[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
324
2 123
93
Ugyanabból a kottából játszik, csak az övé az ellenszólam. Nincs valódi ellentét, és nincs mozgástér sem a fő célok tekintetében. Ugyanarra megyünk, mint a világ. Minket így lehet beterelni a "közös akolba", ezzel a kurucos szembenállással. Gondolod, hogy van szuverenitás? Hogy a Magyarország mindenkori vezetésének nincs "főnöke"?

Itt egy csomóan halál komolyan úgy gondolják, hogy a nyugatot bábok vezetik valamilyen titkos hatalom irányítása mellett. De valahogy nem annyira vetődik fel, hogy Putyinnak is van főnöke, és mindenki másnak is. Mi van, ha a kotta ugyanaz, és a szólamok mások?
Jah.Kínát kihagytad..De hogy van ez ,megválasztás után elviszik átprogramozni őket vagy már előre kivannak oktatva?Van egy olyan érzésem hogy te nem oltattad be magad covid ellen....
 
K

kamm

Guest
Ez biztos? Itt a legnagyobb nyugatieuropai befekteto orszag az nem nemet... hanem holland.
Ha itt valami nem hazai, hanem nyugateuropai akkor
a bank az nem nemet, hanem BNP Paribas, Santander,....
Az auto az Range Rover, Jeep, ... jo azert van par BMW is, de nem jellemzo.
A telekom ceg is francia, stb, ...
A kisker az portugal, francia.
Csak a baloldali sajto van itt nemet kezben, de azt is igyekszik a kormany megszuntetni.
Ha egy atlagos lengyel ember nyugatra megy dolgozni, akkor az UK vagy Norvegia, Nemetorszag elhanyagolhato mertekben. Ahhoz kepest, hogy mekkora a nemet gazdasag, egyaltalan nincsenek itt jelen. Sokkal inkabb a hollandok.
A tietek egy teljesen extrém eset, zéró gazdasági logikával.
Nektek két maniatok van: semmi német ne legyen jelen, és még annál is kevesebb orosz.
Mindezt úgy, hogy ők a két szomszéd, ketoldalrol.
Meg is látszott az eredménye az elmúlt 30 év alatt a gazdaságon.
 
K

kamm

Guest
És a hollandok mit fektetnek be?
Pénzt, baszki. Meg viszik a legfejlettebb technológiát. Nem mellesleg agrarhatalom is.

De tényleg? Lassan mennek a lecsóba, a németekkel együtt!
Dehogy mennek.
Egyedül akkor roggyannak meg, ha bekövetkezik az a kelet-nyugati trade route átrendeződés, amirol korábban írtam.

Kevesebb kurucot meg hasonló amatőr oldalt kellene olvasni, inkább olvass gazdasági elemzéseket. :cool:
 

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Jah.Kínát kihagytad..De hogy van ez ,megválasztás után elviszik átprogramozni őket vagy már előre kivannak oktatva?Van egy olyan érzésem hogy te nem oltattad be magad covid ellen....
De, beoltattam. :) De azért a túl nagy szuverenitásban nem hiszek feltétlenül. Nem elborult konteós vagyok, csak gyanakvó.
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
Jah.Kínát kihagytad..De hogy van ez ,megválasztás után elviszik átprogramozni őket vagy már előre kivannak oktatva?Van egy olyan érzésem hogy te nem oltattad be magad covid ellen....
És te hányszor apafej? Gyurjál kicsit külső vállra a következőre, hogy elférjen a majomhimlő elleni is.
Aztán míg büszkén recskázol önnön nagyságodra a fotelben, nézegesd milyen jó pénzt keres a világ megfejésével bizonyos érdekkör.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 526
29 737
113
, hogy a bedőlt román bástyát próbáljuk menteni a NATO számára azáltal, hogy megpróbáljuk az USA támogatásával Erdélyt visszafoglalni.
Az USA már Romániában van. Köztünk szólva a románok most éppen orrkarikára kerültek. Az orosz rühelli a románokat. Az USA hamarabb fog bábállamot, banánköztársaságot csinálni ott, minthogy minket betámogasson Erdélybe. Hamarabb szedi szét Romániát független Ardealra, Moldova-ra, és Tára Romanescara, Dobrudzsa meg szintén önálló lesz, de az USA előretolt fekete-tengeri bázisa.
Erdély visszaszerzéséért indított háborút el fogjuk veszíteni - mégpedig az USA tudatos jóváhagyásával - az oroszokkal és a már velük szövetségben lévő románokkal szemben.
Az oroszok letarolják a románokat. Ahogy írtam fentebb, minket az USA nem fog támogatni, mert ha mégis visszaszerezzük Erdélyt önjáróvá válunk.
Tehát, hogy Magyarország legyen az új NATO bástya Románia helyett, - ezt szerintem felejtsük el. A magyar külpolitikusok között viszont többen is ezt a verziót támogatnák, ezért ezt a csapdát nem lesz egyszerű elkerülni.
Esetleg az cioatlantisták.
Ebből következik ld. pont 1) és pont 2) , hogy akik arra bazíroznak, hogy majd az USA megnyeret minket Romániával szemben Erdélyért, súlyosan tévednek.
Ez biztos. Ha Romániát elveszítik, kiszorulnak a Fekete-tengerről.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 526
29 737
113
Azt kell szerintem észrevenni, hogy a kontinentális államok kezdenek erőfölénybe kerülni a tengeri/atlanti/angolszász államokkal szemben. Németország-Oroszország-India-Kína a négy nagy kontinentális állam, akik lassan egy oldalra sodródnak.
Oroszország-Kína stratégiai kontinentális szövetség függelékei az "isztánok", Mongólia. A közel-keleti orosz bástyák Szíria, Irán, Törökország. Kínáé Afganisztán. Pakisztán se ugrálhat nagyon.
Az atlanti/angolszászok már csak a Brit szgtk, Ausztrália, Új-Zéland, Kanada, USA. A hollandok is akkor már inkább angloatlantiak, a dél-európaiak pedig nem rúgnak a pöttyösbe világszinten. A skandinávoknak pedig elvannak az Aurora Borealisszal, meg a vodkával.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 526
29 737
113
"Érdekes azonban megjegyezni, hogy annak ellenére, hogy továbbra is elnök maradt egy 11 éves rendszerváltó hadművelettel szemben, amely magában foglalja a terrorista csoportok felfegyverzését és kiképzését az Egyesült Államok , Nagy- Britannia és Izrael részéről , valamint ezek közvetlen katonai fellépését. Bassár el-Aszad nem kapja ugyanazokat a hősi leírásokat, mint ukrán kollégáját, Volodimir Zelenszkijt, aki a vállalati média újdonsült kedvence az ukrajnai orosz katonai beavatkozás ez év februári kezdete óta."

 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
A tietek egy teljesen extrém eset, zéró gazdasági logikával.
Nektek két maniatok van: semmi német ne legyen jelen, és még annál is kevesebb orosz.
Mindezt úgy, hogy ők a két szomszéd, ketoldalrol.
Meg is látszott az eredménye az elmúlt 30 év alatt a gazdaságon.
Koszonom, jol esik hogy elismered, hogy Lengyelorszag fejlodott a legtobbet az utobbi 30 evben Europaban. Igaz, volt is honnan, hiszen szocializmusbol kellett kiemelkedni. Egyebkent szerintem ha ti nem pazaroltatok volna el 12 evet a szocialistak visszaszavazasaval, akkor lehet, hogy meg mindig elottunk jarnatok, nagyon picit vagytok csak lemaradva.
 
K

kamm

Guest
Koszonom, jol esik hogy elismered, hogy Lengyelorszag fejlodott a legtobbet az utobbi 30 evben Europaban. Igaz, volt is honnan, hiszen szocializmusbol kellett kiemelkedni. Egyebkent szerintem ha ti nem pazaroltatok volna el 12 evet a szocialistak visszaszavazasaval, akkor lehet, hogy meg mindig elottunk jarnatok, nagyon picit vagytok csak lemaradva.

Ugyes, ahogyan probalod elutni az elet a mondandomnak, de nem eresztem. :p
Arra probaltam ravilagitani, hogy ha nem lennetek ilyen paranoidok, akkor mondjuk kb 3x akkorat illett volna fejlodnotok es nem ment volna el parmillio lengyel Nyugatra az elso szabad 20 ev alatt.
No meg nem lett volna egy epkezlab eszak-deli autopalya kihivas 25 evig es meg sorolhatnam az infrastrukturalis lemaradottsagot (bar az utobbi 4-5 evben nem figyeltem, lehet, behoztatok sokat.)
A masik, amit @pöcshuszár is pedzegetett, hogy belealltok ezekbe a total felesleges, ostoba presztizsprojectekbe, mert a politikai elit maniaja, hogy sokkal nagyobbnak, gazdagabbnak es befolyasosabbnak kepzeli az orszagot, mint ami a gazdasag teljesitokepessege szerint valojaban.
Ha nem ezekre mentek volna el csilliardok, akkor megint csak nem lett volna gaz az infra avagy mas teruletek.
Van egy alapveto onertekelesi zavar a lengyel politikaban, innen nezve ez egyre csak erosodik... kisse vissza kellene csippantani a politikusaitoknak, mert az ilyesminek meg sosem lett jo vege, kulonosen azon a kornyeken, ugye. ;)
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Ugyes, ahogyan probalod elutni az elet a mondandomnak, de nem eresztem. :p
Arra probaltam ravilagitani, hogy ha nem lennetek ilyen paranoidok, akkor mondjuk kb 3x akkorat illett volna fejlodnotok es nem ment volna el parmillio lengyel Nyugatra az elso szabad 20 ev alatt.
No meg nem lett volna egy epkezlab eszak-deli autopalya kihivas 25 evig es meg sorolhatnam az infrastrukturalis lemaradottsagot (bar az utobbi 4-5 evben nem figyeltem, lehet, behoztatok sokat.)
A masik, amit @pöcshuszár is pedzegetett, hogy belealltok ezekbe a total felesleges, ostoba presztizsprojectekbe, mert a politikai elit maniaja, hogy sokkal nagyobbnak, gazdagabbnak es befolyasosabbnak kepzeli az orszagot, mint ami a gazdasag teljesitokepessege szerint valojaban.
Ha nem ezekre mentek volna el csilliardok, akkor megint csak nem lett volna gaz az infra avagy mas teruletek.
Van egy alapveto onertekelesi zavar a lengyel politikaban, innen nezve ez egyre csak erosodik... kisse vissza kellene csippantani a politikusaitoknak, mert az ilyesminek meg sosem lett jo vege, kulonosen azon a kornyeken, ugye. ;)
Latom nagyon el kell ezt olvasnod:
Na jo, nem akartam belemenni, mert ugyis folosleges, de mar annyian kerdezitek itt, hogy hogyan lehetsegesek a lengyel haderofejlesztesek, hogy akkor megegyszer:
Latom itt a forumon, amit mar sokszor leirtam: nagyon nem ertitek Lengyelorszagot. Az ukran topikban valaki linkelt egy elemzest egy Nogradi nevu embertol, aki azt mondta, hogy a lengyelek karddal tamadtak tankokat a 2.VH-ban, majd azt is mondta, hogy o az Orban tanacsadoja. Hat, ha ilyen hulye ember a miniszterelnokotok tanacsadoja, aki 30 evvel a szocializmus utan is meg szocialista hazugsagokat terjeszt, akkor mar ertem, hogy miert nem ertitek Lengyelorszagot. Szoval, amiket beletek vertek a szocializmusban, hogy Lengyelorszag szegeny, a lengyelek hulyek, stb, stb, stb... az nem igaz. Persze, a szocializmusban amikor az oroszok minden evben kirabolhattak az orszagot, akkor meg szegeny volt, de hol van az mar?
Tehat:
  • Nem, sohasem tamadtunk karddal/landzsaval tankokat. Az egy szovjet propaganda filmbol vett jelenet, aminek kettos celja volt: egyreszt bemutatni, hogy a lengyelek hulyek, masreszt bemutatni a fasizmus elleni harc heroizmusat. De attol meg, hogy a gyalogsagot lora ultettek, hogy noveljek a sebesseget, attol meg NEM tamadtak landzsaval tankokat. Tehat a lengyelek nem hulyek.
  • Lengyelorszag gazdag orszag mara. Negyszer akkora gazdasag mint a magyar, persze hogy tellik tankra.
  • Az itteni orosz propagandaval ellentetben, nem dragan, hanem olcson kapjuk az amerikai fegyvereket, sokkal olcsobban mint pl. ti a nemetet. Ez ilyen egyszeru, ha megbizhato szovetseges vagy, akkor olcson kapsz fegyvert, ha nem vagy az, akkor dragan, lasd romanok, akiknek dragan adja az USA, mig Izraelnek vagy Lengyelorszagnak meg olcson.
  • Amit meg nagyon nem ertetek, hogy Lengyelorszagot 100 eve a hadsereg alapitotta. Tehat az van amit a hadsereg akar, es a sereg resze az emberek mindennapjainak. Peldaul a hadsereg templomai nyitottak, barki bemehet, a misen csak annyi a kulonbseg, hogy a liturgia szovegeben nem csak a terueltileg illetekes puspokert, hanem a hadsereg puspokeiert is kerjuk az Istent. Tehat a civil lakossag es a katonasag teljesen osszefonodik. Az emberek militansak, itt volt, hogy azert bukott meg a kormany mert a hadsereg szamara rossz dontest hozott. A hadsereg teljesen resze a tarsadalomnak, nincs olyan csalad, akinek valami koze ne lenne hozza, minimum egy katonatiszt nagyapa van, ha az adott csaladban nincs is most eppen aktiv katona.
Tehat osszefoglalva:
-ha nem vagy hulye
-de van penzed
-es van megbizhato szovetsegesed
-mikozben a tarsadalom militans
akkor boven nem gond eros, nagy es modern sereget fenntartani.
De addig ezt nem fogjatok megerteni, amig olyanokat irnak az allami mediaban Magyaroszagon (origo.hu), hogy "A 10 legerosebb Europai hadsereg lsitaja" es a lengyelnel fele (!) akkora nemet sereg rajta van, a lengyel meg nincs. Nagy hiba, hogy nem ertitek, nem ismeritek Lengyelorszagot, a jobboldal atveszi az orosz dezinfot, a bal meg a nemet dezinfot Lengyelorszagrol. Ezzel ugyanis nem Lengyelorszagot csapjatok be, hanem magatokat.

Es meg annyival kiegeszitenem, hogy a media altal beled vert butasagot (csak ott olvashattad, mert Lengyelorszagban nem voltal az utobbi 30 evben, ez nyilvanvalo) miszerint valami fobia miatt direkt nem engedunk be nemet cegeket azt mi sem cafolja jobban minthogy a nemet kisebbsegnek itt 4-szeres szorzoval szamoljak a parlamenti szavazatait. Nem hiszem, hogy van meg orszag aki ennyire nagyvonalu lenne veluk, vagy barmilyen kisebbseggel. Nem is lehetne az EU-ban nemzeti alapon korlatozni. Egyszeruen azert gyengek a piaci pozicioik itt a meretukhoz kepest, mert mar nem a 70-es 80-as eveket eljuk, amikor ok voltak Europa motorja es ok gyartottak a minoseget. Azok az idok elmultak, a szocialista-liberalis kormanyaik evtizedek alatt elertek, hogy a nemet az mar kifejezetten alacsony minoseget jelent altalaban. En emlekszem ra amikor meg a Mercedes adta a leghosszabb garanciat, de hol van az mar? Korea, Japan, de sok Europai allam is megelozte mar oket. Ha mar haditechnika: nezd meg mennyi gond van egy Koreai vagy USA technikaval es mennyi egy Puma-val? Lassan a franciak jobb minoseget allitanak elo. Te nagyon leragadtal valamikor a 80-as 90-es evekben. Legyenek megint olyanok mint a 80-as evekben es akkor el tudjak adni itt is az autoikat vagy barmit. De addig is inkabb Jeep, KIA, Mitsubihsi,...

Es meg valami: 3-szor annyit fejlodni, mint a legnagyobb fejlodes Europaban??? Normalis vagy? Lehet hogy a vilagon senki nem fejlodott ennyit ennyi ido alatt!! A 70-es evekben Łódź -ban meg ehseglazadasok voltak! Ma meg europa legstabilabb gazdasaga a lengyel!
Te valami informatikus vagy mernok vagy, fogadjunk. Csak azok tudnak ennyire hulyek lenni a kozgazdasagtanhoz, mert azt hiszik, hogy ertenek a szamokhoz, ezert tanulas nelkul is ertenek a kozgazdasaghoz...
 
K

kamm

Guest
Latom nagyon el kell ezt olvasnod:


Es meg annyival kiegeszitenem, hogy a media altal beled vert butasagot (csak ott olvashattad, mert Lengyelorszagban nem voltal az utobbi 30 evben, ez nyilvanvalo)
Szorakoztato ez a jellemzoen lengyeles erolkodes folenykedeskedni... pont errol irtam, jol demonstralod. :)
Milyen media? En Amerikaban elek 20-30 eve, baszki. FYI pont lengyelekbol annyi van itt, hogy Hudsont lehetne veluk rekeszteni.
Nem egy lengyel ismerosom van, tipikusan vagy informatikusok vagy valami kereskedocegnel kozepvezetok, mindegyik jar haza rendszeresen: errol panaszkodtak 10+ even at, a szar infrarol stb. Sebaj, gondolom ok is valamifele "media" altal vannak megtevesztve...

miszerint valami fobia miatt direkt nem engedunk be nemet cegeket azt mi sem cafolja jobban minthogy a nemet kisebbsegnek itt 4-szeres szorzoval szamoljak a parlamenti szavazatait.
Meg jo, baszki. Pl Szilezia semmilyen merce szerint nem jart volna nektek, lassuk be. :p

Nem hiszem, hogy van meg orszag aki ennyire nagyvonalu lenne veluk, vagy barmilyen kisebbseggel.
Ohh, te tenyleg demonstralod az eltorzult lengyel onkertekelest...

Nem is lehetne az EU-ban nemzeti alapon korlatozni. Egyszeruen azert gyengek a piaci pozicioik itt a meretukhoz kepest, mert mar nem a 70-es 80-as eveket eljuk, amikor ok voltak Europa motorja es ok gyartottak a minoseget. Azok az idok elmultak, a szocialista-liberalis kormanyaik evtizedek alatt elertek, hogy a nemet az mar kifejezetten alacsony minoseget jelent altalaban.
Aha, a szar nemet minoseg - mondja ezt egy lengyel. Meselj meg, pls. :D

Helyesbitek: te kivaloan demonstralod az eltorzult lengyel onkertekelest. :cool:

En emlekszem ra amikor meg a Mercedes adta a leghosszabb garanciat, de hol van az mar? Korea, Japan, de sok Europai allam is megelozte mar oket.

Mi koze a leghosszabb garancianak a minoseghez?
Az egy uzleti modell resze. ECON-101, ha felsooktatasban jaratos vagy. :p

Ha mar haditechnika: nezd meg mennyi gond van egy Koreai vagy USA technikaval es mennyi egy Puma-val? Lassan a franciak jobb minoseget allitanak elo. Te nagyon leragadtal valamikor a 80-as 90-es evekben. Legyenek megint olyanok mint a 80-as evekben es akkor el tudjak adni itt is az autoikat vagy barmit. De addig is inkabb Jeep, KIA, Mitsubihsi,...
Jeep, Mitsubishi, mint minoseg... Amerikaikent azt kell mondanom, akutyauristenit! :cool:

Es meg valami: 3-szor annyit fejlodni, mint a legnagyobb fejlodes Europaban??? Normalis vagy? Lehet hogy a vilagon senki nem fejlodott ennyit ennyi ido alatt!! A 70-es evekben Łódź -ban meg ehseglazadasok voltak! Ma meg europa legstabilabb gazdasaga a lengyel!
Jo, legyen 2x. Egy 39M belso piacon siman meg lehetett volna ugrani.
Jaj, ne kinozz mar ezzel a "legstabilabb gazdasag" es hasonlo mentalis onkielegitessel, ez pont az az onkepzavar, amirol beszelek. Az amerikai lengyelekben is benne van, de itt az ertelmesebbje azert perspektivaban lavja tudja jol, mi, merre es hany meter.
FYI nem kell oda visszamenni. En emlekszem a 90-esekre, amikor gyakorlatilag komplett csodben voltatok, az elmeroggyant Balcerowicz holdkoros orulete miatt aztan 20 evig volt a munkanelkuliseg problema, csak az elmult 6-8 ev globalis szuperkonjunkturaja oldotta meg.

Te valami informatikus vagy mernok vagy, fogadjunk. Csak azok tudnak ennyire hulyek lenni a kozgazdasagtanhoz, mert azt hiszik, hogy ertenek a szamokhoz, ezert tanulas nelkul is ertenek a kozgazdasaghoz...
Sot. Economy & data science is resze a mastersnek, amit a vilag legerosebb egyetemen kalapalok ossze egy ideje. Van meg hasonlo szokrakoztatoan 'lengyeles' magabiztossagu tavolbalato szakertoi velemeny? Ne kimelj. :cool:
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Szorakoztato ez a jellemzoen lengyeles erolkodes folenykedeskedni... pont errol irtam, jol demonstralod. :)
Milyen media? En Amerikaban elek 20-30 eve, baszki. FYI pont lengyelekbol annyi van itt, hogy Hudsont lehetne veluk rekeszteni.
Nem egy lengyel ismerosom van, tipikusan vagy informatikusok vagy valami kereskedocegnel kozepvezetok, mindegyik jar haza rendszeresen: errol panaszkodtak 10+ even at, a szar infrarol stb. Sebaj, gondolom ok is valamifele "media" altal vannak megtevesztve...


Meg jo, baszki. Pl Szilezia semmilyen merce szerint nem jart volna nektek, lassuk be. :p


Ohh, te tenyleg demonstralod az eltorzult lengyel onkertekelest...


Aha, a szar nemet minoseg - mondja ezt egy lengyel. Meselj meg, pls. :D

Helyesbitek: te kivaloan demonstralod az eltorzult lengyel onkertekelest. :cool:



Mi koze a leghosszabb garancianak a minoseghez?
Az egy uzleti modell resze. ECON-101, ha felsooktatasban jaratos vagy. :p


Jeep, Mitsubishi, mint minoseg... Amerikaikent azt kell mondanom, akutyauristenit! :cool:


Jo, legyen 2x. Egy 39M belso piacon siman meg lehetett volna ugrani.
Jaj, ne kinozz mar ezzel a "legstabilabb gazdasag" es hasonlo mentalis onkielegitessel, ez pont az az onkepzavar, amirol beszelek. Az amerikai lengyelekben is benne van, de itt az ertelmesebbje azert perspektivaban lavja tudja jol, mi, merre es hany meter.
FYI nem kell oda visszamenni. En emlekszem a 90-esekre, amikor gyakorlatilag komplett csodben voltatok, az elmeroggyant Balcerowicz holdkoros orulete miatt aztan 20 evig volt a munkanelkuliseg problema, csak az elmult 6-8 ev globalis szuperkonjunkturaja oldotta meg.


Sot. Economy & data science is resze a mastersnek, amit a vilag legerosebb egyetemen kalapalok ossze egy ideje. Van meg hasonlo szokrakoztatoan 'lengyeles' magabiztossagu tavolbalato szakertoi velemeny? Ne kimelj. :cool:
Oke, tehat igazam volt, informatikus vagy es amerikai. Tehat semmit, de semmit nem tudsz sem Lengyelorszagrol, sem a kozgazdasagtanrol. Raadasul magad ismered el, hogy szamunkra az angolszasz vilag (es Norvegia) a "nyugat", ha kulfoldre megy innen valaki akkor oda, nem Nemetorszagba, annak mar 20-30 eve vege. Lehet regen Europaban eltel, de az mar vagy 30 eve lehetett es ugy jartal mint sokan akik elkoltoztek Europabol: azt hiszik, hogy Europaban megallt a vilag. Ez tipikus az emigransok koreben. Szanalmas, hogy cafolni egyik allitasomat sem tudod, igy jobb hijjan az amerikai eletszinvonalat allitod elenk mercenek. De ahogy amerikaban haladtok a Biden-i uton, ugy tunik, hogy azt is hamarabb fogjuk utolerni, mint valaha is gondoltam volna.

Szilezia: a nyugati hatarunk pont ott van, ahol I. Mieszko idejen, a Lengyel allam megalapitasakor volt, nem vettunk el a nemetektol egy m2-t sem, ami nem jart vissza, pedig megtehettuk volna. Attol meg, hogy evszazadokig nemet megszallas alatt volt, attol meg visszajart. Vagy te pl. ugy gondolod, hogy mondjuk ami tobb mint 100 vagy 500 vagy akarmennyi eve van megszallva az mar nem jar vissza? Akkor Erdelybol mennyi jar vissza? Hol a hatar?
De igy mar ertem, hogy miert kotottel belem... valami pszichologiai komplexusod van a nemetekkel szemben. Vagy minek hoztad fel az egesz temat? Mi kozod van hozzank vagy epp a nemetekhez? Sert teged, hogy lecsusztak? Vagy sert teged hogy azt kell latnod, hogy mindenben hazudtak neked es kezd kilogni a lolab? Sert teged, hogy latod, hogy elhitted a hazugsagokat? Miert fontos neked, hogy belenk koss? Miert fontos neked annyira az irigyseg, hogy a legnyilvanvalobb szamokat is letagadod? (Jo, azon tul, hogy sosem tanultal kozgazdasagtant).
Mivel ha amerikai vagy magyar vagy ennek igy semmi ertelme, csak akkor ha pszichologiai ok van a hatterben (Stockholm szindroma a nemetekkel szemben?) igy mesz vissza ignore-ra, azon nem tudok segiteni aki direkt buburekban el. (Egyebkent azt hiszem tenyleg inkabb amerikai vagy mint magyar. Az amerikaiakra jellemzobb, hogy jobban tudjak egy kontinensel odebb a valosagot, mint azok akik benne elnek. De ha amerikai vagy, akkor: mult heten megerkezett az elso adag Abrams, de az egyik szine nem tetszik, azonnal csereljetek ki! :p
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
Status
Not open for further replies.