[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 006
53 979
113
Végleg lehullt az álarc. Ami eddig is köztudott volt, de csak tudd, hogy értsd szinten volt kommunikálva (CAATSA), az most az FBI vezetője által nyilvánosan lett kimondva: mindenki az egész világon köteles betartani az amerikai törvényeket, azaz, azoknak a területi hatálya az egész világra kiterjed.


Konkréten a kínai kormányt szólította fel az amerikai törvények betartására, és fenyegette következményekkel, amennyiben megsértenék azokat.




Mindjárt vége,alakul a bricks, mostmár irán,törökország is csatlakozni akar,meg a szaúdiak ,akkor majd a helyükre kerülnek a tenoristák,megy a dodó a helyére,a klozetba.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Mindjárt vége,alakul a bricks, mostmár irán,törökország is csatlakozni akar,meg a szaúdiak ,akkor majd a helyükre kerülnek a tenoristák,megy a dodó a helyére,a klozetba.

Azért tegyük hozzá, ha bejön nekik amit akarnak akkor hosszútávon Kína is ugyanolyan rabszolgatartó állam lesz, mint most az USA...
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 762
17 838
113
Szerintem ide tartozik legjobban:

Metróban futó hírcsatornán a hírek - gépi fordítás kínairól:

Indonézia az OPEC-hez hasonló kartellt akar a nikkelre és egyéb, elektromos autózáshoz szükséges fémre kialakítani.

Második hír: Indonézia csatlakozna a BRICS-hez.

Harmadik hír: eurózónás infláció 10,7%!?

Negyedik hír: Kína kész segítséget nyújtani a bajba jutott európai cégeknek (ebbe mindent azt olvas bele, amit akar...)
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
"A Kijevnek küldött dollármilliárdos fegyvercsomagok mögött késhegyre menő kereskedelmi-üzleti-ipari harc folyik a nyugati szövetségen belül. A tét óriási... Minden ellenkező híreszteléssel szemben ugyanis Európa stratégiai léte vagy nemléte Brüsszelben, a NATO- és EU-alkudozások során dől el, s nem az oroszok és ukránok között a Donyec-medencében... Ezekben a hónapokban kiderül, merre billen a mérleg a háttérben évtizedek óta a legtöbb feszültséget gerjesztő – politikailag legfajsúlyosabb – hadiipari területen.
...
A nyár folyamán az Ukrajnának fegyvert szállító országokban megkondult a vészharang: a saját készletek kritikus szintre esnek, az ipari gyártókapacitások felfuttatása pedig nem megy egyik napról a másikra... Ez év elején a francia és a brit hadseregről is kitudódott, hogy egy „magas intenzitású konfliktusban” (olyanban, mint a mostani) mindössze 7-10 napig tartanának a készleteik. Ami pedig az ipari kapacitást – azok közül is a legnagyobb teljesítményűt, az amerikait – illeti: a Javelin páncéltörő rakétákból évi 800 darab jön le a gyártósorokról, ehhez képest Kijevnek Washington fél év alatt máris több mint tízszer ennyit adott. Vagyis ennyivel kevesebb maradt neki raktáron. A vállról indítható Stinger légvédelmi rakétából a Pentagon 18 éve egyetlen új darabot sem vásárolt, mostanra viszont már 1400 van belőlük az ukrán fronton. A Raytheon ezeket az új 625 millió dolláros szerződés dacára is nehezen tudja majd pótolni – a leépült beszállítói láncolatot nem olyan könnyű ugyanis feltámasztani.
...
Másfél éve megjelent közös könyvükben a NATO három jeles figurája (két ex-parancsnok és egy főtanácsadó) arra figyelmezteti az európaiakat: a következő konfliktus a kontinensen „hiperháború” lesz, mesterséges intelligenciával, nanotechnológiával – és ők vészesen le vannak maradva. Ehhez képest ma a tarackok és a 155 milliméteres lőszerek fogynak rohamosan.
...
A Defense News szaklap egyszer úgy fogalmazott: ha a hadiipari cégeknek azt mondják, az 50 millió dolláros vadászgépekről 5 millió dolláros drónokra kell átállni, akkor ők addig adogatják majd hozzá a technológiát, amíg előbb-utóbb 50 milliós drónokat fognak gyártani. Márpedig a kétezres évek elején követendő példaként terjedt el az ún. industry-led (a vállalatok által vezényelt) fegyverzetbeszerzési módszer... Az amerikai sajátosságok miatt az óceán túlpartján ez a katonai-hadiipari komplexum korántsem egészségesen, de legalább oda-vissza szimbiózisban működik.

A sokkal kisebb mézesmadzaggal és ostorral rendelkező európai oldalon viszont a közérdeket jóval könnyebben háttérbe szorítják a különböző nyomáscsoportok szempontjai.

Hatványozottan igaz ez a brüsszeli intézményekre, az uniós vezetők most mégis EU-szintre emelnének minél több fegyverzeti kérdéscsomagot – és ehhez előszeretettel használják a közös vakcinabeszerzési párhuzamot. Ami nem feltétlenül bölcs dolog. Vajon jól hangzik-e egy olyan Bizottság kezébe adni a gigászi üzletet jelentő fegyverbeszerzéseket, mely a legutóbbi oltásbizniszét időközben elkallódott sms-ekben intézte? Azt a 35 milliárd eurósat, amiről az Európai Számvevőszék hiába kérte a szokásos előtárgyalási dokumentumokat. S mely szakítva a korábbi uniós gyakorlattal a tagállamokra terheli nem csupán a károk, de még a gyártók ügyvédi költségeinek megtérítését is. Miközben a cég képviselője az Európai Parlamentben maga ismeri be: még csak nem is tesztelték terméküket, hogy rendeltetésszerűen – fertőzést, terjedést megakadályozó oltásként – működik-e. Ha végigvisszük az analógiát, akkor a brüsszeli testület legközelebb Snapchaten vesz majd cirkálórakétát. Amiről ugyan a gyártó sem tudja, elsül-e vagy sem, ha viszont netán visszafelé sül el és a saját táborba talál, akkor a cechet azért is az európai állampolgárok állják.
...
Az EU egyik hivatalos dokumentuma májusban rámutatott: az európai fegyverek 60 százaléka származik külső – túlnyomórészt amerikai – forrásból. Ezalatt az Egyesült Államok piaca az összes lehetséges módon és eszközzel védve marad, ezek közül a legismertebb az ún. Buy American Act. A törvény valamennyi országos szintű közbeszerzéshez előírja minimum mennyi legyen benne a hazai összetevők aránya, s idén tavasszal Biden elnök ezt még tovább szigorította. A NATO-n belül kezdettől egy kimondatlan alku része, hogy az európaiak, ahol csak lehet, amerikai fegyvereket vásárolnak az USA védőernyőért cserében. A francia védelmi miniszter pár éve ironikusan meg is jegyezte:

tudomása szerint a Szövetség kölcsönös védelemről szóló 5. cikkének nem F-35-ös cikk a neve.

Azóta kiderült, hogy de.
...
Washington szeptember elején 2,2 milliárd dollárt különített el arra, hogy „az orosz fenyegetésnek leginkább kitett” európai országok, köztük 11 EU-tagállam, abból máris amerikai fegyvereket vásároljanak. A nagylelkű gesztussal legalább három legyet üt egy csapásra.

Egyrészt: a karbantartás és korszerűsítés a vadászrepülők, harckocsik, helikopterek, légvédelmi rendszerek egész élettartama alatt zsíros szerződésekkel látja el az amerikai gyártókat.
Másrészt: amit a kedvezményezett országok amerikai forrásból vesznek, azt nem az európai riválisaiktól szerzik be, utóbbiak tehát a „hazai” – európai – piacuktól megfosztva jelentősen gyengülnek.
Harmadrészt: az Egyesült Államok így megszilárdítja azt a számos politikai haszonnal járó helyzetet, hogy saját védelmük alapjai tekintetében kiszolgáltatottak neki a szövetségesek.

...A francia Macron elnök egész nyáron hajtogatta: a megnövelt európai katonai kiadásokhoz „iparpolitikának kell társulnia”, mert „a szuverenitás azt is jelenti, hogy európaiak gyártanak fegyvereket az európaiak számára”. Különben – mint mondta – csak „a holnap függőségeit építjük magunknak”.
...
Amint stratégiailag kulcsfontosságú kérdésekhez nyúl, az Európai Unió rendre zsákutcába fut. Ahhoz ugyanis, hogy érdemi lépéseket tegyen, a saját leglényegét kellene duplán is megtagadnia:

az egyik akadály a brüsszeli intézmények hagyományos ódzkodása bármitől, ami a piac és a lobbik fölé helyezne nagyhatalmi-politikai szempontokat, a másik a tagállamok elsöprő többségének reflexszerű atlantizmusa.

Az elsőben észlelhető némi elmozdulás: a Bizottság fegyverzeti ötletei a francia ihletésű „önálló Európa” vonalat viszik, még ha a testület beidegződéseitől nehezen is tudnak elvonatkoztatni. Az ukrajnai háború ugyanakkor meghatványozta a Washingtontól való függést, bebetonozta a NATO elsőségét. Az EU-országok többségén most még inkább akkor mehet csak át egy javaslat, ha arra Amerika is áldását adta. Az így született uniós megoldások viszont könnyen kontraproduktívvá válhatnak: egyrészt kifelé terelik az európai adófizetők pénzét, másrészt szűkítik az esetleg, később, talán, valóban önálló kezdeményezések esélyét.
"

Nem sokat tudtam rövidíteni rajta, de érdemes az egészet elolvasni.
Egyébként a szerző többi cikkét is ajánlom figyelmükbe.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 989
32 308
113
hanjnxf6vqw91.png


518010


Ezt megszavazta Moldova és Ukrajna... haragszanak az izraeliekre, mert nem szállítanak fegyvert.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 006
53 979
113
"A Kijevnek küldött dollármilliárdos fegyvercsomagok mögött késhegyre menő kereskedelmi-üzleti-ipari harc folyik a nyugati szövetségen belül. A tét óriási... Minden ellenkező híreszteléssel szemben ugyanis Európa stratégiai léte vagy nemléte Brüsszelben, a NATO- és EU-alkudozások során dől el, s nem az oroszok és ukránok között a Donyec-medencében... Ezekben a hónapokban kiderül, merre billen a mérleg a háttérben évtizedek óta a legtöbb feszültséget gerjesztő – politikailag legfajsúlyosabb – hadiipari területen.
...
A nyár folyamán az Ukrajnának fegyvert szállító országokban megkondult a vészharang: a saját készletek kritikus szintre esnek, az ipari gyártókapacitások felfuttatása pedig nem megy egyik napról a másikra... Ez év elején a francia és a brit hadseregről is kitudódott, hogy egy „magas intenzitású konfliktusban” (olyanban, mint a mostani) mindössze 7-10 napig tartanának a készleteik. Ami pedig az ipari kapacitást – azok közül is a legnagyobb teljesítményűt, az amerikait – illeti: a Javelin páncéltörő rakétákból évi 800 darab jön le a gyártósorokról, ehhez képest Kijevnek Washington fél év alatt máris több mint tízszer ennyit adott. Vagyis ennyivel kevesebb maradt neki raktáron. A vállról indítható Stinger légvédelmi rakétából a Pentagon 18 éve egyetlen új darabot sem vásárolt, mostanra viszont már 1400 van belőlük az ukrán fronton. A Raytheon ezeket az új 625 millió dolláros szerződés dacára is nehezen tudja majd pótolni – a leépült beszállítói láncolatot nem olyan könnyű ugyanis feltámasztani.
...
Másfél éve megjelent közös könyvükben a NATO három jeles figurája (két ex-parancsnok és egy főtanácsadó) arra figyelmezteti az európaiakat: a következő konfliktus a kontinensen „hiperháború” lesz, mesterséges intelligenciával, nanotechnológiával – és ők vészesen le vannak maradva. Ehhez képest ma a tarackok és a 155 milliméteres lőszerek fogynak rohamosan.
...
A Defense News szaklap egyszer úgy fogalmazott: ha a hadiipari cégeknek azt mondják, az 50 millió dolláros vadászgépekről 5 millió dolláros drónokra kell átállni, akkor ők addig adogatják majd hozzá a technológiát, amíg előbb-utóbb 50 milliós drónokat fognak gyártani. Márpedig a kétezres évek elején követendő példaként terjedt el az ún. industry-led (a vállalatok által vezényelt) fegyverzetbeszerzési módszer... Az amerikai sajátosságok miatt az óceán túlpartján ez a katonai-hadiipari komplexum korántsem egészségesen, de legalább oda-vissza szimbiózisban működik.

A sokkal kisebb mézesmadzaggal és ostorral rendelkező európai oldalon viszont a közérdeket jóval könnyebben háttérbe szorítják a különböző nyomáscsoportok szempontjai.

Hatványozottan igaz ez a brüsszeli intézményekre, az uniós vezetők most mégis EU-szintre emelnének minél több fegyverzeti kérdéscsomagot – és ehhez előszeretettel használják a közös vakcinabeszerzési párhuzamot. Ami nem feltétlenül bölcs dolog. Vajon jól hangzik-e egy olyan Bizottság kezébe adni a gigászi üzletet jelentő fegyverbeszerzéseket, mely a legutóbbi oltásbizniszét időközben elkallódott sms-ekben intézte? Azt a 35 milliárd eurósat, amiről az Európai Számvevőszék hiába kérte a szokásos előtárgyalási dokumentumokat. S mely szakítva a korábbi uniós gyakorlattal a tagállamokra terheli nem csupán a károk, de még a gyártók ügyvédi költségeinek megtérítését is. Miközben a cég képviselője az Európai Parlamentben maga ismeri be: még csak nem is tesztelték terméküket, hogy rendeltetésszerűen – fertőzést, terjedést megakadályozó oltásként – működik-e. Ha végigvisszük az analógiát, akkor a brüsszeli testület legközelebb Snapchaten vesz majd cirkálórakétát. Amiről ugyan a gyártó sem tudja, elsül-e vagy sem, ha viszont netán visszafelé sül el és a saját táborba talál, akkor a cechet azért is az európai állampolgárok állják.
...
Az EU egyik hivatalos dokumentuma májusban rámutatott: az európai fegyverek 60 százaléka származik külső – túlnyomórészt amerikai – forrásból. Ezalatt az Egyesült Államok piaca az összes lehetséges módon és eszközzel védve marad, ezek közül a legismertebb az ún. Buy American Act. A törvény valamennyi országos szintű közbeszerzéshez előírja minimum mennyi legyen benne a hazai összetevők aránya, s idén tavasszal Biden elnök ezt még tovább szigorította. A NATO-n belül kezdettől egy kimondatlan alku része, hogy az európaiak, ahol csak lehet, amerikai fegyvereket vásárolnak az USA védőernyőért cserében. A francia védelmi miniszter pár éve ironikusan meg is jegyezte:

tudomása szerint a Szövetség kölcsönös védelemről szóló 5. cikkének nem F-35-ös cikk a neve.

Azóta kiderült, hogy de.
...
Washington szeptember elején 2,2 milliárd dollárt különített el arra, hogy „az orosz fenyegetésnek leginkább kitett” európai országok, köztük 11 EU-tagállam, abból máris amerikai fegyvereket vásároljanak. A nagylelkű gesztussal legalább három legyet üt egy csapásra.

Egyrészt: a karbantartás és korszerűsítés a vadászrepülők, harckocsik, helikopterek, légvédelmi rendszerek egész élettartama alatt zsíros szerződésekkel látja el az amerikai gyártókat.
Másrészt: amit a kedvezményezett országok amerikai forrásból vesznek, azt nem az európai riválisaiktól szerzik be, utóbbiak tehát a „hazai” – európai – piacuktól megfosztva jelentősen gyengülnek.
Harmadrészt: az Egyesült Államok így megszilárdítja azt a számos politikai haszonnal járó helyzetet, hogy saját védelmük alapjai tekintetében kiszolgáltatottak neki a szövetségesek.

...A francia Macron elnök egész nyáron hajtogatta: a megnövelt európai katonai kiadásokhoz „iparpolitikának kell társulnia”, mert „a szuverenitás azt is jelenti, hogy európaiak gyártanak fegyvereket az európaiak számára”. Különben – mint mondta – csak „a holnap függőségeit építjük magunknak”.
...
Amint stratégiailag kulcsfontosságú kérdésekhez nyúl, az Európai Unió rendre zsákutcába fut. Ahhoz ugyanis, hogy érdemi lépéseket tegyen, a saját leglényegét kellene duplán is megtagadnia:

az egyik akadály a brüsszeli intézmények hagyományos ódzkodása bármitől, ami a piac és a lobbik fölé helyezne nagyhatalmi-politikai szempontokat, a másik a tagállamok elsöprő többségének reflexszerű atlantizmusa.

Az elsőben észlelhető némi elmozdulás: a Bizottság fegyverzeti ötletei a francia ihletésű „önálló Európa” vonalat viszik, még ha a testület beidegződéseitől nehezen is tudnak elvonatkoztatni. Az ukrajnai háború ugyanakkor meghatványozta a Washingtontól való függést, bebetonozta a NATO elsőségét. Az EU-országok többségén most még inkább akkor mehet csak át egy javaslat, ha arra Amerika is áldását adta. Az így született uniós megoldások viszont könnyen kontraproduktívvá válhatnak: egyrészt kifelé terelik az európai adófizetők pénzét, másrészt szűkítik az esetleg, később, talán, valóban önálló kezdeményezések esélyét.
"

Nem sokat tudtam rövidíteni rajta, de érdemes az egészet elolvasni.
Egyébként a szerző többi cikkét is ajánlom figyelmükbe.




Nem mondhatjuk usánkára,hogy hülye lenne,az ukránok adják a húst az Oroszok elleni háborúba,az eu meg a pénzt,mi baj lehet?
Mi is lenne velünk nélküle,se háború,se kidobott pénz,se leépülő európai hadi ipar.
:(
 
K

kamm

Guest
ezt inkább ide:


HIvatalosan a nemetek, danok, svedek stb mind-mind azt mondtak, hogy lefolytattak a vizsgalatokat, de a "meglevo egyuttmukodesi megallapodasok veszelybe kerulnenek, ha nyilvanossagra hoznak", azaz magyaran az amerikaiak megmondtak nekik, hogy persze, kinyomozhatod, de ha barmit is mondasz nyilvanosan, azonnal elvagunk minden, ertsd MINDEN hirszerzesi egyuttmukodest.
Ha ez a Kohan Matyi beszelne nyelveket, no meg olvasna is, nem csak irna, akkor tudna mindezt.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 863
27 410
113
HIvatalosan a nemetek, danok, svedek stb mind-mind azt mondtak, hogy lefolytattak a vizsgalatokat, de a "meglevo egyuttmukodesi megallapodasok veszelybe kerulnenek, ha nyilvanossagra hoznak", azaz magyaran az amerikaiak megmondtak nekik, hogy persze, kinyomozhatod, de ha barmit is mondasz nyilvanosan, azonnal elvagunk minden, ertsd MINDEN hirszerzesi egyuttmukodest.
Ha ez a Kohan Matyi beszelne nyelveket, no meg olvasna is, nem csak irna, akkor tudna mindezt.
Ezt beismerő vallomásnak hívják jobb helyeken.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 989
32 308
113
HIvatalosan a nemetek, danok, svedek stb mind-mind azt mondtak, hogy lefolytattak a vizsgalatokat, de a "meglevo egyuttmukodesi megallapodasok veszelybe kerulnenek, ha nyilvanossagra hoznak", azaz magyaran az amerikaiak megmondtak nekik, hogy persze, kinyomozhatod, de ha barmit is mondasz nyilvanosan, azonnal elvagunk minden, ertsd MINDEN hirszerzesi egyuttmukodest.
Ha ez a Kohan Matyi beszelne nyelveket, no meg olvasna is, nem csak irna, akkor tudna mindezt.

Beszélni beszél nyelveket. Angolul és oroszul is jól beszél asszem.
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Időnként eszembe jut, hogy kb annyit ér a világpolitika mint egy valóságshow.
Egyre több az elhúzódó konfliktus, a mesterséges válság és a sok valóságmagyarázó, aki elfelejti megemlíteni hogy klíma~, járvány, háború, energiakrízis ide vagy oda, a legnagyobb játékosok brutálisat kaszálnak. A közepesek meg a kicsik, na ott nagy az elhullás.

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 635
113
Demkó derp:

"Amerika hatalmas katonai gépezete lenyűgöző, és mint az ukrán haboru mutatja, működik. Ettől meg Amerika neokon agresssziói bűnösek, de vereségei jelentéktelenek az orosz stratégiai mellényúláshoz képest."

[...] agressziói bűnösek, de vereségei jelentéktelenek.

Hát, akkor most kapnak egy jelentőset.

(A linkelt fb poszt nekem nem érhető el)
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Hogy fogja bírni az USA a szaudi, ukrán, tajvani és koreai helyzetet együtt?

Pedig milyen faxa USA-Irán lett volna Katarban!
Konkrétan?
Sehogy!
Még a NATO szövetségesekkel sem bírná!
A négy frontból kettőt tudna maximum tartani. Azonban addig a másik kettőt elveszítené.
Igaz távol keletet lehetne egy pakkban "kezelnie" (igaz ott Kína és É-Korea összefogna, a japán pedig nem biztos, hogy beszállna, Ausztrália pedig pont nem sokat ér). Így azonban túl nagy falat lenne a két "kommunista" ország.
Közel keletet amit biztosan védenie kellene. Nem engedhetné el, Izrael okán sem.
Érdekes helyzet lenne az biztos.
 
Status
Not open for further replies.