[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 186
113
Az USA már Romániában van. Köztünk szólva a románok most éppen orrkarikára kerültek. Az orosz rühelli a románokat. Az USA hamarabb fog bábállamot, banánköztársaságot csinálni ott, minthogy minket betámogasson Erdélybe. Hamarabb szedi szét Romániát független Ardealra, Moldova-ra, és Tára Romanescara, Dobrudzsa meg szintén önálló lesz, de az USA előretolt fekete-tengeri bázisa.
Az USA-ban én sem bízok, csak mint egy lehetőséget említettem a velük való egyezkedést arra az esetre, ha Oo.-USA paktum van. Ebben az estben az USA lemond a Fekete tengerről. Egyébként is Odessza elestével, teljesen felesleges az USA jelenlét arrafelé. Közvetlenül nem telepedhet be, a román bolgár tandemet nem tudja úgy fel fejleszteni, hogy azok egy török orosz párost lenyomjanak. Az USA-nak addig kell a F.-tenger, amíg megpróbálja az oroszt megdönteni.
Az oroszok letarolják a románokat.
Ettől fél Románia is.
Ahogy írtam fentebb, minket az USA nem fog támogatni, mert ha mégis visszaszerezzük Erdélyt önjáróvá válunk.
Ez 100%-ig így van. Így is akadékoskodunk, hát akkor egy nagyobb területtel és megerősödött önbizalommal. A legjobb az lenne, ha elmenne innen Amerika a saját földjére.
Ez biztos. Ha Romániát elveszítik, kiszorulnak a Fekete-tengerről.
De mit akarnának a F-tengeren? Mi van ott olyan értékes. Egyetlen dologra jó ez a tenger, nevezetesen Oo. szorongatásához. De ha ugrik Ukrajna a nyugatnak, akkor Oo.-ot már a tengerről nem lehet megszorongatni, főleg, úgy, hogy a tengerpart 40%-át ellenőrzi. Meg egyébként is az USA hadihajói csak korlátozott ideig lehetnek ezen a tengeren. Jó, tudom, ők a demokrácia letéteményesei, rájuk nem vonatkoznak a nemzetközi egyezmény, csak annyiban amennyiben előnyük származik belőlük.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 311
16 071
113
Szorakoztato ez a jellemzoen lengyeles erolkodes folenykedeskedni... pont errol irtam, jol demonstralod. :)
Milyen media? En Amerikaban elek 20-30 eve, baszki. FYI pont lengyelekbol annyi van itt, hogy Hudsont lehetne veluk rekeszteni.
Nem egy lengyel ismerosom van, tipikusan vagy informatikusok vagy valami kereskedocegnel kozepvezetok, mindegyik jar haza rendszeresen: errol panaszkodtak 10+ even at, a szar infrarol stb. Sebaj, gondolom ok is valamifele "media" altal vannak megtevesztve...


Meg jo, baszki. Pl Szilezia semmilyen merce szerint nem jart volna nektek, lassuk be. :p


Ohh, te tenyleg demonstralod az eltorzult lengyel onkertekelest...


Aha, a szar nemet minoseg - mondja ezt egy lengyel. Meselj meg, pls. :D

Helyesbitek: te kivaloan demonstralod az eltorzult lengyel onkertekelest. :cool:



Mi koze a leghosszabb garancianak a minoseghez?
Az egy uzleti modell resze. ECON-101, ha felsooktatasban jaratos vagy. :p


Jeep, Mitsubishi, mint minoseg... Amerikaikent azt kell mondanom, akutyauristenit! :cool:


Jo, legyen 2x. Egy 39M belso piacon siman meg lehetett volna ugrani.
Jaj, ne kinozz mar ezzel a "legstabilabb gazdasag" es hasonlo mentalis onkielegitessel, ez pont az az onkepzavar, amirol beszelek. Az amerikai lengyelekben is benne van, de itt az ertelmesebbje azert perspektivaban lavja tudja jol, mi, merre es hany meter.
FYI nem kell oda visszamenni. En emlekszem a 90-esekre, amikor gyakorlatilag komplett csodben voltatok, az elmeroggyant Balcerowicz holdkoros orulete miatt aztan 20 evig volt a munkanelkuliseg problema, csak az elmult 6-8 ev globalis szuperkonjunkturaja oldotta meg.


Sot. Economy & data science is resze a mastersnek, amit a vilag legerosebb egyetemen kalapalok ossze egy ideje. Van meg hasonlo szokrakoztatoan 'lengyeles' magabiztossagu tavolbalato szakertoi velemeny? Ne kimelj. :cool:
Ezért a válaszért megkövetlek.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113

Kérdem én, ha mi vagyunk a globális Nyugat egyik legkeletibb bástyája a globális Dél felé, akkor miért szivatnak minket?
Korrupt a vezetésünk? Eltűnt a jogállamiság? Nem tudja megvetni a lábát a woke-őrület?
Ez nem kéne, hogy baj legyen, ha amúgy engedelmes határőrei vagyunk a nyugati világnak. Mert volna az a pénz.

De nem. Szivatnak minket, visszatartják a lóvét, követelőznek és erre még el is várják a lojalitást.
Aztán meg csodálkoznak, hogy különutas a politikánk.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 129
19 912
113

Már évekkel ezelőtt megvolt a forgatókönyv, hogyan kényszerítsék térdre Oroszországot

...
(a tanulmány célja, hogy) átfogóan megvizsgálja azokat az erőszakmentes, de (Oroszország számára) költségeket jelentő lehetőségeket, amelyekkel az Egyesült Államok és szövetségesei gazdasági, politikai és katona síkon nyomás alá helyezhetik – túlnyújthatják és destabilizálhatják – az orosz gazdaságot, a fegyveres erőket, illetve a rezsim politikai alapjait belföldön és külföldön egyaránt.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 678
34 563
113

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 525
29 718
113
 

Rex Meus Deus Meus

Well-Known Member
2020. július 26.
1 904
10 338
113

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 525
29 718
113

 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
Van valami forrásod erre? Érdekelne a részletek.
Ez csak rövid hír.
A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) vezetése felszólította katonáit, hogy készüljenek fel a háborúra.

– Készülj fel a háborúra! - írta a 80. Kínai összfegyvernemü hadsereg weibói beszámolójában Nancy Pelosi tervezett tajvani látogatásának előestéjén.

A képviselőház elnöke ma körútra indult az Egyesült Államok ázsiai szövetségeseinél. Várható volt, hogy Pelosi is Tajvanra repül, de még mindig nem világos, hogy megtörténik-e a látogatás.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 560
113
Ez csak rövid hír.
A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) vezetése felszólította katonáit, hogy készüljenek fel a háborúra.

– Készülj fel a háborúra! - írta a 80. Kínai összfegyvernemü hadsereg weibói beszámolójában Nancy Pelosi tervezett tajvani látogatásának előestéjén.

A képviselőház elnöke ma körútra indult az Egyesült Államok ázsiai szövetségeseinél. Várható volt, hogy Pelosi is Tajvanra repül, de még mindig nem világos, hogy megtörténik-e a látogatás.
Értem, köszi! Remélem maradt még a banyának annyi esze, hogy nem utazik a szigetre.
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 674
15 326
113
Van valami forrásod erre? Érdekelne a részletek.
Global Times:

És maga az eredeti kínai üzenet:
FY2J_egXkAAbhEz


De a Global Times egyik munkatársa szerint ha nincs más megoldás, akkor le kell lőni a gépet:
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 063
9 000
113

Kérdem én, ha mi vagyunk a globális Nyugat egyik legkeletibb bástyája a globális Dél felé, akkor miért szivatnak minket?
Korrupt a vezetésünk? Eltűnt a jogállamiság? Nem tudja megvetni a lábát a woke-őrület?
Ez nem kéne, hogy baj legyen, ha amúgy engedelmes határőrei vagyunk a nyugati világnak. Mert volna az a pénz.

De nem. Szivatnak minket, visszatartják a lóvét, követelőznek és erre még el is várják a lojalitást.
Aztán meg csodálkoznak, hogy különutas a politikánk.
Mert a nyugatnak mi mindig 1. olcsó munkaerő leszünk 2. kizsákmányolható gyarmat 3. barbárok.
 

Kockás ing

Active Member
2020. február 10.
66
236
33
Ugyes, ahogyan probalod elutni az elet a mondandomnak, de nem eresztem. :p
Arra probaltam ravilagitani, hogy ha nem lennetek ilyen paranoidok, akkor mondjuk kb 3x akkorat illett volna fejlodnotok es nem ment volna el parmillio lengyel Nyugatra az elso szabad 20 ev alatt.
No meg nem lett volna egy epkezlab eszak-deli autopalya kihivas 25 evig es meg sorolhatnam az infrastrukturalis lemaradottsagot (bar az utobbi 4-5 evben nem figyeltem, lehet, behoztatok sokat.)
A masik, amit @pöcshuszár is pedzegetett, hogy belealltok ezekbe a total felesleges, ostoba presztizsprojectekbe, mert a politikai elit maniaja, hogy sokkal nagyobbnak, gazdagabbnak es befolyasosabbnak kepzeli az orszagot, mint ami a gazdasag teljesitokepessege szerint valojaban.
Ha nem ezekre mentek volna el csilliardok, akkor megint csak nem lett volna gaz az infra avagy mas teruletek.
Van egy alapveto onertekelesi zavar a lengyel politikaban, innen nezve ez egyre csak erosodik... kisse vissza kellene csippantani a politikusaitoknak, mert az ilyesminek meg sosem lett jo vege, kulonosen azon a kornyeken, ugye. ;)
Szerintem ez az önértékelési zavar megtalálható valamennyi közép-európai és balkáni államban. Mindenki nagyon büszke önmagára valamiféle indok miatt, pl hosszú történelem. Azonban történelmi sérelmeken alapodva ellenszenvet fejeznek ki egymással a sok, önmagában kicsi állam. Hogyha belegondolunk, akkor mit érne Lengyelország az USA nélkül? Magyarország Németország nélkül? Ez a túlzott büszkeség és sérelem meggátolja az itteni országok együttműködését és így maradunk nagyobb hatalmak sakkfigurái.
 
Status
Not open for further replies.