1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 14..

 1. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Hát izé, attól hogy valakinek bejönnek az ázsiai nők, még utálhatja a futókat. :D
   
 2. Python

  Python Well-Known Member

  A 46 éves George Floydot egy elfajuló igazoltatás során gyakorlatilag megfojtotta a majdnem 9 percen át a nyakán térdelő Derek Chauvin rendőr. Az esetről készült videó kikerülése után egész amerikában hatalmas tüntetések kezdődtek, amelyek sok esetben eldurvultak. A rendőrség határozott fellépése sokszor csak olaj volt a tűzre, végül majdnem két tucat államban kérték a Nemzeti Gárda segítségét a rend visszaállításához.
  Katonák lepték el az amerikai nagyvárosokat, de hogy jutottunk ide?

  Az Egyesült Államok törvényei a rendfenntartást alapvetően állami (tehát nem szövetségi) hatáskörbe sorolják, de Trump hivatkozhat egy ősi jogszabályra, az 1807-es Zendülési törvényre (Insurection Act – a hatályos törvényszöveg a Szövetségi Törvénykönyv 10. fejezetének 251-255.paragragusa), amely bizonyos körülmények között valóban lehetőséget ad a haderő honi bevetésére, rendfenntartási feladatra. Ez nem is volna precedens nélküli, a jogszabályt a 19. században az amerikai indiánok elleni háborúkban, később a munkásmozgalom leverésére is alkalmazták, a hatvanas években pedig ez alapján vették át John F. Kennedy, majd utódja, Lynon B. Johnson elnökök a déli államokban a helyi Nemzeti Gárdák feletti ellenőrzést, hogy érvényt szerezzenek a szövetségi deszegregációs (a feketék elkülönítését megtiltó) törvényeknek, amelyek végrehajtását ezekben az államokban megtagadták.
  Miley vezérkari főnök a Times beszámolója szerint pár órával a washingtoni templom felkeresése előtt William Barr igazságügyi miniszterrel együtt arról győzködte Donald Trumpot, hogy ne nyúljon még a Zendülési törvényhez, ne küldjön a kormányzók akarata ellenére amerikai katonákat a tüntetések leverésére. Azt viszont nem tudták megakadályozni, hogy Washingtonban, ahol nincs kormányzó, aki ellenállhatna neki, ne rendelje el csapatok bevetését. Nem sokkal később, mikor a katonák segítségével megtisztították a terepet a tüntetőktől, védelmi minisztere, Mark Esper már „csatateret” emlegetett a nyilatkozatában. Erre már egy másik volt vezérkari főnök, Martin Dempsey is felkapta a fejét. „Amerika nem csatatér. Polgártársaink nem az ellenség” – írta. Esper szófordulatán a Különleges Erők egykori főparancsnoka, Tony Thomas tábornok is fennakadt. „Amerika csatatere??? Na ilyet soha nem kéne hallania az amerikaiaknak, hacsak nem rohant le minket az ellenség, vagy omlott össze az alkotmányos rend, mert polgárháború van” – írta.
  Csak Donald Trump józan eszén múlik, hogy ráküldi-e a hadsereget a tüntetőkre

  Eddig csak a Derek Chauvin elleni vád volt ismert, de úgy tűnik, hogy amellett, hogy azt gondatlanságból elkövetett emberölésről gyilkosságra súlyosbítják, további három rendőr ellen is eljárást indítanak. Chauvin volt az a rendőr, aki Floyd nyakára térdepelt és feltehetően a halálát okozta, ellene mostantól gyilkosság a vád, három társát (Tou Thao, J. Alexander Kueng és Thomas Lane) pedig bűnrészességgel és bűnsegédlettel vádolják majd meg, magyar idő szerint várhatóan ma éjjel.
  Minnesota államügyésze négy rendőrt vádol meg George Floyd meggyilkolása miatt

  Donald Trump elnök szerda reggel betelefonált a konzervatív Fox Radio egyik műsorába, Brian Kilmeade műsorvezetőhöz, mert úgy érezte, tisztáznia kell azokat a híreket, pontosabban valóságtartalmukat, miszerint pénteken este, amikor a Fehér Ház előtt tüntetés folyt, őt a Titkosszolgálat emberei egy földalatti bunkerbe vitték. A jelentések szerint Trump egy órát töltött a bunkerben felesége, Melania, és legifjabb fia, Barron társaságában. Az elnök, írja a Slate.com, előszeretettel tetszeleg a kemény legény szerepében, aminek egy ilyen meneküléses-bujkálós történet alaposan ellentmond, így nem csoda, hogy igyekezett kiköszörülni a csorbát, és valamiért erre a legalkalmasabbnak a rádióműsor tűnt. A telefonbeszélgetés során Trump kijelentette, hogy a nem igaz, hogy a tüntetés alatt, annak hatására járt volna a bunkerben, ezzel szemben napközben valóban járt lent, ellenőrizni.
  Trump: "Nem elbújni mentem a bunkerbe, ellenőrizni"
   
  haubagoi likes this.
 3. Python

  Python Well-Known Member

 4. Python

  Python Well-Known Member

  Szerdán az amerikai közlekedési minisztérium bejelentette, hogy június 16-tól megtiltják a kínai utasszállító repülőgépek berepülését az ország légterébe. A rendelet szövege szerint a lépést az indokolja, hogy az amerikai fél szerint Kína megakadályozta amerikai repülőgépek visszatérését az országba, azok után, hogy felfüggesztették a légiforgalmat a koronavírus járvány terjedése miatt. A minisztérium szerint Kína megszegte a két ország közti polgári légi közlekedésről szóló megállapodást, amit a két ország még 1980-ban kötött meg.
  Megtiltja kínai utasszállítók berepülését az Egyesült Államok
   
  tindalos, milagro and jurgenbauer like this.
 5. KoviUbi

  KoviUbi Well-Known Member

  Az úgy volt, hogy a másik visszaütött....
   
  svajcibeka and zsolti like this.
 6. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Sikerült Londonba exportálni a balhét, de Stockholmban és Párizsban is tömegtüntetés volt a csürhe mellett. Ez már rosszabb mint a Covid-19.
   
  tindalos, b4l4g3, svajcibeka and 2 others like this.
 7. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  Csak Donald Trump józan eszén múlik, hogy ráküldi-e a hadsereget a tüntetőkre
  Késő. Már ráküldték a kormányzók, Washingtonban pedig az elnök intézkedett, pár debil még kitart és nem veti be a gárdát.

  Katonák lepték el az amerikai nagyvárosokat, de hogy jutottunk ide?

  Válasz: Az index, 444, hvg amerikai megfelelői túl tolták a kocsmát.
   
 8. megazez

  megazez Well-Known Member

  Hirtelen, hogy eltűnt, pedig állítólag nagyon fertőz aztán ezrek vannak az utcán.... Most akkor megint megugranak a számok és a halottak vagy legyőzték a vírust?
   
  borisz and b4l4g3 like this.
 9. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  De elvette. Tudod, minden este ua nő. :)
   
 10. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  A teljesség igénye nélkül.
  Alapvetően ez azt jelentheti, hogy Trump be akarja fagyasztani a kereskedelmet, áru és személy mozgást... És ez az USA "logikája" alapján azt is jelenti majd, hogy vélhetően meg akarja tiltani majd az egész világnak az áruk és személyek mozgását Kínába/Kínából. Ez totális gazdasági blokád lenne.
  Ugyanakkor hasonlóval próbálkozott már többször Oroszország felé is Koreára és Iránra hivatkozva is. Gyakorlatilag be akarta fagyasztani Vlagyivosztok mozgását. Ugyanakkor Ukrajna gyakorlatilag lezárta a kapcsolatait és mozgása nagy részét Oroszország felé/felől- ami azt is jelenti, hogy Európa számára Oroszország mára a nem "kalandos" úton, gyakorlatilag csak Lengyelországon keresztül érhető el.

  Logikusan a teljes Kínai mozgás megtiltásának USA gazdasági életbevágó szükségszerűségén túl (lévén Kína gazdasága szinte érintetlen, az USA-é romokban, így nyilvánvalóan Kína nem csak meg tudja tartani eddigi piaci pozícióit, de az USA mindenféle gyengesége miatt kialakult/kitágult piaci résekbe különösebb gond nélkül be tudna vonulni) most nem csak Európát, de Ázsiát és Különösképpen Indiát, Pakisztánt próbálná magához láncolni.

  Ez így viszont kétségbeesett kapkodás. Pakisztán, és főleg India mégis miért akarná magát és főleg India a gyártási kapacitását és piacait átadni az USA-nak? (Vietnámot még valamennyire csak csak érteném, meg a többi , valamekkora Kínai lakossággal rendelkező térségbeli országot - de pl a közelben lévő Fülöp- Szigetek mégis hogyan nyerne többet, mint amit elveszít? ) Az USA egyszerűen túl messze van Ázsiának, de még az USA-nak is.
  A szinte pénztelen Afrika meg lemondana a sok esetben egyetlen esély Kínáról (néhány esetben még a második esély is előbb Oroszország, mint az EU, meg a még csak azután jövő USA)

  Mintha az USA néhány nap alatt át akarná szuszakolni a legtöbb, még fiókok mélyén levő terveit. Mintha nem lenne holnap. Legalábbis lehetőségük.

  Mindezeken túl, ha ez teljesen reménytelenül véletlenül még sikerülne is/ összejönne (kizárt) Kína azonnal megpróbálna összezárni Oroszországgal , és aztán meg Irán velük. Így az USA azonnal összehozná azt az Orosz - Kínai katonai szövetséget (ráadásul Iránnal együtt egy hármas katonai alapszövetséget) amit hoszú évek, évtizedek óta próbál mindent bevetve megakadályozni.

  Persze, ezzel azonnal létre is hozná azt a gonosz nagy ellenfelet, melyet természetesen csak az USA vezetésével lehetne megfékezni...
   
  bejczi, svajcibeka and haubagoi like this.
 11. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  SilvioD likes this.
 12. Python

  Python Well-Known Member

  Erre ezt tudom mondani:

  WASHINGTON (AP) — Active-duty troops brought in to help if needed with the civil unrest in the nation’s capitol are beginning to return to their home base, after two days of more peaceful demonstrations in Washington, D.C., senior defense officials told The Associated Press on Wednesday. The officials said that about 200 soldiers with the 82nd Airborne’s immediate response force will be the first to leave on Wednesday, returning to their base at Fort Bragg, North Carolina. The remainder of the active-duty troops, who have all been kept at military bases outside the city in northern Virginia and Maryland, will also get pulled home in the coming days if conditions allow, said the officials, who spoke on condition of anonymity to discuss imminent troop movements. The active-duty troops were available, but were not used in response to the protests. The departure of the troops comes as Defense Secretary Mark Esper told reporters Wednesday that current conditions do not warrant using military forces for law enforcement in containing the protests. President Donald Trump has in recent days talked about using the military to quell violent protests in U.S. cities.
  Active-duty troops deployed to DC region start to leave
   
 13. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  svajcibeka and jurgenbauer like this.
 14. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Na hova fog ez kifutni?

  Kirobbantják a WW3-at?

  Vagy megpróbálnak betámadni egy kis halat?

  Ezt a szellemet már nehéz lesz visszatolni a palackba.

  Gyakorlatilag az egész amerikai pénzügyi-gazdasági-társadalmi modell megbukott.
   
  hunter85 likes this.
 15. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  400 fosztogatót még az óvadék fizetés alól is mentesített és szabadon engedett a new yorki demokrata kormányzó. Ez nem nyílt szabotázs??? Legalabb vmelyik celeb perkált volna értük zsét vagy egy filantróp alapítvány.

  Ezek után küld ki a zsarukat rendet tenni... Ott kellene kezdeni, hogy elmozdítják a kormányzót!!!!

  Kártérítést nem kapnak a 2 napos fogvatartásért???
   
  borisz, bejczi, fip7 and 4 others like this.
 16. Horizon

  Horizon Well-Known Member

  Még azért lehet neki vagy 15 év.
  Egyébként nem megbukott, hanem megbuktatták.
   
 17. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  És valószínűleg most kezdenek csak el izzani a Kínai - Orosz (és Iráni) diplomáciai, katonai... csatornák. Sojguék... egy ideig beköltöznek az irodákba.
  Tegnap írtam, hogy többek közt figyelni kell a Közép- Kelet Európai (is) USA katonai egységekre, azok mozgására (meg arra, hogy most Ukrajna mit fog/próbálna tenni). Talán nagyon udvariasan fel kellene őket kérni arra, hogy ne végezzenek semmilyen mozgást. Természetesen csak azért mert annyira tiszteljük őket. Nagyon kellene figyelni az USA térségbeli CIA, NSA... mozgására is. Egészen biztosan most nagyon elkezd az USA a diplomáciai (és ezzel párhuzamosan a nem hivatalos csatornákon keresztül történő) nyomásgyakorlást... Ezt nyilvánvalóan meg kellene akadályozni. És az nyilvánvalóan nem nagyon fog sikerülni.
  Akár megtörtént tegnap óta, akár nem, most azonnal össze kellene ülniük (titkosított vonalon) a V4 vezetőinek. És azonnal kellene egy EU szintű védelmi miniszteri konferenciahívást is végezni... Minimum.

  Vélhetően a Kínai diplomácia is azonnal meg fog élénkülni (többek közt)
   
 18. Python

  Python Well-Known Member


  Én mondtam korábban: Trump keménykedni fog, akkor baj lesz. Vagy sodródnak és jön egy polgárháború közeli állapot, vagy a republikánus elit a háttérbe tolja az elnököt és a hatalmas belső feszültséget áttranszformálják egy külső ellenség irányába, ami jelenleg 98% eséllyel Kína.

  Nézzük a tényeket: A védelmi miniszter és a vezérkari főnök kvázi ellenszegült Trump elképzeléseinek. Mark Esper be is jelentette, hogy 200 fős, a 82. Légi szállítású Hadosztályhoz tartozó katona visszatér Fort Bragg -ba, mert 2 napja nem indokolja a tüntetések intenzitása az Army jelenlétét Washington D.C. -ben, és a kivonás a tüntetések napi szondázásainak fényében folytatódik. 1300 katona marad DC mellett 30 perces készenlétben, szigorúan technikai, katonai rendészi és segítségnyújtási feladatok ellátására. A Pentagon és az egyesített vezérkar állítólag forrong Trump elképzelései miatt, a kiszivárgott információk alapján; a tiszti és a főtiszti kar többsége nem akar és nem is hajlandó amerikai területen bevetést végrehajtani, csak ha polgárháború v. külső ellenség csapatai állomásoznának amerikai területen.

  Szóval lehet, hogy 1 héten vagy 1 hónapon belül Esper már nem lesz védelmi miniszter, de nagyon úgy néz ki, hogy a fegyveres erők egy kvázi palotaforradalmat hajtottak végre. Aztán elkezdtek jönni ezek a Kínát eléggé érzékenyen érintő repülési korlátozás hírek. Kíváncsi vagyok milyen szankciók jönnek még az elkövetkező napokban Kína kapcsán. Meglátjuk, én úgy látom, hogy az általam kb. 5 napja vázolt opciók közül a megpróbálja a republikánus elit kicsatornázni a feszültségeket egy külső ellenség irányába dolog kezd realizálódni.
   
  bejczi likes this.
 19. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  De mégis hogyan akarják bevetni a hadsereget?
  Mint az ukránok Donyeckben, vagy mint Kína a mennyei béke terén?
  Vagy csak a gyalogsággal lovetnek a tömegbe, gépkarabéllyal, esetleg a Bradley 30-asával?
   
 20. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Megbukott, mert minden elemében életképtelen volt.
   
  zsolti likes this.

Ezen oldal megosztása