• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 832
57 783
113
Nos, akikről beszéltem-akikre gondoltam, azok az olyan klímaváltozást magát tagadók (erre a kategóriára kár is több szót vesztegetni), vagy az olyanok, akik azt tagadják, hogy a jelenlegi klímaváltozást (jelentősen, vagy egészen) az emberi tevékenység által a légkörbe tolt többlet szén-dioxid okozza, nagy hangon különféle online felületeken, természetesen többségükben nem nagyon, hanem még kicsit sem a téma szakértőjeként, de amikor beüt egy olyan időjárási esemény, ami átlépi az ingerküszöbüket, akkor meg elkezdenek a haarpkemtrélről és hasonló faszságokról ordítani mindenhol.
Érted, akik addig tagadják, hogy az embernek köze lenne hozzá, az évi többtízmilliárd tonnányi légkörbe tolt szén-dioxiddal, de amikor "meglátják", hogy debiza itten történések vannak, akkor ez már nem számít, akkor már egyből az emberek a felelősek szerintük és jönnek az olyan baromságokkal, amik még ha léteznének is, nagyságrendileg-energetikailag sehol nincsenek az éves pártízmilliárd tonnás pluszkibocsátáshoz képest.

Okés, ez is egy vélemény.
Légyszíves magyarázd meg nekem ezt a grafikont az emberi CO2 kibocsátás elméleten keresztül:
vvrnyl2111903.jpg
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 802
25 406
113
"A fővárosban csaknem 3 fokkal megdőlt a napi melegrekord. Mostanáig Budapesten 2002-ben volt a legmelegebb június 24., akkor 35,2 fokot mértek Újpesten. Most, szintén Újpesten 38,1 fokot mértek, így ez az új fővárosi rekord.
..
Az országos csúcs ezen a napon 38,4 fok volt, amelyet 2002-ben Békéscsabán rögzítettek. Most a Bács-Kiskun megyei Fülöpházán 40 fokig emelkedett a hőmérséklet. Ezzel a júniusban mért legmagasabb hőmérséklet rekordja is megdőlt, amely mostanáig az 1935-ben Szerepen (Hajdú-Bihar megyében) regisztrált 39,9 fok volt."
"Előzetes adatok alapján Szikszón 1,2 fokot mértek, ilyen hideg ezen a napon a mérések kezdete óta nem volt. Ez 0,3 fokkal alacsonyabb a korábbi rekordnál (1930, Nyíregyháza)."
 
  • Tetszik
Reactions: Tiria and Nemerson

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 802
25 406
113
Próbáljuk megkülönböztetni az idòjárást és klimát.
Klima szempontjából a szikszói hòmérseklet nem erdekes.
De a fülöpházai 40 C° meg igen? :)
Vicc volt amúgy, de a "Sport topikba" vagy a "T72-be" mégse tehettem be.
..
Végső soron meg sok-sok-sok nap napi időjárása adja ki azt az összességet, amit klímának nevezünk! :cool:
 
T

Törölt tag 2361

Guest
csak itthagyom.

The U.S. Climate Normals collection has 10 versions: 1901-1930, 1911-1940 and so on through 1991-2020. In the image below, we’ve compared the U.S. annual average temperature during each Normals period to the 20th-century average (1901-2000). The influence of long-term global warming is obvious: The earliest map in the series has the most widespread and darkest blues, and the most recent map has the most widespread and darkest reds.

77668_77668b.png
 
  • Tetszik
Reactions: milagro

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 866
4 156
113
Először is köszönöm korrekt válaszod.
Ha esetleg látod olykor amiket hasonló topikokban fogalmazok meg, én a jelen és a jövő prognosztizált (értsd, médiában említett) folyamatait egy egésznek kezelem. Utaltam rá korábban, hogy a világ tele van féligazságokkal, amit ki ki maga érdeke és pénztárcája szerint felemel, vagy éppen elnyom,.Elsőre akkor ennyit is a tudományról, akik semmivel sem kevésbé megvásárólhatóak, mint bárki más a világon. A hatásuk viszont sokkal pusztítóbb lehet, mivel bár sokszor figyelmen kívül hagyják a figyelmezetetéseiket, más alkalommal rájuk történő hivatkozással teszi a politika azt amit. Ettől még hétköznapi ember nehezen tudja megítélni, hogy épp a pénz beszél e vagy valós problémáról van e szó.
Ami a bolygó éghajlatváltozását illeti, itt előttem szerintem bőven volt annyi tudományos cikk avagy vélemény berakva, amiből csak az az egy lett biztos, hogy igazából egyetértés most sincs a folyamatokat illetően. A jelen rendszeren változtatni kell, ebben szerintem mindenki egyet ért. Az a felfogás mondjuk engem kifejezetten zavar, hogy ismét az emberekről van szó és nem arról az ámokfutásról, amit a hőn áhított folyamatos gazdasági növekedés jegyében véghezvittek és visznek is a világon.

Ebbe a pár napos förmedvénybe is inkább csak beleolvastam, mert onnantól kezdve, hogy a környezetvédelem és gazdasági növekedés együtt van említve, semmi más nem történik, minthogy átszabják a piacokat, kigolyózva a környezetvédelem égisze alatt a gazdasági szereplők jó részét és ismét a kevesebb fog többet keresni. Az elektromos autó világmegváltása számomra ennek leginkább a kézzelfogható módja. Hosszan lehetne erről beszélni mert a féligazságok itt is ott vannak a sorok között.

Ami az időjárást magát illeti, már a 2010-es években sem volt igazából nagy titok, hogy ez irányú kutatások nagyban zajlanak és persze dokumentumfilm is készült arról ,micsoda potenciál lehetne ebben. Ma már nyíltan bevallják, hogy az elérhető technológiák által ezt alkalmazzák, természetesen csakis a közjó érdekében. Amilyen technológiafüggő és imádó világban élünk, semmi meglepőt nem találok ebben.

Én mindig azt mondom, mindenki nézze meg Klaus Scwab eszmefuttatását a világot illetően, mert mindezekből nem csinálnak nagy titkot. Szíjjártó anno beszélt új világrendről és meglepő módon egy Rotschilddal ült le tárgyalni a "járvány utáni időkről". A véleményem, a programozott káosz egy újabb kirakósdarabja amit az emberek elé tárnak, persze egy kissé kifordítva hisz a fegyverkezés vagy az űrverseny árnyékában elég képmutatóan hangzik az aggodalom, mikor nyakig benne vannak ők is. Ez sem egy egyszerűen körülhatárolható történet és rengeteg aspektusa van, amiről lehetne és kellene beszélni. Az az egy szent igaz, hogy a változás minden téren bennünk kezdődik és illene, hogy kezdődjön.


Én ezekbe az eseményekbe nem látok bele túl sokat. Mindig voltak, akik "alapjaiban meg akarták váltani-változtatni a világot" (mint pl. a komcsik a közelmúltban), csak most már a globális információs hálózatnak köszönhetően ezek az "eszmék" instant jutnak el bárhova, nem kellenek hozzá évek-évtizedek. Aztán, ha a helyi "uralkodó réteg" érdekeivel találkoznak, tudnak belőle profitálni, meg az istenadta számára is kellően divatos és emészthető, vagy el lehet adni úgy, akkor magukévá teszik, ha meg nem, akkor az eszmék idővel átalakulnak, vagy elhalnak lokálisan, vagy akár globálisan is. Mint a divat úgy általában. És, mint a divatban is vannak a "divatdiktátorok", az ilyen trendekben is. Pl. a Soros Gyurit, meg a spanjait is ilyesféle "divatdiktátronak" tartom.
A képmutatás meg, hát, nem hiszem, hogy ez a bolygó hordott már a hátán képmutatóbb fajt az embereknél. Igen, a kisembertől a legnagyobbakig bármelyik rétegben akad belőlük jócskán.
És szerintem abban sincs semmi furcsa, hogy akik a pozíciójuk miatt megtehetik, azok közül sokan a globális klímaváltozást felhasználva akarnak nyerészkedni másokon. Ez is a fajunk egyik "kedves", valaha talán hasznos, de már szerintem eléggé atavisztikus tulajdonsága.
Azon sem csodálkozok, hogy Szijjártó tárgyalt az egyik legbefolyásosabb bankárdinasztiával (meg még sok más fontos személlyel is) . Egy külügyminiszter feladataihoz hozzátartozik, hogy a gazdaságilag és/vagy politikailag jelenetős külföldi szereplőkkel tárgyaljon és próbáljon az ország számára előnyös dolgokat összehozni.

Ami az időjárást magát illeti, már a 2010-es években sem volt igazából nagy titok, hogy ez irányú kutatások nagyban zajlanak és persze dokumentumfilm is készült arról ,micsoda potenciál lehetne ebben. Ma már nyíltan bevallják, hogy az elérhető technológiák által ezt alkalmazzák, természetesen csakis a közjó érdekében. Amilyen technológiafüggő és imádó világban élünk, semmi meglepőt nem találok ebben.

Itt mire gondolsz, milyen technológiákat alkalmaznak?


Okés, ez is egy vélemény.

Huhh, most vagy nem jól értelmezted, amit írtam, vagy...
De derítsük ki, melyik résszel nem értesz egyet.
Hogy jelenleg is van klímváltozás-felmelegedés?
Vagy azzal, hogy akik tagadják a klímaváltozást, vagy azt, hogy az emberi tevékenység általi üvegházhatású gázkibocsátás okozza, aztán meg a haarpkemtrélről ordítoznak, hogy amiatt van az, amit amúgy tagadnak, azok sárgalaposak?
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 866
4 156
113
Légyszíves magyarázd meg nekem ezt a grafikont az emberi CO2 kibocsátás elméleten keresztül:
vvrnyl2111903.jpg

Nos, mint korábban írtam, nem vagyok a téma szakértője (és nem is tartom magam annak). Így hát nem nagyon tudok mit megmagyarázni.
Amit látok, hogy ez egy lokális vizsgálati eredmény (ami amúgy elvileg ebből az adatsorból lett grafikusan ábrázolva, bár mintha nem egészen stimmelne a grafikon az adatokkal, na meg, ha jól értelmezem, akkor a legújabb ottani adat is a száz évvel ezelőtti Grönlandra vonatkozik)
amiből messzemenő következtetést a teljes bolygónak az adatok által felölelt periódusbeli klímájára szerintem nem igazán lehet levonni.

Szóval a kérdésedet inkább Putyinnak kéne feltenni, mivel többek között ő aggódik az emberi eredetű üvegházhatású gázoknak a klímára gyakorolt hatása miatt és ő akar lépéseket enni a kibocsátás ellen.
Vagy, mivel látom, hogy a kép a nyuszómuszó irományából származik, hát talán tőle kéne kérdezni. Mivel ő mindenhez is ért, na meg velem ellentétben grafomán is, ezért, ha jókor kapod el, akkor akár egy laza 50 soros tézissel is megtisztelhet magyarázat gyanánt. :D
Persze azt nem árt tudni a nyúlról, hogy az önmarketingje ellenére messze nem akkora ász ő, sőt még saját magának is folyton ellentmond.
Hogy kontextusba helyezzem, lássunk néhány példát.
Ugye az általad betett kép alá ezt írta:

"Az utolsó 10 000 éghajlata, erről nem szoktak beszélni a klímarettegők, egyébként szokatlanul stabil ahhoz képest, hogy a Pleisztocén óta jégkorszakban élünk, amelyet brutális eljegesedések és rövid, de sokkal melegebb periódusok egymásutánisága jellemez."

Tehát itt épp klímarettegőzött, mert akkor az oda jobban passzolt.

Máshol meg:
"Pár alkalommal már leírtad ezt, hogy igen, az éghajlat mindig is változott.Ez mindig is bajt, éhínséget, háborút, gazdasági és társadalmi kataklizmákat hozott magával, és a minimum az, hogyha az emberiségnek már rálátása, technikája, lehetősége van ennek megakadályozására vagy legalább ennek mérséklésére, kezelésére, akkor tegye meg. "Érvelésed" logikája kb. olyasmi, hogy mindig is volt tűz, a tűz természetes, nem tudjuk, hogy gyújtogatás okozta-e a tüzet, vagy természetes tűzkeletkezés, ezért nem kell eloltani, had égjen le a házunk, lehetőleg velünk együtt, tűzoltással nem kell foglalkozni, és tök mindegy, ki a gyújtogató, azzal se kell foglalkozni, és aki kiejti a száján azt, hogy tűzvédelem, az hülye libsi. Gondolkodásmódod láthatólag abba az irányba eltolt, hogy a klímaváltozás a libsik hülyesége, és mivel a libsik hülyék, attól vagyok jó ember, hogy tagadom a valóságot, kerül, amibe kerül. Ez finoman szólva is agyament gondolkozás, kb. egy szinten van azzal, hogyha a liberális kitörli a seggét sz.rás után, akkor neked elemi kötelességed barna csíkos gatyát hordani."

"Tehát nincs is felmelegedés, idén nyáron se volt két hónapig negyven fok, de egyébként bár nincs felmelegedés, az különben is jó, csak éppen beledöglünk, és azt nem az ember csinálta, hanem a nap, igaz, hogy az mindent ugyanúgy csinál, mint eddig, és mióta óriási mennyiségű napelemrendszer van, pontosabban tudjuk mérni a szoláris teljesítményt, mint valaha, tehát adott egy rendszer, ami változik, nem kedvező irányba, ennek egyetlen bemeneti elemét változtattuk meg, de biztosan nem az okozza a változást, mert csak. Továbbá, ha van egy medencém, amibe bejön a víz egy százas csövön, meg kimegy a víz egy százas csövön, amelynek a forgalma milligramra annyi, és ehhez berakok még egy tizes csövet, és elkezdek a medencébe vizet engedni, akkor a víz a medencében NEM fog emelkedni, és NEM fogok belefulladni, de aki mást állít, az nemcska hülye, de gonosz is. Jó, én ezt mind elhiszem, ne forogjál...."


"Hamarosan a leghülyébb valóságtagadó tuskóknak is leesik, hogy a globális éghajlatváltozás nem valamiféle ballibsi kitaláció, hanem sajnos, valamenyiünk életét megkeserítő, szomorú dolog."

Úgyhogy ezekkel azért csak óvatosan szembesítsd, mert hajlamos rá, hogy egyből letiltson, feltiltson, sőt még akár csúnyákat is mondhat rád a tiltás előtt, amikor épp bebukik. :D Hiába na, a gerinc sem mindenkinek adatik meg... :(
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
A málna a munkaigénye és kellemetlen volta miatt tűnik el. Mondjuk az idén nálam nem sok termett. Cseresznye sem. A nagy felmelegedésben olyan hideg volt, hogy a méhek a kaptárban maradtak.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 286
68 327
113
Én nem is értem ezeket az árakat. Tavaly egy jó helyen levő 10 ha-os szántót 40 millióért árultak; de kis darab, kb 0,8 ha-s -a nagyok által nem igen kedvelt- tábla ára is ha-ra kerekített ára olyan 3,5-3,7 körül van (és ez fasáv mellett volt). Bérleti díj, szántóért már 5 éve is olyan 80 ezer körül volt, de 1-2 éve is volt 100 ezer feletti bérlet. Ja és ezekért még meg is kell verekedni.
Hat igen, aki valami gazdalkodason tori a fejet az jobb ha behazasodik valami olyan helyre mert ez onerobol mission impossibile. Na es olcsobb nem lesz, es hol van meg a geppark, plusz a tobbi.
Mondjuk sajnos nem sajnos a torveny sem arra osztonoz, vagyis inkabb ad lehetoseget hogy foldet vegyen barki is es azt berbe adja, mint mondjuk egy garazst.
 
  • Tetszik
Reactions: phaidros

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 936
7 816
113
Okés, ez is egy vélemény.
Légyszíves magyarázd meg nekem ezt a grafikont az emberi CO2 kibocsátás elméleten keresztül:
vvrnyl2111903.jpg
Ez a kép teljesen abszurd. Annyira, hogy felveti a szándékos megtévesztés lehetőségét. Honnan van? Ki készítette?
Miközben földközi-tengeri civilizációkról beszél, a hőmérsékleti skála nem a régió hőmérsékletét mutatja, hanem egy szélsőséges, sarki, lokális jelenséget. Ezt a képtelenséget szánalmas magyarázkodással próbálja elkenni a képaláírásban. Valójában ebben az időszakban a hőmérsékletben csak pár tized fokos ingadozások voltak.
1600px-All_palaeotemps.png
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Ez a kép teljesen abszurd. Annyira, hogy felveti a szándékos megtévesztés lehetőségét. Honnan van? Ki készítette?
Miközben földközi-tengeri civilizációkról beszél, a hőmérsékleti skála nem a régió hőmérsékletét mutatja, hanem egy szélsőséges, sarki, lokális jelenséget. Ezt a képtelenséget szánalmas magyarázkodással próbálja elkenni a képaláírásban. Valójában ebben az időszakban a hőmérsékletben csak pár tized fokos ingadozások voltak.
1600px-All_palaeotemps.png
Csak rossz az ábrád felbontása.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 802
25 406
113
Itt egy kimerítő elemzés a 2021-es északi-sarkvidéki olvadási szezonról. Hosszú évek óta nem volt ennyi jég ilyenkor, ami ráadásul pár héten belül újra növekedésnek indul. Az éjjelek egyre hosszabbak.
..
Augusztusban akadt ráadásul olyan nap, amikor a jég gyarapodott, s nem pedig fogyott. (Az én véleményem ugye az, hogy ennyit számít egy mögöttünk hagyott napfoltmentes időszak... Hát pár év és kiderül majd a dolog, ha látjuk már a 25. szoláris ciklus "erejét" vagy "erőtlenségét"!)
..
arctic-ocean-sea-ice-daily-extent-change-graph-2021.png

..
arctic-sea-ice-minimum-extent-graph-by-years-comparison.png