Kicsit off, de érdekes. 'okoskönyv'-ből egy vélemény az ősidőkből, ezzel a verzióval én még nem találkoztam:
<i>"...azt nem értem, hogy a (!)keresztényeknek mi közük van egy (tisztán) zsidó problémához? Ui. azt a Jézus nevű fiatalembert elfogta a düh, látván a zsibvásárt a Templom mellett (a nyugati udvarban). Jézus még nem látott ilyet, ...de micsoda zsidó az, aki még SOHA NEM VOLT JERUZSÁLEMBEN egy ünnep idején??? {nem is beszélve arról, hogy a pénzváltók, az állatárusok, stb, a főpapok (!)engedélyével működtek!} Azonban Jézus "istentelen" cselekedtek fogta fel a dolgot, és "nagy haraaagjábaaan" sürgősen nekilátott, hogy szét-dúrja az egész kócerájt... És ordított, hogy a Templom így már nem Isten háza...! Mert megsértették Istent! (meg ilyeneket) Az árusok persze el voltak képedve... hogy ki ez az eszement fiatalember, és mi az ördögöt csinál, miért veri szét a piacot? Úgyhogy (vélhetően) körbefogták, és alaposan el is agyabugyálták VOLNA! Ha a barátai ("tanítványok", barátok) nem védik meg = következésképp' egy frankó bunyó alakul(hatot)t ki, és ez éppen HÚSVÉTKOR, A szent TEMPLOM MELLETT! - ...ilyen még soha nem történt! hogy a zsidók (!)verekedjenek a Templom MELLETT, és HÚSVÉTKOR! (amikor is az Egyiptomból való szabadulást ünneplik!) - Summa sumérok: a Synhedrion (Főpapok Tanácsa) rendkívüli "közgyűlést" tartott eme hallatlan eset után, és rövid úton (!) halálra ítélték ezt a magáról megfeledkezett fiatalembert (ún. istenkáromlás vádjával) - De most jön a córesz: az érvényben lévő római törvények szerint a zsidók (!) nem hajthattak végre halálos ítéletet!! ...ezért azután - jobb híján - a római Helytartóhoz mentek (talán valaki tudja: Pilátusnak hítták, és i. sz. 26-tól 36-ig volt "hivatalban" Júdeában), mert amennyiben Róma helyi teljhatalmú képviselője (is) elfogadja a halálos ítéletet, akkor NEKI már JOGA VAN AZT VÉGRE HAJTATNI! (a gyengébbek kedvéért: Pilátus kivégeztethette Jézust, a főpapok NEM) - S így esett a nagy eset (legalább is az álmoskönyv szerint). - Node akkor miért vádolják a zsidókat közel 2.000 éve, hogy (ők) megölték Jézust?!? {a "mi Megváltónkat"} - talán valaki tudja: Jézust NEM a zsidók feszítették keresztre, hanem (!)római katonák! ...a többi stimmel!"</i>