[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
És mindeközben. Görögországban.

http://karpathir.com/2016/06/25/mar-nem-fogadjak-el-a-brit-nyaralok-penzet/
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Szlovákiában.

http://mno.hu/kulfold/europa-iszlamizalasa-ellen-tuntettek-pozsonyban-1348966
"Mintegy ezer ember gyűlt össze szombaton délután a pozsonyi kormánypalota előtti Szabadság téren azon a tüntetésen, amelyet Európa iszlamizálása és az Európai Unió (EU) bevándorláspolitikája ellen, illetve Szlovákia unióból való kilépése mellett tartottak szervezetek..."
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 387
23 139
113
Nocsak


"Minél bonyolultabbá válik a nemzetközi helyzet, annál inkább szükség van a kínai-orosz stratégiai együttműködésre, a barátságra, egymás támogatásának fokozására - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai államfő szombaton Pekingben, amikor találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az eseményhez időzítve több mint 30 együttműködési megállapodást írtak alá"

http://www.bumm.sk/kulfold/2016/06/25/a-kinai-orosz-strategiai-egyuttmukodes-fokozasaban-allapodott-meg-a-ket-orszag-elnoke
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 140
113
Azert maradjunk mar a realitasoknal:) Az oroszoknak senki nem fog nekimenni ep esszel.

+1

<blockquote rel="2ndt">Azert maradjunk mar a realitasoknal:) Az oroszoknak senki nem fog nekimenni ep esszel.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy pont az ép ésszel van a gond...
</blockquote>

Na ja... Némely szűklátókörű (vagy egyéb...) európai állam esetén... Nyugatiaknak csak a pofájuk jár amúgy is. A baltiakat valahol megértem, a románok meg egy rossz vicc. Egyedül a lengyelek lehetnek tényezők, vagyis "kirobbantók", ha kellően hülyék.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Mivel a Brexit-tel az Egyesült Királyság önálló játékos lett a Nagy Sakktáblán:

<b>Brexit utáni teendők</b>

1. Az Egyesült Királyság területi egységét megtartani. Bármi áron.

2. Dániát (Grönland miatt), továbbá Svédországot, Finnországot és Írországot kiléptetni az EU-ból.

3. Bejelentkezni vezető szerepre ennél a szervezetnél:

https://en.wikipedia.org/wiki/Nordic_Council

1280px-Location_Nordic_Council.svg.png


4. Kanadát hozzácsapni az Egyesült Királysághoz (USA-tól való CANXIT)

5. Aztán irány az Északi-sark !!!

6. Kiegyezés Oroszo.-gal az Északi-sark felosztásáról!

20141220_IRM937.png



7. Záró teendők: a széthulló USA északi tagállamait Kanadához és ezáltal a brit koronához csatolni!

DividedStates.jpg


SOK SIKERT EGYESÜLT KIRÁLYSÁG, ISTEN ÁLDJON AZ UTADON!

És ne feledd: HUNGARY IS PROUD TO STAND WITH YOU!
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 947
18 437
113
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/orban_miatt_kiutheti_magyarorszagot_a_brexit.616744.html
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 947
18 437
113
http://www.bumm.sk/kulfold/2016/06/26/brexit-soros-gyorgy-elkerulhetetlen-az-eu-szethullasa
 

ecso

Active Member
2014. szeptember 15.
1 201
0
36
http://www.flagmagazin.hu/mondom-a-magamet/fucxit

Hogy mit üzen a brit népszavazás az unió vezetőinek? Pofon egyszerű a válasz: “menjetek ti a picsába”!
Nem brexit, hanem fuxit, azaz “basszátok meg, elegünk lett a bevándorlókból, a mindenbe belepofázó Junckerekből, Merkelekből, viszlát, mi inkább le-, illetve kilépünk”!

A brit népszavazás eredményét elsősorban az uniós politika és az Uniót képviselő politikusok viselkedése okozta. Egyszerűen annyira utálta a brit többség a pökhendi uniós vezetőket, hogy szartak a kilépés következményeire. Mindegy mi lesz, csak “basszák meg a Junckerek, a Juncker hülyék!”

Ettől függetlenül, azt gondolom, hogy Európa az Unió nélkül nem versenyképes. Nem szétverni, hanem megreformálni kellene, de sürgősen!
A számomra is nagy kérdés, hogy meddig kell "egységesülnie", hogy cselekvőképes legyen a lehető legtöbb előálló, gyors lépést követelő helyzetben. Olvasom a ti hozzászólásaitokban is, hogy esetleg egy közös hadsereg se ártana, ha a nemzetközi helyzet fokozódik. Ez bizony elég szoros egységesülést feltételez.
Az biztos, hogy legitimációs hiányosságokkal küzd, ezen feltétlenül változtatni kellene.
Én egy kicsit eltúlzottnak látom Juncker ennyire negatív értékelését. Ha bármi történik a világban mindannyian arra figyelünk, hogy az Unió vezetői, illetve a német vezetés hogyan reagál. Aztán szidjuk őket, de ez a könnyebb opció.
Remélem, a történések után eljön egy higgadt elemzés ideje is. Én nagyon várom az oldal okosaitól, hogy egy hosszabb eszmefuttatásban osszák meg velünk a gondolataikat.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Én azt mondom, hogy Európa nem az uniótól lesz erős, vagy versenyképes, hanem annak vezető államától, államaitól. Ha megnézzük az unió előtti korszakokat -és ragadjuk ki a 30-as évek Németországát, akkor látjuk, hogy viszonylagos nyugati elszigeteltségben is ugyan akkora politikai, gazdasági befolyási övezete volt, mint ma (Oroszország, K. Európa), tehát tulajdonképpen pl. Németország történelmi léptékkel nem kapott sok pluszt az uniótól. De ugyan így, nem változott jelentősen a gyarmatok nélküli Franciaország, vagy Olaszország szerepe sem. Pont ugyan akkora a befolyási övezeteik, hiába álltak össze; nem érezni, hogy ez világszinten nagyobb befolyásoló tényező lenne. Ezen nem változtatna sem egy szorosabb együttműködés, sem egy közös hadsereg. (Mikor volt valamiféle közös erő ...akár a szovjetek elleni intervencióra, akár német vezetéssel a 40-es évekre gondolunk, akkor is csak szinte ugyan azon határok mentén tudtak hosszabb-rövidebb ideig érdeket érvényesíteni.)
 

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 394
2 666
113
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/orban_miatt_kiutheti_magyarorszagot_a_brexit.616744.html
Viszonylag reális gondolatmenet nyugati szemüvegen keresztül nézve.
A lengyel vezetésű brancs az eu magországok bezárkózására válaszul nem sci fi, főleg a napi sajtót olvasva.
Párizs - Afrika Berlin Kambodzsa ... Ebből még szurkolói nóta is lehet.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Lengyelek? Jönni akarnak az Ukránok. A Britek helyett. Mert ők majd megmentik az EU-t. 2 napja raktam be az Ukrán helyzetbe

http://karpathir.com/2016/06/24/nagy-britannia-helyett-ukrajnat-fel-kell-venni-az-eu-ba/
"Ezzel a hangzatos kijelentéssel jellemezte a britek népszavazási eredményét az egyik ukrán képviselőnő.
Hanna Hopko szerint az EU csak igy menthető meg a széteséstől. Facebook oldalán így írja: „Nagy Britannia kimegy, Ukrajna bemegy? Megmenteni Európát…”..."

Persze, egyértelmű, meg kell fejelni a migráns problémát Ukrajna felvételével, miután a britek menni akarnak. Miután állítólag Hollandiában és Franciaországban is vannak akik szerint szavazniuk kellene a kilépésről, így akár Németország és Lengyelország mellett az Ukránok lehetnének a meghatározók az EU-ban.
Aztán vélhetően másnap szó nélkül lelépnének a spanyolok is. És utánuk még az addig maradók nagy része.
Tuti recept.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
<b>krokomach</b>

Az ukránok fogják megmenteni Európát?
Azt nem lehetne kérni, hogy inkább ne mentsenek meg minket? Hálás lennék.

<b>haubagoi</b>

Szerinted az Egyesült Királyság és a britek nélküli EU jelenlegi szervezete egyszerre - egymással párhuzamosan - egyben tartható-e?
Ha az EU nem bomlik tovább, akkor a skótok vagy az írek szempontjából Brüsszel sokkal nagyobb gravitációs erőt jelenthet, mint London, azaz az Egyesült Királyság mai formája széteshet.
Ha Nagy-Britannia egyben akar maradni, akkor az EU további bomlasztása életbevágó érdekük.

Junckerék hirtelen milyen gyorsak, határozottak és tettre készek lettek a britekkel szemben, de jó lenne, ha minden egyéb valóban fontos európai kérdésben is ilyen ügyik lennének.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Mostantól kijelenthetjük, hogy bármi olyasmi megtörténhet a világ politikai és gazdasági színpadán, amit a csütörtöki brit függetlenségi népszavazás előtt elképzelhetetlennek gondoltunk. Ez a Brexit számos tanulsága közül az egyik.
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/brexit-tanulsagok_senki_sincs_biztonsagban.616790.html


A Brexit eredménye, azaz, hogy a britek többsége az Unió elhagyása mellett döntött, nem csupán a brit politika és az Európai Unió válságát mutatja. Ennél jóval többet. Azt a politikai és gazdasági válságot, amelyre a politikai elitek Nagy-Britanniától Magyarországig, a Fülöp-szigetektől az USA-ig nem tudnak választ adni a 2008-as válság óta. Vagy rossz választ adnak.

A következő napokban sorra fogják elmondani az értelmiségi elemzők, hogy a kevésbé iskolázott, vidéki, idősebb korosztály szavazott az EU elhagyására. A válasz pedig erre nem az lesz, hogy azért, mert a kevésbé iskolázott, vidéki, idősebb lakosság szenvedte meg a legjobban a válságot, és élvezte legkevésbé az Unió hasznát, hanem valamiféle elitista konszenzus fog kialakulni, miszerint ők egyszerűen csak hülyék. Pedig nem hülyék, és ha még mindig komolyan gondoljuk a demokrácia nevű projektet, akkor azt kell figyelembe vennünk, hogy az ő szempontjukból ez a szavazat teljesen érthető volt.
Az egisztenciális ellehetetlenülésre és a megélhetés biztonságának elvesztésére, a lakhatási válságra, a biztos munkahelyek hiányára ugyanis senki se kínált nekik választ. A mainstream elit ignorálta a problémáikat, a dühüket pedig a jobboldal és a szélsőjobboldal az EU elleni népszavazásba csatornázta be.
De ne tegyünk úgy, mintha a Brexit egyedülálló és előzmény nélküli lenne. A tegnapi és mai nap történései, ha nem is megjósolhatóak voltak, de megvolt a valószínűségük, és ezt a valószínűséget az elmúlt évek, évtizedek rossz politikai és gazdasági döntései tették valósággá. 2008-ban a válság után a növekedésbe vetett töretlen hit, a jólétbe és a demokráciába fektetett bizalom helyét átvette a kételkedés a rendszerek fenntarthatóságában, és abban, hogy a létező politikai rendszerek a közösségeink érdekeit, és személyes érdekeinket szolgálják. A bizalmatlanság kora jött el.
Ettől kezdve a politikai, gazdasági és média elitek nem tudtak választ adni az embereknek arra a kérdésre, hogyan fordulhatott az elő, hogy tőlük teljesen független okokból lényegében elvesztették a jólétüket, és az addig biztosnak tűnő jövőképüket.
Sőt, a választók többsége azóta sem lát biztosítékot arra, hogy ilyen többet nem fordul elő. Ellenben olyan lépéseket látnak, amelyek teljesen ellentétesek a felelősségvállalással. Az Európán végigsöprő megszorító politikákat még ha azt is gondoljuk, hogy gazdasági racionalitással indokolni lehetne, de politikaival, a közösségi felelősségválalás szempontjából nem lehet.
Miközben az átlag állampolgár nem érezte magát hibásnak a kialakult helyzetért (és nem is volt hibás), mégis őt sújtották a leginkább az Európán végigsöprő megszorítások, a jóléti kiadások lefaragása. Szintén nem volt olyan állampolgár, aki a 2008-as válságot ne érezte volna meg valamilyen módon. Az addig biztosnak tűnő jövő széthullott, és senki nem vállalta a felelősséget a helyébe lépő teljes bizonytalanságért.
Eközben pedig a polgárok azt látták, hogy azok a gazdasági és politikai szereplők, akik előidézték ezt a helyzetet, a helyükön maradhattak. Semmiféle következménnyel nem járt az a globális hiba, ami a gazdaság összeomlásához, és a többség számára a mindennapok válságához vezethetett.
Sőt, az azóta eltelt időben sem látszik semmilyen kiigazítás, rendszerjavítás, amely egy hasonló szituációban meg tudná védeni a rosszabb körülmények között élő embereket. Az elmúlt 10 évben nemhogy nem csökkentek a gazdasági egyenlőtlenségek, de nőttek, és nem csupán globálisan, hanem Európa és tagállamainak szintjén is. Az Európai Unió lassú, rossz reakcióidejű, és távoli döntéshozatala miatt antidemokratikusnak látszó intézményrendszere azonban a legkevésbé sem tűnik olyan gépezetnek, amely segíteni tud ebben. Pedig ha valakitől az átlagpolgár elvárhatná, hogy reformokat hozzon a demokrácia és a jólét védelémben, annak pont az Uniónak kellene lennie.
A helyzet az, hogy azért nem történtek ilyen intézkedések, mert a 2008 után felszínre került problémákra nincsen a különböző, nemzeti és nemzetközi szinten pozicióban lévő politikai eliteknek olyan stratégiája, amely az eddig működő demokratikus modellen belül választ adhatna a felelősség kérdésére, és biztosítékot a jólét fenntartására, saját felelősségük és megszokott működésük feladása nélkül.
Vagyis valójában egyetlen válasz van, amit alkalmaznak az európai vezetők, és pont ez a válasz az, ami elhozta a Brexitet, és ezt a népszavazást: a jobbra tolódás, a válság után szárnyra kapó szélsőjobboldali pártok logikájának és programjának átvétele. A jóléti kérdések háttérbe szorítása a biztonsággal szemben. A gazdasági modell kritikájának elfedése az idegenellenességgel, a szegényellenességgel. A szélsőjobboldali pártok ugyanis a status quo valamiféle megőrzését is kínálják. Nem bolygatnák alapvetően a gazdasági érdekeket, a jólét, és a jólétben való növekedés zálogának pedig nem a válsághoz vezető gazdasági modell átalakitását, hanem a válságért felelőssé tett társadalmi csoportok kisemmizését kínálják a választóknak.
David Cameron brit miniszterelnök egy éve azzal nyerte meg a választásokat óriási fölénnyel, hogy megígérte a tegnap megtartott népszavazást az EU-ról. Ez tartotta össze pártjának szavazótáborát, sőt növelte is pont abból a rétegből, akik tegnap kiszavazták a briteket az Unióból. Cameron azt a taktikát választotta, hogy a választási győzelem érdekében enged a UKIP által feltüzelt szélsőjobboldalnak, és pártja kilépéspárti vezetőinek és szavazóinak.. A választási győzelem meglett, ahogy a népszavazás is, csakhogy mindezt követte egy történelmi téttel bíró vereség, pár órával ezelőtt pedig David Cameron lemondása is. A helyzet az, hogy az a politikai és gazdasági válság, amelynek egyik következménye a Brexit (de ne felejtsük el az eddigieket se: a görög válságra vagy a menekülthelyzetre adott, és nem adott európai válaszokat, vagy akár a szélsőjobboldal térnyerését Ausztriában), még mindig itt van, és nem a rendeződés, hanem az eszkalálódás felé halad.
http://kettosmerce.blog.hu/2016/06/24/a_brexit_csak_az_utolso_figyelmeztetes
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Nicola Sturgeon skót miniszterelnök kijelentette: London nem akadályozhatja meg az újabb skót függetlenségi népszavazást, ha ennek kiírásáról dönt a skót parlament. A legújabb felmérések szerint a skót választók többsége immár Skócia függetlenségére voksolna.
http://privatbankar.hu/makro/figyelmeztetes-cameron-utodjanak-senki-nem-allhat-a-skotok-utjaba-294996
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Merkel higgadtságra int a Brexit után
https://www.youtube.com/watch?v=VgnA6zAXpWU

Az orosz elnök Pekingbe látogatott szombaton. Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping több kérdésben is egyeztetett, és megállapodtak a kétoldalú stratégiai kapcsolatok elmélyítésében. A találkozón több mint 30 együttműködési megállapodást írtak alá. Egyebek közt arról egyeztek meg, hogy Kína megnyitja gabonapiacát Oroszország előtt, még idén mintegy félmillió tonna búza és árpa értékesítésére számítanak.
https://www.youtube.com/watch?v=g1xWeSYgco0
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A skót első miniszter szerint Skócia parlamentje megvétózhatja Nagy-Britannia kilépést az Európai Unióból, ám könnyen lehet, hogy a brit kormány másként értelmezi a londoni és az edinburgh-i törvényhozás közti hatalommegosztás ügyét.
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/a_skotok_megsporolnak_a_kilepest_jonnek_a_brexit-bevandorlok.616826.html
 

karpatalja

Well-Known Member
2015. március 10.
3 323
3 315
113
<blockquote rel="xfotel">tegnapi cím: soros figyelmeztet hogy katasztrófa lesz a brexit

mai cím: soros hatalmasat kaszalt a brexiten

van kerdes?

Honnan tudta, a vén kapzsi?
Az oké, hogy zsidók tudnak mindent, de ez nem is "elsőre", mint a Waterloo-i csatakimenetel, Wellington, vagy Bonaparte, hanem előtte mondta.

</blockquote>

Nem olyan nagy kunszt az ;)
 
Status
Not open for further replies.