Környékbeli vagyok, tudok így beszélni - főleg akkor szoktam, ha valaki elkezd affektálni és ekkor nagyon megnyomom az "eeeee" hangot, ha nem veszi a lapot, akkor jönnek a vasi kifejezések.
Viszont most genya is leszek. Tegyük egymás mellé az osztrák hadseregnek az emberét. Elmondja németül, majd angolul. Lenne Magyarországon valaki, aki erről tudna mondjuk még egy másik nyelven beszélni?
Komoly gondnak érzem, hogy a nyelvtudás még a mai napig is kihívás. Elismerem, nyelvet tanulni nehéz, de azért feljebb kerülnénk bizonyos körökben, ha több angol tartalom menne magyar emberektől - csak ehhez szerintem a nyelvtanítási paradigma-váltás kellene.
Az angolszászok vitathatatlan történelmi puhatestűsége mellett tettek egy óriási szolgálatot az emberiségnek, elterjesztették az angol nyelvet:
- 3 hónap angol nyelvtanulás után azért sokat meg tudsz érteni.
- 3 hónap német után még mindig a logikátlanságon pörögsz
- 3 hónap olasz után hibásan, de beszélsz
- 3 hónap orosz után tudsz magadról beszélni, de a mozgás kifejezése még gáz
- 3 hónap kínai nyelvtanulás után tudtam ma kérni WC-papírt a karanténhotelben és el tudtam mondani a szobaszámot.
Mondjuk ha birodalmat akarsz építeni, nem egy utolsó szempont, hogy az "új belépők" mennyi idő alatt tudnak bekapcsolódni - és ebben jelen állás szerint az angolok előnye elég komoly...
Bingo. 30 eve szajkozom ezt. Az egesz Halozat (hirszerzos-elharitos-impexes rablomaffia) illetve az egesz kommunista, egyebkent nem tul muvelt diktatura pontosan ezert tudott olyan gatlastalanul lerabolni egy egesz orszagot, mert hagyomanyosan alacsonyan tartotta az idegennyelv-tudast, az angolt kb ugyanugy kezelte, mint az olaszt, ezzel gyakorlatilag minimalizalva az informalt lakossag kialakulasat.
Ahogyan a telefon terjedeset is mestersegesen fogtak vissza (10-20 ev varakozas egy vonalra!), ugy a nyelvoktatas altalanos szinvonala sem veletlenul volt rossz, mindketto az informacio-hozzaferest probalta korlatozni (empirikus, de azert sokat elarul, hogy meg a legelitebb gimiben is az angoltanarok kozul legalabb a harmada kozepes vagy az alatti szinvonalon tanitotta a nyelvet, a metodika meg egyenesen szar volt, hacsak nem eleve emelt szintu angolra jutottal be eleve.)
Ami a feljebb kerulest illeti, az is igaz, de az tobbet is kivan, mint nyelvtudast.
Szakmatol fugg, bizonyos tudmanyokban azert jonevuek, sot, az elitbe tartoznak a magyarok - lasd matematika, agrartudomanyok -, no meg bizonyos temakban sosem lesz a magyar nagyhatalom - business schools stb -, de
altalaban ritkasagszamba megy, ha magyar tanulmany, paper stb szamit alapvetonek egy temaban.
Ennek valoban resze a nyelv, de oszinten szolva sokkal hajmeresztobb 'kaeu angolos' papirokba lehet belefutni szlavoktol, de akar nemetektol is (foleg a sajat magukat a valosagnal altalaban sokkal okosabbnak es fontosabbnak tarto ukranoktol, oroszoktol, lengyelektol.)
Jol beszelni angolul belekerul evekbe es
kinn kell elni - nekem meggyozodesem, hogy lehetetlen
tenyleg jol, magabiztosan, szofisztikaltan beszelni anelkul, hogy kinn eltel volna eveket. (Nem veletlenul kuldtek a bunko kommunistak, avagy kuldi ma a NER elit a gyerekeiket kulfoldi egyetemekre - a diploma egyaltalan nem feltetlenul ertekesebb, de a magabiztos nyelvtudas teljesen uj embert eredmenyez.)
Viszont
'szodaval elmegy' szinten tenyleg gyorsan meg lehet tanulni; en altalaban egy evre teszem valakinek a harmincas-negyvenes evei alatt, munka stb mellett is. De ha publikalni akarsz es nem eltel kinn sokaig, akkor mindenkeppen lektort kell keresni, maskulonben pont ugy fogsz hangozni, mint azok a gyakran kinosan rossz kifejezeseket hasznalo egyeb europai tanulmanyok...