1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. Lelkeslaikus

  Lelkeslaikus Well-Known Member

  Nem sok esély van a globális konfliktusra???
  Hát vakok ezek (is)? Már évek óta tart...
   
  dragonette likes this.
 2. Shektor11

  Shektor11 Member


  El kell altatni a közvéleményt, különben nem mennének bele egy újabb háborúba...
   
  zsolti likes this.
 3. Lelkeslaikus

  Lelkeslaikus Well-Known Member

  Aztán a cikk végén: "Hosszú, véres és globális konfliktus jöhet viszont.."
  Most akkor igen vagy nem? Imádom ezeket a megmondó embereket.
   
  zsolti and hunter85 like this.
 4. Python

  Python Well-Known Member

 5. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ez vicces!
  A GÁZVEZETÉKNEK az OLAJfinomítókhoz??? :p:D
   
 6. zolkas

  zolkas Well-Known Member

  a gázt cseppfolyósan szállítják tárolják, a tartálynak meg oly mindegy mit töltenek bele.
   
  gergo55 likes this.
 7. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Én meg folyton le vagyok hülyézve....:rolleyes::D
   
  Lelkeslaikus likes this.
 8. Lelkeslaikus

  Lelkeslaikus Well-Known Member

  Hát a tartálynak végülis tényleg mindegy... sőt a gáznak is.
   
  zsolti and pöcshuszár like this.
 9. zolkas

  zolkas Well-Known Member

 10. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Amerika egy jó része ebből él, hogy mindenért mindenkit feljelentgetnek. Az a baj, hogy ez a rossz példát akarja a világon mindenki ellesni. (Itthon minden második bűnöző szalad strassbourgba, hogy rosszak a tartási körülményei és nagyobb kártérítést kapnak, mintha átlagbérért dolgoznának ugyanannyi időt.)
  Ez lassan rosszabb mint a kommunista besúgórendszer.
   
  arcas, fip7, szuvorov and 6 others like this.
 11. zolkas

  zolkas Well-Known Member

  Montezuma

  Nem kizárt, hogy Szulejmani esetében volt/van belső ellenlábas, hiszen hol nincs ilyen. A gond nem Szulejmani félreállításának a ténye, hanem a módja. Ha ezt az ajatollah akarta volna, akkor lehet, hogy nem is tudnánk az egészről semmit, de nem ez történt, hanem – maradjunk a hivatalos verziónál – az amerikaiak lebombázták egy drónról Irakban.
  Hogy hogyan és miért került Szulejmani Irakba, megint csak részletkérdés ebből a szempontból, az USA – akármit is handabandáz össze-vissza – teljesen törvénytelen és erkölcstelen módon járt el.
  Lehet, hogy Szulejmani „rossz fiú” volt (Pompeo szerint legalábbis), de ennyi erővel több tucat politikust lehetne ledrónozni azonnal, kezdve mindjárt a sort a közelmúlt két legnagyobb háborús bűnösével, Dick Cheney-vel és junior Bush-al, 9/11 ürügyén pedig folytatni a sort a szaúdi elittel, hiszen a „toronyba repülő gépeket” (az idézőjel sem véletlen) szaúdiak vezették, nem afgánok és irakiak.

  Ezen túllépve a feladvány nagyon kemény és minél többet agyalok rajta, nem látom, hogy hogyan lehetne reálisan ebből katonai összeütközés nélkül kijönni.

  Trump és az USA olyan messze ment a nyilatkozatokban, hogy innen nincs visszaút, szinte tök mindegy, hogy Irán mit csinál – lásd a korábbi hozzászólásom két pontját.
  Forrófejű Juszuf (magánakció) vagy hidegfejű GI Joe (false flag) secperc alatt össze tud hozni egy casus belli-nek is bőven sok akciót és onnan kötelezően már az USA jön.

  Az Egyesült Államok olyan sokat veszített mostanra a presztízséből szinte minden téren és helyen, hogy túl sok fiaskót már nem engedhetnek meg maguknak, mert a vége tényleg az lesz, hogy egy világ fog röhögni rajtuk, márpedig akin röhögnek, attól nem félnek és akitől nem félnek, azzal egyre többen szállnak szembe.
  Van egy kritikus tömege az USA-val szemben fellépőknek is, amelyet, ha elérünk, akkor a petrodollár léte is veszélybe kerül, innentől pedig egyenes az út az USA konkrét bukásához. Van egy kritikus tömeg, amivel szemben az USA minden téren (még katonailag is) kevés, maximum öngyilkos háborúba mehet csak bele.

  Egy Irán elleni amerikai háborúnak alapvetően két lehetséges lefolyása van:

  1. Megmarad regionális szinten, de rendesen elhúzódó és baromi drága hadjárattá válik, ez pedig végleg hazavághatja az Egyesült Államok szuperhatalmi ambícióit a továbbiakban.

  2. Világháborúvá szélesedik a történet, na ez sem fog segíteni az USA egészségi állapotán (sem).

  Nem marad más hátra, mint két, meglehetősen kockázatos opció:

  A) Villámgyors hadjárat gyors iráni összeomlással, gyors amerikai győzelem, azaz az USA egy elsöprő atomtámadással totál hazavágja Iránt és közben az összes többi atomhatalom kussolva ül a seggén és semmit sem csinál – erre van talán a legkisebb esély a jelen realitásait nézve, mármint arra, hogy a többi atomhatalom veszteg maradna.
  Konvencionális katonai eszközökkel jelen opciónál eleve nem is számolok, ott ugyanis nincs gyors győzelem, csak az előbbi 1.-es pont.

  B) Előre „ledumált” korlátozott amerikai akció (lásd a legutóbbi szíriai amerikai cirkálórakétás bohózatot) és utána mindenki megy haza a pics.ba – az USA ebben még simán benne is lenne, Irán szempontjából látom ezt nehéz ügynek, de ne zárjuk ki teljesen a lehetőségek közül.

  Ezen kívül marad az, hogy valamelyik oldal behátrál, de ismétlem, jelen helyzetben ez gigantikus méretű arcvesztést jelent a behátrálónak, ami Trump és az iráni ajatollah esetében per pillanat kizártnak tűnik.
   
  szuvorov, zsolti, fishbed and 3 others like this.
 12. zolkas

  zolkas Well-Known Member

  Mennyire fejlett az iráni hadiipar?

  Montezuma

  Ettől függetlenül az iráni hadiipar meglepően fejlett, dacára az évtizedes Nyugati szankcióknak, a mai napig repülőképes állapotban vannak az F-14A Tomcat vadászgépeik és megoldották az AIM-54 Phoenix nagy hatótávolságú rakéta pótlását is átalakított egyéb rakéták által.
  Ezeken felül a rakéta és cirkáló rakéta arzenálja figyelemre méltó, saját maga fejleszti és gyártja ezeket az eszközöket, így Irán esetében első körben én ezeket tartom valódi és potens fenyegetésnek (nem mellékesen a Pentagon szakértői is).
  A hadrendben lévő rövid- és közép hatótávolságú rakéták/cirkáló rakéták darabszámáról csak nagyságrendi becslések vannak, de az több ezer darabról beszél a különböző kategóriákban mindösszesen.
  Ezek a fegyverek nem sufnituning eszközök, mint a palesztinok Kassam rakétái.

  Néhány fotó:
  https://mobile.almasdarnews.com/wp-content/uploads/2017/04/Nasir.jpg
  http://www.hisutton.com/images/Ir_Cruise_Missiles.jpg
  https://i.pinimg.com/originals/a2/18/dd/a218dd511074c3c6b3abfa58424d7233.jpg

  … és egy figyelemre méltó videó:
   
 13. zolkas

  zolkas Well-Known Member

 14. zolkas

  zolkas Well-Known Member

 15. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Átlagos vonatsebességek Európában.
  [​IMG]

  Átlagos vonatsebességek a nagyvárosok között.
  [​IMG]
  Azért tegyük hozzá, kisebb országokban ahol nincsenek nagy távolságok ez nem egy súlyos kérdés.
   
  misinator, gergo55, b4l4g3 and 4 others like this.
 16. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Albanoknal egy vonal van, es azon is 27-km az atlagsebesseg?
   
 17. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Nem kell csodálkozni. Kb. szét van rohadva az egész, (van olyan kocsi aminek a színét nem tudod megállapítani mert csak rozsda van rajta) Na meg az utolsó pocoktúrásnál is megáll, villamosítatlan, és a leggyorsabb pályaszakasz is max 80km/h sebességet engedélyez, amit nem használnak ki.
   
 18. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://m.origo.hu/gazdasag/20191119-kina-es-a-ritkafoldfemek.html
  "Alig ismertek, mégis óriási jelentőségük van a ritkaföldfémeknek: a mobiltelefonoktól a tévékig, szinte minden elektronikai eszköz gyártásához szükségesek. A problémát az jelenti, hogy csaknem az összes ritkaföldfém kitelmerlésére szolgáló hely Kínában van, így az egész világ egyetlen országtól függ. Erről a történelmi szempontból is jelentős helyzetről szól Sophia Kalantzakos, Kína és a ritkaföldfémek geopolitikája című könyve."
   
  anonim999 likes this.
 19. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  Alig ismertek.. évek óta erről rínak. Tele van bezárt bányákkal a világ, majd újranyitják őket, ha gazdaságos lesz. Jappánok pedig a tengerfeléken találtak lerakatokat, amiket fel akarnak porszívózni és akkor nekik is lesz. Ez amúgy a tengeri elővilágnak kb olyan jó lesz, mint egy külszíni fejtés a szárazföldinek.
   
  fip7, Loken and svajcibeka like this.
 20. arcas

  arcas Well-Known Member

  Az egész nem ér semmit, ha úgy készült mint 17-ben:
  2017-Szlovákia
  [​IMG]
  Anno (2017) az egész teszt 5 (ismétlem ÖT) szlovák vonalat vett alapul, majd ennek átlaga bekerült az összehasonlitó táblázatba. Sem az átszállások számát, sem a megállók számát nem veszi figyelembe a táblázat, gyakorlatilag két pont közti menetidő átlagsebességét nézi, igy egy egyébként 160-al repesztő vonat is ad egy rossz átlagot...Ennyit ér az egész...
   
  tindalos likes this.

Ezen oldal megosztása