. Csak utána van esély valami kicsit komolyabb játékra. A kint töltött idő 1/2 része várakozás.
A baj az, hogy a klubbok a sikerek és az elindított csapatok után kapják a pénzt, nem érdekük az hogy sok "amatőr" legyen,
Az a baj, ha az ember nem tud vagy akar termet szerezni, belépni klubba nincs lehetősége nagyon semmire. Itt lakik durván 40 000 ember és erre van 2 műfüves kis pálya, a lakótelepen 2 aszfaltos kis pálya, az új játszótéren egy térkövezett kézilabdapálya.
Sok helyre akkor se jutsz be ha fizetnél, azt a pályát neked se adják oda amin a meccseket játsszák és ezért vigyáznak rá, ha az edzőpályákat ki is lehetne bérelni az se lenne nagy dolog, mert azon meg szinte mindég edzés van.
Az iskolai tornatermek maximum késő délután játszanak, de sok helyen azt sem adják ki. Ahol mégis ott meg olyan túljelentkezés van, hogy csók nélkül esélytelen vagy.
De. A Diósgyőr stadionjában előtte atlétikai versenyeket is lehetett rendezni, volt rekortán, meg minden, ami ahhoz kell. Most meg van egy focikatlan...
Az ilyesmit általában nem szeretik, a koncerteket se, mert tönkremegy a gyep. Nem véletlen szeretik a sokat használt gyakorlópályákat műfűvel borítani.