[BIZTPOL] Észak-Korea

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
14 199
35 806
113
Már az elmúlt évtizedben sokat javult a helyzet, ugyanakkor nem biztos, hogy általánosan és egyforma mértékben. Phenjani jól el van látva, ahogy a katonaság is. A párthoz tartozó emberek a városokban is jobban élnek, de az átlag paraszt már nem biztos, hogy annyival. Kínával simán kereskednek, nem kapnak támogatást.

2022-ben Kína 894 millió dollárt exportált Észak-Koreába. A Kína által Észak-Koreába exportált fő termékek a szójababolaj (48,8 millió dollár), a gumiabroncsok (44,3 millió dollár) és a csomagolt gyógyszerek (40,8 millió dollár) voltak. Az elmúlt 5 évben Kína Észak-Koreába irányuló exportja éves szinten 22,7%-kal csökkent a 2017-es 3,25 milliárd dollárról 2022-re 894 millió dollárra.

2022-ben Észak-Korea 131 millió dollárt exportált Kínába. A fő fő termékei a volfrámérc (30,9 millió dollár), a vasötvözetek (25,3 millió dollár) és a villamos energia (20,4 millió dollár) voltak. Az elmúlt 5 évben Észak-Korea Kínába irányuló exportja éves szinten 39,3%-kal csökkent a 2017-es 1,59 milliárd dollárról 2022-re 131 millió dollárra.

A legfrissebb adatok szerint;
2024 augusztusában Kína Észak-Koreába exportált legnagyobb mennyisége a feldolgozott haj (10,9 millió USD), a nyerscukor (10,6 millió USD) és az egyéb kötött vagy hurkolt anyagok voltak. (10,5 millió dollár), szójababolaj (10,1 millió dollár) és szintetikus fonalfonalból szőtt szövet (9,97 millió dollár). 2024 augusztusában a Kínából Észak-Koreából származó legnagyobb import a vasötvözetek (4,85 millió dollár), a hamis haj (4,82 millió dollár), a volfrámérc (2,23 millió dollár), a villamos energia (1,62 millió dollár) és a karbid (870 ezer dollár) volt.

Hát azért ez durva visszaesés a kereskedelemben 5 év alatt. Vagy csak titkolják a szankciók miatt?

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 602
31 556
113
Padminzsomba válogatott magas legényeket küldenek, épp azért, hogy az északiakat "megfélemlítsék". Igaz tehetnék az északiak is ugyanezt, csak náluk valószínűleg nincs akkora katona...
Az nem tűnt fel, hogy ha a déliek nem gödörben álltak volna, akkor egy magasak lennének?

De nyilván, az északiak annyira állatok, hogy ha magasabb embert látnak, akkor megijednek. Tehát szupertitkos fegyvere lehetne a délieknek, ha valamit fejükre tesznek, mert akkor elszaladnak az északiak. Én ezt egy nagyon komoly todományos ismeretterjesztő műsorban is láttam, tehát TÉNY:
FxY6RzgWYAALAJ0.jpg

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
420
2 895
93
Dél Koreánál ezt kell igazán figyelembe venni!

D-l-Korea-demogr-fi-ja-Wikip-dia.png

Az ország lakosságának kb 60% 40 év feletti! Alig van fiatal és alig születik gyerek !
Ezt a korfa dolgot úgy 10-20 évre el kellene felejteni. Egyszerűen olyan szinten változik a világ, hogy senki sem tudja, melyik korfa lesz az előnyős 20 év múlva.

A jóléti társadalmak egyik legnagyobb problémája, hogy túl sok az ember, nincs mit csinálniuk, ebből lesz az “önmegvalósítás”, annak minden problémájával, ezt látjuk most a nyugati társadalmakban.

• Tetszik
Reactions: Miskolci Ogre

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 355
59 249
113
Ezt a korfa dolgot úgy 10-20 évre el kellene felejteni. Egyszerűen olyan szinten változik a világ, hogy senki sem tudja, melyik korfa lesz az előnyős 20 év múlva.

A jóléti társadalmak egyik legnagyobb problémája, hogy túl sok az ember, nincs mit csinálniuk, ebből lesz az “önmegvalósítás”, annak minden problémájával, ezt látjuk most a nyugati társadalmakban.
Szerintem a jólëti társadalmak egyik legnagyobb problémâja, hogy a rendszer ( nyugdij, betegbiztositás ...) nem szâmit automatikusan a jelentösen megnött várható életkorral. Ma már nem 72 èvig, hanem sokkal tovâbb èlünk, de pl mg mindig 65 a nyugdijkorhatár. A megnött vârható életkorra nincs fedezet. Nem arról van szó, hogy a kömüves kubikoljon 72 ves korâig. De el kellene gondolkozni azon, hogy a munkapiacot úgy módositsuk, hogy lehetösèget adjon mindenkinek, hogy valamilyen hasznos, fizikai stb kondiciójának megfelelö tevékenységet folytasson a jelenlegi 65 éven túl is.
Magamon látom, hogy 16 éve vagyok nyugdijas, hiâba kerestem jól, soha nem fizettem sehova se annyit be, amit kapok. Valakik fizetnek engem ( minket...), vagy adósságból fizet vègeredményben az állam valahol.
Mihelyt lehetett, a munkaadóm megszabadult tölem, mert túl drâga voltam neki. Ha megszokottâ válna, hogy az ember csökkenö teljesitményének megfelelö feladatot és bért kapna mielött nyugdijba megy ( mondjuk 72 évesen), akkor simán lehetne tovább dolgozni. De ez nèzetváltâst igényelne, nemcsak azt, hogy a járulékokkal játszanak. És ez még messze van.

Mâsik, fatâlis hiba, hogy milliószâmra hivtak be a jólëti rendszerbe olyan egyéneket, akik sokâig, vagy örökre nem fognak hozzájârulni a jólèti rendszer fenntartásához.

Mâsik dolog, hogy jellemzöen a jóléti rendszert ( de minden állami szerepvállalâst) egyre csak kiterjesztenek, új feladatokat ráterhelve a nèlkül, hogy a feladatkör értelmességét rendszeresen felvizsgálnâk volna. Példa: A Vilmos csâszár idején német haditengerédzet fejlesztésère bevezetett extra pezsgöadó, a mai napig létezik Németorszâgban. ( Remèlem, nem tèvedek...) Ugyanúgy a nèmet szolidaritâsi adó, amit 1990-ben a volt ndk fejlesztésére vezettek be. Elvileg az lenne célszerü, ha minden ujabb feladat bevezetèse elött egy régit megszüntetnènek, illetve rendszeresen felülvizsgálnák, hogy mit is tekintünk az állam feladatânak.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 355
59 249
113
Szerintem a jólëti társadalmak egyik legnagyobb problémâja, hogy a rendszer ( nyugdij, betegbiztositás ...) nem szâmit automatikusan a jelentösen megnött várható életkorral. Ma már nem 72 èvig, hanem sokkal tovâbb èlünk, de pl mg mindig 65 a nyugdijkorhatár. A megnött vârható életkorra nincs fedezet. Nem arról van szó, hogy a kömüves kubikoljon 72 ves korâig. De el kellene gondolkozni azon, hogy a munkapiacot úgy módositsuk, hogy lehetösèget adjon mindenkinek, hogy valamilyen hasznos, fizikai stb kondiciójának megfelelö tevékenységet folytasson a jelenlegi 65 éven túl is.
Magamon látom, hogy 16 éve vagyok nyugdijas, hiâba kerestem jól, soha nem fizettem sehova se annyit be, amit kapok. Valakik fizetnek engem ( minket...), vagy adósságból fizet vègeredményben az állam valahol.
Mihelyt lehetett, a munkaadóm megszabadult tölem, mert túl drâga voltam neki. Ha megszokottâ válna, hogy az ember csökkenö teljesitményének megfelelö feladatot és bért kapna mielött nyugdijba megy ( mondjuk 72 évesen), akkor simán lehetne tovább dolgozni. De ez nèzetváltâst igényelne, nemcsak azt, hogy a járulékokkal játszanak. És ez még messze van.

Mâsik, fatâlis hiba, hogy milliószâmra hivtak be a jólëti rendszerbe olyan egyéneket, akik sokâig, vagy örökre nem fognak hozzájârulni a jólèti rendszer fenntartásához.

Mâsik dolog, hogy jellemzöen a jóléti rendszert ( de minden állami szerepvállalâst) egyre csak kiterjesztenek, új feladatokat ráterhelve a nèlkül, hogy a feladatkör értelmességét rendszeresen felvizsgálnâk volna. Példa: A Vilmos csâszár idején német haditengerédzet fejlesztésère bevezetett extra pezsgöadó, a mai napig létezik Németorszâgban. ( Remèlem, nem tèvedek...) Ugyanúgy a nèmet szolidaritâsi adó, amit 1990-ben a volt ndk fejlesztésére vezettek be. Elvileg az lenne célszerü, ha minden ujabb feladat bevezetèse elött egy régit megszüntetnènek, illetve rendszeresen felülvizsgálnák, hogy mit is tekintünk az állam feladatânak.
Ezt innen át kellene rakni valahová, ahova jobban passzol...

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 602
31 556
113
Erre már kitaláltak megfelelő módszereket a haderőben; lásd: irányított szabadidő. :)

• Vicces
Reactions: Filter