1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. csibeszke

  csibeszke Well-Known Member

  A figyelmetlen én vagyok! Nem kicsit, nagyon ! Kik a felvásárlók?
   
 2. melampo

  melampo Well-Known Member

  Nem tudod, hogy kik voltak a rabszolgakereskedők?????????????????????????:p
   
  csibeszke likes this.
 3. Python

  Python Well-Known Member

  A politika természete alapján most a Fehér Ház mindent megtesz azért, hogy elterelje a figyelmet Trump megrendüléséről. Washington erősen eltúlozza Phenjan nukleáris képességeit. Peking ellenzi az észak-koreai rezsim összeomlasztását, mert tart attól, hogy az USA egy Amerika-barát rezsimet állítana föl Kína határán.

  A Fehér Házban meredeken emelkedik a politikai hőmérséklet, hiszen Michael Flynn ex-nemzetbiztonsági tanácsadó múlt pénteken bűnösnek vallotta magát abban, hogy hazudott az FBI-nak és egyúttal teljes, feltétel nélküli együttműködést ígért egy vádalku keretében.
  Az NBC forrása alapján Trump veje, Jared Kushner volt az, aki utasította Flynn-t az oroszokkal való kapcsolat-felvételre. Egy Trump környezetéből származó forrás az NBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a Fehér Háznak nagyon, nagyon, nagyon rossz hírt jelentenek a Flynn körüli legfrissebb fejlemények.
  A politika természete alapján most az elnök környezete mindent megtesz azért, hogy elterelje a figyelmet erről az örvényszerűen kavargó ügyről. McMaster tábornok, nemzetbiztonsági főtanácsadó múlt szombaton Kaliforniában egy fórumon kifejtette, hogy Észak-Korea nukleáris- és rakétaprogramjának esetében a békés megoldás körül rohamosan fogy a levegő. McMaster úgy írta le Észak-Koreát, mint amely „a legnagyobb azonnali veszélyt jelent az Egyesült Államokra nézve”, hozzátéve, hogy „versenyben vagyunk, hogy még meg tudjuk oldani ezt a problémát.”
  Ezek az éles kijelentések azonban erősen eltúlozzák Phenjan nukleáris képességeit. A legutóbbi észak-koreai rakétakísérlet hatótávolsága nem mérvadó, mivel nem szállított robbanófejet. Mi több, már repülés közben felrobbant, amely arra utal, hogy Phenjannak a mai napig nincsen olyan megbízhatóan üzemelő rakétája, amely vissza is tudna térni a nukleáris robbanófejjel a légkörbe.
  Phenjan nyílt provokációnak nevezte a légirő hadgyakorlatát, amely szerinte „bármelyik pillanatban nukleáris háborúhoz vezethet.” A feszültség emelkedését jelzi az is, hogy az amerikai hatóságok Hawaii szigetein újra bevezették a havi gyakoriságú nukleáris sziréna tesztet. Ez a második világháború vége óta először szólalt meg múlt pénteken a szigetcsoporton.
  Washington most Kínától teljes energia-szállítási blokádot követel Észak-Korea irányába, amely azonnali gazdasági és politikai válsághoz vezetne Phenjanban. Peking azonban ellenez olyan lépéseket, amely az észak-koreai rezsim teljes összeomlásához vezetne, mert tart attól, hogy az USA egy Amerika-barát rezsimet állítana föl Kína határán.
  A Pentagon egy hónapja már figyelmeztetett, hogy az észak-koreai nukleáris létesítményeket „teljes bizonyossággal” csupán szárazföldi csapatok bevetésével lehet lokalizálni és biztosítani.
  Az összeomlás szélén Trump kormánya - a háború is kitörhet miatta?
   
 4. Python

  Python Well-Known Member

  Az amerikai elnök ma (magyar idő szerint este 7-kor) bejelentheti, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának - szembemenve a nemzetközi joggal, az ENSZ-szel és a fél világgal. A lépést az izraelieken kívül gyakorlatilag mindenki elítéli, máris zavargásokra készülnek, a palesztinok már kedden Trump fotóját égették
  Trump ma tényleg felrobbanthatja a közel-keleti puskaporos hordót

  Felbolydult a nemzetközi diplomácia Donald Trump miatt: pápától az oroszokon át a törökökig mindenki Jeruzsálemmel foglalkozik.
  Trump darázsfészekbe nyúlt: a pápától az oroszokig mindenki a legújabb húzásával foglalkozik
   
  jani22 likes this.
 5. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Lehet Trump úgy gondolja, ha a zsidókat maga mellé állítja akkor sokkal nehezebben fogják megpuccsolni őt oda haza.
  Nah meg pár háborúval a média figyelmét le lehet kötni, így nem az ő ügyeivel fognak foglalkozni.
   
  haubagoi, boki, jani22 and 1 other person like this.
 6. Python

  Python Well-Known Member

  Trampli nem gondol nagyon semmit! Végrehajtotta, amit a vejkó súgott neki! :p

  A New York Times hétvégén megszellőztetett értesülései szerint pont a vezető szunnita hatalom, Szaúd-Arábia nemrég még erősebbé vált erős embere, Mohamed bin Szalman trónörökös gőzerővel dolgozik egy Izrael és az Egyesült Államok részvételével megvalósuló Irán-ellenes tengely létrehozásán.
  Ennek első lépése a palesztin kérdés megoldása lenne, méghozzá egy olyan rendezési terv elfogadtatásával, ami eddig még soha nem látott engedékenységet tanúsítana az izraeli prioritásokkal szemben. A Palesztin Hatóságnak Mohamed herceg - előbb Jared Kushnerrel megtárgyalt, majd Mahmúd Abbásszal egy novemberi rijádi rapporton ismertetett - terve alapján lényegében el kellene fogadnia a kész tényeket, azaz azt, hogy egy szétszabdalt területen, korlátozott jogkörökkel kell kormányoznia. A legtöbb ciszjordániai zsidó telep megmaradhatna, még azok is, melyeket a nemzetközi közvélemény – köztük persze a szaúdiak is – illegálisnak tartanak. A palesztinoknak le kéne mondaniuk Kelet-Jeruzsálemről is, helyette Jeruzsálem egyik fallal leválasztott elővárosa, Abu Disz lenne a kormányzati székhely.
  A terv létét hivatalosan minden fél cáfolta, de informálisan nagyon sok helyről megerősítették. A hírek arról szólnak, hogy Mohamed bin Szalman azért akarja gyorsan és az Egyesült Államoknak és Izraelnek tetsző módon letudni a palesztin kérdést, hogy ezzel szerezzen lendületet az Irán elleni határozott fellépésnek. Ugyanis mindhárom hatalom - bár más-más okból - a síita teokráciát tartja a legfőbb regionális fenyegetésnek, csakhogy eddig erőfeszítéseiket nem hangolták össze; Rijád ezen akar változtatni, akár azon az áron is, hogy lényegében ejti a muszlim országok számára eddig prioritással bíró palesztin ügyet.
  http://index.hu/kulfold/2017/12/06/jeruzsalem_amerikai_nagykovetseg_koltozes_izrael_fovaros/
   
 7. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nehogy az legyen a vége a nagy Mohamed bin Szalman tervnek, hogy ők lesznek a végén az arab világban a páriák, nem Irán. Nem vagyok közel kelet szakértő, de hogy az átlag arab ember nem fog ezért lelkesedni, hogy Izrael és az Usa a két legjobb barát, az nekem gyanús. Ez az új herceg szerintem most húszra akar lapot húzni, nem 19-re.
   
 8. Pal

  Pal Well-Known Member

  Ezzel az a gond, hogy a zsidok eddig is mellette alltak.
   
 9. Pal

  Pal Well-Known Member

  Talan... de az arab vilag is nagyon megosztott es ezert mindent meg is tesz az osszes arab kormany, ki akarna, hogy az o uzletebe a szomszed arab kormany beleszoljon.
   
 10. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Természetesen, ettől függetlenül ha pont ezt a szanaszét húzó arab világot egyáltalán össze tudja kovácsolni valamennyire, az a történelmi tanulságok szerint az Izrael elleni gyűlölet. Szaúd Arábiára eddig sokan hallgattak, értve pl. az Öböl menti olajosokat, meg Egyiptomot, Jordániát, ez lehet hogy kurva gyorsan meg fog változni. Szerintem ezzel lehet hogy most belenyúlt a viperafészekbe...
   
 11. Lord Gazember

  Lord Gazember Active Member

  Pal and blitzkrieg like this.
 12. Pal

  Pal Well-Known Member

  Lehet, de a gyulolet iranyitott. Akkor szokik fel ha a politika ugy akarja. Az arab egyszeruen manipulalhato, jovla egyszerubben mint az europai, pedig azt sem nehez. Tehat ha az arab vezetok ugy gondoljak, hogy ok most osszefognak, akkor osszefognak amugy is.
  Nezd meg meg Mo-ban is, most nem akarunk viszalyt Szlovakiaval, de amint akar majd a kormany, akkor hirtelen nem ukrajnaval, hanem szlovakiaval lesznek tele a hirek. Ettol fuggetlenul lehet ugy van ahogy irod, en csak nem vagyok benne biztos. Ha USA haborut akar, akkor tok mindegy, hogy mivel provokal, fovarossal vagy massal. Ha meg nem akar haborut, akkor ebbol sem lesz haboru. Persze elvileg lehet, hogy egy kormany benez valamit, de azert az usa-nak szerintem van eleg muszlim szakertoje, ott van pl. Obama.:rolleyes:
   
  blitzkrieg likes this.
 13. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  http://lovasistvan.hu/2017/12/14/or...cio-nyoman-oroszorszaggal-es-kinaval-szemben/
  "SPUTNIK NEWS
  A kaliforniai Rand Corporation, a világ legnagyobb, katonai elemzésekkel is foglalkozó kutatóintézete új jelentést készített, amely szerint ha nyílt konfrontációra kerülne sor Oroszországgal és Kínával, az Egyesült Államok minden bizonnyal jelentős veszteségeket könyvelhetne el és a végén legyőznék.
  Az USA ugyanis egyszerre csak két kisebb háború viselésére képes, jelenlegi doktrínája szerint.
  Ez annak ellenére van, áll a tanulmányban, hogy az USA 2,7:1 arányban költ több pénzt hadseregére, mint Kína és 6:1 arányban többet, mint Oroszország.
  /Megjegyzés: ez a hír december 10-i és egy Google-keresés szerint ennek ellenére nem jelent meg még magyarul./"


  No comment.
   
 14. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Azért ez szerintem csak akkor igaz, ha az USA lenne a támadó fél. Ellenkező esetben, a jelenlegi haderőket nézve, ha az oroszok és a kínaiak akarnának támadni, szvsz csúnya vége lenne a támadók részéről. De szerintem ez a három ország egy az egyben, nem mostanában fog nyílt konfliktusba keveredni.
   
 15. Pal

  Pal Well-Known Member

  Amennyire en tudom Obama ota az a doktrina, hogy egy haborut megnyerni (nem kicsit vagy nagyot, csak haborut) es egy masik felen a vilagnak eleg erot felmutatni, hogy ne akarjon az ellen haborut. (Korabban ugye ket egymastol fuggetlen haborut kellett tudniuk megnyerni egyidoben ket kulon felen a vilagnak)
   
 16. kiskrumpli

  kiskrumpli Member

  Pontosan így hangzik:
  "If deterrence fails, at any given time, our military will be capable of defeating a regional adversary in a large-scale, multi-phased campaign while denying the objectives of — or imposing unacceptable costs on — another aggressor in a different region."
  http://www.jcs.mil/Portals/36/Documents/Publications/2015_National_Military_Strategy.pdf
   
  Pal likes this.
 17. joker

  joker Well-Known Member

  Ehez nem kell túl nagy tudomány, és elsősorban nem is a csatatéren véreznének el. Az iraki akciójuk is annyi pénzbe kerűlt, ami nem tudtak saját maguk előteremteni, Kína és a fél világ kellett hitelezze őket ehez. Egy Oroszország vagy Kína elleni háborúban ugy-e kiíesne a kínai hitel meg az orosz is, képtelenek lennének ehez pénzt előteremteni, mert a FED igaz hogy nyomtatja ahogy akarja, csak épp a kínai termelés nem lenne meg mögötte. Másik lényeges kérdés, hogy az alulmotivált, képzetlen, szarul felfegyverzett iraki sereg és egy kínai vagy orosz sereg között ég és föld a különbség. A terület méretéről nem is beszélve. És jelen pillanatban még mindig csak a konvencionális fegyvereknél tartunk, Kína abban 1-2 nagyságrenddel hátrányban van, de az oroszok nagyon nem.
   
  fip7 and antigonosz like this.
 18. Pal

  Pal Well-Known Member

  Egyetertek, kiveve ezzel a resszel: "a kínai termelés nem lenne meg mögötte" -nem csak penzt nyomtat korlatlanul az USA amig van petrodollar, de a hadiipari termelese is korlatlan, nem emlkeszem fejbol pontos szamokra, de a hadiiparuk hihetetlen aranyu a teljen amcsi termeleshez kepest. Ilyen olyan modon kb. mindne 3-ik amcsi a hadiparbol el, ahhoz kapcsolodik. Eppen ezert kell folyamatosan haborukat keresni, csinalni USA-nak. Nekik nem az onnan elrabolt olaj kell (az csak egy kis extra) hanem munkat , eletszinvonalat kell adni a sajat lakossagnak, kulonben ott fegyverrel szavaz a proli, hisz mindenki tarthat fegyvert. Persze USA megtehetne, hogy szepen lassan de biztosan atstrukturalja a teljen gazdasagat, egy kicsit visszabb vesznek az eletszinvonalbol, de ehhez evtizedek szigoru fiskalis politikaja kellene, egy kis haboru sokkal egyszerubb.
   
  kiskrumpli likes this.
 19. boki

  boki Well-Known Member

  A NATO-bővítés kulcsfontosságú téma volt, amikor az USA, Nyugat-Európa és a Szovjetunió a német újraegyesítésről tárgyalt. Ez azon titkosított aktákból derül ki, amelyeket hozzáférhetővé tettek és azokat a George Washington Egyetem nemzetbiztonsági levéltárában helyezték el.

  Megtalálható ott James Baker volt amerikai külügyminiszter híressé vált ígérete is, mi szerint Gorbacsov szovjet elnökkel való 1990. február 9-i találkozása alkalmával megígérte, „egy jottányit se” bővítik a NATO-t keleti irányba.
  http://lovasistvan.hu/2017/12/15/ti...tobbszor-megigerte-hogy-nem-bovitik-a-nato-t/
   
  fip7, antigonosz and zsolti like this.
 20. joker

  joker Well-Known Member

  Az ilyen egyességeket szerződésbe kell fektetni, nem egy levéltári titkosított ficujkán kell egy negyed sor szerepeljen róla.
   

Ezen oldal megosztása