Hogy még nehezebb legyen fenntartani?
A debreceni modell kellene, vagy amit a Fradi a Groupamával vagy az irodaházzal lépett.
Anno, amikor volt a rendszerváltozás és utána egy-két jobb stadionban is jártam külföldön, akkor utána fejben megterveztem, hogy milyen stadionok kellenének Magyarországra. A koncepció - szerintem - üzletek, irodák, rendezvényközpont az alsó szintre a stadionon belül. Ez eltartaná az egészet. Mellé normális, nem egyből rögtön a hétre ugró meggazdagodás okán a jegyárak alacsonyak, mellé sok apró eladható olcsó ajándékkal az ajándékboltban. Ez lenne az optimális, persze még értelmes helyen felépítve magát a stadiont. Pl. téma parkot a közelbe, stb. (pl. mekkora ötlet a Fertőrákosi Kőfejtőben a színház! Az tartja el a falut, közel a határ, stb. és tényleg klasz kis napi bevételük van abból a nagy semmi kőbányából.) A lényeg, hogy ne csak kéthetente legyen kihasználva. Nálunk olyat, mint a régi Arsenal stadionban, hogy "bele a közepibe", a helyiek ezerszámra mennek meccsre akkor is, ha szar a csapat, egyesek a stadion mellett vesznek lakást, csak hogy közel legyenek a pályához, na ez nincs. Mondjuk a pályát sem pálya már, de nem messze van tőle az új, ami már nem annyira feelinges, mint régen, de kellett egy jobb, na.
A pályák amúgy nem rövidtávra épülnek. Ha tényleg összejön amit a V4 akar, hogy közös bajnokság, akkor az nagy lökést adhat a focinak, még ha mondjuk 18 csapatos az első, és 18 csapatos NYUGAT-KELETI is lesz a V4 második osztálya. Orbánék szeretnék a fekete manitól megszabadítani a focit, és hogy NE az önkormányzat, hanem a szponzorok tartsák el a csapatokat. Ahhoz pedig kell egy jó stadion, nem elég a jó minőségű pálya egy libalegelő szintjén. De ez persze még terv. Hogy megvalósul-e? Nem tudom, de a hokinak jót tett. Szerintem a focinak is jót tenne. Akik meg stadionoznak, ha anno a 20. század elején nem kezdik el építeni a csapatokat és nekik a pályát, nincs ilyen focimúltunk, sem két VB ezüstünk. Az olimpiai címekről már nem is beszélve.