1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 14..

 1. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Majd 8 éve volt...
   
  Nemerson likes this.
 2. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Trump: 'Russia used to be the Soviet Union. Afghanistan made it Russia.'
   
 3. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Egy picit hosszabb változat. Talán amellett érvelne Trump, hogy hagyni kellene, hogy a helyiek egymással harcoljanak, és ne legyen jelen Afganisztánban az USA?

  (Innen már csak egy lépés, hogy ha az USSR jól tette, hogy harcolt Afganisztánban, akkor kellene egy USSR, amely most is harcolna ott, és akkor az USA kivonulhatna. Más kérdés persze, hogy akkoriban éppen az USA hergelte az afgánokat a SZU ellen, tehát ez most amolyan visszacsinálása lenne a dolgoknak ezek szerint.)  Trump Afganisztánból is kivonná az amerikai katonákat
  https://24.hu/kulfold/2018/12/21/trump-afganisztanbol-is-kivonna-az-amerikai-katonakat/
   
 4. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

 5. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Látjátok, így engedi át az USA Szíria után Afganisztánt is az oroszoknak, hogy Kínára összpontosíthasson.
   
 6. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  SZOVJET MESÉK SZÓSZÓLÓJA (TRUMPIZMUSOK)Afganisztán, Belarusz és Montenegró, az amerikai elnök elmondása szerint
  Purger Tibor | 2019. január 6. 7:56 | Külpolitika, Nagyvilág (jegyzet)

  https://szabadmagyarszo.com/2019/01/06/szovjet-mesek-szoszoloja-trumpizmusok/

  "Őszinteségi rohamában vagy dilettáns világértelmezése következtében Donald Trump a héten is „szovjet szajkót” játszott. Méghozzá azon a „kabinetülésen”, amelyen másfél órát fecsegett a kamerák előtt, miután meghallgatta minisztereinek egyenkénti hódolatát. Miközben nyolcszázezer alkalazottja nem dolgozik vagy nem kap fizetést.

  Sikereinek sorolásas közepette Trump egy pillanatban Afganisztánra terelte a szót (ahonnan elrendelte az 50 százalékos kivonulást, miután Putyin sajtóértekezleten felszólította erre) és a következő „történelmi leckét” adta elő (a nyelvi esetlenségek nem a fordítást, hanem az amerikai elnököt „dicsérik”):

  „Oroszország korábban a Szovjetunió volt. Afganisztán tette Oroszországgá, mert csődbe jutottak az ottani harcok miatt. Oroszország azért volt Afganisztánban, mert onnan mentek terroristák Oroszországba. Igazuk volt, hogy ott voltak. A baj csak az, hogy kemény harc volt. Szó szerint csődbe mentek tőle. Így hát visszamentek arra, hogy ismét Oroszországnak hívják őket, nem pedig Szovjetuniónak. Mindaz a sok hely, amiről mostanában hallani, Afganisztán miatt nem Oroszország része többé.” (A nyolc mondat közül hét ostoba vagy hamis, csak az ötödik igaz – a „kemény harc”.)

  Megszoktuk már, hogy Trumpnak fogalma sincs a világ dolgairól – ez a csütörtöki eset ahhoz nem szükséges bizonyíték. Ami miatt mégis figyelemreméltó, az az, hogy az orosz parlament éppen most készíti elő az afganisztáni szovjet háború törvényes revízióját. (Mint ismeretes, Oroszország – meg az ottani illiberális rezsimet példának állító bizonyos kelet-európai államok – „történelme bizonytalan”, hiszen minden rezsim megkísérli újraírni azt.) A Duma már elfogadta a tervezetet, amelyet – micsoda meglepetés! – Putyin Egyesült Oroszország Pártja meg az Orosz Kommunista Párt nyújtott be közösen a szovjet múlt „tiszteletére”.

  Vagyis Trump azt a tézist tolta miniszterei meg a kamerák elé, amelyet a világ egyetlen pontján tartanak fontosnak: a Kremlben.

  Ez csigázta fel a vizsgálódásra és kutatásra hajlamos amerikai újágírók érdeklődését, akik pillanatok alatt előkotorták, hogy ez nem az első ilyen eset."
   
 7. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Trump szükségállapotot rendelhet el
  Nem hajlandó kompromisszumra a demokratákkal az amerikai-mexikói határon építendő fal ügyében Donald Trump amerikai elnök, aki vasárnap a Fehér Házból Camp Davidbe indulva beszélt erről újságíróknak.

  Fel kell építenünk a falat, ez a biztonságról szól, országunk biztonságáról"

  - fogalmazott. Hozzátette: nincs más választás, "ezt a csatát meg kell nyerni".

  Az elnök kifejtette, hogy szerinte a demokraták "megállapodást akarnak". Megismételte: a részleges kormányzati leállás véget érhet holnap is, és eltarthat nagyon sokáig". Mint mondta, ez a demokratáktól függ.

  Megismételte azt a pénteken a kongresszusi vezetőkkel tartott megbeszélése után hangoztatott álláspontját, miszerint szükségállapotot is elrendelhet a déli határ mentén. Vasárnapi állásfoglalása szerint ez akár napokon belül is megtörténhet. Az amerikai törvények értelmében a szükségállapot elrendelése a határ teljes lezárására és katonai jellegű építkezésre is feljogosítja az elnököt.

  Donald Trump ismét leszögezte ugyanakkor: elfogadhatónak tart "acélból készülő" falat is.

  [​IMG]

  A demokratáknak nem fontos a biztonság, inkább beengednék a migránsokat.
  Ugyancsak a részleges kormányzati leállás elhúzódását jósolta az NBC televízió szokásos vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában Mick Mulvaney, a Fehér Ház ügyvezető kabinetfőnöke is. Mulvaney ugyanakkor azt mondta: az acélból készülő határfal lehetőséget kínálna a demokratáknak arra, hogy ne szegjék meg ígéretüket és megszavazhassák a szükséges költségvetést anélkül, hogy elfogadnák konkrét fal építését. A demokraták mindeddig elutasították ezt a lehetőséget.

  Mick Mulvaney nyilatkozott a CNN hírtelevízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorának is. Elmondta: szombaton ő és a munkatársai egyeztettek a kongresszus demokrata párti politikusaival, de a megbeszélések elakadtak.

  Mi 5.6 milliárd dollárt kérünk. Ők nulla dollárt ajánlanak"

  - fogalmazott.

  [​IMG]

  Fotó: AFP
  Mike Pence alelnök vasárnap délután folytatta az egyeztetéseket a kongresszus demokrata párti és republikánus vezető politikusaival a kormányzati leállás feloldásáról.

  Az amerikai kormányzat december 22-én állt le részlegesen: vagyis egyes kormányzati hivatalok és ügynökségek nem dolgoznak, alkalmazottaikat szabadságra küldték, vagy fizetés nélkül kell dolgozniuk. A demokrata többségű képviselőház ugyanis csak olyan költségvetést szavazott meg a kormányzat működéséhez, amely nem tartalmazta az amerikai-mexikói határon építendő falhoz az elnök által kért 5.6 milliárd dollárt. A költségvetési tervezetet a szenátus már nem is tárgyalta meg, tekintettel arra, hogy az elnök vétót helyezett kilátásba.
  https://888.hu/article-trump-szuksegallapotot-rendelhet-el
   
 8. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Szerintem viszont nem az USSR-t akarja Ő vissza, csupán elmondta hogy a terroristák ellen harcoltak már akkor is pont úgy ahogy ŐK, meg azt is kidomborította, hogy olyan kurva sokba került, hogy csődbe is ment szó szerint benne a SZU!

  Intő példa az USA számára.

  Ez teljesen jó retorika a részéről, mivel a hivatalos amerikai republikánus verzió szerint terroristák ellen küzdenek ott, de Trump egyre jobban szabadulna már onnan is, meg Szíriából szintén, csak elég erős az ellenállás még párton belül is ez ügyben, ahogy a teljes politikia ellenzék, a hadiipari lobby, a vezérkar szintén nagyon nem szeretné a kivonulást sehonnan.
  Viszont azt azért lehet tudni, hogy az USA gazdasága nagyon el van adósodva.

  Ez arra jó, hogy a saját kivonulás párti álláspontját erősítse vele.
   
  tindalos, fip7 and zeal like this.
 9. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Világos, de ugyanakkor Trump azt is mondta, hogy ott vannak az oroszok, ott van India, ott van Pakisztán, vonuljanak ők be Afganisztánba az USA helyett ("Russia should be fighting").
  Namármost, ha az oroszok bevonulnak Afganisztánba, akkor bevonulnak a volt posztszovjet Közép-Ázsiába is, vagyis visszaáll a SZU.
   
 10. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Ezt pedig azért akarja Trump, mert úgy akar az USA kivonulni Afganisztánból, hogy a helyére ne Kína vonuljon be. Akkor viszont az oroszoknak (és esetleg Indiának) be kell oda vonulnia.
   
 11. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Szerintem ebben nincs igazad, mivel az USA is ott van jó ideje, mégsem szállta meg hozzá Közép-Ázsiát. Pont ugyan úgy oda tudnának menni az oroszok is, ahogy az amik, anélkül hogy vissza kéne állítaniuk a SZU-t hozzá.  Trumpnak ez főnyeremény lenne! A költséges és szerintem mondjuk ki az amik szemszögéből nézve BUKTA afgán kalandból ŐK a lehetséges legkisebb arcvesztés mellett szabadulnának már, én úgy érzem, csak a legnagyobb gond az ugye pontosan az amit TE is nagyon helyesen írsz, hogy akkor Pakisztán és rajta keresztül Kína nyomul be a térségbe. Az USA-nak sokkal jobb lenne ha úgy tudna kivonulni minden neki sokba kerülő és BUKTA kalandból, hogy az ott kialakuló vákumba az oroszok vonulnának be(és ők lassulnának tovább gazdasági fejlődésben a rengeteg költség miatt), s nem az a Kína, aki BÍRNI fogja gazdaságilag is a gyarmatosítást, meg reálisan sokkal nagyobb gazdasági kihívó, aki tud is majd katonai vonalon túl is előnyt kovácsolni ebből.

  Ebben csak az hibádzik, hogy Putyin nem olyan hülye, mint azt Trump szeretné, és marhára nem fog belemenni egy második Afganisztánba, ami kicsontozta a SZU-t, és úgy tűnik az USA gazdasága is megérzi.
   
  tonyo likes this.
 12. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Lehet, de figyelj Trump beszédére jobban. Russia should be fighting. They were right to be there. Russia used to be the Soviet Union. (Russia = Soviet Union)
  Miért mondja ezt? Mert a tábornokai szkeptikusak, hogy Oo. képes-e oda bevonulni (hiszen Oo. gyenge).
  Erre mondja Trump, hogy (képes), mert Russia used to be the Soviet Union, azaz Russia nem csak egy kis Russia-cska, hanem Russia = Soviet Union. Most is. Csak kicsiben. Mert elvesztette a területeit Afganisztán miatt. Mondja Trump.
  Tehát ahhoz, hogy Oo. bevonuljon Afganisztánba, ezt a "Soviet Union"-ságát kellene hogy gyakorolja. Nagyban.
  Egy ilyen Trump beszéd után ha Oo. bevonul Közép-Ázsiába, akkor most már az USA nem ítélheti el Oo.-t (sőt támogatniuk is kell), mivel épp ők bátorították őket, hogy vonuljanak be Afganisztánba. Az oroszok most már mondhatják, hogy a Közép-Ázsiába való bevonulásuk Afganisztán miatt kell.
  Trump-nak meg ezután már muszáj ezt jóváhagynia, hiszen épp most legitimálta a SZU korábbi ilyen lépését (jól tették, joguk volt hozzá).


  Bizony.

  "Ebben csak az hibádzik, hogy Putyin nem olyan hülye, mint azt Trump szeretné, és marhára nem fog belemenni egy második Afganisztánba, ami kicsontozta a SZU-t, és úgy tűnik az USA gazdasága is megérzi."

  Ez azért nem igaz, mert Afganisztán épp azért volt akkora bukta a SZU-nak, mert az USA támogatta az afgánokat. Most viszont Trump kinyilvánította, hogy a SZU-nak volt igaza (ergo az USA rosszul tette, hogy támogatta az afgánokat). Magyarán, most nem fogja őket támogatni az oroszok ellen.

  Ráadásul ez most nem is Afganisztánról szól, hanem Közép-Ázsiáról. Az oroszok Közép-Ázsiába fognak ezután bevonulni, nem Afganisztánba.
  Trump beszédének ott van jelentősége, hogy ezek után az USA nem ítélheti el, ha az oroszok bevonulnak Közép-Ázsiába, hiszen Russia used to be the Soviet Union és területeiket csak azért veszítették el, mert Afganisztán.
  És joguk volt bevonulni Afganisztánba, akkor most is joguk van. De ha ehhez az kell, hogy Közép-Ázsiába is bevonuljanak, akkor az USA ezt már nem helytelenítheti.
   
 13. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Most sem bír velük az USA sem. Az az ország azzal a domborzattal, fanatikus ellenálló mudzsahedinnel nem főnyeremény senkinek. Az amik is dobálnák már mint a forró krumplit, nekem úgy tűnik, csak ne Kína jöjjön, akinek van annyi esze/nincs semmi gátlása, hogy megszállás helyett lazán megvennék őket kilóra. Ezt az USA otthon nem tudná eladni, hogy megegyeztek 911 felelőseivel.
   
 14. GalagonyaHun

  GalagonyaHun New Member

  Sziasztok! Afganisztán mièrt is fontos az usának? A válasz itt:http://gyartastrend.hu/muveltmernok/cikk/meses_kincseik_vannak__megis_szegenyek
   
  szegcsab likes this.
 15. Python

  Python Well-Known Member

 16. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

 17. Serathis

  Serathis Well-Known Member

  Akkor most nem kérték ki?
   
 18. Python

  Python Well-Known Member

 19. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Chris-ék tök jól levezetik miért érné meg gazdaságilag a fal.
   
 20. Python

  Python Well-Known Member

Ezen oldal megosztása