Beszélgető

Szerintem a készpénz fizetés kérdése ugyanabba a kérdéskörbe tartozik mint a történhet-e velem valami. Az emberek azon részével akivel még nem történt ilyesmi, nem is tudja elfogadni hogy leeshet a lépcsőről, ellopják az autóját, kigyullad a lakás.
Ilyen a digitális fizetés is. Nagyon jó, kényelmes, korszerű, de rendkívül kiszolgáltatottá tesz. Akinek még nem írta ki a telefonja, hogy a szerver nem elérhető, az nem is tudja elképzelni azt az érzést.
A kézspénz nem adócsalás, hanem tartalék fizetési rendszer. A pénzforgalmam számlán, utalással, kártyás fizetéssel történik, de mindig van készpénz letárolva, és mindig viszek hosszabb útra is magammal. Külföldön is kártyával fizetek, de a hazajutáshoz elegendő készpént mindig viszek magammal.
Abban az esetben he nem kell, akkor visszateszem a helyére, de tudom hogy ott van.

Persze, csak ne az én pénzemen... Avagy hadd ne én finanszírozzak minden közszolgáltatást, amit ráadásul ellopnak, és az alapjogként megvédett készpénzes adócsalók legyintenek utána rá, hogy demásuttislopnak.

Ugyanis ez megy itthon, és ezen a fórumon is. Miután a számottevő TB befizetésem után egy sérüléssel fél éves várólistára tettek, és mehettem magánba... mert ugye alapjog az egészség is, arra jutottam, hogy hogy szarok rátok, szopjatok a saját költségeteken. És ezt nem szűken a fórumra, de az egész balkáni proli népségre, úgynevezett lopós trükközős nekemjogomvan meszticizált lakosságra értem.

Amúgy pedig senki nem mondja, hogy ingyen van jogotok ehhez. A lakhatás is alapjog, mégis fizetni kell érte mindenkinek... szóval a készpénz alapjogotokkal is élhettek... ha kifizetitek az árát. Ezt írtam le fentebb: annyival kevesebb fizetést kapjon mint amennyibe ez kerül. És kész, be kell árazni. Ha meg nem tetszik, meg lehet válni tőle. Persze az adó egyen befizetve. Egyébiránt a kormány miközben a proliknak gazsulálva a készpénzről prédikál, mindent a digitalizáció felé tol. De pont jó is ez a szavazóiknak, nekik csak az számít, hogy mondják nekik amit hallani akarnak, a tényleges tetteket nem nézik.
Szerintem teljesen irreleváns dolgokat hozol fel. A készpénz az alap. Semmi köze a az egyéb hülyeségekhez. Az arról szól, hogy az állami valutád ne csak digitális formában létezzen, hanem eredetiben IS.
Idén kétszer nem tudtam bankkártyával fizetni üzletben, mert lehalt az xy bank Z rendszere (akármi, nyilván ők is csak mondanak valamit), volt, hogy az ATM nem ment.

A bankszámla és a bankszámlás átutalás IS pénzbe kerül, sőt a készpénzfelvétel IS pénzbe kerül.
Lobbiz azért, hogy neked olcsóbb legyen a készpénz felvétele cégként, de ha jól értem, akkor konkrétan egyetlen alkalmazott megy a sírás.
Hát.....ha ez neked nem tetszik....akkor tedd bele legközelebb az álláskeresésbe, aztán meglátjuk, jelent--e gondot. Olyan szinten nudli tétel egy alkalmazott esetében (aki adót csalni sem tud ezzel), hogy ez fingvihar a biliben.
Az IS logikus, hogy tol a kormány a digitalizáció felé, a mikéntjétől a bicska nyílik ki a zsebemben (és tök egyszerű lenne azt írni, hogy NER-pajtik fejlesztenek, de nem: ennyire hülyék a fejlesztők a világ minden nyomorék cégénél). Viszont ez lesz a jövő; a lényeg, hogy el tudd intézni személyesen és telefonon is, amit el lehet.
Nemcsak azért, mert az AI-któl pl. agybajt kap, aki nem hülye, hanem azért, is, mert tapasztalatom szerint lényegesen alaposabbak személyes ügyintézésnél az emberek.

Nem mindenki élvezi vagy bírja a digitális világot (én pl. egyre inkább nem), leginkább az elszemélytelenedés, felelősségvállalás hiánya és a pocsék megvalósítások miatt.
Szóval igen, legyen védett készpénz, legyen lehetőség a klasszikus megoldásokra.

Oh hát persze. És ez a programhiba itt van velünk a szobában?
Amúgy felteszem a 40 milliós kérdést:
Ha a bankban ilyen történik, akkor azt visszakapom, ha a párnacihát viszik, akkor azt?
Btw ha az állam el akar kapni, el is fog kapni. Már Robin a lakli is az erdőben volt kénytelen a gazdagoktól lopni. Rózsa Sanyi, Tisza Matyi, vagy Joseph Sóbri meg szintén ott bújkált a nádak erek közt, mert ha városba ment, akkor rövid úton felkötötték.

A modern kp már nem ég jól, wc papírnak meg túl kemény.
Ha leáll a bankrendszer te mocskosul nem fogsz készpénzzel fizetni.
Amúgy a mindent látó állam leginkább azt látja ha nem direktben követ, hogy minden adót és járulékot befizetsz-e. Ha meg direktbe követ, nos Das Leben der Anderen oktatófilm :)
Valaki írta a kamionos tüntetést, remek példa. Németeknél újságíró számláját tiltották le, mert nem megfelelőt írt. Nem feltétlen kéthetes leállásra kell gondolni, de simán tudsz készpénzért vásárolni akkor is, ha nem megy épp a bankkártyás fizetés (tapasztalat). Mostani konfliktus kapcsán láthattuk a pénzügyi rendszer fegyverré formálását a ruszkik ellen.

Külföldön is kártyával fizetek, de a hazajutáshoz elegendő készpént mindig viszek magammal.
Abban az esetben he nem kell, akkor visszateszem a helyére, de tudom hogy ott van.
Ha meg esetleg az oroszokhoz mennél ki, akkor a szankciók miatt ha akarod, ha nem csakis kp-val tudsz operálni, mert bankközi forgalom a pórnépnek nem elérhető :D Plusz azért azt se felejtsük, hogy a külföldi valutában történő vásárláskor szeretik a bankok szépen felstrófolni az alkalmazott árfolyamot az én tapasztalataim szerint

Ha meg esetleg az oroszokhoz mennél ki, akkor a szankciók miatt ha akarod, ha nem csakis kp-val tudsz operálni, mert bankközi forgalom a pórnépnek nem elérhető :D Plusz azért azt se felejtsük, hogy a külföldi valutában történő vásárláskor szeretik a bankok szépen felstrófolni az alkalmazott árfolyamot az én tapasztalataim szerint
Oroszoknál az átlagember nem tud bankkártyával fizetni?

• Vicces
Reactions: Kim Philby
Kellenek a párhuzamos rendszerek, ezekhez Kína van most legközelebb. Sok tabut láttunk megdőlni 2022 óta. Fel kell nyílnia a szemeknek.

Oroszoknál az átlagember nem tud bankkártyával fizetni?
Természetesen tud, van külön rendszerük Mir néven, amit mindegyik kinti bank elfogad - gyakorlatilag a Visa/Mastercard helyi váltotata - viszont kell hozzá országon belüli bankszámla. Ha huzamosabb ideig kint van a delikvens, akkor azzal nincs probléma, de ha mondjuk 1 hétre vagy kevesebbre mész ki, akkor teljesen felesleges legalább 1 napot a számlanyitással elpöcsmörögni, egyszerűbb a kp.
Kellenek a párhuzamos rendszerek, ezekhez Kína van most legközelebb. Sok tabut láttunk megdőlni 2022 óta. Fel kell nyílnia a szemeknek.
Iráni dróntechbológia ellentételezéseként például 104 millió dollárt fizett ki Alabuga aranyrudakban

Természetesen tud, van külön rendszerük Mir néven, amit mindegyik kinti bank elfogad - gyakorlatilag a Visa/Mastercard helyi váltotata - viszont kell hozzá országon belüli bankszámla. Ha huzamosabb ideig kint van a delikvens, akkor azzal nincs probléma, de ha mondjuk 1 hétre vagy kevesebbre mész ki, akkor teljesen felesleges legalább 1 napot a számlanyitással elpöcsmörögni, egyszerűbb a kp.

Iráni dróntechbológia ellentételezéseként például 104 millió dollárt fizett ki Alabuga aranyrudakban
NA ez tipikusan olyan cikk (Forbes, mit is várhatnánk), amelyek jelzik, hogy az újságírás mint szakma rég halott.

• Tetszik
Reactions: nyugger
A kézpénz-bank-munkáltató témához:

Az illető több éve, rendesen bejelentve dolgozik ott. Nincs semmilyen zsebbe digidugi. Eddig kp.-ben kapta a fizetését, most a cég kényszeriteni akarja számlanyitásra.
A körülmények olyanok, hogy ha ki szeretné venni a pénzét, be kellene buszoznia a megyeszékhelyre, mert sem a munkahelye, sem a lakóhelye körzetében nincs ATM.
Ez hozzáadódna a számla fenntartás költségeihez( az időről nem is beszélve)
Minimálbéresként ezek érezhető költségek.

A @Veér Ispán adó és egyéb csalás fröcsögéseit visszautasitom! Az a nem kicsi pénz amit a bankok kivisznek az országból, az nem hiányzik a költségvetésből, a közszolgáltatásokból???

@Kim Philby és mások, megértve a helyzetet, hozták a jogszabályi hivatkozásokat, amik valódi segitséget jelentenek!
Valószinűsitem, hogy a postai utalvány lesz a legjobb kompromisszum, a cég a banki felületről is tudja inditani, nincs kp. kezelési ktg.

----

A bank és biztonság témához:

82-ben már volt folyószámlám és kártyám, és nagyokat menőztem az akkori összesen 5 db ATM-s pénzekivétellel! :-) Évtizedekig lendületesen használtam, élveztem előnyeit, kényelmét.
És eljött 2022 február!
Szankció sulytotta a Sberbankot, minden előzetes értesités nélkül zárolták a számlákat, nem kis nehézséget okozva lakosságnak, vállalkozásoknak!
Az én szerencsém az volt, hogy egy haditechnikai kerekasztal társaságba járva, időben fülest kaptam, így időben kimentve a pénzem, megúsztam, hogy csak 6 hónap múlva kapjam meg! Sem áramszünet, sem net leállás, de még hackerek sem kellettek, hogy sok ezer ügyféllel jól ki....k.
Ez a tapasztalat, és sok más infó, összefüggés miatt ahol csak lehet ragaszkodok a kp.-hez, és másokat is erre buzdítok! Ha én megállapodok valakivel valamilyen cseréről, miért kell-ene egy közvetítőt beiktatni, fizetni???
Na ez az igazi Money for nothing!

Az illető több éve, rendesen bejelentve dolgozik ott. Nincs semmilyen zsebbe digidugi. Eddig kp.-ben kapta a fizetését, most a cég kényszeriteni akarja számlanyitásra.
A körülmények olyanok, hogy ha ki szeretné venni a pénzét, be kellene buszoznia a megyeszékhelyre, mert sem a munkahelye, sem a lakóhelye körzetében nincs ATM.

A @Veér Ispán adó és egyéb csalás fröcsögéseit visszautasitom! Az a nem kicsi pénz amit a bankok kivisznek az országból, az nem hiányzik a költségvetésből, a közszolgáltatásokból???

@Kim Philby és mások, megértve a helyzetet, hozták a jogszabályi hivatkozásokat, amik valódi segitséget jelentenek!
Valószinűsitem, hogy a postai utalvány lesz a legjobb kompromisszum, a cég a banki felületről is tudja inditani, nincs kp. kezelési ktg.

----

82-ben már volt folyószámlám és kártyám, és nagyokat menőztem az akkori összesen 5 db ATM-s pénzekivétellel! :-) Évtizedekig lendületesen használtam, élveztem előnyeit, kényelmét.
És eljött 2022 február!
Szankció sulytotta a Sberbankot, minden előzetes értesités nélkül zárolták a számlákat, nem kis nehézséget okozva lakosságnak, vállalkozásoknak!
Az én szerencsém az volt, hogy egy haditechnikai kerekasztal társaságba járva, időben fülest kaptam, így időben kimentve a pénzem, megúsztam, hogy csak 6 hónap múlva kapjam meg! Sem áramszünet, sem net leállás, de még hackerek sem kellettek, hogy sok ezer ügyféllel jól ki....k.
Ez a tapasztalat, és sok más infó, összefüggés miatt ahol csak lehet ragaszkodok a kp.-hez, és másokat is erre buzdítok! Ha én megállapodok valakivel valamilyen cseréről, miért kell-ene egy közvetítőt beiktatni, fizetni???
Kiváncsi volnék egy munkajogász mit mondana erre a belekényszerítésre, szerintem nem teheti meg a cég, de nem értek hozzá. Viszont a munkahely normális esetben normális emberi kapcsolatokról is szól; segíted az alkalmazottadat és ő is jobban fog dolgozni, ha nem csak biorobotként tekintesz rá.

• Tetszik
Reactions: gergo55

----

És eljött 2022 február!
Pénzt a postán is fel lehet venni... lehet, sosem éltem elég eldugott helyen, vagy amúgy is rendszeresen autózom, de szinte sosem okozott gondot a pénzfelvétel de mostanában a bankkártyás váslás sem (talán néha a kórházi büfében nem működött a rendszer mikor bevezették, de ott van mellette az ATM ami szintén előfordult, hogy üres volt néhány éve). Ennél többször felejtettem otthon a kártyát/pénztárcát... Szerintem nincs olyan hely, ahonnan ne lehetne átkerékpározni a szomszéd nagyobb faluba, ahol van mód pénzfelvételre, nem kell megyszékhelyre buszozni. Szóval oké, hogy a napszámos kp.-ben kapja az adózalan pénzét, de hivatalos adózó munkáltatónál dolgozó nehogy már 100 km-re legyen a legközelebbi ATM/posta/bankfióktól...

Pénzt a postán is fel lehet venni... lehet, sosem éltem elég eldugott helyen, vagy amúgy is rendszeresen autózom, de szinte sosem okozott gondot a pénzfelvétel de mostanában a bankkártyás váslás sem (talán néha a kórházi büfében nem működött a rendszer mikor bevezették, de ott van mellette az ATM ami szintén előfordult, hogy üres volt néhány éve). Ennél többször felejtettem otthon a kártyát/pénztárcát... Szerintem nics olyan hely, ahonnan ne lehetne átkerékpározni a szomszéd nagyobb faluba, ahol van mód pénzfelvételre, nem kell megyszékhelyre buszozni. Szóval oké, hogy a napszámos kp.-ben kapja az adózalan pénzét, de hivatalos adózó munkáltatónál dolgozó nehogy már 100 km-re legyen a legközelebbi ATM/posta/bankfióktól...
Postán.....Most zárták be a falusi postákat. Just sayin.

• Tetszik
Postán.....Most zárták be a falusi postákat. Just sayin.
Nem vitatkozom, kb. 3 éve adtam el a szülőházamat falun (~1000 körüli lakosság). De mintha olyanra is emlékeznék, hogy boltban lehet felvenni kártyáról pént. A tévedés jogát fenntartom, még sosem vettem fel pénzt imigyen.

• Tetszik
Reactions: 2ndt
Nem vitatkozom, kb. 3 éve adtam el a szülőházamat falun (~1000 körüli lakosság). De mintha olyanra is emlékeznék, hogy boltban lehet felvenni kártyáról pént. A tévedés jogát fenntartom, még sosem vettem fel pénzt imigyen.
Siralmas az egész.
Nincs orvos, nincs posta, sok esetben már bolt sincs, sem önkormányzati segítség az időseknek.

A falusi kocsmák megszűnésével kb. az egyik utolsó közösséginek tekinthető pont szűnt meg (kocsmák már rég alig vannak), ami tovább növeli az emberek elidegenítettségét. Ha a közösségek széthullanak (gyakorlatilag városon ez alap, vidéken most történik), alapvető kohéziós erő szűnik meg.
Szerintem.

• Tetszik
Kiváncsi volnék egy munkajogász mit mondana erre a belekényszerítésre, szerintem nem teheti meg a cég, de nem értek hozzá. Viszont a munkahely normális esetben normális emberi kapcsolatokról is szól; segíted az alkalmazottadat és ő is jobban fog dolgozni, ha nem csak biorobotként tekintesz rá.
Nálunk is van kolléga aki egyedül készpénzben kéri a fizetését. Higgyétek el kurva macera pénteken ötig bentmaradni amire beér a munkahelyről hogy odaadd neki meg aláíratni a bizonylatokat. Előbb meg ne jöjjön mert ugye akkor joggal háborogna akinek utalva van a fizu hogy kivételezettnek miért kell kevesebbett dolgoznia.. Nem beszélve a könyvelésről. Nekik sem nagy dolog csak idegesítő.

Siralmas az egész.
Nincs orvos, nincs posta, sok esetben már bolt sincs, sem önkormányzati segítség az időseknek.

A falusi kocsmák megszűnésével kb. az egyik utolsó közösséginek tekinthető pont szűnt meg (kocsmák már rég alig vannak), ami tovább növeli az emberek elidegenítettségét. Ha a közösségek széthullanak (gyakorlatilag városon ez alap, vidéken most történik), alapvető kohéziós erő szűnik meg.
Szerintem.
Szerintem a fő baj, hogy a fiatalok elmennek a városokba (na meg hogy faluban is terjednek az 0/1 gyermekes családok). Mert a földből igen nehéz tisztességgel megélni. Költséghatékony ipar sem él meg ott. Maradnak az öregek, akikből nincs bevétele a törpe-önkormányzatoknak. Sakk matt.