1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. desertfox

  desertfox New Member

  <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/page-5/" rel="nofollow">Montezuma</a>: Egy rugóra jár az agyunk [​IMG] 

  Dél- Amerikai régio  ? Kihagytad , szerintem meglepetésszerűen ,  de jelentős szerepe le ebben a sakk partyban, most hallotam hogy a Dél - Amerika régi  a legdinamikusabbak fejlődő gazdaság, Nem küzdenek az EU-s betegséggel az elöregedő társadalommal.
  Ami még jelentőségüket szerintem igazolja amit a Vatikán is figyelembe vett pl, hogy a Keresztények 40% Dél Amerikai , ez azért jelzi helyüket  a Világtérképen.
   
 2. doca

  doca New Member

  desertfox:

  Irak: nincs nehézfegyverzete,légiereje és haditengerészete. A többségi sííta lakosság Irán felé húz, a szunnita kisebbség szaudi vahabita befolyás alatt áll(ezeknek sincs csak Toyotájuk pickupjuk meg AK-juk), kurdok most status quo-ban vannak Assaddal és Iránnal, mert iráni ötletre Assad gyakorlatilag független önálló kurd államot hozott létre, teljesen önálló kurd kormányzással, milíciákkal és Assad seregei kivonultak teljesen a kurd lakta régiókból, a szunnik folyamatosan támadják Törökország felől és Észak-Szíirából a kurdokat emiatt.

  Japán: teljes hírszerzés és katonai kontroll alatt van, a 3. vh-ban nem fog komoly szerepet játszani, mert nem engedték nekik a komoly támadó fegyverek kifejlesztését(nukleáris arzenál,hordozók, bombázók, drónok stb.).

  Németország: Ugyanaz, mint Magyarország. Lakosság nagy része nem akar háborúzni, bankrendszer, ipar a jóvátétel eredményeként ma már nem német kézben összpontosul, így a média és a politika is nemzetellenes jelenleg. Nincsenek stratégiai támadóeszközök. Mesterségesen alacsonyan tartott személyi állomány, harckocsi állomány és repülőgép park. Komoly korlátozások a mai napig rakéta és tengeri flotta építésben(3 vadász tengeralattjáró, igaz azok a legjobbak az olaszokéval karöltve).
   
 3. doca

  doca New Member

  Argentin,bolíviai,equadori,venezuelai,kubai politikai vonal vezeti ma Dél-Amerikát. Brazília a legerősebb gazdaság is csatlakozott ehhez a csoportosuláshoz minden téren ma már(közös valuta a jövőben, közös védelmi politika és közös szociális intézkedések). Dél-Amerika emelkedik jólétben. Az Amazonas amúgy egy olyan természeti akadály Brazíliának, hogy ha szeretne se tudna hódító háborút indítani egyik szomszédja ellen se. Argentína talán kevésbé védett ilyen szempontból(azért komoly természeti akadályok vannak a két ország közt), de ő meg Brazília után a legkomolyabb katonai erő a kontinensen és teljes az összhang jelenleg(Malvinas hovatartozása,tengeri olajmezők és az anti-Monroe-elv és új-bolivarizmus kérdésének tekintetében).

  Paraguay,Uruguay is csatlakozott ehhez a tömbhöz, lassan csatlakozik Peru is. Chile és Kolumbia tarták még magukat, mint az USA bástyái, de itt is elindultak ezek az új-bolivari folyamatok és a lakosság döntő többsége effelé az új fajta latin-amerikai szocializmus felé tendál.
   
 4. desertfox

  desertfox New Member

  Mindennel egyetértek, kivéve Japán és Német dologgal. 
  Hát nem tudom , de Én támadó fegyverek nélkül sem becsülném alá a Német hadsereget, illetve a Japán hadsereget.

  Az emberek neveltetése és nép Mentalitása , szerintem sokat számít nagyon sokat.
  Példának okáért, II. VH , szerintem 2 legerősebb hatalma ( Orosz, Német ) 1 on 1 Amerikával , szerintem mind a 2 győzelmet aratott volna. 
  Példának okáért egy 

  Magyar vs Német csatában ( Vegyünk alapul azonos szintű fegyvereket és felszerelés, létszám is azonos )

  Hát nem szívesen. Hamar eldölne a dolog.  Magyar vs Olasz , na pl nak okáért az olaszok nagyon lazá a II. VH egész hadseregek adták meg magukat. Mentalitásuk a laza vagyok stb...

  Németek és Japánok lehet korlátozva vannak , de a tervek és a tudás ott van a fejekbe és az iroasztalokba.

  Németek van lézerük ami leszed egy rakétát. 

  Németek szerintem simán lerendeznék a Franciákat és ha már francia földön vannak nem hiszem hogy bevetnének Atombombát , a lézer meg megjegyezem most jutott eszembe a saját területek védelmére bőven jó.

  Japánok jelentősége , Dél - Korea egyedül hagyása az Kelet-Ázsiai régióban, hamar OFF lenne nekik.
   
 5. desertfox

  desertfox New Member

  Példának okáért szerintem az Amerika katona is bőven megtörhet morálisan.
  Az elmúlt Amerika győztes háborúk miről is szóltak , a légierő porrá zúzta az ellenség haderejét és be kellett vonulni és fenntartani a rendet.

  Emlékezzünk csak Vietnámi háborúra tökéletes példája, nem úgy alakult ahogy eltervezték és morálisan megtört az Amerikai hadsereg, mert az biztos hogy nem a munícióból fogytak ki.
  Addig faszául érezném Én is magam ameddig nagy áldozatokkal nem jár.
  Ha megnézitek Amerika nagyon, de nagyon okos volt a II.VH.
  Nem nagyon bocsátkozott csatába pl. Németekkel sem míg a Wermacht a csúcson volt, kaptak volna egy blitzkriget az hello egész hadsereg. A japánokkal is szendvedtek rendesen.  Nem is emlékszek nagy csatára amiben az Amerika hadsereg szárazföldi győzelmet aratott. Pedig töviről hegyire ismerem a II. VH.

  Valaki ? ?  Jelentősre gondolok mint Kurszki vagy Sztálingrád.
   
 6. Roni

  Roni Well-Known Member

  desertfox

  A németek ma már puhapöcsüek még akkora liberátorok hogy még EU hadsereget sem akarnak, de még a sajátjukat is leépítik.

  A grúz vezetés nem áll orosz befolyás  alatt mivel EU tagok akarnak lenni .

  A lényeg hogy india ki mellet áll ? a BRICS mellett vagy  a jenkik mellett .

   

  Doca

   

  Ha kaukázusi orosz hadjárat lesz (amire kicsi az esély) akkor Üzbegisztánt és Azerbajdzsánt kell célba venni .

  Ukrajna meg  Oroszok közt 70 milliárd dolláros kerekedem van .

  Az EU-val csak 30 milliárd dolláros

  Jogos lenne az oroszokhoz való csatlakozás de ha a  a jenkik állnak a háttérben akkor a politika a lényeg nem a gazdaság .

   

  Monte

   

  Szíria már elbukik.
   
 7. joker

  joker Well-Known Member

  "A németek ma már puhapöcsüek még akkora liberátorok hogy még EU hadsereget sem akarnak, de még a sajátjukat is leépítik." - http://cdn-www.i-am-bored.com/media/mennowVSmentoday.jpg
   
 8. Roni

  Roni Well-Known Member

  desertfox

   

  "de a tervek és a tudás ott van a fejekben és az irodasztalokban."

   

  Japán oldalon tuti.

  5 gen gépet fejlesztenek rephordozót is akarnak rombolójuk is van részt vettek az sm-3 fejlesztésében ott az f-2 saját 4.gen gépük.

  A japánoknál van tudás meg terv.

  Hogy mi van a németnél?  a leopard 2 meg az autó gyártáson kívül semmi .

  A franciák meg ott ütnék meg őket ahol jónak érzik .
   
 9. desertfox

  desertfox New Member

  Erre komolyan most jöttem és pont nézem a neten: 

  Amerika egy döntő csatában sem vett részt

  Döntő csaták amik megváltoztatták egy földrajzi háború meneté :

  Afrika: El-Alamein  Német vs Anglia ( Rommel vs Montgomeri ) Bár én azt vallom , ha az öreg sivatagiróka ott lett volna másképp lett volna. ( Beteg volt )

  Ázsia: Moszkva, Sztálingrád  Német vs Orosz

  Europa kapuja: Kurszk  Német vs Orosz

   

  Amerika "nagy csaták" , amik valojában csak nekik voltak nagy csaták, kellett a Mediána. :Okinawa, Iwo Jima, Midway ( Ezekbe a csatákba állandó légifölénye volt Ameriának , szigeten a védekezők elvágva utánpotlástól és a külvilágtól , szerintem nem egyenlő küzdfelem ), Ardenekbe mikor megindultak a németek össze is omlott az Amerika védelem , nyereségük oka a német hadsereg után pótlás gondok, üzemanyag, tehát nem írnám győzelemnek.

  Elnézést ha nektek ez tök egyértelmű volt ,de bennem most világosodott meg hogy igazából Amerika egyenlő ellenféllel szemben még a történelem folyamán soha nem nyert.
  Amerika igazi fegyver a gazdasági háború, abba vér profi.
   
 10. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Sivatagi Róka.... :) 

  Na, ez így nem igaz, azt kell mondjam. Abban igazad van, hogy az USA más filozófiával harcolt/harcol. Németországnak nem volt stratégiai bombázóereje, amíg a taktikai légifölény tartott, addig voltak nyerésben. Az USA nagyon jó tanuló volt, Afrikától Normandiáig sokat tanult. Ahogy az oroszok is. És végül is az össz-fegyvernemi háború fontos része a légierő. Vele kétségtelen könnyebben győzni, nélküle lehetetlen.....
   
 11. desertfox

  desertfox New Member

  <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/page-5/" rel="nofollow">Littlejohn</a>: Ebbe igazad van hogy Amerika jó tanuló, nagyon is megtanulta , hogy mai háborúkban az győz akinél a légi főlény.


  Na de mi van ha nem tervek szerint fog alakulni és nem lesz légi főlény. Mi van , ha Kínai hadsereg és az Orosz hadsereg okosan visszább vonul föld terület közepe felé. Hátra nem hagyva egyet repülőteret sem. Tehát Amerikának igen csak a távolság miatt lecsökken az egyszerre bevethető harcigépek állománya, mert azt Én értem légutántöltéssel megoldják, de az igen csak fél megoldás, ott azért nem lesz olyan főlény.És még a sok maccera a légi utántőltéssel stb... 
   
 12. fip7

  fip7 Well-Known Member

  <a title="" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/page-5/" rel="nofollow">Littlejohn</a>

   

  Az igaz, hogy a légi fölény nagyon fontos. Viszont repülőkkel még sosem foglaltak el egyetlen országot sem. Szerintem mindennek az alapja a jól felkészített gyalogság. A többi csak segítség a munkájukhoz...
   
 13. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Sajnos, nem vagyok stratéga :) Különben is, pipa vagyok a döntetlen miatt. :)

  Nem biztos, hogy utánuk mennek a földterület közepe felé. És nagyon gyorsan nagyon sok robotrepülőt tudnak gyártani. Biztosan vannak különféle szcenáriók. Azért nem valószínű, hogy egyszerre háborúzzanak Kína és Rus ellen. Az már keményen világháború és akkor már minden benne van a pakliban.
   
 14. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Kedves Fip7.... Hol írtam, hogy kizárólag repülőkkel? Olvasd el, kérlek, az utolsó mondatomat figyelmesen még egyszer :) :)
   
 15. desertfox

  desertfox New Member

  Egyébként Amerika Vietnámból is tanult , rájött hogy a szárazföldi haderőit  hosszabb elhúzódó harcra nem szabad bevetni, mert ugye Belügyi problémát ( Tüntetések, Háború ellenes lett lakosság) is okozott neki a megmagyarázhatatlanul elhúzódó és sok áldozattal járó háború.
   
 16. fip7

  fip7 Well-Known Member

  <a title="" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/page-5/" rel="nofollow">Littlejohn</a>

   

  Jogos! Csak engem is sokkolt a mai "labdarúgó" mérkőzés... Így nehéz [​IMG]
   
 17. desertfox

  desertfox New Member

  Oroszok és a Kínai együtt lesznek nincs választás. 
  Ésszerű stratégia először Oroszország , közbe Írán,  ez után Kina gyerekjáték.
  Kínáról tudni kell hogy van egy Achiless sarka, mint a németeknek II. VH-ba , Nincs kőolaj az országba, sz@rhatja Kína napont 100 db lopakodó vadászgépet , már egész jó minőségbe 1 dollárért is , hanem le kero.
  Ezt Kína is tudja , tehát segíteni fog Oroszoknak , ezért kell elvonni vagy lefoglalni őket amennyire csak lehet.
  Én nagyon sokat játszotam stratégia játékkal , megnéztem a II. VH elemző szinte összecsatát, persze tudásom amatőr jellegű.
   
 18. fip7

  fip7 Well-Known Member

  <a title="" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/page-5/" rel="nofollow">desertfox</a>

   

  A 2. Vh-s Németország és Kína között azért igen nagy különbségek vannak. Ez egyik az, hogy egy háborúhoz kapnak orosz olajat, a németek meg nem kaptak. Meg Kínában él több, mint 1 milliárd kis Kínai. Nem valószínű, hogy egy könnyen elfogynának... Szerintem egyébként mindenben mások. 
  Viszont abban nem vagyok biztos, hogy az orosz olajszállítás önmagában elég Kína teljes olajellátásához. A haderőjéhez biztos, viszont a gazdaság 100%-ához szerintem tuti nem. Ez is egy tényező...
  Meg a valuta háború miatt kérdéses az is, hogy mit ér majd Kína dollár tartaléka. Lehet egy ilyen konfliktusban csak papírnehezék lesz a nyakukon. Szerintem ha lesz 3. Vh. nagyon más természetű lesz mint az eddigiek. 
  De egy biztos. Ezt is emberek vívják majd emberek ellen...minden más egyelőre fikció. 
   
 19. doca

  doca New Member

  Vietnamon direkt húzták el az amik(Szovjetunió elleni kinyújtott gazdasági háború volt ez az óriási hadi és szállítási költségek miatt, ráadásul szovjeteknek még hitelt is nyújtottak ez idő alatt), ennek az lett az eredménye, hogy Vietnam igen komolyan megcombosodott Kína kárára, ellenben a kommunizmus tényleg nem terjedt tovább Thaiföldre és az indonéz szigetvilágra.

  Németekkel nem bírt volna 1az1-ben se a Szovjetunió se Amerika.

  Ja, Roni láttuk a franciákat a németek ellen, mind a kétszer kellettek nekik a britek és az amerikaiak , hogy legyen valami. Elsőt az amerikai belépés döntötte el gyakorlatilag, a másodikban pedig a két sereget egyszerre győzte le a német egyedül, úgy hogy előtte átment a lengyelen is és megkímélt 400.000 brit és francia elit katonát Dunquerkenél, abban bízva, hogy a britek ezt lovagias testvéries gesztusnak veszik majd.

  Ha Hitler beveszi Gibraltárt vagy Máltát(vagy akár mindkettőt), akkor megverte volna Észak-Afrikában a briteket és bizony olajhoz jutott volna, méghozzá "kifogyhatatlanhoz". Ekkor be se kellett volna vonulnia a Szovjetunióba, sőt Nagy-Britanniába se kellett volna partraszállnia. Más kérdés, hogy ekkor az angolok már csak amerikai üzemanyag-segélyen éltek volna, gyakorlatilag tálcán kínálva fel a szigeteket a németeknek(ezt a ziccert már nem hagyták volna ki). Az még egy másik kérdés, hogy Hitler nem hallgatott a tábornokaira és nem volt ennyire tisztán látó, ezért nem tette meg ezt/ezeket a lépéseket.
   
 20. Montezuma

  Montezuma New Member

  Desertfox: USA nagy csaták - ez így igaz.

  Roni: Szíriát még ne írd le, nagy ez a tábla, hidd el.

  Doca: Köszi.

  Little: Az USA-nak Oroszo.-val vagy Kínával külön-külön háborúzni  is VH-ba torkollna.

  Ne feledjétek, hogy ez csak egy játék - mármint a topic szkenáriók, nem a valóság. Amiről írtam az előbb, az a klasszikus felállás szerinti helyzet.

  A másik lehetőség, hogy rejtett, esetleg indirekt oldalról építjük fel az eseményeket és a mozgatókat: ebben az esetben pl. USA legnagyobb szövetségese Ázsiában ÉK.

  ÉK és az USA vagy szövetségesek vagy nem, de ez biztos. [​IMG]

  Egyébként jó gondolatokat olvasok, de engedjétek meg, hogy holnap folytassam, addig is jó éjt mindenkinek!
   

Ezen oldal megosztása