[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
A magyar külpolitikai realitás a rövidtávú ügyeskedés, többre sajnos katonailag, geopolitikailag és gazdaságilag nincs erőnk

Ostobaság. Erőforrásaink jelentősek, amelyek jelentékeny erő fenntartását is lehetővé teszik. A problémát a tiédhez hasonló buta nézeteket terjesztők jelentik.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
No igen.. 1925-ben senki nem gondolta volna, hogy bő másfél évtized múltán németország felégeti európát.
Nagyon csúnyán kiröhögték volna...és lám...

Senki se röhögte volna ki, egész Európa arra készült 1920-tól, hogy ebben megakadályozza Németországot. Az Antant és a Kisantant dettó hatalmas haderőket fegyverzett fel, erődvonalakat épített és háborúra készült a németek ellen. De a németek még vártak tizenöt évet ezzel és addigra az 1925-ben meglévő elszántság jelentősen csökkent.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 649
9 209
113
Azért sokkal könnyebb úgy fejlődni, hogy nem nyomják a gazdaságod felett meg a reset gombot néhányszor.

Németországot 30 év alatt kétszer is resetelték. Japánt egyenesen leatomozták. Dél-Korea egy nagyobb falu volt nemrég.

Most meg ezek a világ legfejlettebb országai.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 843
35 200
113
Bekito??? Na ne majd pont mi gyakorlunk nyomast valamelyik vagy mindket nagyra hogy bekuljenek... Kevsek vagunk mi ehhez... Legjobb megoldas pont a hintapolitika minden iranyba senki ne szamitson rank komolyan hogy barmwlyik nagyhatalomnak is nekimeunk vele az o erdekeiert... Rendezze le mas ilyen olyan modszerekkel mi meg majd a vegen nevessunk.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 649
9 209
113
Beta, az biztos hogy a határozott vezetőket többre tartom a meleg lóhugy hozzáállásúaktól. Jelcin vagy Putyin? Nem kérdés számomra. A tetteik is, s az is minősíti őket, hogy hogy éltek az oroszok akkor, s most. Oroszországot gazdaságilag, életminőségben fel kell zárkóztatni a nyugathoz ez tény, nincs vita. Putyin egy marék szart vett át, és lassan de biztosan azért építi a várat belőle. Elbűvöl? Nem, de azt látom azért amit többször is leírtam, hogy korának kiemelkedő alakja, a kortárs vezetőkkel összehasonlítva egy állócsillag, Oroszország egyik legnagyobb nemzeti erőforrása. Ezek szerintem tények, miután a szakadékból rántotta vissza őket, s ma azért lassan ex Szu fontosságú a gopolitikai szerepük, meg éhséglázadás se annyi van mint Jelcin idején, a belső ellenfeleket vagy megvette vagy eltűntette, rend van.
Jelcinnel vagy hozzá hasonlóval meg már 10 éve kb. úgy járhattak volna mint most Ukrajna, ahol kiskirályok marakodnak azért a koncért, hogy ki szolgálhassa ki helyi ispánként a nyugati tőkét, aki lerabolja az ország erőforrásait.
Na ehhez viszont kell a haderő, s szerintem Putyó ezt is helyesen látta.
Alakul a szövetségesi rendszere, ahol tudja tákolja össze egy akolba Kínát, Iránt, néhány ex FÁK országot, közel keleten és Ázsiában jobb pozícióik vannak most mint pl. 10 éve, miközben a nagy rivális Usa meg vissza szorult. Természetesen ez nem csak a sajáthibás Usa döntések miatt van, ahol tudtak az Oroszok azért erre rásegítenek.
Az egyetlen hely ahol még tart ez az Oroszországgal szembeni elzárkózás, az az Eu, de azért ez sem olyan egységes, lassan lehet hogy borul a bili.

Az hgy Putyin jó ember e, lehet vitatni, de azt hogy kiváló vezető e vagy sem, szerintem botorság.

Oroszországi viszonyokban gondolkozol csak. A nyugati országok nem ennyire vezetőfüggőek. Van vezetőréteg és egy társadalom ami egy ideig magától is jól működik. Ha Merkel anyó feldobná a talpát, mi történne? Semmi. Egy hasonló kaliberű ember a helyére lépne és Németország folytatná a menetelését előre. Ha Putyin bedobná a törülközött meg lehet káoszba fulladna Oroszország.

Putyin abban jó, hogy egyben tudja tartani Oroszországot. De hosszú távú fejlődést nem produkál. Ahhoz demokratikusabb, piacgazdaságibb Oroszországot kéne építenie.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
Putyin abban jó, hogy egyben tudja tartani Oroszországot. De hosszú távú fejlődést nem produkál. Ahhoz demokratikusabb, piacgazdaságibb Oroszországot kéne építenie.

Tehát ha nincs autokrácia, akkor káosz van, de persze a fejlődéshez az autokrácia hiánya kell neked! Nem érzed, hogy ez nettó hülyeség. Hogy az egyetlen képlete a fejlődésnek Kelet-Európában az autokrácia keretei között van, mert csak az autokrácia képes kiiktatni a fejlődés legnagyobb ellenségét: a zűrzavart!

Hihetetlen, hogy mennyire ragaszkodnak egyesek ahhoz a képtelen hülyeséghez, hogy a fejlődés és a demokrácia bármilyen formában kapcsolódnak egymáshoz! :D
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

gonny

Well-Known Member
2016. december 24.
461
366
63
Oroszország megsemmisítése végső soron nekünk is létérdekünk, mert az orosz gyarmatosítás sokkal súlyosabb és vészterhesebb jelenség, mint a legrosszabb nyugati, amit éppen így, vagy úgy de lerázni akarunk a vállunkról!
Ezt viszont nem értem.
Arra gondolsz, hogy irtsuk ki az oroszokat?
Mert ha nem, akkor hogyan lehetne másképpen "megsemmísiteni" ?
És ha elkezdjük, de nem sikerül?
Azután mit várhatnánk az oroszoktól?
Szerintem a mi érdekünk a békés egyensúly, ill. a német-orosz integráció, ha ez lehetséges.

Azt meg, hogy melyik gyarmatosítás milyen, arról a Lampedusán csónakból kiszálló arcok ükapjait kellene megkérdezni, ha még élnének.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
Ezt viszont nem értem.
Arra gondolsz, hogy irtsuk ki az oroszokat?
Mert ha nem, akkor hogyan lehetne másképpen "megsemmísiteni" ?
És ha elkezdjük, de nem sikerül?
Azután mit várhatnánk az oroszoktól?
Szerintem a mi érdekünk a békés egyensúly, ill. a német-orosz integráció, ha ez lehetséges.

A jelcini Oroszország meg volt semmisítve. Gondolom ez a megsemmisítés maximumának előszobája, ami után már csak a területi felbomlás marad a köztársaságok, nemzetiségi és vallási törésvonalak mentén.

Azt meg, hogy melyik gyarmatosítás milyen, arról a Lampedusán csónakból kiszálló arcok ükapjait kellene megkérdezni, ha még élnének.

Megkérdezhetjük mi is a bosnyákokat erről, elvégre gyarmatosítottuk Boszniát!
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 649
9 209
113
Köszönöm, de az analógia nagyon áll, nem lehet kihagyni, ha érteni akarjuk Putyint!

Nekünk itt, akárcsak az oroszoknak a hazájukban az a fő kihívásunk, hogyan tudnánk a rendszert továbbfejleszteni! Hogy azok a jó tulajdonságai, mint a centralizmus a szétesés helyett, a nemzeti érdekek valamilyen szintű képviselete a haza kiárúsítása helyett és még néhány hogyan fejleszthetők tovább egy kevésbé korrupt és a többség számára jogállami irányba. Ebbe az orosz ellenzék egyértelműen belebukott, ahogy jelenleg a magyar is és ez a kihívás nélküliség a fő stabilizáló tényezője a putyini rezsimnek.

Az ideális keleteurópai vezető egy nem hiperkorrupt Putyin lenne. Azt hiszem az autoriter viszonyoktól nem lehet eltekinteni ott, ahol a szilárd központi kormányzat alternatívája az anarchia. Ez hazánkra is igaz. A mi kihívásunk ugyanaz ami az oroszoké: hogy lehet a szabadpiaci berendezkedésen alapuló autoriter jogállamot építeni egy meritokratikus társadalmi alapállás védelmében szigorúan nemzetállami keretek között!

Nem tudjuk, hogy hol fog megszületni a helyes válasz a keleteurópai kihívásra. Az biztos, hogy Ukrajna belebukott, a legdurvább elrettentő példa jelenleg, Oroszország és Magyarország nem ugrotta meg lécet, hanem a stagnálás egy sajátos állapotában van, a balti államok túl kicsik és túl eltérő társadalmi képletűek ahhoz, hogy a tízmilliós Magyarország számára bármilyen példát mutassanak, Szlovákia annyiban különbözik tűlünk, hogy ott az európéer szoci éra csak most bukik meg, vagy tíz éves fáziskéséssel hozzánk képest, így Lengyelország tűnik egyelőre a legsikeresebb versenyzőnek, politikai, gazdasági és társadalmi értelemben. Ám Lengyelországot is csak az erős nacionalizmus tartja össze a hatalmasra felfújt ellenségképpel égbolton.

Kelet-Európában jelenleg ezek a tényezők a siker receptjei, amely siker nem csak a politikai elit egy részének sikere, hanem a nemzet boldogulásának a záloga is:

- autoriter berendezkedés. A keleteurópai rendszerek gazdaságilag nem elég stabilak ahhoz, hogy a helyi érdekek érvényesíthetőek legyenek nyílt versenyben a nyugati nyomással szemben. Így a Nyugat nyíltan vagy a háttérből de gyarmati viszonyokat teremt és teremtene szükségszerűen. Az autoriter politika tudja csak megvédeni helyi érdeket ettől.
- a nemzet többségének mozgósítása valamilyen ellenséggel szemben: orosz, soros, nyugat. Bármi jó, csak tényleg fenyegessen és elég hatalmas és befolyásos legyen, hogy a rendszer bázisa túlmutasson az anyagilag is támogatott stabil bázison.
- a társadalom szélesebb rétegeinek előnyben részesítése. Általában a produktív középosztály, mint haszonélvező. Ők lesznek a rendszer stabil támaszai. A kilencvenes évek keleteurópai jóléti kisérletei bebizonyították, hogy a nincstelenek széles rétegei kielégíthetetlen igényeket támasztanak és túl könnyen elcsábíthatóak mégjelentősebb ígéretekkel, így nem lehet rájuk bázist építeni. Egyedül a középosztály szavaz stabilan az érdekei mentén. Alacsony és igazságos adók (egykulcsos), családi kedvezmények, kis és középvállalkozások támogatása az adórendszerben és a bürokrácia csökkentésében az, ami hatással van a középosztályra.

Ezt csinálja Putyin is és Orbán is, mint a két legsikeresebb keleteurópai autokrata. Nálunk a rendszer elment a falig. Ha az elkövetkező négy évben nem sikerül továbbfejleszteni egy kevésbé korruptt, sokkal meritokratikusabb és jogállamibb, de semmiképp sem nyugatosabb, vagy liberálisabb irányba, akkor viszony nagy bajban leszünk! A társadalmi képletünk válságra és zűrzavarra predesztinál minket, mint bármelyik keleteurópai államot a demokrácia keretei között, hiszen a demokrácia saját pályán kiszolgáltatottságot jelent egy szabad versenyben az erősebb nyugati hatalmaknak: gyarmatosítást és kifosztást. De az ettől minket ténylegesen védelmező autokratikus berendezkedés bármikor -ahogy most már nálunk majdnem- eljuthat arra a pontra, amikor az arroganciája, korrupciója, igazságtalansága érzelmileg elviselhetetlennek tűnik és ekkor inkább kivágjuk magunk alatt a fát és kiszolgáltatjuk magunkat újra, csakhogy megszabaduljunk az elviselhetetlenebbnek tűnő saját kifosztóktól.

Ez Putyin rendszerét is minden pillanatban fenyegeti. A fő különbség, hogy míg nálunk ezt a fajta végzetét a rendszer nem hajlandó tudomásul venni, addig az orosz rendszer időről-időre bebörtönzi a saját korrupt vezetőit. Legutóbb az űrközpont építése kapcsán, így egyfajta szelep is létezik és ebből adódóan az igazságos vezető képlete is, ami nálunk nem, csak a monolit módon korrupt rezsim.

Oroszország jóval közelebb áll hozzánk, mint azt kényelmes lenne beismerni és jóval okosabban is csinál néhány dolgot.

Az oroszok bírják, talán még igénylik is az autoritást. Mi magyarok ezzel szemben semmit sem utálunk jobban. Két különböző világ.

Az egykulcsos adó meg nem működőképes a mai világban.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 843
35 200
113
Nemtudom en ug latom ithon se nagyon gyulolik az autokraciat... Sot /ugyhogy ez a semmit se utalunk jobban dolog nagyon nem igaz/
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
Az oroszok bírják, talán még igénylik is az autoritást. Mi magyarok ezzel szemben semmit sem utálunk jobban. Két különböző világ.

Érdekes, az elmúlt évszázadok során a történelmünk arról tett tanúbizonyságot, hogy autoriter vezetőinket még akkor is nagyon bírtuk, ha azok a szabadságharcosainkat likvidáltatták hatalmuk kezdetén! Nincs semmi ami magyarabb lenne az erőskezű vezér uralmánál!

Az egykulcsos adó meg nem működőképes a mai világban.

Nekem nagyon is működőképesnek tűnik, hogy nem kotorásznak a zsebemben! Szavazok is emiatt a FIDESZ-re, bármennyire is nem szeretem a korrupciójukat és arroganciájukat, végül is mégiscsak racionális érvek mentén dől el egy választás, azoknál akiknek van vesztenivalójuk!
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

gonny

Well-Known Member
2016. december 24.
461
366
63
A jelcini Oroszország meg volt semmisítve. Gondolom ez a megsemmisítés maximumának előszobája, ami után már csak a területi felbomlás marad a köztársaságok, nemzetiségi és vallási törésvonalak mentén.
Ez az állapot (a jelcini Oroszország) kissé arra emlékeztet, amit Németo.-ra kényszerítettek rá az első vhb. után.

Számunkra abszolúte nem jó, ha az oroszok rosszul érzik magukat.
 

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 706
12 690
113
Ostobaság. Erőforrásaink jelentősek, amelyek jelentékeny erő fenntartását is lehetővé teszik. A problémát a tiédhez hasonló buta nézeteket terjesztők jelentik.
Semmit nem változtál, ugyanaz a sötét pszichopata vagy mint eddig. És ez nem sértés. Ténymegállapítás.

Senki se röhögte volna ki, egész Európa arra készült 1920-tól, hogy ebben megakadályozza Németországot. Az Antant és a Kisantant dettó hatalmas haderőket fegyverzett fel, erődvonalakat épített és háborúra készült a németek ellen. De a németek még vártak tizenöt évet ezzel és addigra az 1925-ben meglévő elszántság jelentősen csökkent.
Már önmagaddal vitatkozol, nem tűnik fel? Amiket leírsz az pont azt támasztja alá amit én írtam... Figyelj oda jobban arra amit írsz, nem lehet a weimari köztársaságról és fél magyarország víztározóvá alakításáról egyszerre fantáziálni mert belezavarodsz.
Jó fiú legyél. Gyógyszert beveted?
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 257
55 369
113
Nagyon félnek attól a rendszertől. Nem biztos, hogy a Hold sötét oldaláról is látja s lekapja az amerikai csodagépeket, de ez mindenképp jelentőségteljes.


Dehogyis,csak számonkérik az egyezmények betartását,hiszen ők is betartanak egyezményt.:rolleyes:
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 649
9 209
113
A második hidegháború úgy kezdődött, hogy a CIA megpuccsolta a törvényes ukrán kormányt és a puccsista ukrán kormány háborút indított az ország nemzetiségei ellen, különös tekintettel az oroszokra, akiknek a védelmében végül Moszkva beavatkozott, ahogy Budapestnek is lassan be kell majd Kárpátalján!

Vagy inkább úgy, hogy Ukrajna közelített volna az EU irányába, de az oroszok ezt megpuccsolták és végül ebből lett a balhé.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
Semmit nem változtál, ugyanaz a sötét pszichopata vagy mint eddig. És ez nem sértés. Ténymegállapítás.
Már önmagaddal vitatkozol, nem tűnik fel? Amiket leírsz az pont azt támasztja alá amit én írtam... Figyelj oda jobban arra amit írsz, nem lehet a weimari köztársaságról és fél magyarország víztározóvá alakításáról egyszerre fantáziálni mert belezavarodsz.
Jó fiú legyél. Gyógyszert beveted?

Ha nem írogatnál össze-vissza butaságokat, akkor nem lehetne ezekre a butaságokra tőmondatokban rámutatni. :)