Most talán nem is az a fontos, hogy Amerika tönkreverné-e Kínát, ahogyan én feltételeztem, hanem az, hogy ezt a háborút már megint az amerikai kontinenstől sok ezer km-re vívnák meg, és bármilyen kimenetel esetén bizonyos, hogy a tengerparti sávban húzódó kínai nagyvárosok, amelyek az ország oktatási, gazdasági, pénzügyi központjai, nagyon súlyos károkat szenvednének. Ez Kínát fejlődését évtizedekkel vetné vissza.
Emlékszem, hogy korábban tettél be szimulációs videókat egy potenciális Kína-USA háborúról. Azok emlékeim szerint konvencionális fegyverekkel vívott háborút modelleztek. Feltételezem, hogy ha egy konvencionális háborúban Amerika vesztésre állna, ami azzal fenyegetné, hogy kiszorul a Távol-Keletről, így a Koreai-félszigetről és Japánból, akkor könnyen átfordulhat a konfliktus atomháborúba. (Az USA Távol-Keletről való kiszorulása és a Távol-Kelet kínai vezetés alatt végbemenő egyesülése szintén az USA-nak a nagy sakktáblán való pozícióinak végletes meggyengülését, a birodalmi Amerika végét jelentené.) Paradox módon, szerintem éppen egy, az ICBM-ek bevetését is magában foglaló atomháború következtében kerülhetne ki kedvezőbben Kína ebből a konfliktusból, mert azzal az uSA infrastruktúrája is nagyon súlyos károkat szenvedne. Vagyis különböző esetekben mindkét félnek érdeke lehet egy konvencionális eszközökkel vívott Kína-USA háborúnak atomháborúvá változtatása.
A pusztán katonai értelemben vett kínai győzelem középtávon szerintem érdeke Oroszországnak. Mert annak következménye az egypólusú világrend vége és egy hosszabb időre legyengült Kína, amely a katonai fejlesztésektől is kénytelen lenne nagyon komoly összegeket elvonni a konfliktust követő időszakban. A nagy kérdés, hogy hosszú távon Kína hozzálátna-e az egész Távol-Kelet feletti befolyás megszerzéséhez. Annak az egységes távol-keleti pólusnak a létrejötte már nem érdeke az oroszoknak.