Ezt is rosszul tudod. Legesleginkább Iráni önkéntesek harcoltak (elmíthetők még a Pakisztániak), hogy őket saját kormányaik miként támogatták azt nem tudom, de hogy a Bosnyákoktól nem kaptak zsoldot az biztos. Mert nem volt miből. A szaúdi vahabiták akkoriban leszarták a bosnyókat, mert hogy rossz muszlimok. Konkrétan a szrebrenicai vérengzést követően ujjongtak, hogy lám-lám allah lecsap a gyenge hitűekre. No és miért hívta Izetbegovics a segítséget? Mert különben mind egy szálig megdöglöttek volna. Az ENSZ megtiltotta a fegyverszállításokat boszniába. Ez közel sem minden felet érintett egyformán.
Azt viszont le kell írjam, hogy Izetbegovics is sajnos egy nacionalista/soviniszta volt. Az a rohadt háború sajnos minden oldalon szinte csak a legrosszabbakat emelte föl. De akkor is, a boszniai háborúért legkevésbé bűnösek a boszniai muszlimok/bosnyákok, kik akkor kb 95%-ban ateisták voltak vagy egyáltalán nem gyakorolták hitüket.
Azt már tudjuk, hogy Te mindenben a hivatalos orosz álláspontot képviseled. Ezt Koszovó kapcsán írtam.
Elején irániak voltak-a Forradalmi Gárda tanácsadói, voltak akik harcoltak is.Később sorra alakultak a mudzsahedin önkéntes alakulatok, amelyeket radikális szunita harcosok alkottak Egyiptomból, Jordániából, Palesztinából, Algériából,Szíria. Több ezer iszlámista harcolt Boszniában, akik egy része a háború után le is telepedett Boszniában.(ezek kaptak pénzt-zsoldot egyébként iszlámista szervezetektől). Aktív segítséget adtak az iszlámista alakulatok létrejöttéhez a nyugati titkosszolgálatok(főleg brit)
Visszatérve Izetbegovicshoz.. Egy nacionalista, iszlámista figura volt akinek a nevéhez a Bosznia háború kirobbanását kapcsolom. Jugóban a muzulmán lakosság(bosnyák) döntő többsége ateista volt(köszönhetően a szoc. ideológiának) Izetbegovics 1970-ben kiadta a Muzulmán deklaráció c. könyvét, amiben Bosznia és Hercegovina iszlamizációjára szóllított fel. (már itt kezdődtek a problémák vele).
Koszovó kapcsán pedig kijavítalak. Az én álláspontomnak semmi köze a hivatalos orosz állásponthoz(mivel már 10 éves korom óta követem a poltikát így saját véleményem van minden egyes helyzetre-konfliktusra). Szerintem elég lett volna egy autonómia nekük, hiszen ki látott már olyat, hogy egy nemzetnek(albán) két állama legyen. Albánia + Koszovó(!) A legnyagyobb kisebbségnek(kb 30 millió) számító kurdoknak meg államuk sincs.
Zavaró tényező Koszovó és Bosznia kapcsán: Mindkét "ország" lakosainak többsége(egy része-Bosznia)muzulmán vallású. Nincs ideológia így gyorsan terjed a radikális iszlám.Koszovóból kb 400 iszlámistaharcolt az IÁ oldalán Szíriában.
Európában a jövőben ezeken a helyeken jöhet létre a következő kalifátus.