Egészen pontosan Dunakeszi. Ahogyan fentebb
@fishbed is írta, naponta változnak az árak, ami mondjuk picit vicces, hiszen az adott mennyiségnek fix volt a beszerzési ára. Rendelni viszont csak úgy hajlandóak, hogy az éppen aktuális árat lepengeted érte, hónapok múlva megjön a cucc, a különbözetet meg befizeted. Kérdeztem, hogy és mi van, ha közben olcsóbb lesz a cucc, erre csak hümmögés volt a válasz.
Az oka az a drágulásnak állítólag, hogy az Egyesült Államokban a Covid alatt irgalmatlanul megugrott a kereslet a faanyagra, miközben a termelés csökkent, így egy jó kis árfelhajtó hatás keletkezett, ami miatt a kereskedők a többi piacról is elkezdték átszállíttatni a faanyagot az Államokba a nagyobb haszon reményében. Emiatt aztán az egész probléma szépen továbbgyűrűzött a többi piacra is.
Szoktam nézni barkácsolós blogokat, tavaly ősszel egy amcsi fickó már panaszkodott, hogy minden faanyag ára az egekben van, de különösen az OSB tábla ára őrületesen magas. Akkor nem is gondoltam volna, hogy ilyen globális árrobbanás lesz a dologból.