Sorra ürülnek ki a falvak Görögország-szerte. A gazdasági problémák évei után sok fiatal görög döntött úgy, hogy külföldre költözik, vagy késlelteti a családalapítást. A népességszám várhatóan bezuhan a következő évtizedekben, az ország nem bír a súlyos demográfiai válsággal.
...
A gazdasági válság még mindig érezteti a hatását
Görögországban hivatalosan vége a mentőcsomagok korszakának, melyet kemény megszorító intézkedések és társadalmi felháborodás jellemzett.
De a válság hatásai ma is érezhetőek. A munkanélküliségi ráta 11 százalék körül van. A fiatalok körében pedig a duplája ennek. A lakosság negyedét a szegénység fenyegeti, a jövedelemkülönbségek pedig a legnagyobbak között vannak az eurózónában.
...
Miniszteri szinten próbálják megállítani a népességfogyást Görögországban
2023-ban a görög kormány minisztert nevezett ki a demográfiai válság kezelésére. Szofia Zaharaki azt mondta, hogy jelenleg ez a legnagyobb kihívás Görögország előtt. Az új minisztérium több intézkedést hozott, adójóváírásokat, és magasabb állami támogatást az újszülöttek után. A miniszter szerint azonban a pénzügyi ösztönzőket másféle támogatással kell kiegészíteni, például megfizethető lakhatással és jó gyerekellátó rendszerrel.
...
„Szeretem Görögországot, de már sohasem megyek vissza"
Vissza Híoszba. Anasztázia étteremtulajdonos, és tisztában van a helyi közösségeket elpusztító problémákkal. 20 éve költözött a falujába, azóta a helyiek közel fele elment. Már csak négy gyerek van itt, az ő három gyereke és egy másik lány. Anasztázia így foglalta össze, hogy
milyen helyzetben vannak a falvakban maradt utolsó gyerekek:
A kivándorlás volt a megoldás Anasztázia két vendégének, Nikosznak és Mariának. Híoszon születtek, de Baltimore-ba költöztek két évvel ezelőtt. A gazdasági válság vége és a kormány családtámogatási programja ellenére úgy érzik, hogy nincs jövőjük a hazájukban.
„Nehéz volt itt, reggeltől estik dolgoztunk, és alig jöttünk ki a pénzből. Most Amerikában élünk, és jobb, mint amilyennek képzeltük. Egy jobb jövőért dolgozunk, és sokkal jobban is alakul, mint reméltük.
Szeretem Görögországot, ez a hazám. De akkor sem megyek vissza, ha megváltoznak a körülmények. Már sohasem megyek vissza" - mesélte Nikosz, felesége pedig így foglalta össze a tapasztalatait:
„Bár volt diplomám, nagyon sokáig voltam munkanélküli. Nem találtam munkát, aztán pincérnőként, pultosként kellett dolgoznom. Ezek is jó munkák, de nem ezért tanultam, és nem ilyen jövőben bírtam. Ha az ember 10-12 órát dolgozik, és nem keres elég pénzt, hogyan tud lakást venni és családot alapítani? Sehogyan."
...
"