Nem. A kutya nem támadott. Ha támadt volna egy ilyen kutya, ekkora lendülettel, akkor legalább 2 méterrel a célpont előtt a levegőben lett volna a torokra tartva. A kutya megfélemlített. Támadást tettetett (ugatva(!), vicsorogva szaladt a feltételezett veszélyforrás felé) majd közel érve megállt(!). Utána még az ugatást is abbahagyta és a farokjárás is azt mutatta hogy már nem érzi a szituációt veszélyesnek. Ekkor a rendőr hátralépett... Az ősi reflex, hogy távolodjunk a veszélytől. Ami már nem is létezett valójában, csak még tele volt adrenalinnal és ösztönösen cselekedett. A kutya is ösztönösen cselekedett. Még izgatott állapotban azt észlelte hogy a volt veszélyforrás távolodik tőle. Menekül! Nála is aktiválódott az ősi reflex és újra felvette az agresszív magatartást.
Ez az én véleményem. Ugyanakkor tisztában vagyok vele hogy az emberek túlnyomó többsége nem képes leolvasni ilyen szituban a kutya viselkedésében az árnyalatokat és úgy reagál mint a rendőr is tette. Megértem őket is. Az ő tapasztalatuk, tudásuk ezt a következtetést támasztja alá. Nekik szól a következő néhány mondat.
Ilyen szituációban nem mész sehova! Se előre se hátra, se oldalt. Maradsz ott ahol vagy. Az egyik kezedet a testedhez simulva felteszed a torkodhoz a másikat az ágyékod táján tartod. Nem nyújtod ki a kutya felé! A kinyujtott kéz általában a kutya feje felett van és veszélynek érezheti. Nyugodt hangon beszélsz. Bármit. Vársz. Ha próbál megkerülni mindig szembefordulsz vele. Amint abbahagyja az ugatást tudod mit teszel? Semmit. Nem te döntöd el hogy haverok lesztek-e hanem ő. Ha közelebbhajol megszagulni akkor nem mozdulsz. Utána ugatni fog még egy kicsit, hogy őszinteségre ingereljen. Nem mozdulsz! Ekkor fogja eldönteni hogy haverok lesztek-e, eltűr-e a közelében vagy továbbra is gyanus vagy neki és tovább ugat, most már vicsorgás nélkül, hogy jelezze a gazdinak hogy valami nem stimmel. A támadó kutya már nem ugat. Másra kell neki a szája.
A rendőr kisebb hibája a kinyújtott kar volt. A nagyobb a hátralépés. A legnagyobb a lövöldözés.