Semmilyen uralom nem kell. Semmilyen idegen katona, katonai bázis, útmutatás, vagy olyan helyzet/szövetség/mentor ország még egyszer, ahol mások mondják meg azt hogy nekünk hol kéne innen nagyon távolról harcolnunk, főleg nem egy/több tőlünk sokkal erősebb ellenfél ellen.
Béke kell, korrekt jó viszony mindenki felé aki felé csak lehetséges. Aki felé nem, azzal sem acsarkodni, szítani a tüzet. Ha megtámadnak, akkor védekezni ha kell a végsőkig.
Én így látom.
Szerintem ha csak gazdasági szinten akarsz közös célokat kitűzni, akkor reménytelen az egész. Attól szorosabb összefonódásokra van szükség, közös külpolitikai irányvonalra, védelmi szövetségre és hadiiparra. Ennek kéne kiváltani azt a NATO-t, amelyben benne van jelenleg az az USA amely érzi már hogy nagyjából a MI számlánkra tudna a legtöbbet nyerészkedni a jövőben, meg azok a törökök is akik azért örömmel iszlamizálnák el ha rajtuk múlna egész európát. Teljesség igénye nélkül így hirtelen. A valós saját érdekeihez KELL igazítani az EU védelmi doktrináját, struktúráját, mindenét. Ha holnap kezdenénk is pont késtünk volna vele 10 évet...
Nem Európai Egyesült Államok kell szerintem sem, de valamiféle szorosabb együttműködés és karakánabb magunkért kiállás igen, mert ez a langyos maszatolás oda fog vezetni hogy teljesen megosztanak, legyűrnek, szétosztanak, egymás ellen hangolnak. Azzal MI csak veszíthetünk, ellenben a végén az USA, Kína, Oroszok meg területet, piacot, befolyási övezetet nyerhetnek, egy gazdaságilag potens kihívót ellenlábast meg leírnak.
Nekik nyilván megéri ha majd tudnak a zavarosban halászni, meg nem is ők döglenek majd bele főleg.