Az amúgy is utolsó napjait rugdosó klasszikus újságírás gyakorlatilag nagyjából a Buzzfeed jelenség elterjedésével egyidőben eltávozott az élők köreiból, és maximum néhány fafejű tulok, mint amit mi próbálunk csinálni igyekszik még valamennyit megtartani. Csak hát széllel szemben nehéz hugyozni, nem is tudjuk a nagyokkal érdemben fevenni a versenyt, főleg, hogy ahhoz ember kéne, ami megint csak nincs. Bár meglepő módon azért lenne kereslet a minőségre, csak hát az nem az a nagyon széles réteg.
A minőségre van igény egyes helyeken és meg is fizetik, ha látják értelmét és kb. nincs versenytárs.
Ha itt megengedtek némi önfényezést, mert indikatív is a témára nézve.
Amikor a Militavia csatorna fajlagos mutatóit megnéztem a támogatók terén olyan számokat láttam, amit nem akartam elhinni.
Itthon megnéztem néhány általam ismert csatornát, nagyokat és kicsiket is.
A Patreon felületet ezek közül randomra választava Militavia 2,5-16-szoros fajlagos feliratkozó számmal bír
- Még az olyan nagyon erős közösséggel bíró csatorna, mint a Retroshock is 135k mellett bír 298 Patreon támogatóval, minden 450 ember támogató.
- Az Otherworldot néhányan ismerik itt. 250k feliratkozó és volt talán 300 támogatójuk, de ők most mentek át Donablyra ezért a szám már nem elérhető / pontos.De akkor is látszik az arány. 833 sub / támogató. Ez elég egyértelmű jele a fiatalabb közösségnek. Ingyé jó lesz mentalitás.
- De van olyan gamer csatorna, hogy majd 20k feliratkozó mellett van 4 patreon támogatója. (Shiring gaming)
- Zállatorvos 141k és 434 támogató, minden 324. ember. Mindez úgy, hogy kvázi egy halott csatorna. 1+ éve nincs új videó rajta.
Ez nálam 3600 mellett 21, a két külföldit levontam belőle. Tehát minden 171. feliratkozó támogató.
De a RS az egyik legerősebb csatorna. A YT csatornatagságot nem látom, ezért nem tudtam összehasonlítani.
Ha a YT + Patreont együtt veszem, akkor ez nálam 92. Tehát kb. minden száz feliratkozóból egy támogató.
És akkor erre jön már rá az összeg. Amikor ez látható volt egyes csatiknál, akkor olyan 1,5-2 USD/személy átlag volt. Ez nálam 5,23.
Tehát erre mondtam azt, hogy egyes minta csatornákkal összevetve 2-10-szer több támogató van és azok 2-3-szor nagyobb összeggel hajlandók átlagban támogatni a működés és a munkát.
A magyar csatorna sikeressége messze meghaladja előzetes várakozásaimat. Én azt hittem, hogy a magyarnak nem lesz értelme és az angol majd előbb utóbb lemossa. Jelenleg kb. az látszik, hogy ha mágikusan 50k-s lenne az angol csatorna ÖSSZES videójának átlag nézettsége, akkor is a nézettséggel alulról karcolva hozná azt, amit most a támogatások + nézettség miatt tud a magyar.
3600 emberrel.
Én sokkolódtam, amikor ezeket megnéztem.
Egyetlen olyan alkotói csoportot találtam, ami messze túlszárnyal sanszosan engem is a Checkpoint / IDDQD stáb.
Viszont ott igen nehéz a közösség méretét megmondani. Mert a beágyazott soundcloud felületüknek nincs 2000 követője sem, de ezzel szemben friss anyagokat is néha 6-8 ezre meghallgatással bír és több felület is jelen vannak. De még 10k követőre is kerekítve a 309 támogató egészen durva mennyiség. Ha meg ennyi sem, akkor tényleg hajjaj. És az egy főre eső támogatási összeg 4-5 USD táján van.
De amit csinálnak, az magyar nyelven páratlan. Legalábbis tudtommal.
(Bár azért halkan jegyzem meg, hogy ha én is csak dumálnék és nem kéne rajzolni meg animálgatni, akkor én sem 3-6 hetente tennék ki tartalmat...)
Valahol mulatságos, hogy tudnék kb. már egy grafikust és videókészítőt foglalkoztatni olyan ütemben írom néha a szktriptet.
Szóval bizony kijön az, hogy a mennyiség * igénytelenség nem szül annyi pénz, mint a nagyon kis tábor * nagyon elszánt támogatás.
Csak ez a teljes piac elenyésző része. De hobbinak egész jó, ha éppen tudod így tolni a bármit.