[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
A tálibok átnézték a gazdaságot 1 nap alatt és bölcsen leállítottak lenagyobb partnerükkel és befektetőjükkel, Indiával az export importot.
Most vagy ennyire ostobák, vagy ez üzenet Kina felől, hogy nincs kereskedelem az ellenséggel.
Eggyet találhatsz honnét tudják mihez kell nyúlniuk ! :D

Ezek már megegyeztek régen. Most a talibannak kell megcsinálnia a üzlet feltételeit. De igazából az a fontos hogy békésen megszilárdítsák a hatalmukat és nyugalmat teremtsenek. Szóval van egy terv ami alapján megy minden, és ezt nem a tálibok írták. Én ezt állítom. De majd kiderül hogy igaz-e.
 

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
807
2 353
93
Akkor még egyszer. Az tudott volt, hogy az USA kivonul, csak éppen az nem, hogy így. Olvasgasd akár az amerikai (még a bal oldaliak is) lapokat, és látni fogod, hogy mindenkit váratlanul ért, hogy az USA így vonult ki. Nem volt semmiféle egyeztetés a szövetségesekkel, semmiféle menetrend. Mindenki arra készült, valahol jogosan, hogy majd szervezetten kivonulnak együtt a szövetségesek. Erre mi lett? Ők leléptek, a többiek meg oldják meg ahogy akarják. Arra tényleg nem számított senki, hogy mindez (akivonulás és az összeomlás vele együtt) ennyire gyors lesz.
A fő gond, hogy nem engem kértek meg :p

Szerénységem rendezett volna egy "20 év Afganisztánban jubileumi parti"-t a reptéren.

A meghívókat elküldtem volna a nagykövetségre azzal a szöveggel, hogy
"Mindenkit szeretettel várok a "20 év Afganisztánban jubileumi parti"-ra ,
mindenki hivatalos aki a kimenekítési listán szerepel ;)"
Megjelenés bőrönddel és topsecret anyagokkal,
piát nem kell hozni, mert megisszuk a 22000 liter sört amit a németek hoztak.

A parti kellékeit vagy 20db C17-tel odavittem volna amik ott le is parkoltak volna.
Majd éjfél után, amikor már kezd pangania buli hangulat, szépen elkezdtem volna megtömni emberekkel a gépeket
és uzsgyi a legközelebbi baráti támaszpont, majd vissza amíg el nem hoztunk mindenkit.
A végén kiraktam volna egy táblát amin az a felirat van, hogy
"Az utolsó ember kapcsolja le a villanyt" :D
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 029
113
A tálibok átnézték a gazdaságot 1 nap alatt és bölcsen leállítottak lenagyobb partnerükkel és befektetőjükkel, Indiával az export importot.
Most vagy ennyire ostobák, vagy ez üzenet Kina felől, hogy nincs kereskedelem az ellenséggel.
.
.
Indiának viszont nyilván nem a koldusszegény és zavaros Afganisztán a fő partnere, nagy csapást ezzel azért nem mértek Indiára. Az export leállitása meg külön vicces döntés, kábitószeren kivül talán nincs is eladható termékük semmi. Mit exportálnak ezek a drogon kivül? Kecskeszart?? :)
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
.
.
Indiának viszont nyilván nem a koldusszegény és zavaros Afganisztán a fő partnere, nagy csapást ezzel azért nem mértek Indiára. Az export leállitása meg külön vicces döntés, kábitószeren kivül talán nincs is eladható termékük semmi. Mit exportálnak ezek a drogon kivül? Kecskeszart?? :)
Sok rosszat hall az ember, de ennyire nem kell lenézni senkit.
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Szóval van egy terv ami alapján megy minden, és ezt nem a tálibok írták. Én ezt állítom.
Akkor már ketten vagyunk, ezért is gondolom, hogy ez amerika első igazi waterlooja.

Elgondolkodtam azon, hogy ha Trump marad, szerintem nem merték volna ezt meghúzni, mert annyira ad-hoc döntései voltak, simán osztott volna embargót, atomot, már kötelező sorozás indult volna otthon kb., lehet Iránt simán megtámadná, csak hogy megmutassa az ő farka a nagyobb.
Biden elég langyos, ráadásul ahogy látszik már nincs képben, igy megjátszották az előre elkészített műveletet és Kina jelezte egyben, hogy már annyira erős, hogy billegő Ázsia az ő vadászterülete. Még az is lehet, hogy most esett le a kétforint és ezért üzengetnek az amcsik, mert már visszamennének a blama miatt és ezért fogják rövidpórázra a tálibokat.

Nemrég beszéltem egy kínai üzletemberrel, aki szerencsére nagyon nem bírja a pálinkát, de udvariasságból annyit iszik amennyit a másik.
Megeredt a nyelve, beszéltünk területi kérdésekről, nem Afganisztánról sajnos, hanem orosz-kínai viszonylatban. Azt mondta, hogy igen most együtt működünk, de várjuk a lehetőséget és lehet, hogy csak 80 év múlva jön el, de eljön és akkor tudjuk mit kell tennünk, tudjuk mi a miénk.
Valahogy mások, türelmesek, azt mondják amit hallani akarsz, szaporodnak, gyűjtögetnek és várják az alkalmat.
Nem tűnnek annak, de rohadt veszélyesek. Szerencsére velünk semmi bajuk, egyenlőre, sőt még valami szocialista szimpátia is van felénk ahogy éreztem, bár lehet azt hitte ezt akarom hallani.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 029
113
Nemrég beszéltem egy kínai üzletemberrel, aki szerencsére nagyon nem bírja a pálinkát, de udvariasságból annyit iszik amennyit a másik.
.
Ez általános jelenség náluk, biológia! Az ázsiai emberek eltérő változatú enzimmel bontják az alkoholt, amitől többnyire hozzánk képest könnyen és gyorsan be tudnak rúgni. (Ezt Vietnamban saját szememmel is láttam, egy céges fogadáson sokan már a welcome drinktől nevetgéltek, az első pohárköszöntő után pedig már percig se kellett aggódni, hogy ki hogy fogja érezni magát, vagy mivel szórakoztatjuk őket, mert már az egymást ölelgető, világ legjobb barátai vagyunk fázisnál jártak... :) )
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 134
12 034
113
2922276_900.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Összeszedtem pár hírt a legutóbbiakból, esküszöm lehet látni, hogy egy egyik fél expanzív politikát folytat, a másik meg valami megmagyarázhatatlan hülyeségeket csinál:

Orosz:
Putyin felhívta Macront, hogy egyeztessenek Irán, Afgán, Ukrán, Karabah ügyben.
Megállapodtak a tálibokkal a jelenlétről illetve az állampolgáraikról.

Kína:
Hadgyakorlatot rendeltek el, Tádzsikisztán szintén(ebben oroszok is benne vannak, korábbi hírek szerint) az afgán határnál.
Megállapodtak a tálibokkal a jelenlétről illetve az állampolgáraikról.

Törökök:
Tárgyalni fogunk az új afgán kormánnyal az együttműködésről.

Tálibok:
Előző kommentemben szereplő hír szerint, a fegyverletételről tárgyalnak a maradékokkal.

Angolok:
Megállapodtak a tálibokkal, hogy az állampolgáriakat és a helyi segítőiket átengedik az ellenőrző pontokon.


_______________
USA:
A State Dept tengerentúli testülete kijelentette: A járatok nem ingyenesek, és az utasoknak kötelesek aláírni egy kölcsönszerződést, és aki nem fizet, annak nuku amerikai útlevél a hitel visszafizetéséig. Ennek az ára 2000 vagy több dódó/fő.

Pentagon:
Nem tervezzük bővíteni a katonai jelenlétet a Kabuli reptéren. 6 órája nyilatkozták! Itt a video az előző lapon a visszainduló katonákról.

most csak 1 órás a hír:
A legutóbbi amerikai c17-es félig megtöltve szállt fel Kabulban.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and honved

nagyteso

Member
2019. június 6.
32
48
18
Volt már?

"A cseh mentőakció Afganisztánban már befejeződött, jelentette ki Andrej Babis kormányfő csütörtökön Prágában.
Babis elmondása szerint a cseh hadsereg különrepülőgépe három alkalommal fordult meg Kabulban, és hazavitte az összes cseh diplomatát, családtagjaikat, a cseh katonákat és a csehekkel együttműködő afgánokat a családtagjaikkal együtt."

Nem is az hogy miért nem mentek már rég haza, hanem ehhez a pár emberhez (afgán segítőket beleszámolva) miféle különgépnek kellett 3 fordulós mentés? Ancsát küldtek oda? Reméljük az üzbégek engedték újratankolni mindet.
 

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
807
2 353
93
flightradar
van forgalom

Boeing E-3C Sentry
1

Boeing C-17A Globemaster III
1 ; 2 ; 3 ; 4

Airbus A400M-180
1

Boeing KC-135R Stratotanker
1 ; 2

McDonnell Douglas KC-10A Extender
1

Lockheed Martin MC-130J Commando II
1

Lockheed C-130J Hercules
1
 

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
807
2 353
93
flightradar
van forgalom

Boeing E-3C Sentry
1

Boeing C-17A Globemaster III
1 ; 2 ; 3 ; 4

Airbus A400M-180
1

Boeing KC-135R Stratotanker
1 ; 2

McDonnell Douglas KC-10A Extender
1

Lockheed Martin MC-130J Commando II
1

Lockheed C-130J Hercules
1
Flightradar
Múltkor néztem akkor a tankerek egy idő után kikapcsolták a nyomkövetést és eltüntek a térképről,
most meg KC-10-nél látni hogy Kabul mellett tankolt fel valamit/ket, érdekes.

kc.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 070
73 583
113
A németek napi szinten adnak jelentést a tevékenységükről...

Zahlen zur Evakuierung
8 abgeschlossene Flüge
1.131 Evakuierte
Aus 17 Nationen


7 gépük van most a térségben.

"Um 20.02 Uhr MESZ ist ein A400M der Bundeswehr mit über 150 Personen an Bord in der usbekischen Hauptstadt Taschkent gelandet. Heute wurden bereits mehr als 380 und insgesamt über 1.280 Menschen aus Afghanistan evakuiert. "
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Flightradar
Múltkor néztem akkor a tankerek egy idő után kikapcsolták a nyomkövetést és eltüntek a térképről,
most meg KC-10-nél látni hogy Kabul mellett tankolt fel valamit/ket, érdekes.

kc.jpg
hm.... érdekes hely felett körözgetett... próbálják menteni a menthetőt és destabilizálni amit lehet?
 

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
807
2 353
93
Flightradar
Múltkor néztem akkor a tankerek egy idő után kikapcsolták a nyomkövetést és eltüntek a térképről,
most meg KC-10-nél látni hogy Kabul mellett tankolt fel valamit/ket, érdekes.

kc.jpg
Flightradar
Boeing C17A Globemaster III
5
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://politic.karpat.in.ua/?p=28649&lang=hu
"Az EU megnevezte a tálibokkal való együttműködés feltételeit
Az Európai Unió, miután a tálibok elfoglalták az országot, csak bizonyos feltételek mellett folytatja az együttműködést az afgán hatóságokkal. A radikális mozgalom köteles tiszteletben tartani a helyi lakosok alapvető jogait, számolt be az RBK-Ukrajini a Reutersre hivatkozva.
Az Európai Unió alapfeltételei az afganisztáni radikális mozgalmat illetően az alábbiak:
  • az afgánok jogainak tiszteletben tartása, beleértve a nőket, a fiatalokat és a kisebbségekhez tartozó személyeket;
  • a nemzetközi kötelezettségek betartása;
  • a korrupció elleni küzdelem az országban;
  • az ország területének terrorista szervezetek általi kihasználásának megakadályozása.
Josep Borrell, az európai diplomácia vezetője elmondása szerint az EU az ország egyre romló humanitárius helyzete miatt továbbra is segítséget nyújt az afgán népnek.
„Az EU támogatni fogja Afganisztán szomszéd országait abban is, hogy leküzdjék azokat a negatív hatásokat, amelyek a növekvő menekült- és migránsáramlástól várhatóak” – tette hozzá Borrell."



Teljesen el vannak varázsolva...
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
http://politic.karpat.in.ua/?p=28649&lang=hu
"Az EU megnevezte a tálibokkal való együttműködés feltételeit
Az Európai Unió, miután a tálibok elfoglalták az országot, csak bizonyos feltételek mellett folytatja az együttműködést az afgán hatóságokkal. A radikális mozgalom köteles tiszteletben tartani a helyi lakosok alapvető jogait, számolt be az RBK-Ukrajini a Reutersre hivatkozva.
Az Európai Unió alapfeltételei az afganisztáni radikális mozgalmat illetően az alábbiak:
  • az afgánok jogainak tiszteletben tartása, beleértve a nőket, a fiatalokat és a kisebbségekhez tartozó személyeket;
  • a nemzetközi kötelezettségek betartása;
  • a korrupció elleni küzdelem az országban;
  • az ország területének terrorista szervezetek általi kihasználásának megakadályozása.
Josep Borrell, az európai diplomácia vezetője elmondása szerint az EU az ország egyre romló humanitárius helyzete miatt továbbra is segítséget nyújt az afgán népnek.
„Az EU támogatni fogja Afganisztán szomszéd országait abban is, hogy leküzdjék azokat a negatív hatásokat, amelyek a növekvő menekült- és migránsáramlástól várhatóak” – tette hozzá Borrell."



Teljesen el vannak varázsolva...
Na jó, azt hiszem eljött az ideje, hogy elmenjek aludni.
Talibán rosszul lesz, hogy nem tárgyalhat a nagyívű Josef Borrellel.
A szomszéd országok, akik ezt nagyából kisakkozták meg köszönik szépen, hogy még jutalmat is kapnak.
Hiába na, ez az Unió olyan brutáll, hogy most aztán jól megtámogatja mondjuk pl. Kinát, vagy Iránt, de közben kommunista meg szankció.

Jogok? korrupció? terrorizmus? Istenem segits. óóó

Én álmodom, vagy ez valami horror kabaré?

Eszem megáll, hogy az EU külügyi biztosa ezt hozta össze ezen a héten.
Még két ilyen nyilatkozat és elkezdek én is jihádozni.
:hadonaszos: :hadonaszos: :hadonaszos: :hadonaszos: :hadonaszos:
 
T

Törölt tag 008

Guest
http://politic.karpat.in.ua/?p=28649&lang=hu
"Az EU megnevezte a tálibokkal való együttműködés feltételeit
Az Európai Unió, miután a tálibok elfoglalták az országot, csak bizonyos feltételek mellett folytatja az együttműködést az afgán hatóságokkal. A radikális mozgalom köteles tiszteletben tartani a helyi lakosok alapvető jogait, számolt be az RBK-Ukrajini a Reutersre hivatkozva.
Az Európai Unió alapfeltételei az afganisztáni radikális mozgalmat illetően az alábbiak:
  • az afgánok jogainak tiszteletben tartása, beleértve a nőket, a fiatalokat és a kisebbségekhez tartozó személyeket;
  • a nemzetközi kötelezettségek betartása;
  • a korrupció elleni küzdelem az országban;
  • az ország területének terrorista szervezetek általi kihasználásának megakadályozása.
Josep Borrell, az európai diplomácia vezetője elmondása szerint az EU az ország egyre romló humanitárius helyzete miatt továbbra is segítséget nyújt az afgán népnek.
„Az EU támogatni fogja Afganisztán szomszéd országait abban is, hogy leküzdjék azokat a negatív hatásokat, amelyek a növekvő menekült- és migránsáramlástól várhatóak” – tette hozzá Borrell."



Teljesen el vannak varázsolva...
Hogy egy klasszikust idézzek:
" kapnak pénzt ezé? "
Ezek a cseh2-t nézik, valaki kapcsoljon már át nekik. Lol.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Pentagon:
Nem tervezzük bővíteni a katonai jelenlétet a Kabuli reptéren. 6 órája nyilatkozták! Itt a video az előző lapon a visszainduló katonákról.
Lehet hogy váltani kell a bandát a Kabuli reptéren, mert pszichikailag kifáradtak ? Nehogy bekattanjon valamelyik és baj legyen ? Ilyen háborús állapotokban meg ilyen terhelésnél ennyi időn át előfordulhat simán. A kérdések: váltás lesz vagy nem ? Növelik a létszámot vagy nem ?

Egy ilyen terhelés után 10 - 14 nap full szabad pihenő egy támaszponton full kimenőkkel vagy otthon 10 nap (család) az tud pihentetni