Ott vannak a jégfúrások adatai Grönlandról meg az Északi és Déli sarkról. Azokból származnak az általam betett ábrák. Azok lényegében adott helyre tized celziusz pontosak.
Érdemes megnézni, hogy a jégfúrás adatok szerint az elmúlt 10,000 évben volt a mostaninál melegebb időszak is! Pedig hol volt még akkor az ipari forradalom....
Meg mindenki fosik a +2 foktól miközben tök természetes módon 3-4 között van a hőmérsékleti csúcs a Milankovics ciklusban.
Vosztok jégfúrás adatok, balról jobbra olvasandó:
Részletesebb, jobbról balra olvasandó:
Amúgy tök érdekes, hogy a mostani csúcs laposabb, mint az előzőek. Vagyis kevésbé hirtelen lett meleg, ellenben tovább tart, nagyobb lokális kilengések mellet. Nem biztos, hogy rossz ez nekünk...
Szerintem senki sem tagadja a felmelegedés tényét.
Pontosan. Ehhez meg a vulkáni tevékenységet is ismerni kell. A Santorini (Atlantiszi) és a Minoszi civilizáció eltünt, amikor a Santorini vulkán elpukkant. Az Egyiptomi civilizáció összeomlott (Bibliai 10 csapás), kínában bele bukott egy dinasztia az éhinségbe ugyan akkor, mert nyáron elfagyott a termés....
en.wikipedia.org
Amikor a nyugatrómai birodalom bedőlt, volt egy lehülés és ez népvándorlást okozott. Ez meg a gyenge birodalom bukását.
Amikor 1200 környékén egy nagy vulkánkitörés volt, amit egy átmeneti kisjégkorszak követett (kb. 1400-ig) Jött is a Pestis.
en.wikipedia.org
Az 1800-as évek extrém erős vulkáni tevékenyége ismét nyár nélküli éveket okozott és általános lehülést, nah meg kolera járványt.
en.wikipedia.org
A klíma változása fontos tényező. Ez szerintem vitathatatlan.
De szerintem az is, hogy az emberi civilizáció csúcspontjai mindig a meleg időszakokra estek.