ok, igazad van, felesleges, ez is kész van. én meguntalak mára.
Mert?
A gépészetét nézve eléggé ki van maxolva már egy mai autó úgy 5-8 éve. Ami benne új a szoftveres dolgok és a kamerák vagy más érzékelő által. Egy 1970-es autó egy vicc a maihoz képest gépészetben, kényelemben és teljesítményben. Csak relatív keresetből ma ennyi fér bele már egy kocsiba. A fizetésekhez képest mérve X hóapos keresetből sokkal durvább műszaki tartalom jön ki.*** Egy mai autó értelmezhetően kevesebbet fogyaszt úgy, hogy fényévekkel biztonságosabb és kényelmesebb, mint 40 éve. Mondjuk nehezebbek is lettek laza 300-350 kg-mal.
És bizony ott bizony a falnak ütközés van. Csak mindenféle kamu teszttel voltak képesek "teljesíteni" az elvárt fejlődés, nem valódi körülménye között. Ez volt az innováció egy része.
Hogy hazudtak egy kurva nagyot és elkenték...
Nem lettek sem kényelmesebbek, sem gazdaságosabbak ár/érték arányban érezhetően A tempomat és sok minden egyébnek semmi köze nincs az autó gépészetéhez. Az autó kapott egy "FADEC"-et, ahogy a hajtóművek. Mert most már annyira olcsó lett. Ha nem kell ez a sok fancy izé, akkor automata váltós "olyan semmilyen" autó kondival kijön kevesebb, mint 5 misiből. És pont erről szólt a már sokszor linkelt Hanula Barna videó. Eszméletlen sokat kell költeni egy autó fejlesztésére minimális eredményekért úgy, hogy a tömegeknek kurvára megfelel már a mostani és a kitűzött célt a fejlesztés valójában nem is szolgálja. Azon baromkodnak, hogy a 135 gCO2-őt vigyék le 100 tájára, hogy ez autóként akár 2000 euróba is kerülhet. Ergo CO2 lábnyommal számolva soha nem térül meg.
Na, a telefon is ez. Lehet baromkodni azzal, hogy akkor 200-400 ezerét veszel 3 kamerás telót, ahol a szoftver kreál szoftveresen egy képet, de miben tud többet egy 40k-es telóhoz képest az átlagos gyakori használatában? Semmiben.
Nagyobb a tárhelye (azzal mit kezd, akinek nincs rá igénye, ahogy az autók egyes funkcióira az, akinek nem kell) és több erőforrás van benne, hogy akár 4k-s videót is megjelenít. Amit úgysem tudsz értékelni a kis kijelzőjén. Ez a mai "innováció". Erő, ész nélkül. A gyök2 emberre telik rá. De ez az agyatlan luxus. Értelme semmi. Kivéve, ha az okostelód lenne otthon egyben a PC-d is, ami meg nem igaz.
A sokszázezres telefonnal is mit csinál a gyök2? Éjszakai szelfit, mert már az is megy. Pontosabban sok sok képből a telefon kiszámol valamit. Ami teló méretben szép. Aztán monitoron vagy kinyomtatva fotópapírra kibukik, hogy olyan, mint egy rommá PS-elt HDR-erezett kép. Természetellenes.
Ez az innováció? Az, hogy van ipari alkalmazása is esetleg a szoftveres fényképezésnek, az egy dolog. De még félprofi hobbifotós meg jót röhög ezen szerintem.
***Repcsiknél is mondtam már ezt. Mindenki hüledezik, hogy de hát milyen drága az F-35A. Túrót. Anno értékben számolva egy F-14A drágább volt és töredékét tudja az F-35A-nak.
Egyébjént gaming terén is ez a helyzet. Most az RTX-et találták ki, de gyak. a user észre sem veszi sokszor, hogy megy-e. A hasamat fogtam a röhögéstől, amikor egyes teszterek a Metro hatalmas külső terén "látták" az RTX-et, amikor ott ki van kapcsolva... A 4K 60 FPS után kellett egy új hülyeség, ami vásárlásra ösztönöz. Ja igen, a gyök2-őt.
Én leszedtem kb. 1 hónapja az akkor ingyenes F1 játékot. Igen, nem volt olyan csilivili, mint a YT-s full videón, de pont annyira volt, hogy játszanék vele, ha érdekelne. Egy 5 éves vason, ami akkor is legfeljebb középkategóriás volt.
Az innováció egy része csak céltalan erő. Értelme nincs.