Beszélgető

Szerintem kicsit eltér a jelentés. A rálel a véletlenszerűségre utal, a megtalál céltudatos kutatást, törekvést is feltételezhet, de a meglel a kettő között, valamitől bizonytalan körülmények közötti, de mégis remélt/szándékos felfedezést takar.
Nekem az a rátalál (nem a meglel), de ezen nem veszünk össze.
A nagyi anno ‘megtalál’ értelemben használta - legalábbis úgy hiszem.

Miért az összes választásra jogosulttal számolsz ? Miért nem elég neked a megjelent szavazópolgárok ?
Mert az eredeti hozzászólásban (melyet már töröltek) az állt, kb.: hogyha az emberek 50%ának szavazata kéne az EU meg NATO tagsághoz, akkor az nem lett volna megszavazna, máskét a csatlakozás nem volt legitim. Ez pedig elég nagy ferdítés. Mint a kormányzati választások példája mutatja. És most kivételeseb nem akartam a Fideszt kritizálni, csak úgy általánosságban hoztam fel példának a legutóbbi választást.

• Tetszik
Reactions: fishbed and Rferi66
Mert az eredeti hozzászólásban (melyet már töröltek) az állt, kb.: hogyha az emberek 50%ának szavazata kéne az EU meg NATO tagsághoz, akkor az nem lett volna megszavazna, máskét a csatlakozás nem volt legitim. Ez pedig elég nagy ferdítés. Mint a kormányzati választások példája mutatja. És most kivételeseb nem akartam a Fideszt kritizálni, csak úgy általánosságban hoztam fel példának a legutóbbi választást.

Mi a ferdítés mégis ?

Utána lehet nézni az adatoknak, és matekozni. A matekozásnak csak egyetlen megoldása van, nem pedig többféle eredményt lehet számolni.

A kormányzati választásokon ott mindig megugorják az 50, sőt akár 60 %-os részvételi arányt, és akár a 70-et is elérik.

• Tetszik
Reactions: fishbed and vata
Mi a ferdítés mégis ?

Utána lehet nézni az adatoknak, és matekozni. A matekozásnak csak egyetlen megoldása van, nem pedig többféle eredményt lehet számolni.

A kormányzati választásokon ott mindig megugorják az 50, sőt akár 60 %-os részvételi arányt, és akár a 70-et is elérik.
Nem beszéltem a résztvételi arányról. "Az emberek 50%"-a szerepelt a képen nem a szavazók 50%-a. Ez, ha az újszülötteket is embernek tekintjük akkor 5.000.000 durván. A szavazásra durván 8.000.000-an jogusulta, ennek a fele 4.000.000. Megnéztem a legutóbbi választást, ott a nyertes 3.000.000 szavazatot szerzett a listás szavazásból. Erre mondtam, hogy a kép által elvárt kautélák alapján eddig egy kormányt sem tudtunk volna választani. Sosem volt meg az "emberek" 50%-a. De még a választtásra jogosultak 50%-a sem. A résztvételi arány nem volt említve sem a képen, sem általam. Ezért mondom, hogy ferdítés. Nagy hangulatkeltő ferdítés.

Nem beszéltem a résztvételi arányról. "Az emberek 50%"-a szerepelt a képen nem a szavazók 50%-a. Ez, ha az újszülötteket is embernek tekintjük akkor 5.000.000 durván. A szavazásra durván 8.000.000-an jogusulta, ennek a fele 4.000.000. Megnéztem a legutóbbi választást, ott a nyertes 3.000.000 szavazatot szerzett a listás szavazásból. Erre mondtam, hogy a kép által elvárt kautélák alapján eddig egy kormányt sem tudtunk volna választani. Sosem volt meg az "emberek" 50%-a. De még a választtásra jogosultak 50%-a sem. A résztvételi arány nem volt említve sem a képen, sem általam. Ezért mondom, hogy ferdítés. Nagy hangulatkeltő ferdítés.

Azért "az emberek 50 %-a" szerepelt a képen, mert a vicces kép készítője konyhanyelven alkotott (nem én voltam :D). Különben nem nyilvánvaló, hogy "az emberek 50 %-a" az valójában "a szavazásra jogosultak 50 %-a akart lenni, csak hát a kifejezést pongyolán használta a kép készítője ?

Azért "az emberek 50 %-a" szerepelt a képen, mert a vicces kép készítője konyhanyelven alkotott (nem én voltam :D). Különben nem nyilvánvaló, hogy "az emberek 50 %-a" az valójában "a szavazásra jogosultak 50 %-a akart lenni, csak hát a kifejezést pongyolán használta a kép készítője ?
Nem, nekem néphülyítő ferdítésnek tűnt, antiNATO és antiEU propagandának.
Amúgy a legutóbbi választás nyertese 37% körüli erdeményt ért el a szavazásra jogosultak számához viszonyítva. Kapott vagy 3 milla szavazatot. A második meg durván 2 millát. De volt még 1 (vagy 2?) párt, aki bekerült a parlamentbe. És volt vagy 70% a részvételi arány. Hun az az 50%? Ezt, meg a többit is leírtam már, részemről ennyi volt. Amúgy a NATO népszavazáson több szavazat volt a belépésre, mint a már említett kormányzati választáson a nyertesre. Az EU szavazáson meg hasonló mennyiségű szavazatot kapott a belépés. Nem arányban, abszolút számban.

Nem, nekem néphülyítő ferdításnek tűnt, antiNATO és antiEU propagandának.

A fact-checkinghez nem kell különös képesség, arra ott a Google meg a Wiki, és meg lehet bizonyosodni, hogy néphülyítő ferdítés, vagy normális valódi tény ez, az más dolog, hogy nyilvánvalóan gúnyolódó hangnemben tálalták a vicces képet.

Amúgy a legutóbbi választás nyertese 37% körüli erdeményt ért el a szavazásra jogosultak számához viszonyítva.

A részt vetteket / megjelenteket kell nézni, nem az összes szavazásra jogosultat.

Ha egy pártot úgy választanak meg kormányra, vagy egy politikai kérdést úgy szavaztatnak meg népszavazáson, hogy a részvétel az 24 - 40 %, akkor nyilvánvalóan erősen sántít a szavazósdi.

Ha a részvétel 49 %, akkor az jóval több, de attól még elmarad az érvényességi küszöbtől.

Ha a részvétel az 55 %, akkor az nyilvánvalóan gyengusz, de attól még megugrotta az érvényességi küszöböt.

Ha meg a részvétel 60 - 70 %, akkor abból normális eredményt lehet szülni, legyen az bármilyen kérdés.

• Tetszik
Reactions: vata and Tumpek
@kacsacsor
A K-Kelet topicban megint sikerült olyan híreket megosztani, amik
vagy falsak, vagy fél igazságok, és a lényeges másik fele 'véletlenül' lemaradt.
Ti. a portugál nagykövetséges, és az androidos.
Pls, pls, pls legalább kicsit menj már utána a dolgoknak, mielőtt ész nélkül posztolod.
Kösz.

• Tetszik
Reactions: Kockás ing
@kacsacsor
A K-Kelet topicban megint sikerült olyan híreket megosztani, amik
vagy falsak, vagy fél igazságok, és a lényeges másik fele 'véletlenül' lemaradt.
Ti. a portugál nagykövetséges, és az androidos.
Pls, pls, pls legalább kicsit menj már utána a dolgoknak, mielőtt ész nélkül posztolod.
Kösz.
Ezt aláírom, én is mentem már utána a linkjeinek és sokszor kétes eredetű.

Mi az akadálya annak, hogy pótold a hiányzó részt? A többség örülne, ha teljesebb képet kap.
A portugálhoz:
The surge of Israeli applicants for Portuguese citizenship began after Portugal passed its “law of return” in 2015, allowing the descendants of Portuguese Sephardic Jews who were affected by the 16th-century Inquisition to apply for nationality.

Android:
Az IDF-en belül, csak a hivatali telefonok, alezredestől felfelé lesznek iphoneok.

Ja, és az ilyesmit akkor kérd számon, ha majd te is betartod.
KÉRTEM valamit jóember, nem számonkértem.

A portugálhoz:
The surge of Israeli applicants for Portuguese citizenship began after Portugal passed its “law of return” in 2015, allowing the descendants of Portuguese Sephardic Jews who were affected by the 16th-century Inquisition to apply for nationality.
Tehát mi a probléma azzal a hírrel, hogy a portugál követségnél sorban állás van az állampolgárságért?
Semmi. Igaz, tény.
A miért, az nem a hír tárgya és amit te írsz az a félhír, a saját értelmezésed szerint.
2015 óta non-stop sorban állnak? Nem. Akkor miért pont most állnak sorban?

Tehát mi a probléma azzal a hírrel, hogy a portugál követségnél sorban állás van az állampolgárságért?
Semmi. Igaz, tény.
A miért, az nem a hír tárgya és amit te írsz az a félhír, a saját értelmezésed szerint.
2015 óta non-stop sorban állnak? Nem. Akkor miért pont most állnak sorban?
Azzal nincs probléma.
Azzal van, hogy ha csak a azt írod le, akkor abból lehet mindenféle következtetést levonni, hogy
mert le akarnak lépni, mert meg akarják majd jól szállni Portugáliát, és akármilyen konteók.
Egyben a két fele a hír.
Ahogy ha azt is leírod, hogy most megnyitották az ilyen módú regisztrációt a mindig tökig betelt
online regisztráció helyett, akkor nem kell feltenni a kérdést, hogy miért pont most.

Hogyan bizonyitod, hogy érintett vagy a "16.századbeli inkvizicióban"? Elég csak a bejelentès?
Mi a következő? A reconquista által elkergetett arabok kártéritése?
Hát, visszavezeted a családfád 500 évre :D
Passz.

Azzal nincs probléma.
Azzal van, hogy ha csak a azt írod le, akkor abból lehet mindenféle következtetést levonni, hogy
mert le akarnak lépni, mert meg akarják majd jól szállni Portugáliát, és akármilyen konteók.
Egyben a két fele a hír.
Ahogy ha azt is leírod, hogy most megnyitották az ilyen módú regisztrációt a mindig tökig betelt
online regisztráció helyett, akkor nem kell feltenni a kérdést, hogy miért pont most.

Hát, visszavezeted a családfád 500 évre :D
Passz.
Tehát élj a lehetőséggel és írd be azt ami SZERINTED még szükséges.

Végigolvastam a topik eddigi híreit kb 2022-től mostanáig azután, hogy most ez a felismerés így szembejött és azt mondom, hogy menedzser bullshitekkel, meetingekkel, kommünikékkél, meg politikai lózungokkal csak idáig lehet eljutni egy projektben.
De tovább nemigen.

Pedig még az üzemi tanácsnak is voltak ötletei...
Elnyertünk egy település caspadékvíz gazdálkodásának vizsgálatát, rendszeresen vannak elöntések náluk, és tervezését.
Nálunk most fosás van, elindult a leépítés.
Öt fős "team"-et sikerült összerakni, van benne projektvezető, koordinátor, projetkvezető helyettes, kapcsolattartó meg egy darab tevező, én. Eddig volt egyeztetés az önkormányzattal, workshop az önkormányzattal, lakossági kérdőívezés, analizís meg apám fasza, szerintük következő feladat a lakossági közösséi tervezés. Mi közben a települési műszaki vezetőjével besétáltuk a problémás helyet, felrajzoltuk egy helyszínrajzra hol mi a baj, leírtuk a műszaki megoldási javaslatokat (gondolva mai világra van benne csomó természetközeli is) erre meg is kaptam "ennek még nem volt itt az ideje", nem baj, kértem hogy küldjük kia geodétákat, modellezném a megoldásokat hogy működnek-e. Arra nincsen keret, mert hát annyian dolgozunk ezen a munkán. Jaa, hogy ti így dolgoztok, semmi baj, ha nincsen geodézia, Ti irjátok alá ezt a szart, mert hát a felelőség a tervezőnél van még mindig, nem a koordinátoron, meg a kapcsolattartón. És mi nem vagyunk multi meg nagyvállalat.
(a lakossági közösségi tervezés a megcélzott pálázatban kötelező elem, a többi nem)
Amúgy megdöbbentő a lakosság hozzáállása, a dombtetőn mindenki beköti az esővíz kivezetéseit a szennyvíz csatornába, lent a völgyben meg a gyerekek a kiönött szarban mennek be az óvódába/iskolába, kerülgetve a budipapír kupacokat, erre mondjuk nekem nincsen megoldásom. Másnap rábaszanak pár vödör klórmeszet, aztán jól is van így.

Társadalmi folyamatok topik zárása miatt ide teszem:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Társadalmi folyamatok topik zárása miatt ide teszem:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

A szerző nem gyengén frusztrált :D

• Tetszik
Reactions: Kockás ing