Pedofilok, visszaeső köztörvényesek, sorozatgyilkosok. Lenne ott anyag, legalább hasznossá teszik magukat.
Pont ez jutott nekem is eszembe. Nemcsak sorozatgyilkosok, a többi is.
Sajnos nem lennének jó alapanyagok a vizsgálatra. Ezeket az állatokat külön erre a célra tenyésztik, s nem a menhelyről szerzik be. Mindezt azért, hogy a kontrollcsoport és kezelést kapott csoport között a tesztelni kívánt szeren (vagy hogyishíjják) kívül más hatás ne legyen. A vizsgálat után mindkét csoportot feldolgozzák és a nyert mintákat összehasonlítják. Sajnos a feldolgozás nem mehet a szokásos altatásos módszerrel, mert ott a szer kölcsönhatásba léphet az altatóval, ami használhatatlanná teszi az egész vizsgálatot. Szóval egy egy szakadt drogos, mély "szemetet" fogyasztó szegény vidéki és antidepresszánsokat szedő középosztálybeli nem hasonlítható össze.
Épp ezért ezek az állatok amúgy valami mocsok drágák. Rég hallottam a konkrét számot, de nem sok gondom lenne az életben, ha pár kutya árát megkapnám. Épp ezért csinálnak hasonló vizsgálatokat pl.: csigákkal, illetve sejttenyészettel. Legjobb tudomásom szerint kettő helyen végeznek ilyen vizsgálatokat. Az, hogy milyen állaton végzik a vizsgálatot, az a megrendelőn múlik.
A végére egy csavar: A vizsgálat eredménye titkos, azt csak a megrendelő és a vizsgálatot végzett központ ismerheti. Szóval, ha épp tesztelni akarnak egy új színezőanyagot a ruhákhoz, akkor azt elviheti a gyártó letesztelni állatokon. A titoktartás végett viszont az eredménytől függetlenül is dönthet az új színezőanyag bevezetése mellett a megrendelő, mivel az csak akkor derül ki, ha más is elvégezné publikálási célzattal.
Ezeket a testvéremtől tudom, aki mind a két magyarországi vizsgaközpontban gyakornok volt. Ha én hazudok, akkor ő is.