2ndt
"No igen. Viszont en masik oldalrol kozelitenem meg: az emberek felnek a halaltol, az "ismeretlentol". Ez is oka a vallasok kialakulasanak.
Raadasul tabunak is szamit bizonyos ertelemben (nem igazan tudjuk a helyen kezelni). Ha belegondolsz pl. az eutanaziahoz valo hozzaallasba, akkor talan jobban ertheto."
Ezzel nekem nincs is semmilyen bajom. Írtam is, hogy ez természetes. Csak azért reklektáltam erre a példára, mert ezt már sok helyen hallottam és szerettem volna tisztázni azt, hogy bárkihez fohászkodik az ember a repülő, akkor is lezuhan. Azzal, hogy az emberek szélsőséges helyzetekben ezt csinálják, attól még nem biztos, hogy létezik Isten vagy helye van a vallásosságnak a társadalomban (lehet, hogy helye van csak ez a példa ezt nem támasztja alá).
Gondoltam, hogy belekötsz.
Természetesen az ölés egy szélsőséges példa volt. A lényegi részét megértetted.
akagi
"Bátortalanul merem megkérdezni, hogy miért alakultak ki az emberiség nagy vallásai keleten és nyugaton egyaránt?"
1. Egy létezést magyrázó kezdetleges narratíva. Természetesen ezer évekkel ezelőtt még nem tudhatták a geológiai, fizikai, kémiai, csillagászati stb. jelenleg rendelkezésünkre álló ismeretanyagot. De az eberek kiváncsiak voltak. Mi az a fényes az égen? Mi az a fény? Miért van sötétség? Hova megy a fénnyesség éjszaka? stb. stb. stb. Ezt valahogy meg kellett magyarázni( teremtés mítoszok).
2. Jó lett volna valami erkölcsi tanítás is az embereknek, hogy ne vájják ki a másik ember szemét csak úgy. Sok helyen erre keleten és nyugaton egyaránt különféle tanításokat, példabeszédeket alkottak (természetes ez nem egy tudatos alkotás volt (legalábbis nem teljesen és kezdetben), hanem tapasztalati utón való "létrejövés". Én segítettem a szomszéd törzsnek elejteni egy nagyvadat, ők pedig adtak gyógynövényt a beteg gyerekemnek. (Bánj úgy az emberekkel, ahogy szeretnéd, hogy veled is bánjanak. Például, de ez csak egy példa 2ndt
.)
3. Kik foglalták ezt össze és a papság születése.
- Elméleti emberek, akik felfogták a tanítás fontosságát és ennek a terjesztését tűzték ki célul.
- Másokon segíteni vágyó emberek akik civil szervezetek híján szinte kizárólag csak az egyházban tudták ezt a tevékenységet szervezetten végezni.
-Lusta sutyerékok akiknek büdös volt a munka, ímmel-ámmal foglalkoztak a vallással és a tanításaival, de leginkább a "kenyérért" mentek oda.
Ezeknek persze voltak további alfajaik, közös metszetük és egy-két csoportot valószínű ki is hagytam. De már nincs kedvem leírni. <b>Vigyázat</b> ez egy dióhéjnyi összefoglalás a téma ennél sokkal komplexebb.
" És miért mozgat meg nagy tömegeket?"
Pfff. Birka effektus, ismeretlentől való félelem, remény, hogy egy másik helyen majd jobb lesz, a lélek kérdései (Mi az? Létezik-e? Hova jut halál után? Ott milyen lesz? stb.) Meg egy rahedli indok, kérdezz megy egy mostani hívőt, nagyjából ugyan ezeket fogja mondani.
"Akkor az "okos" ember nem lehet vallásos?"
Húúúú. Hát erre egy úgynevezett "Utánnam a vízözön" típusú választ tudok adni.
<b>Nem!</b>