[BIZTPOL] Észak-Korea

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
Néhány apróbb megjegyzés:
- Egyetértünk É-Korea nem valószínű hogy teleibe tudna találni (értsd: 20 kt-ás töltettel kevesebb mint 1 km-en belül) ballisztikus rakétával egy repülőgép hordozót;
- Ennél távolabbi robbanás esetén a közvetlen ionizáló sugárzás hatása a hajóra már jelentéktelen lenne, vagyis magának a hajónak az anyaga nem válna sugárzóvá;
- Egy repülőgép hordozó - csakúgy mint valamennyi modern hadihajó - képes mentesíteni magát a fedélzetére hulló radioaktív szennyeződésektől. A fedélzetbe be van építve egy spinkler rendszer ami tengervízzel és a vízbe adagolt mentesítő vegyszerekkel működik.
ronald3.jpg

uss-ronald2.jpg

A hajónak NEM KELL KIKÖTŐBE ÁLLNIA ahhoz hogy mentesítse magát a rárakódó radioaktív szennyeződésektől.
- A repülőgép hordozó minden fedélzeti nyílása - beleértve a repülőgép lifteket is - légmentesen zárható. A hordozó belső tere teljes mértékben izolálható úgyhogy oda radioaktív szennyeződés nem juthat be.
- A hajó teste több cm vastag acél, + a reaktorok extra páncélzatot és sugárvédelmet is kapnak úgyhogy egy kinti távolabbi robbanást bent, a reaktorok mellett v.színű észre sem vennének.
- Ha mégis megnőne a sugárzási szint a hajón belül - és az nem a hajó saját reaktorának a sérülése miatt van - nem értem miért kéne leállítani azonnal a reaktort ? (amúgy nem is lehet). Ha a reaktor hűtése nem sérült, akkor képes működni, gőzt fejleszteni a turbináknak. Sokkal logikusabbnak tartanám ha teljes sebességgel igyekeznének elhagyni a szennyezett zónát.
Én nem értek ennyire a hajókhoz ezért like amit írtál.Ugyan akkor egy rendkívül ideális esetet írtál le.Rákészülési idővel.Minimum lepucolna mindent a lökéshullám a fedélzetről.Az elektronika nagy része kiütődne ami egy sor láncreakciót indítana el.A reaktor működésében (szabályzása) is valószínűleg zavar állna be ami úgy egy időzített bomba. Sőt magát a mentesítést is nehezítenék az üzemzavarok.Jó lesz az 10km.-nek is amit még túlélhet egy teknő azon belül én nem hiszem ,hogy van esélye de lehet,hogy tévedek.

T

Törölt tag 1586

Guest
Én nem értek ennyire a hajókhoz ezért like amit írtál.Ugyan akkor egy rendkívül ideális esetet írtál le.Rákészülési idővel.Minimum lepucolna mindent a lökéshullám a fedélzetről.Az elektronika nagy része kiütődne ami egy sor láncreakciót indítana el.A reaktor működésében (szabályzása) is valószínűleg zavar állna be ami úgy egy időzített bomba. Sőt magát a mentesítést is nehezítenék az üzemzavarok.Jó lesz az 10km.-nek is amit még túlélhet egy teknő azon belül én nem hiszem ,hogy van esélye de lehet,hogy tévedek.
Operation Crossroads...
Érdekes tanulságai voltak a két bombának... (Mint a két bomba + 20 kt körüli volt, az egyik 180 m magasan robbant, a másik 27 m mélyen)
Az 1000 m-nél távolabb lévő II. vh.s csatahajó méretű célokat (a kísérletben résztvevő hajók közül szerintem egyedül ezeket lehet egy lapon említeni egy mai Nimitz osztályú hordozóval) egyik bomba sem tudta elsüllyeszteni. A légköri robbanás még csak jelentős szennyeződést sem okozott, nem úgy mint a víz alatti.
Tartom hogy ahhoz hogy egy Nimitz osztályú hordozót ki lehessen ütni, 1000 m-nél közelebb kell vinni hozzá egy 20 kt körüli töltetet.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 407
58 592
113
Operation Crossroads...
Érdekes tanulságai voltak a két bombának... (Mint a két bomba + 20 kt körüli volt, az egyik 180 m magasan robbant, a másik 27 m mélyen)
Az 1000 m-nél távolabb lévő II. vh.s csatahajó méretű célokat (a kísérletben résztvevő hajók közül szerintem egyedül ezeket lehet egy lapon említeni egy mai Nimitz osztályú hordozóval) egyik bomba sem tudta elsüllyeszteni. A légköri robbanás még csak jelentős szennyeződést sem okozott, nem úgy mint a víz alatti.
Tartom hogy ahhoz hogy egy Nimitz osztályú hordozót ki lehessen ütni, 1000 m-nél közelebb kell vinni hozzá egy 20 kt körüli töltetet.

Lehet tévedek,de attól,hogy az anyahajó nagy,még lehet éppen hátrány is,mert óriási felületet ad a lökéshullámnak,meg a víz hullámnak is,meg az sem mindegy,hogy milyen irányból jön a fény,oldalról van a legnagyobb felület,abba nagyon bele tudna kapaszkodni a szél,meg a víz is.
Persze kérdés,hogy mikor veszik észre,mennyi idő van felkészülni,manőverezni,stb,esetleg több nuki is érkezik,kihagynám ezt a randit az anyahajón,még több km-ről is.
Mennyire jó az anyahajó víz alatti védelme,pl egy könnyűbúvárt észrevesz?

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 672
18 960
113
Egy ilyen töltetnek mekkora lenne az EMP hatósugara? Elég lehet, ha kiüti a hajó és a repülőgépek elektronikai rendszereit, vagy legalábbis egy részüket.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 684
7 996
113
KN-15 / Pukkuksong-2 MRBM rakétát teszteltek.(1500-2000 km hatótávolságú.)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Egy héten belül második rakétáját lőtte ki Észak-Korea, nagy az aktivitás. Megvan a maguk módszere, hogy ösztönözzék saját rakétafejlesztőiket, de hát ment ez a hitleri Németországban is: már minden oldalról szorongatták őket, visszavonulás közben mégis egy rakéta-erdőt tudtak Londonra kilőni. Nem szabad lebecsülni az elszánt rakétaépítőket.
http://privatbankar.hu/makro/ket-es...afejlesztesen-hamar-elerhetik-amerikat-307665

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 896
20 209
113
KN-15 / Pukkuksong-2 MRBM rakétát teszteltek.(1500-2000 km hatótávolságú.)

Egy héten belül második rakétáját lőtte ki Észak-Korea, nagy az aktivitás. Megvan a maguk módszere, hogy ösztönözzék saját rakétafejlesztőiket, de hát ment ez a hitleri Németországban is: már minden oldalról szorongatták őket, visszavonulás közben mégis egy rakéta-erdőt tudtak Londonra kilőni. Nem szabad lebecsülni az elszánt rakétaépítőket.
http://privatbankar.hu/makro/ket-es...afejlesztesen-hamar-elerhetik-amerikat-307665

Igazából ezt az egészet csak fegyverrel lehetne megoldani. A szankciósdi szemmel láthatólag hatástalan. Csak ugye atomot senki nem szeretne a nyakába kapni, meg több ezres civil hullahegyet sem akarnak a dél koreaiak.

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 073
15 029
113
Igazából ezt az egészet csak fegyverrel lehetne megoldani. A szankciósdi szemmel láthatólag hatástalan. Csak ugye atomot senki nem szeretne a nyakába kapni, meg több ezres civil hullahegyet sem akarnak a dél koreaiak.
Igazából ennek a helyzetnek a fegyvermentes megoldása szerintem Kína kezében van, egy belső személycserével simán le tudnák cserélni a pufit. Kérdés hogy ez mennyire tetszene Jimmynek, mert ez törvényszerűen együtt járna egy nagyon kínai-barát É-koreai vezetéssel, és előfordulhatna hogy pár hét alatt kínai támaszpontok nőnének É-Koreában (is).

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 784
86 001
113

Nem kell itt fegyveres megoldást emlegetni(amerikai retorika -mást nem tudnak) Nem ostoba Kim Csong Un, hogy atomot vessen be valamilyen ország ellen. Elsőnek biztos nem fog. Ha megtámadják-sarokba szorítjákakkor lehetséges.DE addig minimális az esélye, nem kell hisztizni szerintem.
Mindennél jobban félti a hatalmát és az ÉK kommunista rendszert. Egy háború esetén mindkettőt elbukná.

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
Operation Crossroads...
Azért egy II. vh.-s csatahajó páncélvédettsége szerintem sokkal jelentősebb mint egy mai anyahajóé sőt mint egy mai cirkálóé.A kor jellegéből harcászatából és a hajók feladatából adódóan.Ugyanakkor csak elmélkedek laikusként :)

• Tetszik
Reactions: fishbed and fip7

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113

sirdavegd

Well-Known Member
2016. január 5.
1 269
2 090
113
Lehet tévedek,de attól,hogy az anyahajó nagy,még lehet éppen hátrány is,mert óriási felületet ad a lökéshullámnak,meg a víz hullámnak is,meg az sem mindegy,hogy milyen irányból jön a fény,oldalról van a legnagyobb felület,abba nagyon bele tudna kapaszkodni a szél,meg a víz is.
Persze kérdés,hogy mikor veszik észre,mennyi idő van felkészülni,manőverezni,stb,esetleg több nuki is érkezik,kihagynám ezt a randit az anyahajón,még több km-ről is.
Mennyire jó az anyahajó víz alatti védelme,pl egy könnyűbúvárt észrevesz?
Arra azért gondolj, hogy a hordozó körül előfordul néhány Aegis, ami ha mást nem, szólni tud már a fellövés tényéről is (a rakéta leszedésének lehetőségéről nem spekulálnék). Szóval legalább 10 percük lenne irányba fordulni, elpakolni a fedélzetről és nagy piros X-et festeni a hajó közepére.
Kajak esetében a hullámok hatását a hajó aljának kialakítása adja: míg egy lapos V, vagy fatörzs-alakú versenyt simán felborít egy közepesebb hullám, lapos aljú tengeriben legfeljebb vizes lesz a lábamnál gurulászó sör. Szóval az, hogy "oldalról", meg "mekkora" hullám, az még önmagában semmit nem jelent, ha a hajó ki tudja mozogni és nem borul fel. Mély vízben amúgy sem tudsz nagy hullámokat gerjeszteni még núkkal sem.

sirdavegd

Well-Known Member
2016. január 5.
1 269
2 090
113
Azért egy II. vh.-s csatahajó páncélvédettsége szerintem sokkal jelentősebb mint egy mai anyahajóé sőt mint egy mai cirkálóé.A kor jellegéből harcászatából és a hajók feladatából adódóan.Ugyanakkor csak elmélkedek laikusként :)
Jó, de itt nem az volt a kérdés, hogy X cm páncél az ellen megvéd-e. Hanem, hogy ha elpukkan a vízben/égben az atom, akkor termelődik-e annyi hullám, hogy felborul a hajó. Nem borult fel.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 864
32 143
113
Nem a felborításról van szó szerintem a vízben, hanem az összenyomhatatlansága miatt hogy jól közvetíti a lökéshullámot hosszó távon is. Így nem felborítaná a hajót hanem beütné az oldalát.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 407
58 592
113
Nem a felborításról van szó szerintem a vízben, hanem az összenyomhatatlansága miatt hogy jól közvetíti a lökéshullámot hosszó távon is. Így nem felborítaná a hajót hanem beütné az oldalát.

Ilyesmire gondoltam magam is,ill gondolom a kormánylapáttól kapásból búcsút vehetne,olyat ütne a víz rajta.
De menjünk egy anyahajó topikba ezzel,mert Mack mester,le lézerkardozza az arcocskánkat.:D

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 445
61 454
113
A modern anyahajóknak is van torpedó védelme. Kifejezetten nagy lökéshullámok ellen építik őket, szóval elvileg nem nagyon lenne gond :)

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
Jó, de itt nem az volt a kérdés, hogy X cm páncél az ellen megvéd-e. Hanem, hogy ha elpukkan a vízben/égben az atom, akkor termelődik-e annyi hullám, hogy felborul a hajó. Nem borult fel.
Én nem a felborulásra írtam hanem egy hsz.-re reagáltam ami nem a borulásról szólt.
Az előre jelzés ok. de egy ilyen jellegű ami Kóreának lehet relatív pontatlan rakéta esetében hova fordulsz :)
Én nem tudom elképzelni ,hogy harcképes maradjon egy hajó még ha nem is végzetes egy közeli atom robbanás.