Vallás nélkül nem létezne emberi civiliáció.
A vallást háttérbe szorító szekuláris/ateista társadalmak egy szemmel nem erkölcsösebbek/humánusabbak, mint elődeik.
Ja, meséken nőnek fel a gyerekek is.
Oxigén nélkül nem létezne az emberi civilizáció. A vallások esetén ezt nem merném ilyen biztosan kijelenteni. A vallások konzerválják egy adott kor erkölcsét. Ez meg nem túl erkölcsös dolog.
Vallások nélkül pont hogy "emberi civilizáció" lenne.
Röviden a történet: Az emberek többsége régen analfabéta volt. Az együttéléshez szükség volt erkölcsi tanításokra. Tökmindegy, hogy az mekkora kamu. A lényeg az volt, hogy legyen egy rendszer és legyenek benne vezetők, hogy az emberek ne önös érdekeik szerint cselekedjenek.
1450-re Gutenberg továbbfejlesztette, hatékonyabbá tette a nyomtatást. A következő generáció már könyveken nőhetett fel, ez pedig az öntudat egy új szintjére emelte az emberek tömegeit. Iskolák, egyetemek nyíltak gombamód. Persze akkor még az első könyv amit nagy tételben kinyomtattak az a biblia volt. Ennek következményeképp pedig pillanatok alatt darabjaira szakadt a katolicizmus. (Konstantinápoly akkora már elesett.)
Az 1568-as tordai törvény újra egyesítette a keresztény felekezeteket. Belátták, hogy az iszlámmal háborúzva értelmetlen azon vitázni, hogy ki katolikus vagy református stb. Az iszlamista török ellenség úgyis mindenkit keresztény mivolta miatt fog adóztatni vagy megölni. Szerencsénkre az iszlamisták mindenhol csak keresztényeket láttak/láthattak a vallásuk szerint, így nem tudták kihasználni a felekezetek között fennálló nézetkülönbségeket.
Pár évtizeddel és számtalan csigaáldozattal később született meg a Nantes-i ediktum. Lényegében hasonló elvek mentén. Ezek után évszázadokig tartotta magát a csak keresztényekre vonatkozó vallásszabadság. A XX. század második felétől terjesztik ki a többi vallásra. (Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata, Alapvető jogok európai chartája, stb.) Megjegyzem a legnagyobb vallások (értelemszerűen mind önmagát tartja az egyetlen igaz vallásnak
nem engedik az egyén szabad vallásválasztását. Szerintem ilyen formában a vallásszabadság márpedig értelmetlen.
Francba. Nagyon elkalandoztam, bocsi. Agyamra megy ez a hőség.
Az iszlámról akartam írni.
Egy zsidó és keresztény kultúrkör mellett jött létre - konkrétan azok kárára. Ezt tudomásul kell venni. Ha meg akarjuk védeni a sajátjainkat akkor nem szabad azt a hibát elkövetni amit ők elkövettek. A legnagyobb hiba az lehet ha egységesen mindenkit egy kalap alá veszünk az arab világban. Nekik is csak évtizedek kérdése és össze fognak zárni. Pedig ott is vannak keresztények, talán még vallástalanok is, különböző felekezetek léteznek stb. Ezt ki kell használni. Szerintem Iránt vissza kellene terelni egy modernebb, kevésbé vallásos világba aztán jöhet sorba a többi. Tunézia, Irak, Szíria, Jemen.
Katartól és a szaudiaktól meg megvonni minden támogatást és az emberi jogok be nem tartásáért és terrorizmus támogatásáért szankciókat vezetni be ellenük. (Bilibe lóg a kezem.) Tudom mindez nem lehetséges amíg az usa nem így gondolja. De őket meg folyamatosan szembesíteni kellene a tetteikkel és a tényekkel. Idővel kényelmetlen lehet számukra egyes országok támogatása.
B@sszus, de meleg van. Befogtam.