[BIZTPOL] A nagy sakktábla

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 612
79 682
113
xMxYnAI.pngWTF?
Nem orosz és nem elemző. 28 éves taknyos, tatár és történész.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 537
14 189
113
Hajra. Lengyelorszag meretu, viszont a lengyel GDP negyedevel. Ujabb lyukas valagu koldus csatlakozik a szegenyhazhoz. :cool:
o_O
Majd nézz utána jobban a dolgoknak.
Algéria egy újabb példa a GDP meg PPP értelmetlenségének az un "Nyugati világ" határain túl.
Más normák, más elvárások, más mértékegységek.
Ha valóban csatlakoznak a BRICS-hez az a francia ipart kb azonnal a padlóra teszi.
Nem csak a beszállítások miatt de a munkások miatt is. 5-6 millió algériai és leszármazottjaik élnek a metropolban.
Ugye Algéria , néhai "DOM" volt. ( Departement outre Mer - Tengeren túli megye, annektált terület.)
 

mijki

Well-Known Member
2012. augusztus 12.
340
886
93
Mielőtt belekezdek leszögeznék egy-két dolgot:
 • Nem vagyok szakértő (Paradox játékok nem tesznek azzá :D), majd a témában otthonosabban mozgók kijavítanak ha tévedtem és lehet hülyeség az egész, vállalom :D
 • És tegyük fel, hogy nem használnak atomfegyvereket

Az utóbbi évek eléggé megroppantották a Nyugatot (COVID, orosz-ukrán háború), de vajon eljött Kína ideje?

Pár gondolat Kínáról:

Kína egy erős ország, vasszigorral van tartva a nyáj, az elkóborolókról és a Párttal egyet nem értőkről gondoskodnak, ezért is vészelték át olyan jól a koronavírust. Jelenleg a világ második legnagyobb GDP-jével és hadseregével rendelkeznek. A PLA állománya jelenleg több mint 2 millió aktív és 510 ezer tartalékos. A PLAN pedig a második legnagyobb már a US Navy mögött. De vajon készen állnak támadásra? Kína szerintem még tudja, hogy időre van szüksége, viszont kérdés, hogy van-e neki még annyi hátra. Hiszen egy hatalmas ország, 1.4 milliárd fővel, amit egyben kell tartani. Ez szinte lehetetlen feladat lehet, mert rengeteg a belső feszültség és nem csak a Hi-tech tengerparti területek és elmaradott belső tartományok miatt van ez. Hanem például amiatt is, mert jutnak be információk külföldről és talán látják, ott mégse olyan szép és jó minden ahogy a kormány azt leírja, ahogyan azért is tankokat kellett az utcára vezényelni, mert a magas rizikójú befektetésekkel hazardírozó kínai állami bankok bedőltek és vitték magukkal a civilek megtakarításait. Emellett pedig ott van a szőnyeg alá sepert, de egyre növekvő ingatlanlufi is. A harmadik nagy siettető tényező pedig a kínai demográfiai mutatók, mely szerint egy-két éven belül csökkenni fog a népességszáma az országnak. Eljutnak oda, mint minden fejlett ország és öregedő társadalommá válnak. Ez pedig a rivális Indiával szemben hátrányhoz juttathatja őket.

De hogyan lehet meggátolni az elégedetlenséget és eltűntetni minden problémát?
A régi jól bevált módszerrel, ellenségképet kell adni a népnek, akiket lehet utálni és okolni mindenért. Ezek most az amerikaiak. De ezzel a kardcsörtével kicsit messzire mentek, mert most vagy lépniük kell vagy azt fogják hinni, hogy ez egy fogatlan sárkány. Tajvan elfoglalása pedig minden bizonnyal hatalmas veszteségekkel járna a PLA és PLAN számára, hiszen évtizedek óta készülnek erre a támadásra, de előbb utóbb eljön a Point-Of-No-Return.

Kína szövetségesei:

Pakisztán jelenleg az államcsőd szélén áll, ezért nem éppen alkalmas arra, hogy megfogják a Kínával rivalizáló Indiát, az ott egy érdekes konfliktus lehetne. Észak-Koreai kisköpcös bejelentette ő készen áll háborúzni, szerintem rávehető lenne Kína által, hogy neki menjen déli szomszédjának. Főleg úgy, ha az NVA csapatait esetleg megtámogatja a PLA, hogy a délen állomásozó amerikai katonák se unatkozzanak. Malajziát, mint Kínai szövetséges szerintem hagyjuk ki a képből. A legerősebb Kínai szövetséges(?), Oroszország pedig éppen el van foglalva Ukrajnával, ám ez még jól jöhet, hiszen le tudja kötni a NATO európai országait – akik mellesleg fegyverzetük jelentős részét már átadták Ukrajnának. Oroszországnak emellett még be lehet fűteni akkor, a különböző tagállamok(?) függetlenségét támogatva vagy akár az Örmény – Azerbajdzsán konfliktus újraélesztésével. Akkor a Balkánon ott van még Szerbia, amely képes arra, hogy egy új frontot nyithasson Európa déli határainál.

Pár gondolat az USA-ról:

Amerika világhatalom, még mindig. Hiába gyengült meg az évek alatt, akár külső, akár belső problémák miatt, amíg a világ elfogadja a dollárt és amíg ott a FED, tudják finanszírozni a hadigépezetet. Ellenben az idő nem nekik kedvez. Tudják jól, hogy ahonnan ők kivonultak, oda betette a lábát Kína – pl.: Afganisztán, Afrika -, és ezáltal kihívóra akadtak. Ezen kívül ott vannak az amerikai társadalmat érintő problémák, mint a kóros elhízás, a rasszok közötti eltérés, a BLM és egyéb mozgalmak okozta széthúzások, a gazdasági recesszió, a lassan megszűnő középosztály okozta problémák közepette nem lehet háborúzni. Nincs kohézió a társadalomban, megosztottság van. És erre lehet tökéletes alkalom az, hogy Pelosit odaadják a kínai légvédelemnek. Hiszen, mi volt eddig az a két incidens amire mindig emlékezni fognak az amerikaiak és ami egyesítette őket, Pearl Harbour és 9/11. Ha Pelosit lelövik ez megadhatja az esélyt arra, hogy a nagy amerikai hazafiasság miatt egyesüljön a társadalom, amely MÉG időben el tudná verni Kínát a tengeren.

Amerikai szövetségesei:

Törökországnak ott van most Szíria és Irak, akikkel egyre kellemetlenebb a légkör. Az európai NATO tagoknak itt van Oroszország és az ukrajnai segédszállítmányok miatt legatyásodott európai hadseregek. Ázsiában Taiwan és a Kis-Tigrisek (Fülöp-szigetek, Vietnám, Dél-Korea és Japán) mellett Ausztrália még hasznos lehet egy Kína elleni konfliktus során, de PLA és PLAN ellen az USA nélkül nem sok esélyük van.

Summa:
Nyugat meggyengült, COVID, orosz-ukrán háború, rossz vezetői döntések végett, ám még nem annyira, hogy Kína és szövetségesei könnyedén győzhessenek. Kínának időre lenne szüksége, ám ezzel a kardcsörtével lépéskényszerbe hozta magát, vagy betartja az ígéretét amellyel kirobbanthatja a harmadik világháborút és megadva ezzel Amerikának a második Pearl Harbour-t vagy kiderül, hogy meztelen a király. Amerikának pedig nincs már sok ideje - ezért nekik is jó lenne egy ilyen incidens -, ha nyerni akar Kína ellen.

De ez mind csak elméleti játék, majd holnap kiderül hogyan lépnek a valós sakktáblán.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 220
15 523
113
Mielőtt belekezdek leszögeznék egy-két dolgot:
 • Nem vagyok szakértő (Paradox játékok nem tesznek azzá :D), majd a témában otthonosabban mozgók kijavítanak ha tévedtem és lehet hülyeség az egész, vállalom :D
 • És tegyük fel, hogy nem használnak atomfegyvereket

Az utóbbi évek eléggé megroppantották a Nyugatot (COVID, orosz-ukrán háború), de vajon eljött Kína ideje?

Pár gondolat Kínáról:

Kína egy erős ország, vasszigorral van tartva a nyáj, az elkóborolókról és a Párttal egyet nem értőkről gondoskodnak, ezért is vészelték át olyan jól a koronavírust. Jelenleg a világ második legnagyobb GDP-jével és hadseregével rendelkeznek. A PLA állománya jelenleg több mint 2 millió aktív és 510 ezer tartalékos. A PLAN pedig a második legnagyobb már a US Navy mögött. De vajon készen állnak támadásra? Kína szerintem még tudja, hogy időre van szüksége, viszont kérdés, hogy van-e neki még annyi hátra. Hiszen egy hatalmas ország, 1.4 milliárd fővel, amit egyben kell tartani. Ez szinte lehetetlen feladat lehet, mert rengeteg a belső feszültség és nem csak a Hi-tech tengerparti területek és elmaradott belső tartományok miatt van ez. Hanem például amiatt is, mert jutnak be információk külföldről és talán látják, ott mégse olyan szép és jó minden ahogy a kormány azt leírja, ahogyan azért is tankokat kellett az utcára vezényelni, mert a magas rizikójú befektetésekkel hazardírozó kínai állami bankok bedőltek és vitték magukkal a civilek megtakarításait. Emellett pedig ott van a szőnyeg alá sepert, de egyre növekvő ingatlanlufi is. A harmadik nagy siettető tényező pedig a kínai demográfiai mutatók, mely szerint egy-két éven belül csökkenni fog a népességszáma az országnak. Eljutnak oda, mint minden fejlett ország és öregedő társadalommá válnak. Ez pedig a rivális Indiával szemben hátrányhoz juttathatja őket.

De hogyan lehet meggátolni az elégedetlenséget és eltűntetni minden problémát?
A régi jól bevált módszerrel, ellenségképet kell adni a népnek, akiket lehet utálni és okolni mindenért. Ezek most az amerikaiak. De ezzel a kardcsörtével kicsit messzire mentek, mert most vagy lépniük kell vagy azt fogják hinni, hogy ez egy fogatlan sárkány. Tajvan elfoglalása pedig minden bizonnyal hatalmas veszteségekkel járna a PLA és PLAN számára, hiszen évtizedek óta készülnek erre a támadásra, de előbb utóbb eljön a Point-Of-No-Return.

Kína szövetségesei:

Pakisztán jelenleg az államcsőd szélén áll, ezért nem éppen alkalmas arra, hogy megfogják a Kínával rivalizáló Indiát, az ott egy érdekes konfliktus lehetne. Észak-Koreai kisköpcös bejelentette ő készen áll háborúzni, szerintem rávehető lenne Kína által, hogy neki menjen déli szomszédjának. Főleg úgy, ha az NVA csapatait esetleg megtámogatja a PLA, hogy a délen állomásozó amerikai katonák se unatkozzanak. Malajziát, mint Kínai szövetséges szerintem hagyjuk ki a képből. A legerősebb Kínai szövetséges(?), Oroszország pedig éppen el van foglalva Ukrajnával, ám ez még jól jöhet, hiszen le tudja kötni a NATO európai országait – akik mellesleg fegyverzetük jelentős részét már átadták Ukrajnának. Oroszországnak emellett még be lehet fűteni akkor, a különböző tagállamok(?) függetlenségét támogatva vagy akár az Örmény – Azerbajdzsán konfliktus újraélesztésével. Akkor a Balkánon ott van még Szerbia, amely képes arra, hogy egy új frontot nyithasson Európa déli határainál.

Pár gondolat az USA-ról:

Amerika világhatalom, még mindig. Hiába gyengült meg az évek alatt, akár külső, akár belső problémák miatt, amíg a világ elfogadja a dollárt és amíg ott a FED, tudják finanszírozni a hadigépezetet. Ellenben az idő nem nekik kedvez. Tudják jól, hogy ahonnan ők kivonultak, oda betette a lábát Kína – pl.: Afganisztán, Afrika -, és ezáltal kihívóra akadtak. Ezen kívül ott vannak az amerikai társadalmat érintő problémák, mint a kóros elhízás, a rasszok közötti eltérés, a BLM és egyéb mozgalmak okozta széthúzások, a gazdasági recesszió, a lassan megszűnő középosztály okozta problémák közepette nem lehet háborúzni. Nincs kohézió a társadalomban, megosztottság van. És erre lehet tökéletes alkalom az, hogy Pelosit odaadják a kínai légvédelemnek. Hiszen, mi volt eddig az a két incidens amire mindig emlékezni fognak az amerikaiak és ami egyesítette őket, Pearl Harbour és 9/11. Ha Pelosit lelövik ez megadhatja az esélyt arra, hogy a nagy amerikai hazafiasság miatt egyesüljön a társadalom, amely MÉG időben el tudná verni Kínát a tengeren.

Amerikai szövetségesei:

Törökországnak ott van most Szíria és Irak, akikkel egyre kellemetlenebb a légkör. Az európai NATO tagoknak itt van Oroszország és az ukrajnai segédszállítmányok miatt legatyásodott európai hadseregek. Ázsiában Taiwan és a Kis-Tigrisek (Fülöp-szigetek, Vietnám, Dél-Korea és Japán) mellett Ausztrália még hasznos lehet egy Kína elleni konfliktus során, de PLA és PLAN ellen az USA nélkül nem sok esélyük van.

Summa:
Nyugat meggyengült, COVID, orosz-ukrán háború, rossz vezetői döntések végett, ám még nem annyira, hogy Kína és szövetségesei könnyedén győzhessenek. Kínának időre lenne szüksége, ám ezzel a kardcsörtével lépéskényszerbe hozta magát, vagy betartja az ígéretét amellyel kirobbanthatja a harmadik világháborút és megadva ezzel Amerikának a második Pearl Harbour-t vagy kiderül, hogy meztelen a király. Amerikának pedig nincs már sok ideje - ezért nekik is jó lenne egy ilyen incidens -, ha nyerni akar Kína ellen.

De ez mind csak elméleti játék, majd holnap kiderül hogyan lépnek a valós sakktáblán.
Jó kis szösszenet,és logikailag is rendben van véleményem szerint. Engedj meg egy kis kiegészítést.A szintén kínai szimpatizáns Irán kimaradt,és ott van azért egy olyan opció is,hogy egy azeri-örmény hakniba beleszólna,amit nyiltan is hangoztattak. A Forradalmi Gárda valamelyik fő muftija beszólt Alijevnek,hogy a lacsini folyosó bolygatása esetén az iráni csapatok végállomása Baku lesz. Itt szerintem egy orosz-iráni alku köttetett,ami egyben figyelmeztetés Erdogannak is. Ez meg elég nyomós indok az érdekelteknek,és az oroszt is tehermentesíti.
 
K

kamm

Guest
o_O
Majd nézz utána jobban a dolgoknak.
"He...?"


Algéria egy újabb példa a GDP meg PPP értelmetlenségének az un "Nyugati világ" határain túl.
Más normák, más elvárások, más mértékegységek.

Hogyne. Ok majd rajzolnak modern technikat, amivel kepesek lesznek majd a megrajzolt nyersanyagokbol rendkivul fejlett dolgokat eloallitani, amire lesz kereslet.

Az ertelmetlenseg meg max. az iskolazatlan, gyomorbol ervelo szelsojobbos, szelsobalos feleszuek koreben letezik, de ok amugy sem relevansak semmilyen mukodokepes gazzdasagban (balhoz lasd a szovjet kiserletet, a szelsojobboshoz lasd a legkulonbozobb del-amerikai katonai diktaturakat stb.)

Ha valóban csatlakoznak a BRICS-hez az a francia ipart kb azonnal a padlóra teszi.
Nem csak a beszállítások miatt de a munkások miatt is. 5-6 millió algériai és leszármazottjaik élnek a metropolban.
Ugye Algéria , néhai "DOM" volt. ( Departement outre Mer - Tengeren túli megye, annektált terület.)

Hat hogyne. :D Mert ok majd rohannak haza, a pazarlo francia szocialis halo utan a semmit nem szolgaltato feldiktatorikus rezsim ala... meselj meg. :cool:
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 537
14 189
113
"He...?"
Hogyne. Ok majd rajzolnak modern technikat, amivel kepesek lesznek majd a megrajzolt nyersanyagokbol rendkivul fejlett dolgokat eloallitani, amire lesz kereslet.

Az ertelmetlenseg meg max. az iskolazatlan, gyomorbol ervelo szelsojobbos, szelsobalos feleszuek koreben letezik, de ok amugy sem relevansak semmilyen mukodokepes gazzdasagban (balhoz lasd a szovjet kiserletet, a szelsojobboshoz lasd a legkulonbozobb del-amerikai katonai diktaturakat stb.)Hat hogyne. :D Mert ok majd rohannak haza, a pazarlo francia szocialis halo utan a semmit nem szolgaltato feldiktatorikus rezsim ala... meselj meg. :cool:
1. Normális hangnemben szóltam hozzád. A "He"-típusú sutyerákságokat hagyd meg a munkatársaidnak és a környezetednek.Ekkora spanok nem vagyunk, sehol nem ücsörögtem veled egy lövészárokban pöcörő...

Más...(Normális hangnemben...)

2. Az amire az ott élő népnek szüksége van elő tudják állítani, be tudják szerezni. Ha éltél a "fejlett" világon kívül tudnod kell hogy nem ugyan azok az elvárások, igények, morális határok. Az, amiben mi élünk, egy buborék.
3. Ha "Értelmetlen" lenne az amit mondtam, sehol nem élnének emberek, csak a "Fejlett nyugat"-on. Mert mindenki oda menne.(Nyugatra.)
4. Ha jártál már Franciáknál tudnod kellene hogy a legszélsőségesebb nacionalizmus a "MAGHREB" övezetből érkezőkben van, sokadik generációig megmaradóan.( Tunéziai-Algériai megöli egymást ha összezárod őket, kivéve ha van fehér ember vagy fekete.Mert akkor először azt csinálják ki együtt.)

Nagyon sok fiatal, normális, maghreb-ian, csak azért megy franciaországba hogy családot alapíthasson. Más a társadalmi rend, ebből kifolyólag másképp működik egy leánykérés is. ( Kb mint az india kasztrendszer.)
Átlagban 10-15k euro kell nekik egy házassághoz,lakáshoz, és saját közepes vállalkozáshoz. Ezt rendszerint 1-2 év alatt megkeresik, és lelépnek.
A legtöbb arany pl algériába megy a franciktól. Lakossági aranykészlet vetekszik a két ország között.
A francia állam által a mai napig fizetett kárpótlásokról ne is beszéljünk. Ugye ott kezdték robbantgatni az atomot a franciák.
Nyersanyagkitermelés szintjén is felülprezentáltak a franciák. Ha BRICS és eu embargó, az ipar betérdel.
 
K

kamm

Guest
1. Normális hangnemben szóltam hozzád.
Nem, te azonnal megprobaltal szemelyeskedni (no meg lekezelni, de hat azert nem veszem komolyan. :p)

A "He"-típusú sutyerákságokat hagyd meg a munkatársaidnak és a környezetednek.Ekkora spanok nem vagyunk, sehol nem ücsörögtem veled egy lövészárokban pöcörő...
Es meg forumtemaban is ajekozatlan vagy. :D Ez @krisss remek, rovid, signature valasza arra, amikor valaki valami ertelmetlenseget ir... :cool:

Más...(Normális hangnemben...)

2. Az amire az ott élő népnek szüksége van elő tudják állítani, be tudják szerezni. Ha éltél a "fejlett" világon kívül tudnod kell hogy nem ugyan azok az elvárások, igények, morális határok. Az, amiben mi élünk, egy buborék.
Persze, mert ok nagyon-nagyon szeretnenek orokke pottyantosba szarni es szazeves telefonokon telefonalni... ez az elkepzeles, hogy elmaradott nepek komoly befolyassal fognak rendelkezni a vilagban, de azert remekul elvannak az utcara szarva, ez egy kozkedvelt dili itt a forumon meg mondjuk a kurucinfon, de ettol meg egy hatalmas marhasag. :cool:

Az egesz BRICS a kinaiakon all vagy bukik.
Nezz ra Kinara, akkor lett tenyezo, amikor kepes volt hadihajokat kiallitani, force projectionre, amikor a gazdasagat teljesen integraltak a nyugatiba, oda-vissza fugges lett belole.
De az Kina egyedul.
Sem India, sem Brazilia nem tenyezo annyira, hogy ok diktalnanak valaha is barmiben. Del-Afrika egy totalis csodtomeg, az iskolazatlan, bosszuszomjas, sokaig elnyomott fekete tobbsegnek mindossze 20-30 ev kellett, hogy mindent elkotyavetyeljen, ellopjon es koldusbotra juttassa az orszagot.
A kinaiak mellett egyedul az oroszoknak volt meg a lehetoseg egy befolyasos hatalmi popziciora, de comrade Putyin, ez az orokke mesterkedo-santikalo, fogat szivo kagebes torpe, inkabb elvesztegetett 20 evet a 10+ ev globalis szuperkonjunktura kozepen - inkabb tovabb haracsolt mindent maganak meg az oligarchanianak ahelyett, hogy a hihetetlen piaci kornyezetet kihasznalva modernizaltak volna az elaggott, elmaradott, alulfejlett orosz ipart, az alapkutatasokat, technologiai bazist stb. A vegen most tovig bekapta a felallitott amerikai provokaciot, meg inkabb eltemetve az orosz fejlodest.


3. Ha "Értelmetlen" lenne az amit mondtam, sehol nem élnének emberek, csak a "Fejlett nyugat"-on. Mert mindenki oda menne.(Nyugatra.)
Perpillanat meg mezitlabas afrikai milliok mennek nyugat fele, nem forditva.
Csak azert nem mind, mert nem lehet szabadon bejutni.

Szoval ja, pont ugy van, ahogy te nem hiszed.

4. Ha jártál már Franciáknál tudnod kellene hogy a legszélsőségesebb nacionalizmus a "MAGHREB" övezetből érkezőkben van, sokadik generációig megmaradóan.( Tunéziai-Algériai megöli egymást ha összezárod őket, kivéve ha van fehér ember vagy fekete.Mert akkor először azt csinálják ki együtt.)
A GDP szempontjabol mindez teljesen mindegy. Ettol meg ugyanugy eletkeptelen a gazdasaguk, ma sem koltoznek tomegestol hazafele, ezutan sem fognak. Ha a feher ember kivonja a toket es a tudast, akkor gyakhatjak egymast akarmeddig, a vegen mindketten ehen halnak ill. az egesz orszag megprobal majd lefarolni, leginkabb Europaba.


Nagyon sok fiatal, normális, maghreb-ian, csak azért megy franciaországba hogy családot alapíthasson. Más a társadalmi rend, ebből kifolyólag másképp működik egy leánykérés is. ( Kb mint az india kasztrendszer.)
Átlagban 10-15k euro kell nekik egy házassághoz,lakáshoz, és saját közepes vállalkozáshoz. Ezt rendszerint 1-2 év alatt megkeresik, és lelépnek.
A legtöbb arany pl algériába megy a franciktól. Lakossági aranykészlet vetekszik a két ország között.
Miota mervado barmiben a lakossagi aranykeszlet? :D Ha valamit, akkor azt mutatja, meg a helyi baszomkaban sem biznak, annyira szar a gazdasag.

A francia állam által a mai napig fizetett kárpótlásokról ne is beszéljünk. Ugye ott kezdték robbantgatni az atomot a franciák.
FYI megcsak nem is a #1 export partneruk a franciak, azok bezony az olaszok.
Mit akarsz a karpotlasoktol? Bosszubol visszautasitjak majd? :)

Nyersanyagkitermelés szintjén is felülprezentáltak a franciák. Ha BRICS és eu embargó, az ipar betérdel.
Milyen embargo? Algeria mit embargozna? :)
Semmi eladhatot nem termelnek, alapvetoen nyersanyagokat exportalnak. Olaj meg olajszarmazekok, mellette a szokasos jarulekos cuccok, ammonia, mutragya - alapvetoen nyersanyag-kitermelesbol el, pont mint a legtobb elmaradott BRICS orszag.
Algerianak, mint minden fejletlen gazdasagnak, negativ a trade merlege osszessegeben is, azaz tobbet importalnak, mint amit el tudnak adni, es a franciakkal szemben is, raadasul nem is kevessel, csaknem duplajat veszik a toluk, mint amit eladnak.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Ez a mókus az USA hülyéje. A kenyéradó gazdi amerikai székhelyű

Arra próbáltam célozni, hogy az illető azt írja, hogy szerinte az USA érdeke Oroszország EGYBENTARTÁSA.
Aztán kifejti, hogy az, ami szerinte az USA érdeke, NEM FOG SIKERÜLNI az USA-nak.
Ez egy elég érdekes álláspont.
Mintha az USA ellen játszana. Erre céloztam.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 397
29 305
113
Mielőtt belekezdek leszögeznék egy-két dolgot:
 • Nem vagyok szakértő (Paradox játékok nem tesznek azzá :D), majd a témában otthonosabban mozgók kijavítanak ha tévedtem és lehet hülyeség az egész, vállalom :D
 • És tegyük fel, hogy nem használnak atomfegyvereket

Az utóbbi évek eléggé megroppantották a Nyugatot (COVID, orosz-ukrán háború), de vajon eljött Kína ideje?

Pár gondolat Kínáról:

Kína egy erős ország, vasszigorral van tartva a nyáj, az elkóborolókról és a Párttal egyet nem értőkről gondoskodnak, ezért is vészelték át olyan jól a koronavírust. Jelenleg a világ második legnagyobb GDP-jével és hadseregével rendelkeznek. A PLA állománya jelenleg több mint 2 millió aktív és 510 ezer tartalékos. A PLAN pedig a második legnagyobb már a US Navy mögött. De vajon készen állnak támadásra? Kína szerintem még tudja, hogy időre van szüksége, viszont kérdés, hogy van-e neki még annyi hátra. Hiszen egy hatalmas ország, 1.4 milliárd fővel, amit egyben kell tartani. Ez szinte lehetetlen feladat lehet, mert rengeteg a belső feszültség és nem csak a Hi-tech tengerparti területek és elmaradott belső tartományok miatt van ez. Hanem például amiatt is, mert jutnak be információk külföldről és talán látják, ott mégse olyan szép és jó minden ahogy a kormány azt leírja, ahogyan azért is tankokat kellett az utcára vezényelni, mert a magas rizikójú befektetésekkel hazardírozó kínai állami bankok bedőltek és vitték magukkal a civilek megtakarításait. Emellett pedig ott van a szőnyeg alá sepert, de egyre növekvő ingatlanlufi is. A harmadik nagy siettető tényező pedig a kínai demográfiai mutatók, mely szerint egy-két éven belül csökkenni fog a népességszáma az országnak. Eljutnak oda, mint minden fejlett ország és öregedő társadalommá válnak. Ez pedig a rivális Indiával szemben hátrányhoz juttathatja őket.

De hogyan lehet meggátolni az elégedetlenséget és eltűntetni minden problémát?
A régi jól bevált módszerrel, ellenségképet kell adni a népnek, akiket lehet utálni és okolni mindenért. Ezek most az amerikaiak. De ezzel a kardcsörtével kicsit messzire mentek, mert most vagy lépniük kell vagy azt fogják hinni, hogy ez egy fogatlan sárkány. Tajvan elfoglalása pedig minden bizonnyal hatalmas veszteségekkel járna a PLA és PLAN számára, hiszen évtizedek óta készülnek erre a támadásra, de előbb utóbb eljön a Point-Of-No-Return.

Kína szövetségesei:

Pakisztán jelenleg az államcsőd szélén áll, ezért nem éppen alkalmas arra, hogy megfogják a Kínával rivalizáló Indiát, az ott egy érdekes konfliktus lehetne. Észak-Koreai kisköpcös bejelentette ő készen áll háborúzni, szerintem rávehető lenne Kína által, hogy neki menjen déli szomszédjának. Főleg úgy, ha az NVA csapatait esetleg megtámogatja a PLA, hogy a délen állomásozó amerikai katonák se unatkozzanak. Malajziát, mint Kínai szövetséges szerintem hagyjuk ki a képből. A legerősebb Kínai szövetséges(?), Oroszország pedig éppen el van foglalva Ukrajnával, ám ez még jól jöhet, hiszen le tudja kötni a NATO európai országait – akik mellesleg fegyverzetük jelentős részét már átadták Ukrajnának. Oroszországnak emellett még be lehet fűteni akkor, a különböző tagállamok(?) függetlenségét támogatva vagy akár az Örmény – Azerbajdzsán konfliktus újraélesztésével. Akkor a Balkánon ott van még Szerbia, amely képes arra, hogy egy új frontot nyithasson Európa déli határainál.

Pár gondolat az USA-ról:

Amerika világhatalom, még mindig. Hiába gyengült meg az évek alatt, akár külső, akár belső problémák miatt, amíg a világ elfogadja a dollárt és amíg ott a FED, tudják finanszírozni a hadigépezetet. Ellenben az idő nem nekik kedvez. Tudják jól, hogy ahonnan ők kivonultak, oda betette a lábát Kína – pl.: Afganisztán, Afrika -, és ezáltal kihívóra akadtak. Ezen kívül ott vannak az amerikai társadalmat érintő problémák, mint a kóros elhízás, a rasszok közötti eltérés, a BLM és egyéb mozgalmak okozta széthúzások, a gazdasági recesszió, a lassan megszűnő középosztály okozta problémák közepette nem lehet háborúzni. Nincs kohézió a társadalomban, megosztottság van. És erre lehet tökéletes alkalom az, hogy Pelosit odaadják a kínai légvédelemnek. Hiszen, mi volt eddig az a két incidens amire mindig emlékezni fognak az amerikaiak és ami egyesítette őket, Pearl Harbour és 9/11. Ha Pelosit lelövik ez megadhatja az esélyt arra, hogy a nagy amerikai hazafiasság miatt egyesüljön a társadalom, amely MÉG időben el tudná verni Kínát a tengeren.

Amerikai szövetségesei:

Törökországnak ott van most Szíria és Irak, akikkel egyre kellemetlenebb a légkör. Az európai NATO tagoknak itt van Oroszország és az ukrajnai segédszállítmányok miatt legatyásodott európai hadseregek. Ázsiában Taiwan és a Kis-Tigrisek (Fülöp-szigetek, Vietnám, Dél-Korea és Japán) mellett Ausztrália még hasznos lehet egy Kína elleni konfliktus során, de PLA és PLAN ellen az USA nélkül nem sok esélyük van.

Summa:
Nyugat meggyengült, COVID, orosz-ukrán háború, rossz vezetői döntések végett, ám még nem annyira, hogy Kína és szövetségesei könnyedén győzhessenek. Kínának időre lenne szüksége, ám ezzel a kardcsörtével lépéskényszerbe hozta magát, vagy betartja az ígéretét amellyel kirobbanthatja a harmadik világháborút és megadva ezzel Amerikának a második Pearl Harbour-t vagy kiderül, hogy meztelen a király. Amerikának pedig nincs már sok ideje - ezért nekik is jó lenne egy ilyen incidens -, ha nyerni akar Kína ellen.

De ez mind csak elméleti játék, majd holnap kiderül hogyan lépnek a valós sakktáblán.

Jó kis szösszenet,és logikailag is rendben van véleményem szerint. Engedj meg egy kis kiegészítést.A szintén kínai szimpatizáns Irán kimaradt,és ott van azért egy olyan opció is,hogy egy azeri-örmény hakniba beleszólna,amit nyiltan is hangoztattak. A Forradalmi Gárda valamelyik fő muftija beszólt Alijevnek,hogy a lacsini folyosó bolygatása esetén az iráni csapatok végállomása Baku lesz. Itt szerintem egy orosz-iráni alku köttetett,ami egyben figyelmeztetés Erdogannak is. Ez meg elég nyomós indok az érdekelteknek,és az oroszt is tehermentesíti.
Egy másik fontos szereplő is kimaradt. Izrael... Bár globálisan nem tud beleszólni a dolgokba, de ereje nem is flottájában van, hanem a kiterjedt ügynökhálózatában. Ellenségnek és szövetségesnek is egyaránt veszélyes. Ráadásul atomhatalom, és a Közel-Keleten van néhány rendezetlen számlája. Az USA/EU külpolitikájára komoly befolyással bír.
 

mijki

Well-Known Member
2012. augusztus 12.
340
886
93
A Közel-Kelet is érdekes lehet és tényleg kimaradt, köszönöm az észrevételeket. Ugye az Azeri-Örmény konfliktusban résztvevő tagok véleményem szerint lehetnek:

Azeri oldalon:
 • Törökország, második legerősebb NATO hadsereg, erős iszlamista vezetés, álmok az Új Oszmán Birodalom feltámasztására, a Közel-Keleten húzkodják a szomszédok bajszát
 • Izrael, erős, harcedzett, modern hadsereg, atomfegyverekkel(?), ott van a palesztín probléma például

Örmény oldalon:
 • Oroszország (BRICS), jelenleg lefoglalja Európa, de ha buli van a Kaukázusból vagy esetleg a szír bázisokról még segítheti az örményeket + van elég katonája oda is bevonulni és katonai szövetségben is van Örményországgal, ha cserben hagyja, a szövetséget súlytalanná teszi
 • Irán, ők jelenleg békében vannak, erős hadsereggel és vajon van e atomfegyverük?
 • Irak esetleg beszállhat a buliba, mert mostanában a törökök elszemtelenedtek arrafelé, iraki területeken is bombázták a kurdokat. Ma hajnalban irán szimpatizánsok törtek be az iraki parlamentbe és ülősztrájkot hirdettek.
 • Szíria, hasonló szituáció mint Irak esetében, csak ott mintha az ország északi részét meg is szállták a törökök? Vagy csak akarták?
 • Esetleg ott van még Egyiptom, akinek Kínával van erős kapcsolata és Izraellel szemben pedig törleszteni valója. Lehet egy biliborulás esetén ő se maradna ki a buliból és akkor Izrael rögtön több frontos háborúban találja magát, mint régen.
 
Status
Not open for further replies.