Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Sajnos ez a hátránya. Bár nem tudom mennyire hátrány, mert állítólag nem nagyon hasznosulnak a szervezetben a vízben lévő ásványok.(?)
Nem nagyon lehet másra gondolni. A fordított ozmózisos technológián alapuló víztisztítók mellett még árulnak víz-desztillálót is, ami ugyanúgy kiszűr mindent. Egyébként a wikipédia szerint a megfelelő étrend mellett nem jelenthet gondot egy ilyen "üres" víz sem:Tudom. Csak kíváncsi voltam, hogy @merleg mire gondol.
El kell dönteni, kényelem-megmaradás.Pont ezért mondtam, hogy igazságtalan és korszerűtlen ez a rendszer. A Ratkó-korszak eredményeként kiválóan működött itthon, de kezd eljárni felette az idő.
Akkor most b@sszunk ki azokkal, akiknek nem lehet gyereke? Vagy azokkal, akik nem akarnak gyereket? Egyik sem elítélendő szerintem. Mindenkinek egy élete van és (bizonyos keretek között) joga van ahhoz, hogy úgy élje, ahogy akarja, DE ezért nem érheti hátrány. Azért ne tekintsük már a nőket két lábon járó babagyárnak...
Nincs egyénileg jutalmazva a nyugdíjban a gyermekek száma. Volt szó róla, hogy lesz ilyen, de - érthető okok miatt - egyelőre elvetették. Én is csak a közösség teljesítményéről írtam, az egyéni szint az más elbírálás alá esik.Akkor most b@sszunk ki azokkal, akiknek nem lehet gyereke? Vagy azokkal, akik nem akarnak gyereket? Egyik sem elítélendő szerintem. Mindenkinek egy élete van és (bizonyos keretek között) joga van ahhoz, hogy úgy élje, ahogy akarja, DE ezért nem érheti hátrány.
Szépíthetjük a dolgot, pedig máshogy nem megy. Illetve...Azért ne tekintsük már a nőket két lábon járó babagyárnak...
Lehet, hogy kicsit erős kifejezés rá.El kell dönteni, kényelem-megmaradás.
Azért a babagyár 3-4 gyerek megszülése kapcsán kicsit erőssss.
Én a tömör tégla híve vagyok, külső hőszigeteléssel, ami passzív ház szintű. A szellőztető rendszer hőcserélős. Ezt mondom 30 éve, amikor a sok lámának még fingja sem volt róla, nem hogy beszédtéma lett volna. A hőszigetelést pedig 1,5-2m mêlyen körkörösen a talajba. Persze nem műanyag, hanem zártcellás üveghab ami a föld alá kerül. Drága ? Igen ! De bírja akár több ezer évig is. Ezt csak egyszer kell megcsinálni ! A falaknál az aljzatoknál a szigetelést is tartós anyagokkal kell elvégezni. Az épület fűtési költsége minimális, inkább az első kiépítése ami költséges. Ilyen épületbe padlófűtés való. A ház tömege és az alatta lévő föld tömege biztosít egy hatalmas hőstabilitást az épületnek. Fűtés nélkül is elvan az épület korlátlan ideig, nem károsodik, nem fagy le belül soha. Egy családiházról beszéltem idáig. Megfelelő tudással és hozzáállással kiváló olcsó fenntartású tartós családi ház építhető. Ehhez a tervezők többségénél két dolog szokott hiányozni: a tudás és a hozzáállás.Most akkor lőjetek fejbe, de az egyik megoldás az lenne, ha visszatérnénk a hagyományos építőanyagokhoz.
-Vályog. Nem kell hozzá semmi komoly dolog, te magad tudod elkészíteni, akár a telked/kerted földjéből.
-Szalmabála, könnyen kezelhető, olcsó, jó hőszigetelő, saját magadnak felépítheted. (szívesen segítek, ha ilyet szeretnél)
Az, hogy a nyugati építőipari cégek ezt meg próbálják akadályozni a lobbitevékenységükkel, az már más tészta.
Laktam vályogba, blokktégla, nagyméretű tégla, szigeteltbe,kívül,bellül, házba is.Én a tömör tégla híve vagyok, külső hőszigeteléssel, ami passzív ház szintű. A szellőztető rendszer hőcserélős. Ezt mondom 30 éve, amikor a sok lámának még fingja sem volt róla, nem hogy beszédtéma lett volna. A hőszigetelést pedig 1,5-2m mêlyen körkörösen a talajba. Persze nem műanyag, hanem zártcellás üveghab ami a föld alá kerül. Drága ? Igen ! De bírja akár több ezer évig is. Ezt csak egyszer kell megcsinálni ! A falaknál az aljzatoknál a szigetelést is tartós anyagokkal kell elvégezni. Az épület fűtési költsége minimális, inkább az első kiépítése ami költséges. Ilyen épületbe padlófűtés való. A ház tömege és az alatta lévő föld tömege biztosít egy hatalmas hőstabilitást az épületnek. Fűtés nélkül is elvan az épület korlátlan ideig, nem károsodik, nem fagy le belül soha. Egy családiházról beszéltem idáig. Megfelelő tudással és hozzáállással kiváló olcsó fenntartású tartós családi ház építhető. Ehhez a tervezők többségénél két dolog szokott hiányozni: a tudás és a hozzáállás.
Természetesen ez a ház alkalmas minden mai modern energiacsökkentő épületgépészeti technológia alkalmazására: napkollektorok, napelemek, hőszivattyúk, szélgenerátorok, komposztálós kazánok. Az építési bekerülési költségek szakaszos kivitelezéssel hosszú időre eloszthatók (finanszírozás / kölcsön minimalizálás)
Jelenleg is ahogy eddig is volt évtizedekig az állami hozzáállással van ! Maguk a technológiák már kellően kiforrottak és fejlettek, azokkal nincs probléma.
A vályogról: sajnos Kim Philby a vályog hőszidetelő képességéből ki kell hogy ábrándítsalak. Megmérték PONTOSAN egy egész télen át, és nem kiváló. Ezen kívül elég kényes is. Én is laktam hosszú ideig vályogházban, tudom miről beszélek, személyes tapasztalatból is. A vastag falakon is van bőven hőveszteség, de a hagyományos vályog födémen át az igazán hatalmas. Ki lett próbálva, ész csak simán lazán egymás mellé lerakva a padlásra két réteg 10cm-es hőszigetelő nagyságrendekkel javított a hőveszteségen. A levegővel a födémen átszökő pára miatt lett így lerakva, hogy eltávozhasson ha valahol lecsapódik. Így csak hevenyészetten lehet lerakni és néhol rövid időre előfordulhat páralecsapódás.
Amit olvastam és az én próbám is ezt mutatta, nem kiváló a vályog hőszigetelése, ez egy tévhit. Régen minden padlást megraktak száraz szénával. Ezzel olyan volt mint hőszigetelővel lerakva, sokkal jobb lett a szigetelése. Na de nagyon tűzveszélyes és iszonyatos kosszal jár. Minden állat és bogár előszeretettel beköltözik telelni, stb. stb.. A másik nagy gond a vályog anyagának állandó mozgása, amiért állandó karbantartást igényel. Egy tető sérülés is katasztrófális hatással jár egy vályog épületre, pláne ha nem azonnal veszik észre. Tehát az olcsóságának rengeteg hátulütője van, ráadásul az új energia technológiák használatához (hogy értelme is legyen) ugyan úgy hőszigetelni kell mint egy téglaházat. Most ne mond azt hogy nem lehet, mert nem igaz ! Tehát ha mindent megcsinálsz majdnem ugyan ott vagy árban mint egy téglából építettel. Viszont a vályog hátrányai is a nyakadon vannak. Én csak korlátozottan ajánlom a használatát. A vályog leginkább a forráshiánnyal küzdő fejlődő országokba valók, nem európába, ahol magasabb az évi középhőmérséklet is.
Most lehet hogy neked más a véleményed, de az enyém ez. Láttam néhány vályog épületet megsemmisülni is.
Sok nézőpontja van ennek. Viszont vedd figyelembe, hogy a társadalomnak (tízezer évek óta) vannak követelményei az egyénnel szemben, ami a fennmaradását biztosítja. Na ez szállt el totálisan főleg nyugaton, de kezd elszállni már erre és kelet felé is. Az emberi reprodukciós nullszaldó egy ilyen alapvető követelmény. Lenne. Ezt írta felül a liberalizmus teljes elvadulása, ezért haldoklik reprodukcióban az összes "fejlett" ország. De mivel a reprodukció minden további követelményt is taccsra vág, ezért ez egy olyan "joker" összetevője a társadalomnak, ami képes mindent borítani. Olyan mint a szervezetben a létfontosságú szervek.Lehet, hogy kicsit erős kifejezés rá.
Ettől függetlenül szerintem mindenkit megillet a jog, hogy eldöntse, akar-e gyereket vagy sem. Ez a “szüljük tele az országot” elv nekem nem jön be. (És nem, nem vagyok migránssimogató sorosbérenc ellenzéki. )
Amúgy azt is figyelembe kell venni, hogy átlagosan minél magasabban képzett valaki, annál később és annál kevesebb gyereket vállal.
WUT...?Ezt írta felül a liberalizmus teljes elvadulása, ezért haldoklik reprodukcióban az összes "fejlett" ország.
WUT...?Ez a "magasan képzett" egy jó kifogás az általános társadalmi követelmények kibújása alól. Ez az a rétege a társadalomnak, ami minden alól ki akar bújni, és minden bonusz és anyagi eszközt magának követel.
He...?Persze a többi ember kárára történik mindez. Ez az embertípus ilyen ! Van erre összefoglaló kifejezés is: felelőtlen.
Én ezt a kérdést egészen másképp látom. Nem hiszek abban, hogy a liberalizmus eszméjének köszönhető a népesség csökkenése a fejlett országokban. A születések száma alapvetően azért csökken, mert már nem kell 10 gyereket szülni ahhoz egy családban, hogy 3-4 megélje a felnőtt kort. Fejlett egészségügyi rendszer épült ki, aminek hála nem hullanak a csecsemők. Van nyugdíj, így nem kell egy csomó gyerek, hogy a halálodig eltartson. Lehetősége van mindenkinek tanulni, ahelyett hogy 14 évesen férjhez adják és szülnie kellene. Egy adott fejlettségi szint után gyakorlatilag mindenhol elkezd csökkenni a gyerekek száma.Sok nézőpontja van ennek. Viszont vedd figyelembe, hogy a társadalomnak (tízezer évek óta) vannak követelményei az egyénnel szemben, ami a fennmaradását biztosítja. Na ez szállt el totálisan főleg nyugaton, de kezd elszállni már erre és kelet felé is. Az emberi reprodukciós nullszaldó egy ilyen alapvető követelmény. Lenne. Ezt írta felül a liberalizmus teljes elvadulása, ezért haldoklik reprodukcióban az összes "fejlett" ország. De mivel a reprodukció minden további követelményt is taccsra vág, ezért ez egy olyan "joker" összetevője a társadalomnak, ami képes mindent borítani. Olyan mint a szervezetben a létfontosságú szervek.
Bocsánat, de ez egy ordas nagy butaság. Egy magasan képzett, többdiplomás ember szerintem teljesen jogosan követel több anyagi eszközt magának. ugyanis részben pont ezért kínlódott évekig egyetemen. Jellemzően pont ez a réteg viselkedik felelősen. És 26-30 évesen egyetem után egy éppen induló karrierrel nem csodálom, hogy a nők nem szeretnének 3-4 gyereket szülni, csak azért, mert egyes férfiak kitalálták: "a női primcípium ebben teljesedik ki "..Ez a "magasan képzett" egy jó kifogás az általános társadalmi követelmények kibújása alól. Ez az a rétege a társadalomnak, ami minden alól ki akar bújni, és minden bonusz és anyagi eszközt magának követel. Persze a többi ember kárára történik mindez. Ez az embertípus ilyen ! Van erre összefoglaló kifejezés is: felelőtlen.
A vályogé főleg ami szalnatörekkel vegyítve készül, jó.Amit olvastam és az én próbám is ezt mutatta, nem kiváló a vályog hőszigetelése, ez egy tévhit. Régen minden padlást megraktak száraz szénával. Ezzel olyan volt mint hőszigetelővel lerakva, sokkal jobb lett a szigetelése
Lassan lész lesz egy szalmaszigetelésű vályogház B.akarattyán.A vályogé főleg ami szalnatörekkel vegyítve készül, jó.
A tömör tégla energiaigénye(kiégetés) miatt kedvezőtlen egyenlegű, ráadásul ha lebontod, sitt/szemét keletkezik, míg a vályogot újra tudod téglává vetni. Amúgy a jó hőszigetelés a szalmabálára írtam. Az utólagos bármilyen szigetelése, illetve műanyag alapú festékkel való festése szigorúan tilos. Ezen anyagok ha nem biztosítod a fal "légzését" befulladnak, tönkremennek.
Beázás egy téglaháznál nem gond?
A passzív ház egy ökobaromság. Beletoszol egy csomó műanyagot és elektronikát egy házba, hogy gyertyával fűthess, de az ablakot nem nyithatod ki, meg ha elmegy az áram, akkor leáll a ház és cseszheted....
Nem kötelező velem egyetérteni.WUT...?
Olyan országokban is teljesen bezuhant a reprodukciós ráta, ahol erről a szóról nem is hallottak.
Ez simán amiatt van, hogy ahol elérhető a születésszabályozás eszköze és a gyerekek túlélnek kevesebb ember születik.
Főleg, ha még lehetőség is van tanulni.
Olyan "liberális" országokban is 10-40 év alatt csökkent drámaian születésszám, mint Irán, Malajzia, vagy olyan szuperfejlett liberális országban, mint Banglades...
WUT...?
He...?
Fércbuk. Vályogtégla+szalmabála(élére/lapjára?)+vályogbevonat?Lassan lész lesz egy szalmaszigetelésű vályogház B.akarattyán.
Természetesen ház fb. csoportban lehet követni.
Ez rizsának szép volt...Nem kötelező velem egyetérteni.
Az életmódbeli változások határok nélkül terjednek. Ezzel együtt az emberek gondolkodása is változik, amibe az egész világon a liberalizmus is beletartozik. Ott is hatással van, ahol elvileg szó nincs róla, szóba sem lehet hozni.Az eszmék és az emberi viselkedés gondolkodásmód terjedése a történelmi időkben is így ment. Az egyes korokban csupán az változik hogy épp mi terjed. Így változott folyamatosan a társadalmi rendszer is. Eltanulták egymástól a rabszolgatartást is.
Szóval ennyire ne egyszerüsítsed le a kérdést, mert nem egyszerű. Az igaz hogy nem fejtettem ki mélyebben az egészet, de de nem is fogom, mert egy könyvet lehetne belőle írni.
Ha te nem érted a lényeget arról én nem tehetek. Ajánlom hogy vonatkoztass el országoktól, és globálisan elemezd a mozgatórugókat.
Ez nyilván adott cégtől is függött. A szüleimnek elég szépen teljesített az államosításig.
Ha nem egy feneketlen kútba megy a pénzem, hanem egy olyan számlára, amin minden egyes befizetett forintom jelen van és kamatozik az általam választott portfólióban, akkor számomra sokkal szimpatikusabb a helyzet, mint a jelenlegi.
Ugye csak viccelsz ?A vályogé főleg ami szalnatörekkel vegyítve készül, jó.
A tömör tégla energiaigénye(kiégetés) miatt kedvezőtlen egyenlegű, ráadásul ha lebontod, sitt/szemét keletkezik, míg a vályogot újra tudod téglává vetni. Amúgy a jó hőszigetelés a szalmabálára írtam. Az utólagos bármilyen szigetelése, illetve műanyag alapú festékkel való festése szigorúan tilos. Ezen anyagok ha nem biztosítod a fal "légzését" befulladnak, tönkremennek.
Beázás egy téglaháznál nem gond?
A passzív ház egy ökobaromság. Beletoszol egy csomó műanyagot és elektronikát egy házba, hogy gyertyával fűthess, de az ablakot nem nyithatod ki, meg ha elmegy az áram, akkor leáll a ház és cseszheted....
Ez rizsának szép volt...
Majd aztán az életmódot összemosod egy eszmerendszerrel...
A rabszolgaság példaként emlegetése is muris, mert a történelem során elég érdekesen változott az, hogy hol volt és hol nem.