[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113
https://tradingeconomics.com/china/exports-by-country

Valójában kb. megegyezik, de Hong-Kong valami csalás.

Mondjuk nyilván nem esne jól neki, ha 50% export ugrana.

Azaz javítok, kontinensre bontva: Ázsia 46%, Amerika 26%, Európa 21%.

De ugye Japán és Dél-Korea azért nem a 3. világ. :)
És gondolom a robbanásszerűen fejlődő és nagyon sok elkölteni való pénzt felhalmozott
afrikai és latin-amerikai lakosok vásárolnák meg a kvázi /nekik legalábbis biztosan az/ luxuscikkeket? :D
pl. video kártyák, vagy egész jó SUV-ok, stb stb.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 345
55 860
113
És gondolom a robbanásszerűen fejlődő és nagyon sok elkölteni való pénzt felhalmozott
afrikai és latin-amerikai lakosok vásárolnák meg a kvázi /nekik legalábbis biztosan az/ luxuscikkeket? :D
pl. video kártyák, vagy egész jó SUV-ok, stb stb.

Jó 5 milliárd emberről beszélünk,az usa+eu szűk 800 milliójával szemben,ahol szintúgy nem tömegsport a 60+ezer dodós/eurós új kocsik,egyéb luxuscikket halmozása,minimum ugyanakkora piac a kettô,egyébként meg Kína tudja önteni az igazi pénzt a Brics be,mind hitel,mind beruházások formájában, és majd emelkedik ott is a vásárlóerő.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113
Jó 5 milliárd emberről beszélünk,az usa+eu szűk 800 milliójával szemben,ahol szintúgy nem tömegsport a 60+ezer dodós/eurós új kocsik,egyéb luxuscikket halmozása,minimum ugyanakkora piac a kettô,egyébként meg Kína tudja önteni az igazi pénzt a Brics be,mind hitel,mind beruházások formájában, és majd emelkedik ott is a vásárlóerő.
Darabra lehet. De nézd meg, hogy Nyugaton mennyi költenivaló van, mekkora igény a nem alapvető termékekre.
Én azért bízom benne, hogy ha más nem is, de Kína lesz annyira gyakorlatias, hogy nem eszkalál még jobban.
 
  • Hűha
Reactions: kétkedő

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 251
29 518
113
Darabra lehet. De nézd meg, hogy Nyugaton mennyi költenivaló van, mekkora igény a nem alapvető termékekre.
Én azért bízom benne, hogy ha más nem is, de Kína lesz annyira gyakorlatias, hogy nem eszkalál még jobban.
Szerinted máshol nincs igény? Én úgy emlékszek, 2015ben a migrik is okostelefonnal érkeztek, nem cseréptáblára vésett térképpel.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 126
82 898
113
Hszi Csin-ping elrendelte, hogy készüljenek fel egy nagyszabású háborúra: az Egyesült Államok kész szembeszállni két atomhatalommal

A Kínai Népköztársaság elnöke az Országgyűlés éves ülésén kijelentette, hogy a Kínai Népi Felszabadító Hadseregnek (PLA) és az ország lakosságának fel kell készülnie egy esetleges nagyszabású háborúra. Hangsúlyozta: "Olyan nyelven kell beszélnünk az ellenséggel, amelyet megértenek. (...) Az új korszakban a PLA ragaszkodik a katonai erő alkalmazásához az ellenségeskedések befejezésére." Vagyis csak az erő kényszerítheti az ellenséget a fegyverletételre. Egyszerűen nem ért egy másik nyelvet.

Szinte egy időben ugyanezt mondták az USA-ban is. A vezérkari főnökök egyesült testületének elnöke, Milley tábornok elmondta, hogy az Egyesült Államok most először áll szemben két nagy nukleáris hatalommal, amelyek veszélyeztetik "létfontosságú érdekeit"(a hegemóniájukat) - Oroszországgal és Kínával. Így nagyon nehéz lesz egyszerre harcolni velük. De az Egyesült Államoknak "a Föld legerősebb országának kell maradnia" – biztosította. És felszólította a kongresszusi képviselőket, hogy fogadjanak el egy példátlan katonai költségvetést a következő évre - 842 milliárd dollárt.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 467
10 481
113
Nem kapkodnék én sem, bármikor beléphetünk BRICS-be 10 év múlva is, addig, szépen kialakul az is.
Az a lényeg, hogy addig sem szálítunk/adunk fegyvert az ukránoknak, ill bárhogy alakul is,nem kerülhetünk katonai konfliktusba Oroszországgal.
Most még nincs akkora gáz sem nálunk, sem nyugat európában,hogy kapkodni kelljen,még 5-10 év mire felnőnek az első kis muszlim harcosok,akik az elején jöttek, onnantól lesz érdekes a mindennapi élet a Lajtától nyugatra.
Erre inkább itt válaszolnék, mivel látom hasonló vonalon megy itt is a beszélgetés, és inkább sakktábla mint Ukrajna.

Mindamellett hogy egyet értek azzal amit mondasz, számomra természetes hogy erős kritikát fogalmazok meg azzal az oldallal szemben is amit támogatok, ennek szólt a hozzászólásom kormánykritikus része. Rengeteg kihagyott vagy rosszul kivitelezett lépést látok, mentségükre legyen szólva hogy mélyről jöttünk és mikorra várták a nagy változásokat, ráadásul folyamatos válsághelyzetek vannak, de most tényleg itt lett volna az alkalom hogy gazdaságilag lekörözzük a szomszédokat... ezt tényleg így látom, és nem ez történt.
Miért érte volna meg az oroszoknak minket támogatni olcsó nyersanyaggal? Nagyon egyszerű, ha valóban készültek a háborúra tudták mik fognak történni, mik lesznek a reakciók, de ha nem akkor is ezek az előnyök adottak lettek volna háború nélkül is.

Gondoljunk bele, a mi éves gázfogyasztásunk legyen 10 milliárd köbméter, ebből 10-20 % között magunknak termelünk ki, marad 8 milliárd, a háború előtt oroszok 190 milliárdot adtak el a volt szovjetunión kívülre. Kevesebb mint 5% vagyunk nekik, most pedig eladnivaló gáz bőven van nekik tehát ismét mind két esetben nem keletkezett volna nekik komoly anyagi hátrány. Viszont cserébe: ha belorusz áron kapjuk a gázt és az olajat, és ebből mondjuk az eddigi mennyiség másfélszeresét, hogy kufárkodni is jusson, akkor a szomszédainkat megüti a guta hogy mi az hogy a magyarok a jó orosz politikájuknak köszönhetően szárnyalnak gazdaságilag és települ hozzájuk az ipar, miközben ők a magyar ár sokszorosáért lapátolják ki a pénzt az országaikból.
Szívességből a bevétel egy részéből médiát vettünk volna a környező országokban hogy ezt az arcukba is toljuk, plusz ez magyar média nem orosz, de mégis árnyaltnyi orosz propaganda a magyarral, nehezebb szankciózni ugye.... ismét nyer-nyer szituáció. Na ugye ennek hatására a lengyeleket leszámítva az egész keleti rész + csehek és osztrákok elköteleződése az orosz elleni tevékenységben erősen megingott volna az elejétől, hiszen ez behozhatatlan magyar előny lett volna, olyan előny amivel könnyedén kompenzálhattuk volna például az Eus pénzeket teljesen, úgy hogy közben a közös piac és a nyugati szövetségi rendszer része maradunk, hisz hasznunk csak úgy van igazán az oroszok szemében is.

Ami itt a fő probléma az az hogy jelenleg és 2022 előtt sem volt orosz magyar közvetlen határ, addig ez nagyon ingatag lett volna még ha ezt az utat is járjuk, elvágható csatornákkal.

Atomenergia ismét egy elvesztegetett lehetőség, de itt csak a kormányzatot tudom felelőssé tenni.

Na és hogy a brics-re reagáljak. Én nem szövetséggént tekintek a bricsre hanem mint az ensz és a többi nemzetközi szervezet örökösének alapját adó szervezetre. Mert szövetséggént egy dolog köti őket össze, a gyarmatosító és világháborúkat nyerő hatalmak világrendjének megtörése, és visszatérés a klasszikus kompromisszumos diplomácia korához, ideológiai harc nélkül. Vagy ha lehet az az ideológia hogy otthon mindenki azt csinál amit akar akkor nevezhetjük ezt annak.
Mert india és kína letud ülni tárgyalni arról hogy ártsanak a nyugatnak, és mindenki letud ülni irán és szaud arábia is egymással, és ezt nem a kínai vagy orosz nagy testvér utasítására teszik hanem mert ez a klasszikus diplomácia, nem kell az ellenséget totálisan megsemmisíteni és uralni, ez nyugati módi a világháborúk után,azelőtt ott sem volt.
Viszont a nyugattal már nem lehet tárgyalni, amerikával meg főleg nem, a saját szerződéseik sem érdeklik őket, az olimpiát és minden közös dolgot megaláznak, és erőszakosan viselkednek, szóval szerintem a brics nem lesz az akik kézen fogva énekelve egymást szeretve legyőzik a gonoszt, mert lesznek belső konfliktusaik, de egy párhuzamos ensz alapja lesz amíg a régi ki nem múlik végelgyengülésben és végül a nyugati országok is csatlakoznak de immáron egyenlő félként az új világrendben. A lényeg viszont az, bárhogy forgatjuk, jön az új világrend és náluk van jövő.

Szövetségekben sosem jó túl sok tagban gondolkodni, ezért bukott el a V4 is a lengyelekkel harcolhatunk a németek ellen, de a románok ellen nem, a csehek nem akarnak harcolni a németek ellen, és inkább együttműködnek az osztrákokkal mint velünk, felvidék,... gazdasági érdekeink mentén együtt működhetünk de egymással rivalizálunk történelmileg (történelmileg haha, jó vicc).
Egy jó szövetségbe nem kell sok tag, jó szövetség azzal lehet akivel azonosak az érdekeink, 4-6 országnak már nem lehet mindig azonos az érdeke 100% ban, ha így lenne azt már államszövetségnek neveznénk.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Jó 5 milliárd emberről beszélünk,az usa+eu szűk 800 milliójával szemben,ahol szintúgy nem tömegsport a 60+ezer dodós/eurós új kocsik,egyéb luxuscikket halmozása,minimum ugyanakkora piac a kettô,egyébként meg Kína tudja önteni az igazi pénzt a Brics be,mind hitel,mind beruházások formájában, és majd emelkedik ott is a vásárlóerő.

Van egy nagyon fontos kitétel ami fölött sokan elsiklanak:
Brics partnerségnél / hitelnél nem vizsgálják az adott országnak van-e a partnerségen kivüli fizetetlen tartozása.
Ezért államosítják most 3. világbeli országok a nyugati vagyontárgyakat.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 458
63 913
113
Amikor legutoljára ilyet próbált valaki, bajonettet toltak fel neki. Valami azt súgja ezúttal nem fog menni.
Nem, hanem 2011 Líbia. Kadhafi elgaloppírozta magát, amikor a nyugati szankciók feloldásának bedölve lényegében nulla biztonsági tartalékkal a háta mögött, szenttül meggyőződve önnön sérthetetlenségéről és az őt szerető népe alkotta Líbia intaktságáról, elhatározta, hogy euróban kívánja értékesíteni az olaját.
Rosszul tette, mert megpuccsolták és a többi hasonlóval kacérkodónak intésül látványosan meg is lincseltették, természetesen a szegény népe frusztrációjának álcázva a dolgot.

De Kína más. Nagyobb és megfontoltabban is cselekszik. Előbb kiépít egy lojális klientúrát és közben fenntartja a se veled-se nélküled viszonyt a dolláralapú gazdaságokkal.
Az USA-hoz hasonlóan a kínai is a soft powerral építi ki a birodalmát világszerte, de velük ellentétben nagyon figyel arra, hogy a soft power az tényleg az is maradjon. Nem vált át időnként háborús megszállásba.
Ennek legegyszerűbb módja, hogy eleve sehol nem foglal állást és nem állít fel ideológiai keretrendszert, nem bírál és nem ítélkezik. Csak jelen van. Illetve, hogy Kínában nem váltogatja egymást a neoliberális soft power és a háborúpárti hard power politizálás.
 

endre

Well-Known Member
2016. december 7.
293
380
63
Nem, hanem 2011 Líbia. Kadhafi elgaloppírozta magát, amikor a nyugati szankciók feloldásának bedölve lényegében nulla biztonsági tartalékkal a háta mögött, szenttül meggyőződve önnön sérthetetlenségéről és az őt szerető népe alkotta Líbia intaktságáról, elhatározta, hogy euróban kívánja értékesíteni az olaját.
Rosszul tette, mert megpuccsolták és a többi hasonlóval kacérkodónak intésül látványosan meg is lincseltették, természetesen a szegény népe frusztrációjának álcázva a dolgot.

De Kína más. Nagyobb és megfontoltabban is cselekszik. Előbb kiépít egy lojális klientúrát és közben fenntartja a se veled-se nélküled viszonyt a dolláralapú gazdaságokkal.
Az USA-hoz hasonlóan a kínai is a soft powerral építi ki a birodalmát világszerte, de velük ellentétben nagyon figyel arra, hogy a soft power az tényleg az is maradjon. Nem vált át időnként háborús megszállásba.
Ennek legegyszerűbb módja, hogy eleve sehol nem foglal állást és nem állít fel ideológiai keretrendszert, nem bírál és nem ítélkezik. Csak jelen van. Illetve, hogy Kínában nem váltogatja egymást a neoliberális soft power és a háborúpárti hard power politizálás.

Ezt nagyban megkönnyíti az, hogy egy "lokális" nézőpontú kultúráról-civilizációról van szó, nem olyan "egyetemleges" világformáló törekvésről, mint a zsidó-keresztény-muszlim kultúrkör és az azokból kinőtt ideológiák.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
1 019
9 252
113
Kína nem fog itt semmit balhézni.
Az amerikai+európai kereslet /fizetőképes!/ nélkül elmehetnek a fenébe.
Ezt meg pontosan tudják.

Régen is volt ilyen. Max net nem volt és megtudtad, másnap, köv héten az újságból.
Én az elejétől fatalista vagyok, és mondom ha meg kell b@szódni, akkor csináljuk rendesen.
Gentlemans agreement: hagyja mindenki szépen békén az atomot és ilyen ocsmány dolgokat,
aztán nyeregbe és hajrá.
Előbb utóbb ez lesz a vége úgy is.
Btw én is be vagyok xarva egyébként.
„Amikor Kína támad, az USA vereséget szenved” – ezt a megalapozott spekulációt vázolja fel Grant Newsham, az Egyesült Államok hadseregének ezredese nemrég megjelent könyvében, melynek címe: Amikor Kína támad – Figyelmeztetés Amerikának.

Majd meglátjuk...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 857
47 391
113
Darabra lehet. De nézd meg, hogy Nyugaton mennyi költenivaló van, mekkora igény a nem alapvető termékekre.
Én azért bízom benne, hogy ha más nem is, de Kína lesz annyira gyakorlatias, hogy nem eszkalál még jobban.
Abban bízhatsz nyugodtan, azok után hogy az USA mindenhol őket fúrja Afrikában(kevesebb) és az EU-ban(több) sikerrel, fegyverzi fel ellenük Ausztráliát, vadítja Japánt, és dedikáltan megnevezte őket első számú ellenfélnek, szerintem naivitás azt gondolni, hogy Kína majd harc nélkül arrébb fog kotródni.

Eszkaláció lesz, ez már eldőlt, a kérdés pusztán annyi, hogy mikor és ki fogja az elsőt ütni.
 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 882
5 218
113
„Amikor Kína támad, az USA vereséget szenved” – ezt a megalapozott spekulációt vázolja fel Grant Newsham, az Egyesült Államok hadseregének ezredese nemrég megjelent könyvében, melynek címe: Amikor Kína támad – Figyelmeztetés Amerikának.

Majd meglátjuk...
Nekem amúgy még mindig nagyon gyanús, hogy a nyugati társadalmak bomlasztását valamilyen módon nem e Kína pénzeli (nem nyíltam, hanem lekövethetetlen csatornákon)
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 769
17 874
113
Darabra lehet. De nézd meg, hogy Nyugaton mennyi költenivaló van, mekkora igény a nem alapvető termékekre.
Én azért bízom benne, hogy ha más nem is, de Kína lesz annyira gyakorlatias, hogy nem eszkalál még jobban.
Pesten van egy luxusboltos utca. Párizsban van egy luxusboltos utcasor. Los Angeles-ben van egy luxuscikkes pláza. Kínában luxusáruházas városrészek vannak.

AZ utcában van egy bentlí kereskedés, két hét alatt kimegy a készlet, ugyanez igaz a Porsche szalonra. Kijön egy új ájfon, kifosztják a boltot.

Akármerre mész, 20-30 autó áll a dugóban egy-egy sávnál, a fele merci/teszla/bmw/audi/lincoln/maserati/lexus/bentlí/rolszrójsz vagy MV-Agusta/Ducati/Benelli/BMW és just for the record: az európai ár duplája egy ilyen jármű plusz meg kell venned a rendszámot is, ami 5000-70000€ nagyságrendben van (számok és behajtási engedélyek függvénye) - mivel a helikoptert nem engedik. A mélygarázs is dugig van ezekkel, meg katonai járművek (ezen mondjuk mindig néznek egy nagyot, hogy a francban lakhatok katonai létesítmények és pártépület közvetlen közelében, külföldiként)

Fogorvosként itt éhen halsz, Maserati szerelőként gazdag ember leszel. Egyre több a tuningolt kocsi is - nem a smokeandcharm kategória. Nem tudom honnan szedik a pénzt, de ez már a gusztuslanul gazdag bagázs és egyre többen vannak - nem egyelemes mintából extrapolálok...

A boltokban meg egyre több a cirill betűs cucc is
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
Darabra lehet. De nézd meg, hogy Nyugaton mennyi költenivaló van, mekkora igény a nem alapvető termékekre.
Én azért bízom benne, hogy ha más nem is, de Kína lesz annyira gyakorlatias, hogy nem eszkalál még jobban.
Miért, Kína eszkalál? Hol?
Tudtommal az USA küldte oda a kongresszusi banyát Tajvanra, kvázi provokáció céljából. Aztán mégis Kína eszkalál, és nem usánka, úgy, hogy nem is reagált érdemben (csak verbálisan ejnyebejnyézet). Esküszöm te fordítva ülsz a lovon.

Egyébként pedig Kína a kieső nyugati piacai nélkül meglesz. Tény, hogy nem fog úgy növekedni mint eddig, de nem fog összeomlani. A 3. világban is van kereslet. Ezzel szemben nyugat egy 50%-os életszínvonal csökkenést nem hiszem, hogy zokszó nélkül elviselne. Márpedig ha Kína nem fog ide szállítani, a napi használati termékek nagy része eltűnik (akár egy tésztaszűrőre vagy egy ingre/pulóverre/fehérneműre gondolunk). Ezt nyugat nem fogja tudni előállítani, ugyanis nincs meg hozzá az a munkásréteg, aki 10 órában hajtja a varrógépet. Nézz szét a környezetedben. El tudod képzelni, hogy az angol(na meg a többi nyugati) fiatal elmegy egy ilyen gyárba? Vagy esetleg a bevándorló színesek fognak ilyen termékeket tömegével előállítani? Úgy, hogy valamennyi fizikai munkát nagyrészt k-európai és egyéb bevándorlók végeznek. Már Mo.-on sem füllik az ifjúság foga a nehéz munkához. Lassan nem lesz szakember (nektek sem, mert előbb utóbb elfogynak a K-európaiak). Errefelé a munka a géppötyögés, telefonfelkapkodás, dumcsizás, dizájnerkedés, kócsingoilás és influenszerkedés. Ami ezen túl van az az alja kategória. És ez már csak egyre rosszabb lesz. Felejtsd el, hogy nyugat majd legyártatja az olcsó mindennapos használati termékeit helyben. Most, hogy nagyrészt kiesett Ukrajna a gyártósorról az olcsó munkaerejével, nagyon nagy bajok vannak egyes félkész és kész termékek beszállítása kapcsán. Hiány van. Ha még Kína is kiesik, na az cifra lesz. A pénzt pedig megenni nem fogjuk tudni. A jövő azon országoké lesz, akik elő tudják állítani maguknak a szükséges javakat, nem csak azok egy szegmensét. Kína pedig ilyen. Igaz nyersanyagban nem áll jól, de azt Oo.-ból megoldja, negyede áron, mint Európa. Az USA az más tészta. De neki sem lesz könnyű, ha kidöglik a fejőstehén (EU) aki eddig finanszírozta a kalandjait. Nem is értem, hogy miként gondolták az amerikaiak ezt az EU legyengítését. Vagy akaratuk ellenére itt is túltolták a bicajt. Kicsit akarták, aztán végül megdöglik. Szóval, ne sirasd Kínát. Aki meg merte lépni azt, hogy elkezdte a dollárt mellőzni a kereskedelméből (most Brazília is átállt a jüan alapú elszámolásra a Kínával való kereskedelemben) az az ország nem gyenge. Kínára mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy meggondolatlan.
Van egy rossz hírem a nyugatnak. Fellázadtak a rabszolgák. Ha nem győz Ukrajnában, akkor a lázadás a rabszolgák győzelmével zárul.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
Abban bízhatsz nyugodtan, azok után hogy az USA mindenhol őket fúrja Afrikában(kevesebb) és az EU-ban(több) sikerrel, fegyverzi fel ellenük Ausztráliát, vadítja Japánt, és dedikáltan megnevezte őket első számú ellenfélnek, szerintem naivitás azt gondolni, hogy Kína majd harc nélkül arrébb fog kotródni.

Eszkaláció lesz, ez már eldőlt, a kérdés pusztán annyi, hogy mikor és ki fogja az elsőt ütni.
Szar helyzet lesz az USA-nak, mert most valószínű hogy neki kell kezdenie. Vagy ha nem akkor is ott kell lennie első perctől, amihez nincs hozzászokva, ugyanis mindig akkor jelent meg a Vh.-ukban, amikor a felek jól lefárasztották egymást és ő csak lezárta a konfliktust. Most talán először neki is be kell menni a kezdetektől a tűzbe.
Nekem amúgy még mindig nagyon gyanús, hogy a nyugati társadalmak bomlasztását valamilyen módon nem e Kína pénzeli (nem nyíltam, hanem lekövethetetlen csatornákon)
Ha nyugat ellen tett volna, azt hamar lezárták volna a szolgálatok. Pl. a szervezett migráns betelepítésben biztos nem volt benne. Azt a nyugat szervezet meg magának. Ha nem így lett volna, akkor tett volna ellene. De nem. Még azokat támadta, akik az áradat útjába álltak. Lehet, hogy bizonyos társadalmi akciók hozzá köthetők (pl. LMBTQ mozgalmak támogatása), de azt sem csinálhatja tartósan. Ezek helyi szervezésűek.
Pesten van egy luxusboltos utca. Párizsban van egy luxusboltos utcasor. Los Angeles-ben van egy luxuscikkes pláza. Kínában luxusáruházas városrészek vannak.

AZ utcában van egy bentlí kereskedés, két hét alatt kimegy a készlet, ugyanez igaz a Porsche szalonra. Kijön egy új ájfon, kifosztják a boltot.

Akármerre mész, 20-30 autó áll a dugóban egy-egy sávnál, a fele merci/teszla/bmw/audi/lincoln/maserati/lexus/bentlí/rolszrójsz vagy MV-Agusta/Ducati/Benelli/BMW és just for the record: az európai ár duplája egy ilyen jármű plusz meg kell venned a rendszámot is, ami 5000-70000€ nagyságrendben van (számok és behajtási engedélyek függvénye) - mivel a helikoptert nem engedik. A mélygarázs is dugig van ezekkel, meg katonai járművek (ezen mondjuk mindig néznek egy nagyot, hogy a francban lakhatok katonai létesítmények és pártépület közvetlen közelében, külföldiként)

Fogorvosként itt éhen halsz, Maserati szerelőként gazdag ember leszel. Egyre több a tuningolt kocsi is - nem a smokeandcharm kategória. Nem tudom honnan szedik a pénzt, de ez már a gusztuslanul gazdag bagázs és egyre többen vannak - nem egyelemes mintából extrapolálok...

A boltokban meg egyre több a cirill betűs cucc is
Ismerősöm kint élt Hongkongban. Elmondása szerint csak műanyag bevásárló szatyorban annyi pénz cserél napi szinten gazdát, mint egész k-Európában egy hónap alatt. Iszonyatos a pénzmozgás arrafelé. A nyugati pénzpiacok álmos vidéki Angliát idézik a távol-keleti üzleteléshez képest.
 
Status
Not open for further replies.